Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hogyan írjunk sikeresen?

eszpee cikke a Netszüret rovatból, 2005. február 2. szerda, 12:08 | 21 hozzászólás

Tudnivalók tíz percben Stephen Kingtől.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

kivi, 2005. február 2. szerda, 15:02 (#)

Hasonló Kurt Vonnegut-tól 8 pontban összefoglalva:
1. Vadidegenek idejét ne pazaroljuk.
2. Az olvasó legalább egy olyan szereplőt igényel, akiért szurkolhat.
3. Minden szereplőnek kell akarnia valamir, még ha az csupán egy pohár víz is.
4. Minden mondatnak az a dolga, hogy vagy a figura megértését, vagy a vselekmény kibontakozását segítse elő.
5. A történet végéhez minél közelebbre kell tenni a történet elejét.
6. Legyünk szadisták. Bármennyire kedvesek és ártatlanok a főszereplők, mérjük rájuk a lehető legszörnyűbb csapássokat. Hadd lássa az olvasó, hogy figuráink miféle matériából készültek.
7. Csak egy személynek tetsszen, amit írunk. Ha sarkig kitárjuk az ablakot és az egész kerek világot magunkhoz akarjuk öleleni, a regényünk csúnya tüdőgyulladást kap.
8. Minél előbb mindenbe avassuk be az olvasókat. Fenébe az izgalmakkal. Az olvasónak olyan tökéletesen tisztában kell lennie, hogy mi miért és hol történik, hogy ha netán az egerek megrágják az utolsó lapokat, maga is befejezhesse a könyvet.

:-)

2

mr. m, 2005. február 2. szerda, 16:55 (#)

Nekem nagyon szimpatikus amit ír. Teljesen realitás alapú és nem kelti az elszállt/elvont művész látszatát. Igaz, hogy bestseller ponyvát ír és nem magas irodalmat, de többen is szeretik az biztos. Arról nem is beszélve, hogy nem élhet belőle szarul... (Nem is irigylem tőle, megdolgozott érte.) :-)

3

Balage, 2005. február 3. csütörtök, 08:54 (#)

Teljesen laikus kérdés: ki vagy mi dönti el egy könyvről, hogy az "ponyva" vagy "irodalom"?

4

mr. m, 2005. február 3. csütörtök, 12:15 (#)

A ponyva is irodalom.
A ponyva a kozizlesnek megfelelo, igenytelenebb, egyenes uton szorakozast nyujto irodalom amelyhez nem kell olvasottnak, elmelyultebbnek lenni.
A 'magas' meg nem feltetlenul szorakoztat, de viszont mas eszkozokkel tudja elerni, hogy elvezd.
Gondolom vannak hozzaertok akik eldontik, hogy mikor mi a ponyva, de szerintem inkabb az olvason mulik.

5

barbi, 2007. július 29. vasárnap, 10:11 (#)

nekem sok problémám van a könyv írasssál.Azt mondják tehetséges vagyok és simán tudnék egy könyvet írni de amikor sor kerül arra na most írok vmit akkor semmi nem jut az eszembe és teljesen leblokkolok.pedig annyira szeretném ha lenne eredménye már a tehetségemnek..:(

6

barbika, 2007. július 29. vasárnap, 10:17 (#)

Sztem teljesen igaza van azzal kapcsolatban amit ír de azzal nem értek egyet h az izgalomnem kell-

7

Kloy, 2008. február 28. csütörtök, 15:33 (#)

Szerintem igen is fenn kell tartani az olvasó érdekődését, és nem jó ha egyből lerántjuk pár nem nyilvánvaló dologról a leplet, hiszen ha az ember kiváncsi a végkimenetre tovább fog olvasni. Szerintem fontosak a különböző fordulatok amik feldobják a történetet, és ezeknek nem feltétlen kell negatívnak lenneiük.

8

Kuszkó004, 2008. november 23. vasárnap, 21:42 (#)

Én inkább a költésben jeleskedek de próbálkozok az írással is. Mikor leülök a gép elé vagy éppen a füzet főlé akkor a kezeim életre kelnek. Írnak mintha nem is én irányítanám őket. Dőlnek belőlem a szavak és mondatok. Írtam már egy pár történetfélét de eddig mindig az van hogy elkezdem és egy-két hónap írás után abbahagyom. Egyszerűen nem tudom hogy miért van ez...Talán ha valaki tud tanácsot adni az megköszönném!

9

Emili, 2009. október 7. szerda, 17:57 (#)

Sziasztok,

nem tudomh, h ti hogy vagytok vele, de nekem egy konyv olvasa is egy kulon allapot, mint ha egy masik vilagba cseppenek, es nem tudom letenni. 500 oldalakat 2-3 nap alatt kiolvasom. Kulfoldon elek, ket ev utan megszunt a munkam, azota tolmacskodom, eleg sok szabadidom van. Ilyenkor az ember akarva akaratlanul is elgondolkodik az eleten, mi lett volna ha , mit tett volna ha mashogy dont, mi lenne akkor az eletevel. Mivel mindig is olyan ember voltam akinek fogalma sem volt mit is akart valojaban csinalni, vagy epp mit vart tole az elet. !Korulottem embere hada tudja mit akar csinalni az eletevel, miben jo, mit szeretne dolgozni, en pedig itt vagyok 28 evesen, es fogalmam sincs miben lennek jo, mi az amit szeretnek csinlani. Mar mar a depresszio jelei kezdtek mutatkozni rajtam, amikor egyik reggel kavezas kozben es leveleim ellenorzese kozben egyszer csak , rakattintottam a Wordre a talcan, es egy feher lap jelent meg villogo kurzorral. vagy egy percig csak neztem, es egyszer csak begepeltem az elso sorba,hogy 'Elso fejezet' azota pedig csak dol belolem a szo, irok mint meg elotte soha, azt mindig is tudtam, hogy kicsit elenk a fantazaim, de valahogy alig varom h magam legyek es leuljek a gep ele, es irjak, irjak es irjak, mar mar olyan ez mikor olvasok egy konyvet es nem tudom abbahagyni, akarom tudni, hogy mi lesz a vege, de ez valami mas, meg en sem tudom, hogy mi lesz a vege, hogy alakulnak szereploim sorsa, csak azzt tudom , hogy megerkeztem valahova, ahova mar regota igyekszem.

10

kukac, 2009. november 22. vasárnap, 18:51 (#)

Emili!

Azt hiszem a te könyvedet szívesen elolvasnám.

11

julia, 2010. március 16. kedd, 13:37 (#)

EN IS KÜLFÖLDÖN ELEK,AZ ELETEMRÖL KEZDTEM KÖNYVET IRNI,BAR ELKELNE EGY TAPASZTALT EMBER SEGITSEGE.HISZEN AZ EMBEREKET NEM TUDOM MENNYIRE ERDEKELNE EGY ARVAHAZBAN NÖT FEL LÄNY ELETE AKI KÜZD AZ ELET RÖGÖS UTJAIVAL,s SEBEK MARDOSAK MINDENÜTT. HA VALAKI SEGITENE HAGYON E OLDALON ÜZENETETT.köszönettel.julia

12

linki, 2010. július 16. péntek, 18:00 (#)

Én a fönti pontok közül azzal nem értek egyet, hogy mindennek a végkifejlettel kapcsolatban kell állnia, hiszen az életbne is vannak mellékutak. Én olvastam egy köynvet, Kezdő írók kézikönyve a címe, Alexander Steele állította össze, sokat segít. Júliának mondom, hátha seígt valamit.

13

Ella, 2011. január 19. szerda, 00:54 (#)

Az a film jut eszembe ahol azt hiszem Chevy Chase karaktere kiköltözik feleségével vidékre könyvet akar írni "a nagy bankrablás"-ról és egy szó se jut az eszébe. Persze mindjárt az első fejezetnél akarta kezdeni.
Szerintem a könyv is olyan mint egy jó dolgozat: bevezetés, tárgyalás, befejezés. Találd ki a történetet, szereplőket, eseménysorozatot. Aztán lehet kutatómunkát is folytatni ha igényesebb munkát szeretnénk letenni az asztalra. A fejezetek lassan bontakoznak ki, a főbb események után jöhetnek a mellékágak, végül az apró részletek a cselekvések sorozata alatt. És végül lesz belőle egy kerek történet.
Van akinek egy hónap, van akinek egy év, és van aki évek alatt végezz vele. Nem feltétlenül tükrözi a minőséget, függ mennyire tehetséges az adott író. Ha nem tudok írni, félreteszem. Egy napra, egy hétre, egy hónapra. Ha jön egy ötlet, az ihlet írok, legyen az szalvéta, "post it" vagy egy jegyzettömb. Nem sietem, szépen csiszolgatom mint egy gyémántot hogy mikor a világ elé tárom valóban csak pozitív kritikát kapjak.
Sok sikert kívánok, remélem tudtam segíteni.
Ella

14

Ancsi, 2011. május 8. vasárnap, 20:06 (#)

Nekem az a legnagyobb bajom az ilyesmivel, hogy a fejemben van egy kész film arról amit leakarok írni, de amikor nekiugrok nehéz papírra vetnem és úgyérzem mindig valami más ötletem támad...

15

Ancsi, 2011. május 8. vasárnap, 20:14 (#)

Általában gondot (fejfájást) okoz nekem, hogy E/1-ben vagy E/3-ban írjam meg. Erre tud valaki gyógyírt?

16

Author Profile Page eszpee, 2011. május 8. vasárnap, 21:01 (#)

Aspirin? :)

17

Ancsi, 2011. május 9. hétfő, 14:37 (#)

Jó fej vagy de nem. A mostani törénetem egy romantikus történet és nem tudom eldönteni, hogy a lány szempontjából írjam vagy, mintha elmesélném.
Ella a te utolsó hozzászólásoddal egyetértek! Ha valami tényleg alkalmas arra hogy megírd az egy év múlva is menni fog...semmit nem kell elsietni abból nem sülhet ki semmi jó, és ha amúgy is mindössze egy hirtelen fellángolásból jönne az ihlet attól hamar elmenne a kedved megírni! (saját tapasztalat:) )Apropó ihlet! Itt valaki írta már, hogy neki nehezen jön. "Alkotói válság" legalábbis a barátnőmmel így nevezzük aki szintúgy ír mint én :) Ilyenkor a legjobb tehendő: nem rágörcsölni. Járj nyitott szemmel a világban (most főképp) és mindig írd le amit gondolsz, s egyszer egyszer hetente olvasd el amiket eddig leírtál. (Jó tanács: célszerű egy helyre leírni pl.: egy "ihletek füzetébe") Hidd el ha nem is egy hónap múlva de fogsz egy olyan ötletet kapni az összeolvasottakból, hogy alkalmas lesz megírni. És akkor mindent bele!!! :)

18

Ancsi, 2011. május 9. hétfő, 17:08 (#)

Szia Kuszkó004!
Érdekes a te problémád, de nem ritka! Bár úgy érezzük ezt a történetet akarjuk megírni, valószínűleg mégsem "verseny"képes mivel csak egy hirtelen felindulásból tudjuk, hogy jó lesz, mert pl: hetekig olyan kedvünk volt...

19

Nixi, 2011. november 5. szombat, 01:22 (#)

Hello/Sziasztok!
Fiatal írópalánta vagyok. Elég nagy fantáziával. Kezdeni sok mindent lehet(ne) vele kezdeni ha nem lenne egy hatalmas gondom. Szögezzük le: aki nem értette meg mit akarok ezzel mondani annak egyszerűbben elmondom: nagy a fantáziám, tudom is használni csak van egy nagy gondom. Ha már itt tartok el is mondom. Az egyetlen nagy gondom az, hogy nem tudok regényt, novellát elkezdeni. Még pedig ha ez nem megy akkor kb semmit sem ér az a fene nagy fantáziám. Csak hogy elmondjam most vagyok 15éves..
Hát igen lehet nevetni, de amúgy nagyon szeretek írni. Mikor kitárom szárnyaim a szavak erejével és repülni kezdek a saját fantázia világomban, miközben megannyi csodát élek át.
Írtam már egy csomó verset, már egy könyvvel is megpróbálkoztam de még mindig nem érzem magam elég jónak..
Barátnőm persze támogat de nem tudok mit tenni. Ha egyszer kiderül, hogy nem vagyok benne tehetséges.. de erre gondolni sem akarok.
Na szóval ha már ennyit meséltem szeretnék kérni egy tanácsot: hogyan kezdjek neki egy könyvnek?
Eddig mindig a saját idézeteimmel, tájleírással kezdtem nekik de nem is tudom.. A lényeg aki tud megoldást a "problémámra" az kérem írjon.
Köszönöm szépen előre is: Nixi

20

Ann, 2012. március 18. vasárnap, 12:45 (#)

Szia Nixi!
Nos ha konkrétan az elkezdésre gondolunk akkor had adjak egy tanácsot (ezer éve olvastam valahol, de igaz):
- Vagy úgy kezd a történetet, hogy felkeltsd az olvasó figyelmét - mert ha nem köti le a könyv eleje, lehet hogy nem lesz kedve elolvasni.
Gyakrabban kezdik tájleírásokkal, de jó megoldás egy szép mondás is ami elindítja a cselekményt. Törekedj arra, hogy ne untasd oldalakon keresztül az olvasót azzal, hogy (pl.) a kertben milyen virágai nőnek (pl.) Margit néninek. (Ez példa volt!) Legyen változatos, és ha van hozzá elég szókincsed meg tehetséged (ami jól kiderül az ilyen helyzetekben) négy mondatban jobban(!) ki tudod magad fejezni, mint háromban!

21

Kasbec, 2015. augusztus 4. kedd, 08:32 (#)

Cuki vélemények, pláne azok, melyek arról szólnak, h fejükben a regény, a "nagy" könyv, csak nem tudják elkezdeni az írást. Nos, én is írni kezdtem - mennyien vagyunk ezzel!- viszont én egyből angolul, és egyből krimit, jó botrányosat, egy olyan világról, amit ismerek jól. Amiért most hozzászóltam, az a következő dolog; úgy kell elkezdened a könyvet, h nem a "nagy", a "fántásztikus" kezdőmondatot akard leírni rögtön, hanem csak írni egy történetet valahogy, miközben tudod, h még majd átolvasod vagy kétszer, és kijavítgatod majd. Ezzel ledobod a vállaidról a nyomást, és szánthatod is vígan a fehér lapokat!! (vagy ütheted a fekete billentyűket) ennyi


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork