Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


I Love This Company

eszpee cikke a Netszüret rovatból, 2003. október 29. szerda, 09:05 | 5 hozzászólás

Előre közlöm az összes jövőbeli megbízómmal, ügyfelemmel és alkalmazómmal, hogy imádom őket, konkurrensüket legszívesebben izzó vaspálcákkal kínoznám, odaadásom megkérdőjelezhetetlen. Jobb vigyázni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

TéGé, 2003. október 29. szerda, 14:25 (#)

Előre szólok, hogy szeretem a legalább kétértelmű helyzeteket... Alaklmat adnak a vitára, és a szokatlannak tűnő nézőpontok megvilágítására is. Amit írok, épp, hogy csak vélemény. Nem döntöttem még el, hogy kivel értsek egyet, mert ehhez nincs elég információm, de a reakciók nagyon egy irányba hatnak, és ez késztetett cselekvésre...

Átnézegetve a linkelt blogokat és kommenteket, úgy látom, mindenki szimpatizál szegény fószerrel, amiért elvesztette az állását egy "funny" kép miatt. Ez is egy védhető álláspont, viszont, ha a kisember vs. Big Bad Corp. metafórát egy pillanatra a falhoz támasztjuk, akkor érdemes megvizsgálni a kérdést a munkaadó szemszögéből is.

Lássuk a tényeket:
- Michael (ha jól értem, külsősként) egy olyan területen dolgozik, amely a külvilágtól általában el van zárva, de neki, a munkavégzés céljából be kell lépnie erre a területre.
- Michael nevetség tárgyává kívánta tenni a munkáltatója anyacégét. (Még akkor is, ha később ezt tompítani kívánja, és még akkor is, ha ebben alapesetben nincs semmi "komoly").
- A munkáltató bizalommal van (ez persze mindenhol, sőt egyénenként más és más mértékű) a munkavállalói felé. Igen szűken kap visszacsatolást arról, hogy ez a bizalom megalapozott-e, illetve, hogy az illető munkavállaló a cég alapvető érdekeit tiszteletben tartja-e, vagy sem.
! - És itt a lényeg, szerintem. A cég túlreagálta az esetet, de bizonyára nem vak dühből, gyomorrontásból, vagy dacból. Átgondolták, hogy mit is várhatnak a továbbiakban Michaeltől... aki egy vicc érdekében képes akár egy a munkáltatójára kínosnak vélt (mert e nélkül aligha lenne poénos!) mozzanatot a világhálóra kitenni. A kockázat egyértelműen jelentkezik, hogy mit talál ki legközelebb...

- Nem tudom, hogy Michael mit dolgozott a cégnél, de az eljárás rövidségéből arra következtetek, hogy könnyen pótolható munkaerőről van szó (esetleg már másnap egy másik embert közvetített a helyére ugyanazon cég, aki garanciális kötelezettsége (vagy egyéb függősége) miatt feltehetőleg egy fitying többlettet sem számolt fel...

-Nyílt titok, hogy mindenki megnézi, kipróbálja, sőt, esetenként használja is a konkurenciát. Mégis, a mai világban fontos minden munkáltató (vállalat, kisiparos, megbízó, csapatkapitány) részére, hogy "egy irányban evezzen" a csapat, és a munkaidejében arra törekedjen, hogy a "csónakot" előre lökje, de legalább ne hátra! Ez az érzés, képesség, (nevezzük etikának) belülről jön, és nagyon nehezen pótolható. Szerintem Michael esetében itt a bibi, és ez az, ami végül ahhoz vezetett, hogy kisebb rossz volt őt eltanácsolni, mint megpróbálni megreformálni őt.

Na, ez is egy szempont. Uff.

2

eszpee, 2003. október 29. szerda, 16:12 (#)

ezek jogos dolgok, tök egyetértek vele. a kulcs sztm a csávó értékében van, biztos van olyan dolgozó, akiktől azt is lenyelik, hogy a főnökeivel rövidgatyában ordibál, ha szerinte hülyeséget beszélnek, vagy maces pólóban lófrál az épületben.

3

ses, 2003. október 29. szerda, 16:56 (#)

Gáborom, ezt teljesen konkrétan megírtad. Nem tudok mit hozzátenni. Persze nem tudom, hogy igazad van-e, én csak ugyanezt tudtam volna írni - mármint, ha sikerül, és közben nem előzöl meg ;)

4

Timberhohvandi, 2003. október 30. csütörtök, 00:49 (#)

Én az index egy eldugott fórumában írtam meg, hogy mit gondolok a nagyfőnökről. Pár nappal később, egy pénteki napon találták meg (kedves jóakaróm hívta fel a főnök figyelmét rá), hétfőn már nem kellett jönnöm dolgozni.

A poén: négy évvel később most ugyanannál a cégnél dolgozom. Kellettem. :P

5

Ali, 2003. november 2. vasárnap, 20:15 (#)

Ej, de jo kis filozofalgatas jonne ki abbol, hogy etikus-e egy etikat (leterdekbol) _tobbszor_ is (ize, ez egy darab eufemizmus) latvanyosan mellozo ceg reszerol etikus munkavallaloi (bedolgozoi, partneri) magatartast (gondolatolvasoi szinten) megkovetelni. (A sajat valaszom: nem, de ez igazan semmit se szamit, ha a lehetoseg adott.)

Normalis ember nem menne ilyen munkahelyre, ha a normalis munkahelyeket nem vitte volna el a piaci verseny. De ha valaki meg tudna egyet, szoljon! Remek blog-ot tudnek en is csinalni. :P


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork