Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Annie Leibovitz fotói: Kunst Haus Wien

ervin cikke a Művház rovatból, 2009. december 21. hétfő, 07:26 | 8 hozzászólás

leibovitz01.jpg

Január végéig (hétfőnként féláron) látható Bécsben az 1990 és 2005 között készült profi fotókból és az azokat átszövő személyes felvételekből összeállított válogatás.

Leibovitzról nehéz lenne újat mondani: akit érdekel a fotózás, az szinte biztosan hallott már róla, látta legalább néhány fényképét - a Yokót magzati pózban ölelő John Lennont vagy a terhes Demi Moore-t mindenképpen. Úgyhogy én csak azokat az apróságokat fogom leírni szubjektíven, listaszerűen, ajánlásképpen, amik a kiállításon eszembe jutottak.

Annie-Leibovitz---Daniel-Day-Lewis-1992-NY.jpg- Leibovitz ma már csak digitális géppel dolgozik, engem viszont a "régi", többnyire fekete-fehér, egyszerűen drámai képei nyűgöztek le jobban. Robert de Niro portréja (nem találtam róla linket) és Daniel Day-Lewis kosztümös "festménye" jó példák a kedvenceimre.

- A későbbi képek közül például az angol királynő portréit érdemes külön megemlíteni, amelyek közül egy itt is látható. Gyanítom, hogy ez már legalább annyira digitális művészet, mint fotográfia, és a kép több darabból van összerakva. Azoknak, akik esetleg úgy gondolnák, hogy Leibovitz nem tenne ilyesmit, ajánlom a George Clooney fotóját (ez 2005 után készült, nem is látható a kiállításon), utána pedig a fotózásról készült videót, amiből kiderül, hogy a végső képnek elég kevés köze van a fotózáskor uralkodó körülményekhez.

- Az osztrákok prűdsége elég bizarr szintet üt meg. A magyarázó szövegben képesek "barátként" hivatkozni Susan Sontagra, Annie Leibovitz szerelmére, holott rengeteg kép látható a falakon, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a viszonyuk messze nem erről szólt, ráadásul maga Leibovitz többször is nyilvánosan szerelemnek nevezte a köztük levő kapcsolatot.

LEI0703_QueenElizabeth04_LR.jpg- Meglepett, hogy Leibovitz mennyire középszerű tájfotós - a középszerűt ezúttal a rossznál negatívabb értelemben használom. Valószínű, hogy a portrék zsenialitása még jobban kiemeli a kontrasztot, de számomra egyértelműnek tűnt, hogy hiába dobtak időnként a portrékhoz hasonló, hatalmas költségvetést egy-egy fotója alá (pl. helikopterbérlés a Monument Valley szikláinak fotózásához), az eredmény semmiféle befektetést nem igazol.

- Azzal fejezem be, ami a legjobban tetszett az egészben. Leibovitz képei úgy zseniálisak, hogy közben nem nyomják agyon a fotózással esetleg szintén foglalkozó nézőt. Persze nem gondolom, hogy "hát ilyet én is tudnék csinálni". De nem is úgy jöttem ki a Kunst Hausból, hogy kész, akkor én most hazamegyek, és leúsztatom a Dunán a felszerelésem, hanem sokkal inkább inspirációt adott a sokféle, számomra gyakorta megfejthetetlen világítási trükk, a velük elért hatás, a képek világa. Nekem az volt a tanulság, hogy igenis mindenféle szinten érdemes próbálkozni, mert fotózni remek dolog.

Január végéig még látható. Menjetek.

(Képek: Kunst Haus, over-blog.com, Contact Press Images)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

yaanno, 2009. december 21. hétfő, 08:21 (#)

Köszönet a beszámolóért. Annyit hadd tegyek hozzá, hogy a prűdség zónánként változó :) A MUMOK-ban éppen futó Gender Check kiállítás például cseppet sem prűd, érdemes azt is megnézni: www.mumok.at

2

Author Profile Page stsmork, 2009. december 21. hétfő, 09:52 (#)

"Leibovitz képei úgy zseniálisak, hogy közben nem nyomják agyon a fotózással esetleg szintén foglalkozó nézőt. Persze nem gondolom, hogy "hát ilyet én is tudnék csinálni". De nem is úgy jöttem ki a Kunst Hausból, hogy kész, akkor én most hazamegyek, és leúsztatom a Dunán a felszerelésem..."

Jé, ez milyen érdekes. Én egy Henri Cartier-Bresson kiállításról kijövet döntöttem el, hogy soha többet nem veszek a kezembe fényképezőgépet, mert ilyen képeket ha a fejem tetejére állok, se tudok csinálni, gyengéket meg minek?

3

Author Profile Page eszpee, 2009. december 21. hétfő, 11:05 (#)

Vicces, kb szóról szóra ugyanezeket gondolom én is a kiállításról, örülök, hogy megírtad helyettem. :)

Egy problémám volt csak, pár kedvencem nem volt kint csak kicsiben, a kiállítást / album összeállítást dokumentáló teremben. (Az viszont, hogy megcsinálták ezeket a falakat, az plusz piros pont, élvezetes volt elmerülni abban, hogyan alakult ki a végső válogatás, hogyan rendezett párba és sorba fotókat.)

4

yaanno, 2009. december 21. hétfő, 11:23 (#)

stsmork: Már csak azért is érdemes fotózni, mert a "nagyok" nem lehetnek ott mindenütt, hogy elkapják a pillanatot :)

5

ZaZie, 2009. december 23. szerda, 14:36 (#)

Kihagytad az egyik legemlékezetesebb photoshop of horrort: amikor Kate Winslet és a férje között csúsott időhurokba a pasas kabátja - az egyik karján volt, a másikon nem.

6

methan, 2009. december 25. péntek, 20:53 (#)

zazie (#5), a kihagyásnak gondolom az az oka, hogy a kiállítás anyagából (amiről a cikk szól) is kihagyták.

7

Pirga, 2010. február 6. szombat, 19:31 (#)

Sziasztok!
valaki vett esetleg kiállítási katalógust vagy tudja az árát? köszönöm

8

Author Profile Page eszpee, 2010. február 7. vasárnap, 11:47 (#)

Szerintem nem volt, az albumot lehetett megvenni, amiből a kiállítás készült.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork