Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Rendition

ervin cikke a Művház rovatból, 2009. április 10. péntek, 09:15 | 1 hozzászólás

Rendition

Majdnem sima amerikai akciófilmről van szó, amely azonban pont annyira lóg ki a sémából, hogy érdekesebb és valamivel emlékezetesebb legyen annál.

Szerintem jót tesz a filmnek az, ahogy a sztárjait kiválogatták. Reese Witherspoon jelenlegi státusza talán amolyan sort-of, Jake Gyllenhaal pedig majd nemsokára, Perzsia hercegeként lesz igazán nagy szám a lányoknál, de addig még nyugi van. Meryl Streep számára meg elég apró falat ez a támogató szerep. Így aztán a filmre figyelhetünk a szereplők helyett.

Az is örvendetes, hogy nem fekete-fehérnek festik le a történetet: nehéz is lenne. Akinek nem cseng ismerősen a rendition kifejezés, nos, az azt a megkérdőjelezhető amerikai gyakorlatot takarja, amelynek keretében a megdolgozni kívánt foglyokat olyan országokba szállítják, ahol az USA törvényeinél kevésbé szigorúan veszik a rabok jogait, így például meg is kínozhatják őket, míg ezzel egyidőben odahaza Bush elnök büszkén kijelentheti, hogy „Amerika nem kínoz". Technikailag valóban nem, hanem inkább másokkal kínoztat. (Egyébiránt a hírek szerint Obama elnök valamilyen formában fenntartani szándékozik ezt a gyakorlatot.)

A film szépen bonyolítja a párhuzamos szálakat, az ártatlanul (vagy mégsem?) elrabolt amerikai-egyiptomi vegyészmérnök hányattatásait, az arab szerelmesek társadalmi hagyományokkal dacoló kapcsolatát, a szélsőséges iszlamisták szervezkedését. A végére pedig még egy extra csavarra is futja az alkotóktól, úgyhogy összességében mindenképpen megnézésre ajánlom a mozit, még ha nem is fog filmtörténelmet írni.

Értékelés (0-7): 5.

(Kép: empiremovies.com)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

lipilee, 2009. április 11. szombat, 07:50 (#)

Jake már rég csajos sztár, a Donnie Darko óta. ezért tudom Jullal is megnézetni az ilyen filmjeit is, bár nekem a Rendition speciel középgagyi kategória volt. Jarhead, na az.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork