Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53885 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Öböl ikszi

stsmork cikke a Művház rovatból, 2009. június 30. kedd, 10:00 | 22 hozzászólás

Budapest legnívósabb közparkja annyira titkos, hogy még rendes nevet se adtak neki, a beavatottak is csak öböl XI kódnéven emlegetik. Busz, villamos, vonat vagy metró nem jár ide, autóval is csak a helyismerettel rendelkezők találják meg, akiket nem tántorít el az útjelző táblák hiánya.

Kisebb kalandtúra keretében gyalogosan is eljuthatunk ide, ha a Fehérvári út elején kelet felé letérünk a vasúti töltés mentén futó parkba. Ha a kutyafuttató és a nyárfasor után - életünk kockáztatásával - átjutunk a Budafoki út autóforgalmán, az Infopark háta mögötti, kissé elhanyagolt füves területre jutunk. Menjünk bátran tovább, míg jobb kéz felől egy használaton kívüli aluljáróhoz nem érünk. Szedjük össze minden bátorságunkat és gyors léptekkel halajdunk át az agyongraffitizett falú alagúton. A túloldalon egy kietlen építési terület szélére jutunk. Haladjunk tovább a kerítés mentén, abba az irányba, ahol a Dunát sejtjük. A palánk végénél forduljunk jobbra, és...

...mint amikor a karaván többhetes bolyongás után az oázisba ér, ahhoz fogható az élmény. Díszkővel kirakott sétányok, kavicsos strand, víziszínpad, évszázados fák, tájba illő, ízléses épületek. Még nyilvános WC is van. Nem láttam viszont se elszórt szemetet, se kutyaszart, pedig amúgy mindkettő integráns része Budapest parkjainak. És a fű! London polgármestere síva könyörögne, hogy adjuk neki ezt a parkot, cserébe megkapjuk London valamelyik belvárosi közparkját.

Fűre lépni szabad! - hirdetik a szigorú hangú táblák, és miközben hitetlenkedve járok a valószínűtlenül tökéletes, süppedős fűben, az jár a fejemben, hogy itt bizony no expenses were spared, láthatólag le akarták nyűgözni az idelátogatót. Még a Budapest száksz blog is „ilyen is van" címmel ír róla. Nem csináltam fényképeket, de pikula cikke képekkel bőségesen illusztrált, abból fogalmat kaphattok a helyről. Sőt, mikor én kint jártam, addigra már a cikkben megörökített „talált tárgyakat" is eltakarították.

Igaz is, közben szétnéztem kicsit a hálózaton, és úgy látom, hogy a parknak hivatalos neve továbbra sincsen, a nép ajkán azonban máris született egy frappáns elnevezés:

Panama-öböl

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (22)

1

Author Profile Page eszpee, 2009. június 30. kedd, 10:10 (#)

Hát egy térkép azért jót tett volna ennek, bár belátom, némileg ronthatja a hely varázsát...

2

MoT, 2009. június 30. kedd, 10:44 (#)

erm... te nem véletlenül a Kopaszi Gátról írtál? :) már aszitttem van valami új park :)

3

snort, 2009. június 30. kedd, 11:03 (#)

Khm. A helyet úgy hívják, Kopaszi Gát, amit az Öböl XI Kft. üzemeltet, azért van kint a nevük a parkon. Amit egyébként a bőségesen kipakolt tájékoztató táblákról is leolvashatsz. Bár értem, így vicesebb lett a poszt, de talán jelen esetben feleslegesen nyúltál az ertelklubbos eszközökhöz. Megközelítéshez meg annyit, hogy persze, mehetsz hátulról is az aluljárón által, de talán mindenki másnak egyszerűbb (már ha van olyan aki nem tudja hol a Kopaszi gát), hogy a dunaparton lesétál az ember a Lágymányosi hídig, átmegy alatta, és ott is van a bejáratnál.

4

dolphin, 2009. június 30. kedd, 11:28 (#)

Hat azert a londoni parkok fuvei _nagyon_ rendben vannak (ezt a szintet siman viszik) - mondjuk a Varosliget negyedet-otodet kitevo kisparkot (Queens Park) tobben gondoznak, mint ahany embert a Fokert ki tud rendelni elobbibe...

5

Author Profile Page stsmork, 2009. június 30. kedd, 11:33 (#)

snort (#3): Áttanulmányoztam a csakugyan bőségesen kipakolt tájékoztató táblák egyikét, de nekem nem az jött le belőle, hogy a parkot Kopaszi Gátnak hívnák, és az "Öböl XI" az üzemeltető kft neve lenne. Ha megnézed ezt a képet:

http://indafoto.hu/ilovebp/image/2298119-faed7ed1

Az összes tábla hátterében nagy betűkkel az "Öböl XI" felirat szerepel, Kft nélkül, ebből gondoltam, hogy tényleg ez a park neve.

6

snort, 2009. június 30. kedd, 11:48 (#)

@stsmork: Ok, maradjunk abban, hogy nem teljesen egyértelmű :) Mindenestre a képen látható táblán ott van aláírásként: Öböl XI Kft. Gondolom a te szemed elvitte a háttérbe nyomtatott bazinagy logo.
Igazából mindegy, a park tényleg zseniális. Mázlitok volt, az idő miatt volt ilyen üres, de általában csurig van a park. Nem mintha nem volna úgy is élvezhető:) Itt látszik, hogy ha van aki gondozza a helyet, akkor a legtöbb látogató is igyekszik, még a legforgalmasabb napon is csak elvétve talál az ember egy-egy papírzsebkendőt.

7

Author Profile Page stsmork, 2009. június 30. kedd, 12:13 (#)

snort: igen, én is teljesen le voltam nyűgözve. Egyébként én tényleg azon a lepukkant aluljárón keresztül közelítettem meg a helyet (nem jártam még korábban errefelé), és csakugyan olyan oázis-élményem volt, mint ahogy leírtam, nem csak a drámai hatás kedvéért nyúltam ertéelklubbos eszöközökhöz :)

8

ratoth, 2009. június 30. kedd, 13:03 (#)

Nem rémlik? Volt itt régen egy szabadtéri szórakozóhely, aminek be kelett költözni a belvárosba a Corvin mozi mögé. Aztán tovább a Corvin - Szigony projekt miatt. Aztán mégtovább...

9

Author Profile Page eszpee, 2009. június 30. kedd, 14:27 (#)

Jaa, hogy ez lett a Kopaszi Gátból, oké akkor értem. :D

10

Author Profile Page eszpee, 2009. június 30. kedd, 15:21 (#)

ratoth, a west balkán volt az.

11

Guczo, 2009. június 30. kedd, 19:28 (#)

De az Aranyhal vendeglot sose bocsatom meg nekik..

12

zomboracz, 2009. június 30. kedd, 20:27 (#)

Még ősszel döbbentem rá, mennyire durva lett. A Kopaszi gáton tíz éve még horgásztam, most meg egy tényleg egy pazar park lett a helyén. Azóta többször is megfordultam ott, bár most, hogy a tombol a jóidő, már elkerülöm.

13

ratoth, 2009. június 30. kedd, 20:33 (#)

@eszpee: Tudom, hogy a West Balkán volt, csak gondoltam majd rájöttök. És valóban ott még az Aranyhal is.
Azzal WB vel is egy jó koncerthelyszín szünt meg. Ez a koncert is ott volt.

14

Grószfater, 2009. június 30. kedd, 20:48 (#)

A park már 2 éve megnyitott, csak a panamázás miatt sehol nem reklámozták, így a kutya nem tudott róla, én is csak ezt a cikket olvasva tudtam meg akkor véletlenül: http://nol.hu/archivum/archiv-460905
Kb. 1 évig maga volt a Kánaán, mert amíg fél Bp. a Margitszigeten meg a Városligetben "nyomorogott", addig itt a hétvégéken is max. 10-15 ember lézengett. Én is genyó voltam csak a legjobb barátomnak árultam el a "titkot", hogy ne terjedjen még szájreklámmal se. Most már persze rengetegen vannak, de még így is remek hely. A végére hagy legyek politikailag inkorrekt: szerintetek van-e összefüggés a park egyedül álló tisztasága és a nehéz megközelítése (csak autó meg bicikli)között?

15

Author Profile Page stsmork, 2009. június 30. kedd, 21:07 (#)

Grószfater, én is egy közeli jóbarátomtól tudom, hogy a hely létezik. A park reklámjait még soha sehol nem láttam; a Kopaszi gátat eddig csak valami ingatlanpanamával kapcsolatban hallottam emlegetni. Ja, és én közvetlenül egy nagyobb eső után mentem, úgyhogy rajtam kívül ha tizenöt-húsz ember lézengett az egész parkban. Szürreális élmény volt. Megdöbbentő, hogy már két éve nyitva van!

16

Chei, 2009. július 1. szerda, 10:47 (#)

Tollasozni lehet?

17

Karbonade, 2009. július 1. szerda, 15:18 (#)

Na mikor olvastam a Readerben, már kattintottam is, hogy beírhassam, ez éppen olyan mint a Kopaszi gát, errefel kiderült, hogy tényleg a Kopaszi gát. Tavaly még nem volt ott senki, most meg már lassan félek odavinni a gyereket, mert egyre több idióta biciklis lavírozik a sétálók között (mondjuk sokkal több a normális bringás, akik szép lassan, normálisan tekernek köztük). A múltkor az egyik taknyolt is egyet a játszótér előtt, mert el akart előtte suhanni, de egy 2 éves forma kislány kibicegett elé, erre befékezett, csak nem számolt a járdára felhordott homokkal... Szerencsére éppen nem ütötte el a gyerekeket. De fel nem foghatom, miért kell ott száguldozni, mikor tele van gyerekkel.

18

krampusz, 2009. július 1. szerda, 16:59 (#)

odajárunk fotózni jól

19

snort, 2009. július 1. szerda, 17:50 (#)

@Chei: Hogyne lehetne.
Meg lehet petángozni, futni, sárkányt eregetni, tengózni, gyereket legeltetni, kajakozni, strandröplabdázni (najó háló nincs) meg ami még eszedbe jut. Nem lehet viszont horgászni (én nem bánom) meg kutyát sétáltatni (ennek meg külön örülök). Hát így.

20

Author Profile Page stsmork, 2009. július 1. szerda, 18:00 (#)

Van viszont külön kutyafuttató, a park egyik végében.

21

zuzmo, 2009. július 2. csütörtök, 14:54 (#)

Megdobbant a szívem, amikor megláttam, hogy miről megy itt a témázgatás. Nekem is az egyik kedvenc helyem a Lágymányosi Öböl+Kopaszi gát. Szerintem bicajjal a legkönnyebb megközelíteni, pont ott megy a bicikliút, de a 103 busz Pázmány Péter sétány c. megállójától (Népliget felől jövet) sincs messze. Tavaly néhány vasárnap egy kellemes kis zenekar játszott a Vízirendörségnél. Nagyon hangulatos volt az is.

22

PAStheLoD, 2009. július 9. csütörtök, 19:00 (#)

http://reakcio.blog.hu/2009/05/31/balkan_6?fullcommentlist=1

Még 2006-ban, mikor elkezdték építeni, láttam a "déli" egyik emeletéről. (ELTE lágymányosi campus ugye ott terpeszkedik, annak van két épülete, a déli, a .. öö .. másikat hogy is hívják? :]) Aztán egyszer egyik este valamiért arrafelé indultam haza, (nem, nem a híd alatt lakok, habár.. akkor lehet jobban jártam volna) - este 7-8 körül lehetett - mikor a kerítésen át láttam a lámpák fényét, és mivel amúgy is ráértem (vagy csak nem akartam hazaérni), egy kis sétát nem sajnálva felfedeztem a parkot :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork