Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


In Treatment

eszpee cikke a Művház rovatból, 2009. november 24. kedd, 13:33 | 9 hozzászólás

doktor úrEgészen érdekes koncepciójú sorozat: egy pszichiáter mindennapi munkájába lesünk bele, annyira szigorúan véve, hogy szinte csak a kezeléseket látjuk: a helyszín is majdnem kizárólag a dolgozószoba, ahol a főhősnek (Gabriel Byrne) öntik ki sorra a lelküket rendszeres páciensei. Tulajdonképpen lelkiző embereket nézhetünk folyamatosan, ami így leírva nem túl biztató, de ehhez képest a sorozat meglepően gyorsan behúz, dráma, izgalom, és leginkább érdekes, hiteles karakterek. A jó forgatókönyvön kívül (minden idők legnépszerűbb izraeli tévésorozatát vették meg nagyjából egy az egyben) ehhez hozzájárulnak a színészek is, rengeteg nemverbális kommunikáció van, apró kis gesztusok mindenütt, szépen működik az egész. Két évad készült belőle, ezt az első után írom, és mostantól tartalékolni kell, mert a következő csak egy év múlva jön - sokáig nem volt biztos, hogy lesz-e egyáltalán harmadik, de szerencsére jövő év elején kezdenek forgatni.

Értékelés (0-7): 7, egy évad után engem teljesen megvettek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

tekatana, 2009. november 24. kedd, 23:53 (#)

egyetértek. ha hallottam volna, hogy van egy sorozat, amiben egy shrink és a páciensek beszélgetnek egy szobában, biztosan eszembe se jut megnézni (és a producer helyében is jól kiröhögtem volna és elhajtom, aki ilyen hülyeséggel keres meg) de véletlenül belefutottam és már az első rész megnyert. a profin megírt párbeszédekből fokozatosan kibontakoznak a személyes történetek, a karaktereket hibátlanul hozzák a színészek. gabriel byrne is baromi jó választás a terapeuta szerepére, az ír akcentusa nekem + bónusz. és nem csak a filmekből ismerős sablonos dumálgatás megy, meglepő módon tényleg van feszültség, jól felépített íve van az egész első szezonnak (többet nem láttam, és attól tartok azért ezt a konceptet hamar ki lehet fullasztani, persze meg fogom nézni a következőt is)

2

Author Profile Page ervin, 2009. november 25. szerda, 11:59 (#)

azért az aranyos, hogy a legnépszerűbb izraeli TV-sorozat egy pszichiáterről szól. :) gondolom, az ügyvédes sorozat a második helyre szorult, a harmadik meg nyilván a titkosszolgálatos lenne, de azt nem vetítik nyilvánosan.

3

Author Profile Page eszpee, 2009. november 25. szerda, 12:16 (#)

Futott még egy standup comedy összeállítás? :D

4

pblue, 2009. november 25. szerda, 20:43 (#)

akkor ide is: vicces, hogy a producerek kozt van mark wahlberg.

illetve a vegefocim zenek, amik mar az epizodok utolso par perceben elindulnak, abszolut telitalalatok egytol egyig. az kulon vicces, hogy nemelyik olyan mintha valami akciofilm zeneje lenne, es valojaban abszolut illik ahhoz a feszultseghez amit tekatana irt, megha a kepernyon latszolag nem is tortenik tul sok minden.

en teljesen fuggo lettem, minden este ajulasig nezem.

5

Author Profile Page ervin, 2009. november 25. szerda, 20:48 (#)

eszpee (3), a stand-up még sokra viheti, hiszen fiatal sorozat, csak év közben indították, a bányász- és gyárimunkás-sorozat hirtelen és csúfos bukása után.

6

winnie, 2009. december 14. hétfő, 11:33 (#)

"többet nem láttam, és attól tartok azért ezt a konceptet hamar ki lehet fullasztani, persze meg fogom nézni a következőt is) "

ezt nem értem. ha valami nem kifullasztható, akkor az ez a koncept, nem? sok-sok karaktert lehet írni sok problémával.

érdemes megemlíteni, hogy a sorozat napi adásokkal ment az hbo-n, tehát minden nap, másik beteg.

7

Schmidi, 2010. január 18. hétfő, 13:53 (#)

Eszpee: ha túl vagy a második évadon is, tedd már meg pls., hogy legalább egy comment formájában leírod a véleményedet róla. Érdekelne, hogy milyennek látod az első évad után. Én egyelőre nem akarok semmit írni, mert nem tudom láttad-e már. Köszi :)

8

Author Profile Page eszpee, 2010. január 18. hétfő, 14:08 (#)

Túl, köszi, szerintem ez is nagyon jó volt, de az újdonság varázsa és 1-2 szereplő nekem hiányzott kicsit. Azért simán 90%.

9

Schmidi, 2010. január 18. hétfő, 15:48 (#)

Köszi a gyors választ. Én is azt éreztem, hogy az első jobb volt. Arra voltam kíváncsi, hogy más is így látta-e, vagy én vagy túl kritikus.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork