Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Budapest Noir

stsmork cikke a Művház rovatból, 2009. augusztus 18. kedd, 10:06 | 6 hozzászólás

A Népszabadságban olvastam egy interjút a szerzővel, onnan való az alábbi idézet:

Itt és ma úgy tekintünk a két világháború közti Magyarországra, mintha az egy másik ország lenne, amihez vajmi kevés közünk van. Kiemeltünk a korszakból neveket, Karinthy, Bartók, Móricz, sorolhatnám. És azt mondtuk: igen, ők a mi múltunk, a mi örökségünk abból a korból. A többieket, a politikusokat, a középszerű írókat, a revizionistákat, a legitimistákat, a sipistákat, a besszistákat és a hosszistákat, meg az átlagembereket egyszerűen száműztük. Elképzelésünk sincs arról, hogyan éltek valójában. Mintha a Horthy-korszak Magyarországa egy másik ország múltja lenne, nem a mienk.

Right on, ahogy az angol mondja. Ezt én is pontosan ugyanígy érzem.

Mindig érdekelt ez a téma, és egynémely bonyodalmak után sikerült is szert tennem Kondor Vilmos első könyvére. Profi módon megszerkesztett és megírt krimi, majdnem egyszuszra végigolvastam, mert a szerző aljas módon minden fejezet végén bedob valami apróságot, ami arra készteti az olvasót, hogy "csak még ezt az egy fejezetet" elolvassa - akkor is, ha már hajnal kettő van.

Mégis csalódtam a könyvben, mert nekem se a Horthy-korszak mindennapjait nem mutatta be elég meggyőzően, se a korabeli Budapestet. Az meg kifejezetten idegesített, hogy ha Gordon Zsigmond "A" pontból "B" pontba megy, akkor tételesen fel van sorolva, hogy a Népszínház utcánál előbb jobbra fordult, majd kiérve az Apor Vilmos térre felszállt az ötös villamosra és a Hitler térig utazott. Ezeket a helyeket biztosan kapásból tudja az, akit babakocsiban itt tologatott az édesanyja, a szerző figyelmét azonban elkerüli az a kevéssé ismert tény, miszerint nem minden olvasó részesült abban a kegyben, hogy Budapesten szülessen. Az ő számukra egy mellékelt térképvázlat igazán sokat segített volna az eligazodásban.

Stílusát tekintve egyébként Rejtő Jenő könyveihez áll legközelebb; néhány vonallal megrajzolt, bájos vagy ijesztő mellékalakok, gyorsan pergő események (csak semmi cikornyás és hosszadalmas leírás!), időnként egy-egy mosolygásra késztető poénnal fűszerezve. Izgalmas és színvonalasan megkonstruált krimi, könnyed nyári olvasmány, semmi több.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. augusztus 18. kedd, 10:30 (#)

Apor Vilmos tér a te példád, vagy a regényben is így szerepel? (Nem olvastam a könyvet)

2

k3y, 2009. augusztus 18. kedd, 12:09 (#)

Az Apor Vilmos tértől (Budáról) csak nem ment a Hitler térre, az (nagymamám szerint is) a mai Kodály körönd.

3

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. augusztus 18. kedd, 13:33 (#)

"Az Apor Vilmos tértől (Budáról)" Hm, csak 1989 után hívják annak.

4

Author Profile Page stsmork, 2009. augusztus 18. kedd, 18:35 (#)

Neeeem, az Apor Vilmos tér (és a többi) csak az én példám. Azt akartam érzékeltetni, hogy olykor még a helyismerettel rendelkezőknek is fejtörést okoz megfejteni, hogy a főhős épp merre jár. A regény amúgy az Apponyi teret emlegeti folyton, a Hitler teret, a Rudolf trónörökös teret meg a Berlini teret.

5

ferenc, 2009. augusztus 18. kedd, 23:51 (#)

A Berlini ter speciel a Nyugati (ex-Marx) ter, ez konnyu, mert csaladi legendarium szerint atyai nagyapamnak ott volt ujsagosstandja az Ilkoviccsal szemben (ahova gyakran be is tert LOL :)...

6

Dragon Z., 2009. szeptember 27. vasárnap, 19:18 (#)

Nekem speciel a kifogásolt narratív térképészet kifejezetten érdekes :) Auster is csinál ilyesmit, és áldjuk is érte, egyenlő mércével Kondornak is hasonló bánásmód jár - arról nem is beszélve, hogy szerintem igen ízessé teszi a korrajzot is. Másrészt pedig az elbeszélés világának építkezéséhez szervesen kapcsolódik az útvonal részletezése: tessék csak úgy olvasni, hogy a térmemóriát az elkövetések és a nyomozás pontos rajzolata mellé helyezzük, és máris érdekessé válik a villamosozás ;)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork