Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Portadown News

stsmork cikke a Netszüret rovatból, 2003. október 1. szerda, 14:23 | 2 hozzászólás

Portadown egy álmos vidéki kisváros valahol Észak-Írországban. Évente egyszer kerül csak a figyelem középpontjába, amikor a protestáns Orange order, évszázados hagyományaira hivatkozva, itt akar végigmasírozni a katolikusok lakta negyed kellős közepén. Ebből aztán rendszerint anyázás, esetenként Molotov koktélozás keletkezik, a kivonuló média nagy örömére.

Nem valami vicces hely. Vagy mégis?

Ennek a városnak a nevéhez fűződik a Portadown News webszájt, amely tudomásom szerint máig egyetlen fórum, amely humorosan tárgyalja az északír helyzetet. Tipikus rétegviccekről van szó (nem is mindíg ízlésesekről), amelyet legtöbbször csak a beavatottak értenek. A pártatlanság és kiegyensúlyozottság jegyében mind a két oldalt ugyanolyan mértékben csúfolják. Ezért aztán a szerző sokáig nem is merte a nevét kiírni, és csak egy hotmailes címen lehetett felvenni vele a kapcsolatot.

A szerkesztőnek (Newton Emmerson, most már ezt is tudjuk) finom humora van, különösen az apró részletekbe elrejtett poénokban erős. A linkek között például két sport rovat van, az egyik (P)-vel a másik (RC)-vel megjelölve, úgymint Protestant, illetve Roman Catholic; köztudott ugyanis, hogy e két közösség még a sportban sem békél meg. De érdemes végigböngészni a cikkek aláírását is:

cynical correspondent: Paddy O'Really
crime correspondent: Rob Berry
agriculture correspondent: Culchie McMucker
motorsports reporter: Fred Petrolhead
community correspondent: Grant Dole

Bár évek óta Írországban élek, valószínűleg sosem hallottam volna erről a webszájtról, ha - be nem tiltják. Az történt ugyanis, hogy valamelyik kigúnyolt olvasó panaszt tett a szájtot működtető szolgáltatónál, akik a legegyszerűbb megoldást választották, és szó nélkül levették a kifogásolt oldalakat a szerverükről. A BBC felkapta a hírt, így szereztem tudomást róla én is.

Innentől kezdve felgyorsultak az események: a szerkesztő pár napon belül talált támogatókat, akik megvették a www.portadownnews.com domént, gépet és tárhelyet adtak, azóta pedig már nyomtatott verzió is létezik, az egyik helyi bulvárlap vasárnapi mellékletének jóvoltából.

Mindez nem jöhetett volna létre, ha valaki nem sértődik meg...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

stsmork, 2004. november 4. csütörtök, 21:44 (#)

Mostantól könyv alakban is:

http://href.hu/x/4ay

2

stsmork, 2005. augusztus 29. hétfő, 13:34 (#)

Az IRA történelmi bejelentését követően a Portadown News is hasonlóképpen cselekedett: letette a fegyvert.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4189048.stm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork