Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Bang Bang Klub

eszpee cikke a Művház rovatból, 2010. július 10. szombat, 13:35 | 9 hozzászólás

Most, hogy még nagyjából másfél napig Dél-Afrikára figyel a világ, hogy aztán megint elfelejtse pár évtizedre, kihasználom az alkalmat, és bemutatom végre ezt a könyvet. Őszintén szólva nem emlékszem, miért vettem meg, valahol olvashattam talán, hogy fotósoknak érdekes lehet, plusz szeretem a közelmúltról szóló írásokat is, valószínűleg ezek dolgoztak össze. A történet röviden: Dél-Afrikában az apartheid széthullását dokumentáló fiatal helyi fotósokra a média ráragasztja a "Bang Bang Klub" nevet, utalva ezzel arra, hogy részben helyismeretük, részben vakmerőségük miatt az események középpontjából tudnak képeket hozni. Az események pedig nem voltak olyan egyszerűek, mint ahogy azt az ember Európából elképzeli.

Az ANC (African National Congress) ifjúsági szárnyában nevelkedett tag által alapított IFP (Inkatha Freedom Party, az inkatha zulu szó, koronát jelent) eleinte békésebb eszközökkel kampányolt az apartheid ellen, mint az ANC, aminek fegyveres szervezete is volt végsősoron ugyanerre a célra. Az apartheid fenntartásában érdekelt kormánynak persze jól jött az egysŽéges Dél-Afrikáért küzdő ANC-vel szemben a szuverén Zulu állam kikiáltásáért harcoló, "hostel"ekben lakó (a munkásszállókat hívták így) betelepült zuluk által támogatott IFP. Így végül az oszd meg és uralkodj politikáját követve a fehér rendőrség hol passzívan, hol aktívan is segítette az Inkatha ANC-támogatók elleni akcióit. A stratégia működni látszott, komoly eredmény fehér emberként Afrika közepén elérni, hogy fekete öljön feketét.

Két életben maradt Bang Bang Klub tag, Greg Marinovich és João Silva visszaemlékezése a könyv a világhírű fotósokat adó társaságról, elég teljes anyag, a dél-afrikai eseményeken túl sokat beszél a fotósokról, más küldetéseikről, arról, hogyan dolgozzák fel ezt az egészet. Egyetlen problémám vele, hogy bár fotós könyvnek is tekinthető, az illusztrációk csak az ötvenes évek napilapjait idéző monkróm, kicsi, szemcsés képek. Emiatt is döntöttem úgy, hogy az ajánlót a könyvből kiragadott, a neten fellelhető fotókkal zárom.

Szólok előre: megrázó képek jönnek, aki nem szeretne vért, halottakat, erőszakot látni, az ne kattintson tovább.

A képeket a könyvben publikált sorrendben közlöm, az eredeti aláírások felhasználásával.


Nancefield hostel, Soweto, 1990. augusztus 17.
Inkatha-támogató zuluk egy csoportja megöl egy Xhosa-nak nézett férfit. Úgy tartották, a Xhosa egyenlő az ANC-támogatóval, később kiderült, hogy Pondo volt az illető, ismeretlen politikai nézetekkel.
(Greg Marinovich)


Khumalo Street, Thokoza, 1990. december.
Egy elhaladó férfi a kamerába mosolyog, miközben Inkatha asszonyok vernek egy azonosítatlan nőt. Őt később súlyos sérülésekkel vitték kórházba, nem tudni, hogy túlélte-e.
(João Silva)


Inhlanze, Soweto, 1990. szeptember 15.
A hostel-háborúk elején egy ANC-támogató arra készül, hogy leszúrja a zulu kémnek hitt Lindsaye Tshabalala-t.
(Greg Marinovich)


Inhlanze, Soweto, 1990. szeptember 15.
Egy ANC-támogató üt az égő Lindsaye Tshabalala felé.
(Greg Marinovich, 1991-ben Pulitzer díjat nyert ez a sorozata "Spot News Photography" kategóriában.)


Aaron Mathrope nagynénje siratja a kilenc hónapos csecsemőt, akit Inkatha támadók öltek meg rendőrök segítségével, 1992. június 18-án a Boipatongi Mészárlásban. 45 ember halt meg, a támadók egyik vezetője később azzal magyarázta Aaron meggyilkolását, hogy "egy kígyónak kígyó a gyereke is".
(Greg Marinovich)


Rendőrök tüzet nyitnak a fegyvertelen boipatongi lakosokra, akik egy halott társukhoz akartak odamenni. A férfit szintén a rendőrök lőtték le, amikor a feldühödött tömeg megkergette F. W. de Klerk elnököt 1992. június 20-án, napokkal a Boipatongi Mészárlás után. Az esemény után több halott és sérült maradt, de a rendőrség tagadta a fentieket, a fotót a helyiek és újságírók manipulációjának állítva be.
(Greg Marinovich)


Boipatongi lakos csap le egy Inkatha-tagnak, valamint a Boipatongi Mészárlásban részt vevőnek hitt zulura. Később elégették.
(João Silva)


Egy gyászoló ANC-tag menekül a rendőrök sortüze elől Chris Hani, a Kommunista Párt és az ANC meggyilkolt katonai vezetőjének temetésén.
(Greg Marinovich)


Kevin Carter a megsérült Ken Oosterbroek-et fotózza Sowetoban, ahol a Protea rendőrőrs előtt a szélsőjobboldaliak által meggyilkolt Chris Hani miatt tiltakozó helyikre tüzet nyitott a rendőrség.
(Ken Oosterbroek)


1993. március, egy keselyű éhező csecsemőt figyel a dél-szudáni Ayod megyében.
(Kevin Carter Pulitzer-díjas fotója. Sokak szerint a kép elkészülte után öngyilkosságot elkövetett Cartert a lelkiismerete ölte meg, a könyvből kiderül, hogy ennél azért jóval összetettebb volt a helyzet, a depresszió, drogok, rendezetlen magánélet valószínűleg jobban hozzájárult a halálához.)


Három halott fekszik az utcán egy Inkatha - ANC összecsapás után Soweto Dobsonville kerületében.
(João Silva)


Egy halott Inkatha-támogató fekszik, levett cipőkkel a túlvilági útra felkészítve, miközben katonák keresnek egy mesterlövészt Johannesburg belvárosában, a Shell House Mészárlás közben.
(Greg Marinovich)


Alwyn Wolfaardt, a szélsőjobboldali afrikáner mozgalom (AWB) tagja az életéért könyörög, mielőtt egy bophuthatswanai rendőr "mit keresel az országomban!?" felkiáltással kivégzi. Az AWB konvojban hajtott Bophuthatswana házai közé, autókból lőtték a helyieket.
(Kevin Carter)


1994. március, újságírók menekülnek az AWB-tagok kivégzésének helyszínéről.
(Greg Marinovich)


Thokoza, 1994. április 18. A sérült Greg Marinovichot James Nachtwey segíti, miközben João Silva felvételeket készít Gary Bernardról és egy békefenntartó katonáról, akik a halálos lövést szenvedett Ken Oosterbroeket viszik.
(Juda Ngwenya)


Egy békefenntartó segít Gary Bernardnak a lelőtt Ken Oosterbroeket vinni.
(João Silva)


Thokoza, 1994. április 19. ANC-harcosok viszik egy sebesült elvtársukat az Inkatha-erődítmény Mshay'zafe hostel ellen folytatott támadás közben, egy nappal azután, hogy Ken Oosterbroek ugyanitt életét vesztette.
(João Silva)


1994. Szeptember, egy kolléga nyúl Greg Marinovich felé, akit a rendőrség sebesített meg egy a feketék és a rendőrök közötti összecsapásban Johannesburg Westbury negyedében. A helyiek a frissen választott fekete többségű kormány vélt diszkriminációi ellen tiltakoztak.
(João Silva)

Akit kicsit is érdekel Dél-Afrika, vagy egy konfliktusokat fotózó riporter élete, próbálja megszerezni a könyvet. Mostanában mutatják majd be az ebből készült filmet is, de az állítólag elég hollywoodi lett, úgyhogy érdemes inkább olvasgatni. Plusz van legalább még egyszer ennyi kép is a könyvben, köztük nagyon erősek is, csak nem találtam meg őket a weben.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

dzsimi, 2010. július 16. péntek, 15:02 (#)

heló! szuperül leírtad és nagyon érdekel a könyv, de sehol nem látom, angolul meg hát... öhm... szóval ha nem lenne nagy kérés, esetleg bescannelnéd nekem? persze csak halkan... ;)

2

Author Profile Page eszpee, 2010. július 19. hétfő, 11:44 (#)

de, elég nagy kérés lenne :D

3

fotóriporter, 2010. november 3. szerda, 13:40 (#)

Már el is készült a történet film változata a két szerző (Silva és Marinovich) közreműködésével. Lehet, hogy el kéne olvasni a könyvet, mielőtt megnézi az ember a filmet...
,-))

4

Author Profile Page eszpee, 2010. november 3. szerda, 16:11 (#)

ó, köszi, hogy szóltál!

elég szkeptikus vagyok, de meg fogom nézni azért.

5

Nike Tn Pas Cher, 2013. április 15. hétfő, 10:33 (#)

Akit kicsit is érdekel Dél-Afrika, vagy egy konfliktusokat fotózó riporter élete, próbálja

6

Cartiercheap, 2013. december 10. kedd, 10:09 (#)

Borzalmas. . .

7

canvasquarters, 2013. december 25. szerda, 07:18 (#)

Akit kicsit is érdekel Dél-Afrika

8

Hajnal, 2015. augusztus 14. péntek, 12:55 (#)

Hey kedves szerkesztő, angolul olvastad a könyvet? NAgyon szeretném beszerezni angolul vagy magyarul, de nem lelem....

9

somilye, 2017. augusztus 11. péntek, 12:41 (#)

look here more info


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork