Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Apokalipszis

stsmork cikke a Művház rovatból, 2009. október 5. hétfő, 09:35 | 7 hozzászólás

Ha könyvről írok ismertetőt, az a szokásom, hogy a könyv címét használom a cikk címeként. Moldova Gyögy Miskolcról szóló riportkönyvénél azonban eltérek ettől a gyakorlattól, a szerző által választott cím (Érik a vihar) helyett találóbbnak érzem ugyanis az apokalipszis kifejezést.

Mert a könyvből igencsak apokaliptikus kép tárul az olvasó szeme elé: bezárt bányák, eldózerolt üzemcsarnokok, csődbe ment vállalkozások, sivár panelházak, putrik, hajléktalanok, a megélhetéssel küszködő nyugdíjasok... és mindenütt nyomor, bűnözés, kilátástalanság, elkeseredettség meg haragos indulatok. A szerző által lefestett Miskolc olyan hely, ahová az ember legfeljebb páncélozott csapatszállító járművel megy, kommandósok kíséretében, már ha odamegy egyáltalán.

Szívesen mondanám, hogy nem, Miskolc nem ilyen; de amit Moldova leír, az alighanem az utolsó szóig igaz, én is hallok az övéhez hasonló történeteket, én is látom a rengeteg új kocsmát meg bálás ruhákat árusító üzletet, vagy az omladozó homlokzatokat a főutcán. Én csak annyit csavarnék a dolgon, hogy Miskolc nem egyszerűen ilyen, hanem ilyen is. A társadalom differenciálódik, gazdagok és szegények közt egyre nagyobb lesz a távolság, és Moldova igen hatásosan mutatja be ezt. Ez a könyv fő erénye, emiatt érdemes és kell elolvasni, és emiatt aligha használató majd fel - a városvezetés eredeti szándékai szerint - Miskolc népszerűsítésére.

Visszatérő motívum a könyvben, hogy a Borsod megyei ipari központ szétzüllesztése előre megfontolt politikai szándékból történt, mert az egy helyen, nagy tömegben dolgozó munkásokat könnyen lehet egységes politikai erővé szervezni, és esetleg az aktuális kormány ellen fordítani. Én nem sejtek ilyen sötét terveket a háttérben, inkább szimpla balfaszságról van szó; azoknak a politikusoknak, akik a kohászat rendbetételével voltak megbízva, se koncepciójuk, se szervezőkészségük nem volt rá, hogy ennél többet kihozzanak a dologból. Nem jut most eszembe az idevágó latin idézet, magyarul valahogy úgy szól, hogy sose tételezz fel rosszindulatot, ha ugyanazt inkompetenciával is meg tudod magyarázni.

Moldova korábbi riportkönyveiben is zavarónak találtam, hogy a szerző műszaki analfabéta, néhol szinte tüntetőleg az. Egy helyen a "433 x 106 tonna szén" után zárójelben valami olyasmit ír, hogy mentsen fel az olvasó az alól, hogy ezt konkrét számokra lefordítsam. Emlékeim szerint ez gimnázium első osztályában tananyag, nekem a szerző e zárójeles megjegyzése ugyanolyan mulatságos, mint az az apróhirdetés, amelyet később idéz valahol a könyvben: Szakmunkást felveszünk. Feltétel: tolómérce ismerete.

Élvezettel olvastam a várostörténeti adalékokat: az avasi lakótelep keletkezésének körülményeiről, a szénbányászat történetéről, Vályi Péter rejtélyes balesetéről. (Erre egyébként én is emlékszem - hatéves voltam akkor, és az általános iskolában napokig szinte nem is beszélgettünk másról. Otthonról mindenki hozott magával egy-két "biztos forrásból" származó hírmorzsát, ezekkel gazdagítva meséltük újra és újra a történetet.)

Mindent egybevetve a könyvnek meglehetősen baljóslatú kicsengése van. Moldova azt mondta egy interjúban, hogy nem tehet róla, ő csak azt írta le, amit tapasztalt, és hogy számos pozitív elemet is megemlített. Akárhogy nézem, nekem csak egyetlen pozitív gondolat jutott eszembe:

Innen szép a nyerés.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

Koránkelő, 2009. október 5. hétfő, 22:37 (#)

Kíváncsiságból utánanéztem az idézetnek és az alábbi linket találtam:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hanlon_borotv%C3%A1ja

2

Király András, 2009. október 6. kedd, 11:11 (#)

Bocs, de elég szerencsétlen a második bekezdés felsorolása, mely szerint a "cigány" az egy olyan apokaliptikus elem, amely a bezárt bányák, és az eldózerolt üzemcsarnokok szörnyűségéhez hasonlatos.

3

methan, 2009. október 6. kedd, 12:32 (#)

nem tudom, milyen értelemben szerencsétlen szerinted a felsorolás, nekem teljesen átjött elsőre is, hogy a szövegben nincs benne a te interpretációd, szimplán a mélyszegénységről van szó, ami azért nem esik túl messze az "apokaliptikus kép" (nyilván szubjektív) jelentéstartományától. ha nincs túl finomra hangolva a gondolatrendőrség-szenzor olvasás közben, akkor szerintem nem érthető félre.

4

Author Profile Page stsmork, 2009. október 6. kedd, 15:04 (#)

#2: Hopp, bocs, igazad van, töröltem. Nem volt szándékomban beleérteni ezt a jelentést, és nem is akarok vitázni arról, hogy benne van-e vagy sem :-)

5

Benny Lava, 2009. október 6. kedd, 15:55 (#)

Azt nem tudom, örüljünk, vagy sajnáljuk, hogy mióta Moldova megírta az Európa hátsó udvara c. riportot a Nyírsgéről, majd utána vagy 10 helyen lenyilatkozta, hogy ez volt az utolsó riportkönyv, amit írt, mert már nem bírja a strapát, hát, azóta azért valahogy csak visszaszokott rá az öreg :)

Nekem az az abszolút magánvéleményem, hogy az átkosban íródott riportkönyveihez képest sajnos elég nagy a rendszerváltás utáni könyveinek minőségcsökkenése. Nyilván nem a rendszerváltás a ludas ebben, hanem Moldova életkora, gondolom, ennyi idősen én sem bírnám már annyira a "terepmunkát", mint fiatalon.

Mindemellett le a kalappal előtte, hogy életben tartja a műfajt, amire nagy szükség van.

6

anarcho78, 2009. október 7. szerda, 17:28 (#)

azért sajnálni fogom, ha végleg leteszi a tollat.

nem tudtok ajánlani más olyan írót, aki legalább ilyen minőségű (ez alatt értve az egész munkásságát) riportkönyveket alkotott?

7

Onumkast, 2017. július 26. szerda, 10:50 (#)

interesting)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork