Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Elég már a segélyekből!

eszpee cikke a Netszüret rovatból, 2005. július 9. szombat, 19:35 | 5 hozzászólás

Spiegel interjú egy kenyai közgazdásszal, aki picit széllel szemben próbál érvelni. Nyilván igaza van sok mindenben, de azért nekem elég rizikósnak tűnik az általa propagált "állj meg a saját lábadon" jellegű problémakezelés, mert mi van, ha nem áll meg. Persze, most se szalad, az tény.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

PAStheLoD, 2005. július 9. szombat, 22:11 (#)

Arany középút (esetleg külön? kötőjellel? whatever..) Sokkal hasznosabb lenne ugye, ha a segélyből kombányt kapnának, nem kenyeret.. de ugye abból meg nem lehet egyik napról a másikra megélni. Fokozatosan, talán..

2

ses, 2005. július 9. szombat, 22:31 (#)

PAStheLoD, ezzel az a baj, hogy pontosan azt a gondolatot tükrözi, ami ellen az interjúalany kikelt. Hogy a gazdagok jobban tudják, mi kell a szegényeknek, mint ők maguk.

Ráadásul ha bepántlikázod a pénzt, akkor egyúttal implicit felelősséget is vállalsz a program sikeréért. A korábbi segélyek jó része is így ment/megy egyébként - és nézd meg, hol tartanak belőle.

3

akakij, 2005. július 9. szombat, 23:14 (#)

Teljesen igaza van a faszinak. A segelyek nem ernek celba, de a feketepiacon megszerezheto minden. Minek kezdjen valalkozni valaki? A gazdag orszagok elveszitenenek egy penzmoso nagyuzemet, de hosszu tavon nyernenek egy hatalmas piacot.

Valaki irta, hogy ha egy orszagot le akarna igazni, akkor elobb mindent megadna a lakossagnak, hogy elkenyelmesedjenek, hogy a vallalkozo kedvuket elvegye, hogy nemtorodomok legyenek. Ezutan konnyu dolga lenne.
Kicsit santit, de a lenyeg stimmel.

4

birop, 2005. július 10. vasárnap, 01:26 (#)

Hát szerintem ez azért nem ilyen egyszerű. Még akkor se, ha minden embernek és népnek joga van saját sorsa felől dönteni. De még ha az egész ország azt kérné, hogy egy buznyákot se kapjon, akkor is megérteném azt aki, azt mondaná, hogy mégis adok.

Eddig ugye az volt, hogy ment a segély és abból első körben adtak a kormányhű törzseknek, második körben elloptak belőle egy csomót, és az került a feketepiacra. A maradék pici meg ment a valóban rászorulóknak. Na de a végeredmény mégis az, hogy az összes kaját bevittük a rendszerbe. Gusztustalan módszerrel ugyan, de mégis.

Mi történik, ha nem kapnak segélyt? Éhes lesz a kormánypárti törzs, a feketepiacon is sokkal kevesebb lesz a kaja, ezáltal drágább lesz. A rászorulók meg nem kapnak semmit. Vagyis a sokkal kevesebb kajára sokkal többen jutnak. Meg kell termelniük és meg kell venniük a kaját. Pénzük eddig az eladott segély ruhákból volt, most az sincs. Mezőgazdasági termelés beindítása, meg hát nem két nap. De mondjuk legyen 6 hónap, hogy megtanuljanak vetni, aratni, létrehozzanak mezőgazdasági telepeket, megszervezzék az elosztást, stb. 6 hónapig mi a francot esznek? De rendben valahogy szereznek kaját, es szűkösen, de túlélik. Mi a helyzet a gyógyszerekkel? Gyógyszereket legyártani, nem ugyanaz mint rozst vetni. Itthon bemész a boltba és 100-150 ft-ért kapsz egy kiló lisztet vagy rizst. Egy adag antibiotikomot mennyiért mérnek? Honnan lesz nekik pénzük rengeteg gyógyszerre? Szóval ha máról holnapra minden csapot elzárunk, akkor piszok nagy járványokra lehet ott számítani. Pedig amik most vannak azok se kicsik. Aki túléli, annak és a gyerekeinek már jó lesz. Nos ez is egy járható út, és amikor 6 milliárd ember él a földön nem hibáztatok senkit, aki azt mondja, hogy így kéne. De én eléggé berzenkedek tőle.

Szerintem mi lenne a megoldás? Sok okos ember összeül, és kitalál valamiféle ütemezést, hogy milyen segélyt meddig folyósítanak. Pl ruhaszállítmányt másnaptól megszüntetik, pénzt 2 év múlva, élelmiszert 4, gyógyszert 10. Tök mindegy, hogy mennyi lehet durván rövid is az időszak, csak tartható legyen. Ez viszont a dolgoknak csak az egyik fele. Emellett rengeteg önkéntes aktivistára van szükség, aki odamegy segíteni. És nagyából lényegtelen, hogy mit segít. Tervezhetnek nekik búzasilót, vagy lehet az iskolai focicsapat edzője. A lényeg, hogy visz oda pénzt, amit akkor ad ki a kezéből, ha kap érte valamit. Valamint viszi az otthoni értékeket, munkamorált, tartást, önbecsülést. Pozitív mintát mutat a körülötte levőknek.

Valami hasonló kicsiben itthon is végbement. 89 után nem tudtuk mi az a civil szféra, nem tudtuk mire jó, eszik vagy isszák. Kinti pézből csináltak egy rakat alapítványt. És lehetett páyázni ösztöndíjra, meg kapálógépre. Aztán csináltak olyan alapítványt, ami a civil szervezeteket segítette. Láttuk, hogy lehet ez hasznos is, és mi is létre akartunk hozni ilyeneket. (Persze mint mindennél, itt is van egy csomó negatív példa) Most már mi is megállunk a saját lábunkon ezen a téren. Megy magától is. Hát valami ilyesmit kéne ott is megjátszani, csak ott nagyobb a baj, több energiát kíván.

Hú a francba, ez hosszú lett. Bocs mindenkitől. Igérem majd cserébe kétszer nem írok, amikor pedig jó lenne. :)

5

templar, 2005. július 11. hétfő, 08:34 (#)

Részemről inkább a jóemberrel értek egyet. A hatalmas járványok mint a jóember is említi, részben mesterségesen lettek felfújva. Antibiotikum meg max. a városban levőknek kell, Afrika legtöbb részébe lássuk be, ma se megy a fene sem a világ más részeiből, ergo nincs aki behurcoljon bármit is. (meg említi a cikk, hogy a malária legalább akkora probléma, az meg nem 5-10 éve van ott, hanem.)

Az okos emberek összeülésével nekem az a bajom, hogy egyrészt minden szentnek mint tudjuk, másrészt meg akkor megint rájuk kényszerítünk olyan dolgokat, amiket lehet hogy nem kellene, mert egyszerűen távol áll tőlük.

(a nonprofitos dologra meg annyit tudok - mint azt a világot már jórészt kívülről szemlélő - mondani, hogy arról szerintem még mindig a lenyúlás és az amatőrizmus jut az eszébe a legtöbb embernek... de legalábbis hatékonyságban soha nem fogja utolérni az üzleti szférát, mert lássuk be, a legtöbb embert nincs ami ott tartsa)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork