Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Generation Kill

eszpee cikke a Művház rovatból, 2009. január 11. vasárnap, 19:03 | 14 hozzászólás

Generation Kill

Hétrészes minisorozat az amerikaiak legutóbbi iraki hadműveletéről. Elég ambivalens vagyok vele kapcsolatban: egyrészt még sosem éreztem tévésorozatról, hogy így magába szívott volna, elképesztően jól átadták a kiskatonák mindennapjait; másrészt viszont - szégyellem magam - a közepe fele volt, hogy beleásítottam a semmittevésbe. Ami persze simán lehet művészi koncepció is, abszolut része a darabnak az, hogy napról napra kis túlzással nincs mit csinálni. Viszont van, amikor keményen akció van, és akkor tényleg nincs mese, jön a karfamarkolás és az izzadtságcseppek. Ennek ellenére is kicsit sok az üresjárat, mégis, a Wire alkotói szépen megdolgoztak a pézükért.

Értékelés (0-7): 6, megszakad a szívem, de nem megy a 7. Ezzel együtt is őszintén ajánlom, de semmilyen értelemben ne számítsatok mondjuk egy 24-re.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

AZso, 2009. január 11. vasárnap, 19:15 (#)

Én is láttam, végignéztem...
Megmondom őszintén, ha igaz a történet, akkor elképesztő az amerikai hadsereg morális és egyéb állapota. Kész csoda, hogy sikerült nekik egyáltalán elfoglalni Irakot... Ha igaz...

2

Author Profile Page eszpee, 2009. január 11. vasárnap, 19:33 (#)

Nyilván nem dokumentumfilm, de szerintem teljesen reális képet fest.

3

Tschöppy, 2009. január 11. vasárnap, 19:52 (#)

Még nem jutottam hozzá, de hasonló vonalon mozog az Over There is (itthon Irak néven futott a HBO-n).

Abból egy évad volt - azt hiszem, 13 rész - és katonák mindennapjai, sok akció, kevesebb üresjárat.

4

spamdog, 2009. január 11. vasárnap, 20:28 (#)

Az Over There sokkal kevésbé volt dokumentalista, viszont azt egy olyan öreg róka írta mint Steven Bochco (Commander in Chief , NYPD Blue , Murder One)

5

geri, 2009. január 11. vasárnap, 22:18 (#)

Én végignéztem először eredetiben, aztán pár részt a fordításból is. Sajnos a szinkronos változatban sok fontos részlet elveszett, pl. a főcím alatti és a végén a stáblista alatti rádiózgatás. Pedig nagyon vártam, mert eredetiben keveset értettem a katonai szlengből, amit durván nyomnak a srácok.

Valahogy mostanában ez a trend, hogy olyan egységekről készítenek filmet/sorozatot, akik nincsenek benne a sűrűjében... persze erről szólt az egész, hogy egy felderítőszázad egyetlen felderítő feladatot sem kap az egész misszió alatt, de nekem egy kicsit uncsi volt a dolog. Attól függetlenül engem is beszippantott, de valahogy elmaradt a katarzis. Nagyon emlékzetetett a Jarheadre abban, hogy végülis a lényegből kimaradt a csapat, és csak a balfaszkodás ment végig.

Azt hiszem, az volt benne a legjobb, hogy tényleg minden eddiginél jobban betekintést enged az amerikai sereg hétköznapjaiba. Így aztán a harc helyett több hangsúly volt a mindennapi sz*ráson meg hasonlókon, funny.

6

deacon, 2009. január 12. hétfő, 14:59 (#)

"Ezzel együtt is őszintén ajánlom, de semmilyen értelemben ne számítsatok mondjuk egy 24-re."

Akkor olyan mint a wire? Mert akkor tökéletes.:)

7

Author Profile Page eszpee, 2009. január 12. hétfő, 15:07 (#)

A Wire-t még nem láttam, bepróbálkoztam vele felirat nélkül, és nekem 1-2 rész alapján követhetetlen volt sajnos, nekiugrok majd mégegyszer angol feliratokkal. (Ez egyébként a Generation Killre is igaz lehet, tehát akinek ez megy bármilyen felirat nélkül, annak sztm a Wire is ajánlható, és vice versa.)

8

deacon, 2009. január 12. hétfő, 15:59 (#)

eszpee: wire-t látni és meghalni, én azt mondom.

9

Author Profile Page eszpee, 2009. január 12. hétfő, 16:02 (#)

deacon, most akarsz lebeszélni róla? :)

10

Zarbo, 2009. január 12. hétfő, 16:24 (#)

Nekem nagyon működött a csehovi lassúság. Visszaemlékezve saját katonaidőmre, amely persze csak nanoméretekben hasonlított az itt ábrázoltakhoz, élénken emlékszem pont erre a lassúságra, unalomra, felesleges túráztatásra (vö. "grooming standards"), és nem utolsó sorban a fejetlenségre.

Iceman rulez.

11

deacon, 2009. január 12. hétfő, 16:41 (#)

eszpee, isten ments. nézze-nézze, én befejeztem.:)

12

spityu.zu, 2009. január 14. szerda, 16:15 (#)

#2
http://www.rollingstone.com/politics/story/22026717/the_stories_behind_generation_kill
A tevefilm sorozat utan kivancsi voltam a 2003-as Rolling Stone riport sorozatra. Dokumentumfilmnek ugyan nem dokumentumfilm, de a filmben elhangozo parbeszedek joresze majdnem beture megegyezik a cikkekben megjelentekkel.

13

pblue, 2009. január 18. vasárnap, 13:33 (#)

engem levett a labamrol minden tekintetben, szerintem meguti a wire szintet. megemelem a kalapom az alkotok elott

14

Garli, 2009. február 7. szombat, 00:20 (#)

Kattintottam a linkre, mire feleszmeltem itt volt az egesz sorozat. Ha mar lejott, beleneztem, es megtetszett. Az elso par perc utan kerestem hozza feliratot, mer' anelkul nem ment, sot, azzal sem ertek mindent (nehany roviditesre rajottem, mint a N.V.G., de mivel lusta vagyok utananezni mindennek, sosem fogok erteni belole _mindent_), szoval jo a sorozat, koszonom a tippet! '97-ben neztem utoljara TV-t rendszeresen, azota nem is tudom milyen sorozatok vannak, de ha ilyeneket csinalnak mostanaban, meg a vegen en is sorozatjunkie leszek :)

-Garli


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork