Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A hó és az eszkimó

Ervin cikke a Netszüret rovatból, 2003. augusztus 21. csütörtök, 08:19 | 4 hozzászólás

Egy kis tudományos esszé leszámol a népszerű legendával, hogy az eszkimóknak 40-60-100-sok szavuk van a hóra. Aki lusta elolvasni az anyagot, annak összefoglalom a tartalmát: nincs annyi. A szerző leég a végén. (forrás: agora/darkeye)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

stsmork, 2003. augusztus 21. csütörtök, 14:59 (#)

Idézet a cikkből: "And actually, when you come to think of it, Eskimos aren't really that likely to be interested in snow. Snow in the traditional hunter's life must be a kind of constantly assumed background, like sand on the beach. And even beach bums have only one word for sand."

Logikusan hangzik. Nem vagyok az eszkimó nyelv szakértője, de középiskolás koromban sífutottam és így tudom, hogy sok fajta hó van, és hogy milyen fontos, hogy ezeket meg tudd különböztetni egymástól, mert ennek megfelelően kell viaszolni a sí talpát; márpedig ha rossz viaszt kensz fel, akkor vagy nem tudsz felmenni a lejtőn (mert visszacsúszik a sí), vagy - a másik véglet - lecsúszni nem tudsz, mert a hó ráfagy a léc talpára.

Egy Jack Cain nevű zseton foglalkozik ezzel a témával a MultiLingual computing & Technology című újság 38. számában, az ő bűvös száma 25. A cikk fel is sorolja őket, de mégsem ezeket idézem, hanem egy másik (állítólagos) eszkimó mondást, amivel a szerző a cikkét zárja:

"Te white man is characterized by the fact that he considers only his opinion is right and he can't find his way home."

2

eszpee, 2003. augusztus 21. csütörtök, 15:13 (#)

megtaláltam a stsmork által hivatkozott cikket:

http://www.multedata.ca/SnowArticle.pdf

3

eszpee, 2003. augusztus 21. csütörtök, 15:22 (#)

ez érdekes egyébként, most akkor melyik cikk a hoax? :)

4

jo, 2004. október 15. péntek, 08:22 (#)

ez szar


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork