Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


District 9

eszpee cikke a Művház rovatból, 2009. szeptember 27. vasárnap, 15:55 | 12 hozzászólás

Jónapot kivánok, rutinellenőrzés

Nagyon akartam szeretni ezt a filmet, még ha nem is rendezte, csak producer volt Peter Jackson, azért aki a Braindeadtől a Gyűrűk Uráig tud karriert építeni, arra mindenképpen érdemes figyelni. Jól is indul a film, a hangulat azonnal átjön, teljes realitás, hibátlan CGI, azonnal benne vagyok nyakig. Az alaptörténet zseniális: fordítsuk meg a klasszikus "odamegyünk, elkapnak és kisérleteznek rajtunk" idegenfilmes klisét, jöjjenek az alienek ide, legyenek ők púpok a mi hátunkon. A közepéig - kétharmadáig ki is tart ez a lendület, tátott szájjal nézem a felépített világot, onnantól viszont valahogy szétesik az egész, és egy - bár marha látványos, de - átlagos küldetéses film lesz belőle. Kár, talán majd a folytatás - nekem elég valószínűtlen, hogy ne húznának le róla még egy bőrt legalább.

Értékelés (0-7): 5, Sharlto Copley nevét pedig jegyezzük meg.


ervin: nagy vonalakban egyetértek eszpeével. Igaz, engem nem érdekelt, hogy Peter Jacksonnak mi köze van a filmhez, illetve nem is azzal indultam neki, hogy szeretni akarom. A végén viszont a jelek szerint mégis nekem tetszett jobban.

Amiket eszpee megdicsért, az nekem is mind bejött. Kiváló gondolat, hogy a CGI-t itt nem arra használják, hogy sugárfegyverrel kardozzanak a világűrben, vagy lehetetlen módon kimerevítsenek egy mozdulatot, hanem arra, hogy az odarajzolt idegenek hihetően guberáljanak a szemétdombon. Ezen felül én még arra is adok egy piros pontot, hogy milyen jól észrevették az alkotók hogy a történet egy idő után nem mesélhető tovább elég hatékonyan a kezdeti dokumentumfilm-stílusban, ezért szépen átviszik a zsánert normál filmbe, majd csak a végén váltanak vissza, és mindezt úgy csinálják, hogy nem zavaró.

A főszereplő, Copley tényleg zseniális, még a zsíros hajába fésült választék is tökéletes, nem is emlékszem, hogy valaha láttam volna ennyire remek kisember-hőst akciófilmben vagy pláne scifiben. Végül még egy dicséret a nyelvözönért: a dél-afrikai angol eleve poén, többször egy kis búrt is szőnek bele, ha jól emlékszem, a nigériaiaknak is volt natív párbeszédük az angol mellett (milyen szép apróság már, hogy a nigér kemény arcoktól még a dél-afrikaiak is félnek!), a földönkívüli "garnélák" meg kattognak, mint a hottentották.

Értékelés (0-7): 6. Nekem nagyon tetszett.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

ant, 2009. szeptember 27. vasárnap, 23:40 (#)

Józsinak sem tetszett:
http://plastik.hu/2009/09/07/district-9/

2

chr(13), 2009. szeptember 27. vasárnap, 23:47 (#)

tele van a tököm a fanyalgókkal. ezek azok az emberek akik nem hagyják magukat szórakoztatni. ilyen lett a district9 és kész. biztos lehetett volna még ezt megmutatni meg azt, de akkor a trendieppljózsika úgyis mást hiányolt volna, és csakazéris, mert másoknak tetszik lehúzza. ja kérem most éppen a lehúzás a trendi...

3

Author Profile Page ervin, 2009. szeptember 28. hétfő, 00:27 (#)

Akartam én is írni erről, úgyhogy hozzáírtam a cikk végéhez.

4

Shia-ko, 2009. szeptember 28. hétfő, 09:47 (#)

Kissé skizofrén az érzésem a filmmel, mivel a dokumentumfilm stílusban előadott gettó történethez érzésem szerint olyan "rakjunk bele akciót, mert úgy jobban megnézik" szándékkal rakták hozzá a többit.

5

wing, 2009. szeptember 28. hétfő, 18:31 (#)

kicsit off, de ilyen fasza "nyelvözön" utoljára talán a blood diamondban volt, dicaprio zseniálisan adta elő a rodéziai zsoldos fura angolját, emellett volt benne afrikaans (=búr) és mende is.

6

bodzasfanta, 2009. szeptember 28. hétfő, 23:25 (#)

viszont copley miert beszelt ilyen hulyen?! a delafrikai angol + afrikaans kevereke alapbol vicces nem kellett volna meg eroltetni (mert szerintem sokszor eroltette)

7

Author Profile Page ervin, 2009. szeptember 29. kedd, 00:29 (#)

bodzasfanta (6), szvsz meg nem erőltetett semmit, meg nem is emlékszem, hogy ő sok afrikaanst kevert volna bele. ráadásul improvizálta az összes szövegét, végig a filmben, tehát jó eséllyel természetesen beszélt így a karaktere. egyébként ha meghallgatod az interjúit, ott sem nagyon más a kiejtése. :)

8

wing, 2009. szeptember 29. kedd, 10:15 (#)

Semmit nem erőltetett, ő dél-afrikai, és így beszél :)

9

wing, 2009. szeptember 29. kedd, 10:19 (#)

(Bocsi a duplázásért, de...)

...ha afrikaanst akartok hallani, ajánlom Bok van Blerket, ő egy fehér dél-afrikai énekes, aki a búrokról és a történelmükről énekel. Szeressük.

http://www.youtube.com/watch?v=vtKKJSfYraU

Írtam egy wiki-szócikket is róla:

hu.wikipedia.org/wiki/Bok_van_Blerk

10

páratövis, 2009. szeptember 29. kedd, 17:49 (#)

Érdekes, hogy Dél-Afrikában ilyesmi is van (parktown prawn):
http://preview.tinyurl.com/7np8ds

11

Author Profile Page Dr. Minorka, 2009. október 1. csütörtök, 00:13 (#)

re: wing (9)
nagyon szépen énekel.

12

nightw, 2009. október 4. vasárnap, 01:16 (#)

Én is megnéztem. Alapvetően nekem nagyon teszett. Tulajdonképpen annyira jó a dokumentumfilmes keret és a történet, hogy a közben lezajlott akció betét felett egyszerűen elsiklottam. Utólag megtudva, hogy milyen vonatkozásban van köze Dél-Afrikához, illetve látva a kisfilmet és tudva a főszereplőről a szükésges dolgokat úgy érzem, hogy a film egészen zseniális.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork