Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A hosszútávfutó magányossága

stsmork cikke a Művház rovatból, 2009. január 3. szombat, 09:12 | 25 hozzászólás

Dreams From My FatherAz a baj, hogy nem tudtam ezt a könyvet úgy olvasni, hogy nem gondoltam közben folyton arra, hogy kicsoda-micsoda is a szerző, és ez befolyásolja a gondolataimat, hiába is próbálok ellenállni. Végre van megint egy magas pozícióban lévő politikus, aki tud írni! Nagy dolog ez; egy átlagos közéleti szereplő, ha megfeszíti magát, se tud összehozni három épkézláb mondatot.

Akárhogy forgatom, minden rendben van a könyvvel: fordulatos cselekmény, érdekes karakterek, kifogástalanul fogalmazott szöveg, tökéletes dramaturgiai felépítés. Ha valahol két mondat erejéig felbukkan egy mellékszereplő, akkor biztosak lehetünk, hogy az nem volt véletlen, és ötven oldallal később épít majd rá a szerző. Csak a lényeges részletek maradtak meg, a többi, valószínűleg szándékosan, kíméletlenül kimaradt. Az egyik oldalon például még arról ír, hogy kitöltötte és postára adta az egyetemi jelentkezési lapját, aztán már csak arról értesülünk, hogy megjött a felvételi értesítő. Mintha a Harvard jogi karára csak úgy hipp-hopp felvennék az embert, egy vacak kis űrlap kitöltése árán, és nem kellene hónapokat gürcölni a felvételi vizsgára készülve, még akkor is, ha tényleg nagyon tehetséges vagy.

A könyv felénél jártam már, amikor észrevettem, hogy ez akár egy film forgatókönyve is lehetne, szinte az összes jelenet úgy van megkomponálva, hogy könnyűszerrel lehetne filmre adoptálni. Nem tudom, hogy ez vajon megfordult-e Obama fejében, vagy egyszerűen csak túl sokat járt moziba életében, azt mindenesetre valószínűnek tartom, hogy Hollywood előbb vagy utóbb lecsap majd a sztorira.

A történet csak látszatra a szerző önéletírása, valójában a „hogyan találja meg a helyét egy fekete fiatalember az amerikai társadalomban" kérdést feszegeti, a saját példáján keresztül. Vannak bizonyos jelenetek, amelyek nagyon jól illusztrálják ezt a kérdést, én mégis több helyen úgy éreztem, hogy nem értem, szegény Obama mit agonizál annyit. Ez teljesen az én hibám, például nekem nem mond semmit Malcom X neve és sosem olvastam a könyveit, de egy átlagos amerikai valószínűleg sokkal jobban meg tudja érteni a főhőst, mint én. Annyi azért nekem is átjött, hogy szar lehet úgy általános iskolába járni, hogy összesen két fekete gyerek van az egész suliban. A sorból való kilógás és az ezzel járó magány a könyvből több helyen is visszaköszön. Ha nem volna már foglalt, akkor a „Hosszútávfutó magányossága" cím szerintem sokkal találóbb lenne. (Ilyen testalkattal világklasszis maratoni futó is válhatott volna belőle, ha történetesen úgy dönt, hogy a politizálás helyett a futást választja.)

Érdeklődéssel olvastam a Dél-Chicago projectjeinek mindennapjairól szóló fejezetet. Ugyanezek az alakok megvannak Dublin council estate-jeiben is, annyi különbséggel, hogy ott ugyanúgy fehérek laknak, mint a város többi részén, mégis lezajlott a gettósodás, ugyanazokat a jelenségeket produkálva. Szívesen olvastam volna többet arról, hogy vajon ez miért tövényszerű, illetve hogy az ördögi körből hogyan lehetne kiutat találni, de a könyv végül is nem erről szól.

Az utolsó, Kenyában játszódó fejezet a könyv csúcspontja. Itt érezhető legjobban az afrikai és az amerikai mentalitás közötti szakadék, itt a leglebilincselőbb a történet és - akár egy krimiben - itt derül ki végre egy csomó fontos részlet a szerző édesapjáról is. Kár, hogy most majd négy (nyolc?) évet kell várnunk, mire Obama megint könyvírásra adja a fejét. Momentán fontosabb dolga akadt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (25)

1

poTomek, 2009. január 3. szombat, 11:48 (#)

Az utolsó mondatból nekem az jön át, hogy a kampányra írta a könyvet. Az első kiadása 1995-ben jelent meg: http://books.google.com/books?q=editions:ISBN1847670946

2

Chrisjazzingup, 2009. január 3. szombat, 12:09 (#)

Az utolsó mondatból nekem az jött át, hogy lesz most fontosabb dolga is, minthogy könyvet írjon újra. :)

Angolul vagy magyarul olvastad? (Nekem a piros ruhás öregúr hozott egy angol verziót a fa alá...csak még nem tudtam elég időt szánni rá, de mindenképp el akarom olvasni).

3

author, 2009. január 3. szombat, 12:29 (#)

Csak nem gondoljátok, hogy ő maga írta?

4

Author Profile Page ervin, 2009. január 3. szombat, 12:54 (#)

author, mesélj - bizonnyal sokat tudsz a szerzőségről.

5

vally, 2009. január 3. szombat, 14:36 (#)

Lehet, hogy egy néger írta - így hívják a nem híres, de írni jól tudó titkos bértollnokokat. :)

6

author, 2009. január 3. szombat, 15:52 (#)

Politikusi memoárokat ritkán írják maguk a politikusok. De nem én vagyok a kritikus, nem én írtam a könyvről, mesélj róla te, ervin. Te utánanéztél annak, mielőtt leírtad, "kicsoda-micsoda is a szerző"?

7

author, 2009. január 3. szombat, 15:54 (#)

Bocsánat, nem te írtad, úgyhogy a szerző felé irányítom a kérdésem.

8

Author Profile Page stsmork, 2009. január 3. szombat, 15:58 (#)

#2: Angolul olvastam - kerestem magyarul is, de szerintem még nem jelent meg. A másik könyvét (The Audacity of Hope) viszont már magyarul is kiadták, gondolom abból a megfontolásból, hogy az az aktuálisabb.

#3: Igen, az én fejemben is megfordult ez a gondolat, de nem hiszem, hogy anno 1995-ben lett volna annyi pénze, hogy megfizessen egy ilyen kaliberű névtelen szerzőt. A másik lehetőség, hogy ő maga írta, de volt egy jó szerkesztője, aki meggyomlálta a kéziratot. Ennek a módszernek azonban vannak bizonyos korlátai: gyenge anyagból a legjobb szerkesztő sem tud remekművet fabrikálni. Marad tehát ugyanaz a magyarázat, amit Shakespeare műveiről is mondanak: a könyvet nem Barack Obama írta, hanem valaki más, akit Barack Obamának hívnak :-D

9

Author Profile Page eszpee, 2009. január 3. szombat, 16:24 (#)

stsmork, off, akkor ezek szerint még nem olvastad a shakespeare-es bill bryson-t :)

10

Author Profile Page ervin, 2009. január 3. szombat, 16:30 (#)

ezt a "tuti nem ő írta" zsigeri reakciót elképesztően kisszerűnek tartom. nyilvánvalóan vannak esetek, amikor bértollnokok írnak; amerikában az ilyet gyakorta ki is írják memoároknál, semmi ciki nincsen benne tudniillik. de ebből kiindulni vagy ezt sugallni valós információ nélkül... kispálya.

ezért kérdeztem rá authornál is, hogy van-e a töltött kérdése mögött tartalom, vagy csak a szokásos irigységről van szó. a jelek szerint az utóbbi, hiszen válasz nincs, csak vissza/továbbkérdezés.

11

Dr. Minorka (akinek elveszett a típuskulcsa...), 2009. január 3. szombat, 17:23 (#)

Milyen okunk lenne feltételezni azt, hogy nem ő írta? Hallottuk/láttuk beszélni, ismerjük a stílusát. Ugyanaz az értelem, stílus, tehetség, minőség nyilvánul meg a beszédeiben ésa könyveiben.
A jó szerkesztő (tisztességesen működő kiadót feltételezve) nélkülözhetetlen "társszerző", még híres írók esetében is.

12

tjp, 2009. január 3. szombat, 18:24 (#)

ezt meg boven-boven irhatta o - 1995ben meg csak az illinois-i szenatorsagert futott

13

author, 2009. január 3. szombat, 19:02 (#)

Irigység? Mire lennék irigy, ervin? Csak eszembe jutott egy lehetőség. Azért idefűzök egy kis olvasnivalót, jelezve, hogy a kérdés másnak is eszébe jutott már.

http://www.americanthinker.com/2008/10/who_wrote_dreams_from_my_fathe_1.html

(tudom, tudom, ez csak egy buta konzervatív weblap irigy és kispályás lövöldözése.)

14

Author Profile Page ervin, 2009. január 3. szombat, 19:29 (#)

author, fogalmam nincsen, az is lehet, hogy senkire. a kérdésbe rejtett rosszindulatú célzásod és az érveid hiánya miatt gondoltam erre a lehetőségre.

de inkább hagyjuk, mert a végén még az Obama állampolgárságát megkérdőjelező cikket is belinkeled.

15

author, 2009. január 3. szombat, 19:42 (#)

Jó volt itt vitázni, köszi! Hátrébb húzom magam, mielőtt egy szimpla szakmai kérdés apropóján visszavezetnéd, én vagyok a kuklux magyar tagozatának szóvivője.

16

Dr. Minorka (akinek elveszett a típuskulcsa...), 2009. január 3. szombat, 21:41 (#)

Szimpla szakmai kérdés? Szakmai kérdéseket szakmai érvek alapján szokás vizsgálni.

17

dolphin, 2009. január 3. szombat, 22:41 (#)

author,

sajat maga irta. A republikanusok egy fringe reszlege idot es penzt nem kimelt, hogy bebizonyitsak sanda gyanujukat, hogy valojaban megkerdojelezheto multu "mentora", Bill Ayers irta, de nem jutottak semeddig (igen, "irigy es kispalyas lovoldozes" volt).
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/us_elections/article5063279.ece

18

Bence, 2009. január 4. vasárnap, 00:22 (#)

Most nem azért, de Obama nem az anyja _fehér_ családjában nőtt fel csupa fehér rokon között, "fehér életet" élve?

"két fekete gyerek van az egész suliban" - hmmm, ha fehér középosztályos életet élsz feketeként, akkor ez könnyen előfordulhat.

A fekete szenvedéstörténet se a személyes sorsában se a családjában nem jelenik meg. Az ő apja saját akaratából ment Amerikába, míg egy átlagos afroamerikai őseit csöppet sem saját akaratukból telepítették át ugyanoda.
Nem a gettóból kűzdötte fel magát, még a környéken sem éltek feketék.

Így a bőrszínen kívül nem sok közös van Obama és egy átlagos fekete között (és mégcsak feketének sem elég fekete ;-) de ez már a jóízlés kereteit feszegeti ).

Nem kedvelem a túlhájpolt politikusokat. Semmi jó nem szokott kisülni az ilyenekből.

19

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. január 4. vasárnap, 00:34 (#)

1. Amennyiben magyarul beszélünk, akkor nem lehet"túlhájpolni" valakit/valamit.
2. Fekete szenvedéstörténet? Szerencsére a fekete közösség sokkal tagoltabb ennél.
3. Érdekes látni, ahogy a szélsőségesek (bal/jobb) Obama pocskondiázásában megtalálják a közös pontot...

20

Bence, 2009. január 4. vasárnap, 03:46 (#)

1. Bocs, nem akartam megsérteni a rajongói közösséget és a magyar nyelvet helyesen használókat.

2. Malcolm X és MLK is a közös nagy fekete szenvedéstörténetből vezetik le nézeteiket. Igenis ott lappang mindenkiben a nagyapjának/nagyanyjának története, hogy nem járhat ugyanabba az iskolába/ nem utazhat ugyanazon a buszon mint a fehérek.

Egyébként sem kell annyira messzire menni: itt Közép-Kelet-Európában minden népnek él valami zavaros kép fejében, hogy sokszáz éve a (gonosz-rossz) szomszéd nép hogyan nyomta el az ő őseit, milyen országrészt sajátított ki, satöbbi. Ha ez még ma is ennyire foglalkoztatja az átlagembert (lásd gárdisták és a velük kapcsolatos sajtóvisszhang, lásd még a túloldalról Slotát és az ő rajongóit, anno Funart és még lehetne sorolni a korlátolt figurákat) akkor joggal feltételezhetjük, hogy az ennél sokkal durvább sérelmek (az afrikai amerikaiak esetében a rabszolgaság, később a súlyos szegregáció) óriás sebeket ejtettek a közösség tudatában és ezt lehet nyugodtan kollektív sérelemnek tekinteni, így e tekintetben nem mondanám sokkal tagoltabbnak a fekete közösséget.

3. nem akarom (félre?)értelmezni

Bájos, hoyg ennyi ember szerelmes Obamába. Mindegy, már csak 2 hét és lassan elkezd majd a nép kijózanodni.

21

Author Profile Page ervin, 2009. január 4. vasárnap, 10:50 (#)

Uraim, *önmérséklet* a varázsszó. Ha esetleg a vita hevében már nem emlékeznétek, egy könyv kapcsán kezdtünk beszélgetni, ezt nem biztos, hogy érdemes hamisításgyanúval, szélsőségezéssel, szerelmesezéssel kisiklatni. de persze lehet.

22

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. január 4. vasárnap, 12:13 (#)

Tehát vannak a mélynégerek, akiknek a nagyszüleit Amerikában verték korbáccsal, és vannak ezek a jöttnégerek, akiknek a nagyszüleit Afrikában verték korbáccsal. Csak ez előbbiek jogosultak a Kedves Vezető kitüntető cím viselésére! Sajnos a világ nem tökéletes, ezért egy fehér számára a kettő tökéletesen ugyanaz. Obama (fehér)nagyszülei a kivételt jelentik, attól tartok, hogy még ma is. Így a szerzőnek bőven volt hiteles tapasztalata arról, hogy milyen feketének lenni egy fehérek uralta világban.

23

Bence, 2009. január 4. vasárnap, 13:28 (#)

A jelek alapján egy "jöttnéger" is megkapta a Kedves Vezető címet :-)

Nem vagy egy kicsit indulatos? (mélynéger, jöttnéger, szélsőségesezés) - jóég, vasárnap délután van.

Szép napot mindenkinek.

24

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. január 4. vasárnap, 14:13 (#)

A mélynéger/jöttnéger egy nagy magyar íróra utal, aki a 30-as években megkülönböztetett magyart a magyartól, attól függően, hogy mikor és hol születtek az ősei.
Szélsőségezés: Vagy egy éve megfigyelhető, hogy Obamanak nem csak a jobbszél vádaskodásaival kell megküzdenie, hanem azzal is, hogy nem eléggé fekete, nem eléggé baloldali stb. Nem azzal van a baj, hogy valaki Obama kapcsán kritikát fogalmaz meg!

25

monika, 2009. január 5. hétfő, 14:34 (#)

Ez ugyen Wikipedia, tehát nem 100% megbízható, mindenesetre ezt találtam (Barack Obama címszó alatt): Obama's election as the first black president of the Harvard Law Review gained national media attention and led to a publishing contract and advance for a book about race relations. [...] He originally planned to finish the book in one year, but it took much longer as the book evolved into a personal memoir.

Egyébként ugyanezt a könyv új kiadásához írt előszavában is leírta. A könyv írásának idején még valószínűleg maga sem gondolta, hogy kevesebb, mint másfél évtized alatt ide fog jutni.

Azzal teljesen egyetértek, hogy Obamától olyan sokat várnak, amit emberi számítás szerint lehetetlen teljesíteni, így elnöki pályafutása minden bizonnyal sokak számára kiábrándulás lesz.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork