Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Red Strangers

stsmork cikke a Művház rovatból, 2009. április 9. csütörtök, 06:47 | 9 hozzászólás

Ezek az idegenek teljesen dilisek! Már ránézésre is tök furcsák: világos a bőrük, amit aztán a nap vörösre éget nekik. Úgy is hívjuk őket, hogy a vörös idegenek. Hihetetlenül udvariatlanok, folyton dührohamot kapnak, de azt simán elnézik, hogy a feleségük visszabeszéljen nekik. Mesésen gazdagok, magtáraik teli vannak terménnyel, mégis mindegyiknek csak egy felesége van. Ugyan mi értelme van a gazdagságnak, ha nem az, hogy annyi feleséget tarthatunk, amennyit csak akarunk? Vagy legalább kecskéket. De nem. Tudjátok, hogy az idegenek mire cserélik el a felesleges terményeiket? Apró, kerek és lapos fémdarabokra. Ezek teljesen hülyék!

Nagyjából ebben a stílusban értekezik a fehérekről Elspeth Huxley bájos könyve, a Red Strangers. Kenyában járunk, a kikuyu törzs földjén, valamikor a huszadik század legelején. Évszázados hagyományok által irányított, zárt közösség ez, ahol mindenkinek megvan a maga helye, és minden a helyén van. Aztán jönnek az idegenek, és szép lassan kiforgatják sarkaiból ezt a világot. Sok minden jobb lesz, mint régen; többet nem kell félni a maszaj marhatolvajok támadásaitól, mindenkinek bőven jut ennivaló, de valamiért az emberek arcáról mégis eltűnik a mosoly.

Huxley nem ítélkezik az idegenek felett, csupán dokumentálja az általuk előidézett változásokat. Amikor a könyvet írta, még élt néhány szemtanú, akik emlékeztek a fehér ember előtti időkre, így az írónő hiteles forrásokból merítette az anyagot. Talán épp ezért is hangzik olyan hitelesnek az, ahogyan végig az őslakosok szemszögéből nézve mutatja be a fehérek ténykedéseit. Miért akarják az idegenek megtiltani a lányok körülmetélését, a fiúkét meg nem? Miért férfiakkal cipeltetik a málhájukat, amikor az köztudottan nők dolga? Ha a gyerekeket iskolába küldik, akkor ki fog nap közben vigyázni a földeken a termésre, hogy ki ne csipeggessék a madarak a félig érett szemeket? Nehéz kérdések ezek, senki se tudja a választ rájuk.

Azóta vadásztam erre a könyvre, hogy az A Devil's Chaplain-ban olvastam Richard Dawkins cikkét. Az írás eredetileg az irónő elhunytakor jelent meg, később pedig előszóként használták fel az új kiadáshoz. Dawkins, aki maga is Kenyában született, és - mint a cikkből kiderül - benne is felmerült már az ötlet, hogy egy idegen kultúra szemüvegén keresztül nézve mutasson be minket, szuperlatívuszokban ír a könyvről. Most, hogy több év várakozás után végre nekem is sikerült beszereznem és elolvasnom a könyvet, teljesen egyetértek vele. De az irodalmi élvezeten túl én még azért is tartom a Red Strangerst fontos műnek, mert nagyon jól átjön benne, milyen veszélyes dolog egy stabil, időtlen idők óta ugyanazon szabályok szerint működő közösség életébe kívülről belenyúlni, még akkor is, ha történetesen a legnagyobb jószándék vezet minket.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

Author Profile Page ervin, 2009. április 10. péntek, 09:18 (#)

"Hihetetlenül udvariatlanok, folyton dührohamot kapnak"

na ez fura. igaz, nekem csak egy afrikai országból vannak élményeim, de az ott élő lakossághoz képest még mi, magyarok is zenbuddhisták vagyunk.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. április 10. péntek, 09:31 (#)

Lehet, hogy a XX. század legelején még másogy volt? Csak tippelek, a Szahara alatt nem jártam még.

3

gargoyle, 2009. április 11. szombat, 03:21 (#)

gondolom itt inkabb arrol a jelensegrol van szo amit tobb helyen olvastam, hogy az afrikai idokep (majd egyszer megcsinaljuk, ne rohanjunk) kicsit mas, mint az europai (legyen keszen ma, de leginkabb 1 oran belul). ez alapjan nem csoda ha egy afrikainak az europai ember egy allandoan ideges es turelmetlen fickonak tunik, hisz holnaputan pont ugyanolyan jol lehet kiasni a kutat, o meg ekozben 2 napot ugralt a hajat tepve...

4

tmnk, 2009. április 11. szombat, 06:29 (#)

kösz a tippet, pont mostanában jöttem rá, hogy (pl Graham Greene könyvei után (Utazás térkép nélkül, stb)) többet szeretnék olvasni Afrikáról (bár magyarul jóval szívesebben tenném), be is szereztem pl ma John Le Carré-től A zebra dalát, de az úgysem fog sokáig kitartani :)

5

Author Profile Page ervin, 2009. április 11. szombat, 18:34 (#)

tmnk, nem fiction, de bármit, amit ő Afrikáról írt, bátran merek ajánlani: http://en.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Kapuściński

6

Zizo, 2009. április 16. csütörtök, 07:26 (#)

Afrika, fekete csillag - Kairótól Fokvárosig
Szerző: Paul Theroux, remek könyv Afrikáról.

7

wice, 2009. április 16. csütörtök, 08:40 (#)

ervin: "na ez fura. igaz, nekem csak egy afrikai országból vannak élményeim, de az ott élő lakossághoz képest még mi, magyarok is zenbuddhisták vagyunk."

ez kb olyan, mintha egy afrikainak meselned, h a svedek milyen huvosek, pontosak es nyugodtak, erre azt mondana, o ugyan csak egy europai orszagban jart, de ott mindenki folyton orditozott, a kozlekedes egy kaosz volt, es igy tovabb. mert o eppen olaszorszagban jart.

8

Author Profile Page ervin, 2009. április 16. csütörtök, 08:52 (#)

wice, pontosan, azért írtam oda a disclaimert. sőt, a helyzetet tovább bonyolítja, hogy azok, akikkel ott találkoztam, és több helyen jártak, homlokegyeneset ellenkező véleményeket fogalaztak meg arról, hogy Ghána Afrikán belül milyennek számít.

viszont mindettől függetlenül nekem ugye mégiscsak ez a személyes élmény maradt, és annak fényében egyszerűen hihetetlen, amit a könyvben írnak (bár lehet igaz), pont ahogy a te olaszos arcod se hinné el a svédeket.

9

tmnk, 2009. április 23. csütörtök, 06:26 (#)

(ja, egy kommentben megköszöntem a tippeket úgy 2-3 nappal ezelőtt, és jeleztem, hogy az általam említett Zebra dala eddig jónak tűnik, illetve azt, hogy magyarul is megjelent Elspeth Huxley (legalább) egy könyve kenyai témában (Thikai lángfák címmel), csak mivel két linket is írtam belé, ezért a szpem-mappába kerülhetett automatikusan, szóval köszi a tippeket, az általatok említett dolgok beszerzése folyamatban van :) )


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork