Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kanadából jöttünk, mesterségünk címere...

Ervin cikke a Netszüret rovatból, 2004. január 29. csütörtök, 11:32

(Beküldte kiküldött tudósítónk, rof:)

A Mátrix trilógia, a Vissza a jövőbe trilógia, a Terminátor trilógia, az Austin Powers trilógia - mi a közös bennük? Aki a címet figyelmesen elolvasta, annak nem hiszem, hogy gondot okozna kitalálni, hogy mindezek mögött híres kanadaiak állnak.

Bár a filmvilágban érvényesülni ugyebár csak Hollywoodban lehet, és a fenti példák is mind amerikai filmként vannak elkönyvelve, kanadai tehetség nélkül nem jöhetett volna létre egyik sem. Meglepően sok a kanadai ill. kanadai származású tehetség a film és zene világában, és sokukról meglepően kevesen tudják, hogy kanadaiak. Ezen próbál segíteni egy híres kanadaiakat csokorbagyűjtő oldal, ahol Színészek, Színésznők, Zenészek, Sportolók és Egyéb kategóriákban mazsolázhatunk a sok ismerős és valószínűleg néhány számunkra ismertlenebb tehetség között.

Hogy a bevezetőben felsorolt filmekkel kezdjük, Keanu Reeves-ről, aki a Mátrix trilógia főhőse, megtudhatjuk, hogy bár Libanonban született, és ereiben angol, hawaii és kínai vér csordogál, családjával hamarosan Torontoba költözött és Keanu jelenleg is kanadai állampolgár. A sok sorozatban és filmben főszerepet kapott - közülük talán a legnépszerűbbek a Vissza a jövőbe filmek - Michael J. Fox Kanadában született és nőtt fel. A horrorfilmek kedvelői közt nincs olyan aki ne ismerné a kanadai születésű James Cameron nevét, az író-rendező-producer nevéhez a már említett Terminátor filmek mellett olyan ismert alkotások fűződnek, mint a Nyolcadik utas a halál trilógia, Rambo 2, True Lies (Két tűz között), The Abyss (A mélység titka) és a Titanic. Az Austin Powers filmek főszereplője pedig a torontói származású Mike Myers, aki ezenkívül a Wayne's World (Wayne világa) és a So I Married an Axe Murderer (Elbaltázott nászéjszaka) című filmekben is főszerepet játszik.

És mindez csak a kezdet, a színészek közt mazsolázva olyan hírességekre bukkanhatunk, mint Donald Sutherland (és fia Kiefer), Jason Priestly, a Beverly Hills 90210 sorozat sztárja, számtalan vígjátékból ismert figura mint John Candy, Martin Short, Dan Aykroyd, vagy például Matthew Perry a Jóbarátok sorozat Chandler-je. És még nem ért véget a sor. Olyan komikus tehetségek mint például Jim Carrey, és a Naked Gun (Csupasz pisztoly) filmekből illetve a mára már klasszikus Airplane-ből ismert Leslie Nielsen szintén Kanadát mondhatják szülőhazájuknak.

A színésznők között is akadnak ismerősen csengő nevek, például a Baywatch-ban feltűnt és azóta meglehetősen szines karriert befutott Pamela Anderson, vagy a Scream (Sikoly) filmekből ismert Neve Campbell. A filmkedvelők körében még szintén ismerősen csenghet Natasha Henstridge vagy Jennifer Tilly neve, és ne feledkezzünk meg a már emlegetett Mátrix filmek női főszereplőjéről Carrie-Anne Moss-ról sem, akik egytól egyig kanadai származásúak.

A zenészek kategóriában, több közismerten kanadai előadó mellett, lásd Céline Dion vagy Bryan Adams, szerepelnek olyan szintén népszerű énekesek, akikről talán kevesebben tudják, hogy kanadai származásúak, mint például Nelly Furtado, Alanis Morissette, Shania Twain vagy Avril Lavigne.

A sportolók között, úgy tűnik, nagyobb a nemzeti identitástudat, hisz ki ne tudná, hogy a hoki nagyja Wayne Gretzky vagy a Forma 1-es pilóta (ki tudja meddig...) Jacques Villeneuve kanadaiak, csakúgy mint a jamaikai születésű, de jelenleg is Torontó közelében élő atléta Jason Donovan.

Az Egyéb kategóriában már kicsit nehezebb ismerős neveket találni, de a széles skálán mozgó hírességek között megtalálható a telefon feltalálója Alexander Graham Bell éppúgy mint az ismert szupermodell Linda Evangelista. Aki pedig tudna olyan kanadai hírességről aki még nem szerepel az oldalon, az a lap alján megtalálható "Hiányzó kanadaiak" adatlap kitöltésével jelezheti ezt a készítőknek.

rof

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork