Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53894 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hétköznapi rasszizmus

eszpee cikke a Netszüret rovatból, 2005. szeptember 1. csütörtök, 19:31 | 106 hozzászólás

Két kép a Katrina áldozatairól, ugyanolyan szituációban, mégis, a nyilvánvaló különbségeken kívül (az egyiken ketten vannak, stb.) a Yahoo hírszerkesztője elrejtett még egyet: a fekete srác "fosztogatta" magának a szeletelt kenyeret, míg a fehér pár a zöldségesnél találta...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (106)

1

ses, 2005. szeptember 1. csütörtök, 19:36 (#)

Ez nem rasszizmus, á, persze, hogy nem. Hanem, ahogy Marx is mondta: a mennyiség átcsap minőségbe.

(Komolyra fordítva: azért ez milyen már... :( )

A srác egyébként Pepsit fosztogatott, bár lehet, hogy van zsákjában minden jó, pl. szeletelt kenyér is.

2

Pocakos, 2005. szeptember 1. csütörtök, 19:56 (#)

Első látásra igazad van. Azonban, ha egy picit jobban megnézzük, meg elemezzük, akkor az első pár nem is olyan "fehér", legalábbis a lány, nem. Hogy "csak" elemeltek valamit, az a kép alapján elképzelhető. - ha hinni lehet az AP-nek. Pesze semmi sem biztos. A srácnál viszont van egy nagy, hatalmas nylon, plastic, vizhatlan zsák. Igaz, nem tudjuk mi van benne, de ha az AP-nek hinni lehet, ill. annak a fotósnak, aki készítette, akkor elképzelhteő, hogy igaz. Persze semmi sem biztos!
(azért, hasonló képaláírások egy mo.-i vagy romániai árvíznél is elképzelhetők. Vagy nem?)
Viszont mit szóltok ehhez? Ha már rasszizmus a téma:
http://index.hu/politika/belfold/budapest/toldiordie/

3

BaBe, 2005. szeptember 1. csütörtök, 20:16 (#)

Nem tudom, hogy ilyen szituban a fosztogatás szót lehet-e egyáltalán élelemmel kapcsolatban említeni. Amikor már kő-kövön nem maradt, élelem, ivóvíz nincs, akkor hogy merülhet ilyesmi fel? A fekete srác zsákjában akármi is lehet, akár otthonról menekített holmi is, ki tudja. Nem is akarok ilyesmivel foglalkozni, könnyű úgy megmondani a frankót, hogy szerkesztő úr az irodájában puzzle-t játszik a biztonságosan, helikopterről készített képekkel, míg ezek az emberek ki vannak téve annak, hogy elsodorja őket az ár, és pusztán darabszámmá válnak a hírekben. Kívánom, hogy maradjanak életben.

4

birop, 2005. szeptember 1. csütörtök, 20:34 (#)

Amíg élelmiszer üzletet fosztanak ki, addig szerintem sincs gáz. Amúgy is mire az a bolt kinyit, addigra a cuccok felét kidobhatja. Ha majd az ékszerüzletet nyitják ki, akkor van a gond. De gyikük se úgy néz ki nekem, mint aki a fukszokra hajt.

5

lmolnar, 2005. szeptember 1. csütörtök, 21:50 (#)

A CNN-en (de furan hangzik) ezzel a szoveggel szerepel:
"A young man drags groceries through chest-deep water in New Orleans on Tuesday."

A link:
http://edition.cnn.com/interactive/weather/0508/gallery.katrina.tues.pm/frameset.exclude.html

6

eszpee, 2005. szeptember 1. csütörtök, 22:13 (#)

Ott úgy tűnik jobban figyelnek a szerkesztők... ennél semlegesebb megfogalmazást nem tudok elképzelni. :)

7

Pepito, 2005. szeptember 1. csütörtök, 22:21 (#)

Elolvastátok a Yahoo saját megjegyzését a dologról?

http://news.yahoo.com/page/photostatement

A képek felirata azok szerzőjétől származi, amely nem a Yahoo.

8

eszpee, 2005. szeptember 1. csütörtök, 22:28 (#)

Nem láttam amikor postoltam, új lehet, vagy figyelmetlen voltam. Mindenesetre úgy gondolom, hogy egy újságnál arra vannak a szerkesztők, hogy ezeket a bakikat kiszűrjék.

9

blumi, 2005. szeptember 1. csütörtök, 23:48 (#)

Ez egy felfujt ugy, az AP-nel policy, h lootingot irnak minden ilyen kephez. Ettol persze a rasszizmus csunya dolog, de ez itt veletlen.

10

NagyGa1, 2005. szeptember 2. péntek, 03:37 (#)

Időközben az első képet leszedték:
"This photo was removed from Yahoo! News at the request of AFP."

11

spd, 2005. szeptember 2. péntek, 04:35 (#)

Bocsanat, de elegge kiragadott ez az ugy... az AP csak lootingot ir, az AFP csak "find"-ot, meg ilyesmit... a teljes galeriat atbongeszve lehet ellenpeldat is talalni. Van eleg rasszizmus a vilagban, minek bele is magyarazni a dolgokba?

12

UL, 2005. szeptember 2. péntek, 11:22 (#)

Az első fotót azóta eltávolították. Ez is bevett gyakorlat?

13

Deansdale, 2005. szeptember 2. péntek, 12:08 (#)

-> 2. Pocakos
Szerintem igaza van az újpesti polgármesternek, amennyiben a helyieket ill. magyarokat részesíti előnyben. Ez nem rasszizmus, ez piacgazdaság :) Mivel őt az újpesti magyar emberek választották meg, ezért az ő érdekeiket képviseli.
Persze arra a helyre amire nincs magyar jelentkező, tőlem annyi kínai vagy vietnami mehet amennyi csak akar.

A cikk meglátása sokkal hangsúlyosabb szerintem.

14

Vizsla, 2005. szeptember 2. péntek, 12:23 (#)

Adalék:

http://vizsla.freeblog.hu/archives/2005_Sep_vizsla.htm#818036

15

Pocakos, 2005. szeptember 2. péntek, 12:35 (#)

Deansdale (13): honnan teccik ilyen határozottan tudni és állítani, hogy "...őt az újpesti magyar emberek választották meg,....."? Újpesten szép számmal élnek svábok, tótok, zsidók stb. úgyhogy Derce urat nem "csak" "magyarok" választották meg. Különben Derce úr sem "ősmagyar". Amit művel, pedig "kalmárszellem", hiszen az "előnybe részesítés" azt jelenti, hogy a "placért ki ad többet".
Ilyen nicknévvel pedig magyar web-oldalra sem szabadna írni - ha ennyire helyesled D. úr gondolatmenetét.

16

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 13:47 (#)

Én meg egy sajátos szegregáción lepődtem ma meg: A NY Times Online fotóin mindenki fekete (afroamerikai). Csak a teherautón ülő katonák és az utcán járőröző rendőrök fehérek.

17

Pocakos, 2005. szeptember 2. péntek, 14:06 (#)

pollner (16): Ha a csendes-óceán vidékén élsz, vagy arra látogatsz, akkor észre fogod venni, hogy a pilóták (szinte) mind fehérek (kiszolgált, nyugdíjas ausztrál, új-zélandi, brit, amerikai, stb.)
Talán ses megerősít ebben. ;-)

18

ses, 2005. szeptember 2. péntek, 14:16 (#)

Vizsla jól mondja a belinkelt blogján, de hát látjátok ti is: a most szószban ülők túlnyomó többsége néger. Én nem tudom, hogy békeidőben mekkora a fekete lakosság aránya New Orleansben, de a mostani, közel 100%-os arány döbbenetes.

Valószínűleg két dolog összejátszásáról volt szó: a fekete lakosság vélhetően szegényebb és kevésbé művelt része egyfelől nem tudott hova menni, hiába mondták nekik; másfelől, valószínűleg közöttük volt több olyan is, aki egyszerűen nem hitt a hatóságoknak, és abból indult ki, hogy eddig se volt baj, majd most se lesz.

19

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 14:18 (#)

Pocakos (17) Nem a rendőrök / katonák bőrszínével van bajom, inkább csak megdöbbentett hogy láthatóan csak feketék ragadtak a városban.

20

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 14:48 (#)

Csendben megjegyezném, hogy a "négerezés" (ses-18)is a "hétköznapi rasszizmus" kategóriájába sorolandó. Feltételezem, hogy nem volt benned rosszidulat, de ez így már szalonképtelen. (Legalább is a világ egyik felén.)

21

ses, 2005. szeptember 2. péntek, 15:13 (#)

pollner,

technikai megjegyzés: amennyiben a minap fellázadtál a "kis hazánk" kifejezés ellen, akkor legalább te ne gyere a "csendben megjegyezném" kifejezéssel, ami legalább annyira ciki, sőt. továbbá emelt szinten a "világ egyik fele" közhely sem díjazott már annyira. ( lehet persze az is a megoldás, hogy nem kezdesz el kifejezések ellen lázadozni, és akkor nem üt vissza rád :) )

tartalmi megjegyzés: már miért lenne a néger szó hétköznapi rasszizmus? szívesen veszem az indoklásodat, mert te csak személyednél fogva nyilván nem vagy az az ember, aki ezt meg tudja ítélni, hiszen - felteszem - nem vagy érintett.

addig is, én elmondom a saját példámat: a rádióműsorunkban nem is oly rég vendégül láttunk egy igen barna bőrű etióp lányt, akitől én megkérdeztem, hogy neki és az itt élő afrikai barátainak mi a véleménye a magyarban rájuk használt kifejezésekkel. nos, ő azt mondta, hogy embere válogatja, és valóban akad, aki a néger szóra neheztel, ugyanakkor őt nem izgatja különösebben a dolog. ami zavarja, az az, ha a magyarok úgy *kezelik*, ahogy néha megteszik - illessék bármilyen jelzővel.

úgyhogy további eligazításodig én az etióp fekete leányzóra hallgatnék helyetted, de szívesen mondok afrikai-amerikait vagy bármi mást azoknak, akik számára a néger szó sértő. biztosan vannak olyanok is.

22

BaBe, 2005. szeptember 2. péntek, 15:17 (#)

Távol álljon tőlem, hogy bárkit is megbántsak, de mitől jobb az a szó, hogy fekete/színesbőrű/afroamerikai annál, hogy néger? A fentiek közül is bármelyiket lehet sértően használni - nekem ez az egész kicsit arra hasonlít, amikor igen nagy divat volt "romázni", mostanra végre eldőlt, hogy van, aki cigánynak érzi magát, van, aki romának, és ezt közli is, így nincsenek félreértések. Azt viszont mindig viccesnek találom, amikor egy gádzsó igazít ki egy másik gádzsót ezzel kapcsolatban...

23

BaBe, 2005. szeptember 2. péntek, 15:24 (#)

ses, te nyertél - bár ha látom, hogy te is indulsz a futamban, hát visszalépek :)))

24

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 15:24 (#)

ses (21): Az ember mindig a másik által alkalmazott közhelyekre figyel fel:-) Hát igen, most így, visszaolvasva ezek is eléggé szaglanak...:-(

Nem éltem Amerikában, nincsenek közvetlen élményeim, de azt hiszem, mégis az a jobb, ha nem használunk félreértető kifejezéseket. A néger az egyértelműen pejoratív "nigger" származéka. Magyarul nem feltétlenül durva, ráadásul az afro-amerikai hülyén is hangzik, de mégis...
A romák egy része is azt mondja, hogy nyugodtan lehet őket cigánynak nevezni, nem érzik sértőnek, megsértődik viszont a többiek. Akkor nem jobb eleve nem cigányozni (buzizni stb,)?

25

eszpee, 2005. szeptember 2. péntek, 15:31 (#)

Pollner, ez nekem erőltetett, egy magyar szövegben elhangzott magyar szót vitatsz annak eredete miatt... megértem az érveid, csak nem értek velük egyet: tipikusan a "ló másik oldala" píszískedésnek tűnik nekem... mindegy, mit mondunk, pláne mit gondolunk, de a szavak, na azokra aztán nagyon vigyázzunk!

26

Kenny, 2005. szeptember 2. péntek, 15:38 (#)

Különben is, mi a rákot jelent az hogy afrikai-amerikai? Hogy lenne már afrikai a szerencsétlen fekája, amikor hetedíziglen az USA-ban élt a családja? A múltkor asszem az Indexen azt írta valaki, a kínaizás szóvá tételére válaszul, hogy mér', talán ázsiómagyart kellett volna mondani? Ezen szénné röhögtem magam, dejazér' eszébe juttatja az embernek, hogy mekkora baromság ez a túlzott píszískedés.

27

bede, 2005. szeptember 2. péntek, 15:51 (#)

ses, az etiopos sztorid azert is erdekes, mert az etiopopok egyaltalan nem negernek tartjak magukat, sot az amhara nyelvben (es ha jol tudom az arabban is) ugyanaz a sztori jeloli a "neger"-t es a "rabszolga"-t.

Pollner, te meg nagyon sulyos figura vagy, nem tudom eldonteni, hogy szorakozzak vagy felidegesitsem magam.

28

bede, 2005. szeptember 2. péntek, 15:52 (#)

Na az elso bekezdes megint, hogy ertelme is legyen:

ses, az etiopos sztorid azert is erdekes, mert az etiopok egyaltalan nem negernek tartjak magukat, sot az amhara nyelvben (es ha jol tudom az arabban is) ugyanaz a szo jeloli a "neger"-t es a "rabszolga"-t.

29

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 15:56 (#)

eszpee(25): Tudomásul kell venni, hogy egyes szavak jelentése, illetve érzelmi töltése a körülmények változtával átalakulhat. (Paraszt, proli, kommunista stb.)
Ahogy írtam, nem feltételezem, hogy ses bántó szándékkal "négerezett" volna, egy antirasszista bejegyzésben viszont elég disszonánsan hat. Igazából csak figyelmeztni szerettem volna ses-t - úgy látom másokra is ráfér:-) - hogy a "négerezés" (cigányozás, buzizás stb.) nagyon veszélyes, mert sokan nem úgy dekódolják, ahogy ő (ártatlanul)gondolja. (A zsidózás más kategória, ott nem a jelentés, hanem a hangszín/hanglejtés és a kontextus lehet bántó.)

30

BaBe suicid, 2005. szeptember 2. péntek, 15:58 (#)

/bede, leccives idegesicsd fel magad, es azutan irj valamit "-)/

31

eszpee, 2005. szeptember 2. péntek, 16:03 (#)

pollner, én bízom benne, hogy a beszélgetőtársaim nem a szóhasználatomra, hanem a mondandómra figyelnek. akik mégse, azokat nagyon sajnálom.

32

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 16:08 (#)

ses (még mindig 25):"mindegy, mit mondunk, pláne mit gondolunk, de a szavak, na azokra aztán nagyon vigyázzunk"
Forditva: Próbáljunk olyan szavakat használni, amit a másik nem ért félre, nem olvas ki belőle esetleg olyan (pl. rasszista) üzenetet, amit nem volt szándékunkban belecsomagolni.
(Érdekes, hogy itt most mindenki értetlenkedik, a témára olyan fogékony Pocakos, vagy Vizsla meg hallgatnak!)

33

eszpee, 2005. szeptember 2. péntek, 16:15 (#)

(25) én voltam, és szerintem érthetően elmondtam már a véleményem, többet nem fogom ismételni.

Csak egy utolsó utánlövés, aztán tényleg befejeztem: érdekes módon a magyar szélsőjobb tudott folyamatosan megújuló szótárral zsidózni, a szavaik rendben lehettek, de a beléjük csomagolt üzenet nagyon nem.

34

pollner, 2005. szeptember 2. péntek, 16:33 (#)

eszpee (31): Szűk körben, ahol ismernek, nyilván jobban működik a dolog. Ahogy tágul a kör, úgy romlik az esélyed a pontos dekódolásra. (Valószínűleg N.Y.-ban egy kis négerezés után hosszasabban kellene magyaráznod, hoyg nem is vagy rasszista.
(33)A jobboldal "csomagolástechnikája" éppen ellenkező előjelű folyamat, a kontextus és az elpadásmód megfelelő megválasztásával ártatlan szavakat is képesek rasszista töltéssel ellátni.
(Egyébként én sem érzem szükségesnek újabb köröket tenni, a témának irodalma, mint a tenger...)

35

Pocakos, 2005. szeptember 2. péntek, 16:45 (#)

pollner(32): mert hívtál! ;-) a 24-es beszólásodra térnék vissza. Amig Mo.-on éltem, nekem is természetes volt a "néger" (néger barnára sültél, négercsók stb.) Azt hiszen a Tamás bátya kunyhója is egy néger rabszolgáról szól.
Szóval, Ausztráliában a "nigger"-t csak hallomásból ismerik, ott van más a feketékre. (ami pejorativ). Különben ott nincsenek is négerek. ;-) Tehát, az angol nyelvben ott minden sötétbörű "fekete" volt. Angolul beszélve eszembe nem jutott a "néger". Aztán L.A.-ben egy nyilvános fülkéből felhívtam egy magyar ismerőst. Ő rákérdezett (magyarul!), hogy hol vagyok. Mire én (magyarul) mondtam neki, hogy itt és itt, épp itt jön egy néger..... Mire a vonal másik végén: Ezt NE mondd! Agyon csapnak, ha meghallják! Mondd inkább "feka" - azt nem értik.
Nos, itt jöttem rá, hogy ami magyarul ("néger") természetes, az angolul NEM !!
Viszont, pollner: hol élünk? ;-)))
Ergo: magyarul (Mo.-on!) használom a négert (szüleim, nagyszüleim csak ezt értik!), angolul NEM használom (még Mo.-on sem!) ezt a szót.

36

ses, 2005. szeptember 2. péntek, 17:00 (#)

Pocakos rulez: erről van szó.

"Láttam egy nagyon aranyos afrikai-amerikai/fekete kislányt a parkban a szüleivel" - pollner, ha te ezek közül bármelyik verziót adnád elő egy beszélgetésben, nekem elég viccesnek hangzanál, mégpedig akaratodon kívül. :)

Aranyos néger kislány, szikár arcú cigányember - ezek teljesen korrektek szerintem. de ha gondolod, te bátran kerülgesd őket és fogalmazz körmönfontan - én inkább természetesen beszélek továbbra is.

37

ses, 2005. szeptember 4. vasárnap, 11:03 (#)

Nem épp rasszizmus, de megkülönböztetésnek elmegy - két apró a fejleményekről:

1. "11:55 P.M. - (AP): At one point, the Superdome evacuation was interrupted briefly when school buses rolled up so some 700 guests and employees from the Hyatt Hotel could move to the head of the evacuation line -- much to the amazement of those who had been crammed in the stinking Superdome since Sunday."

2. "But perhaps the greatest disappointment stands at the breached 17th Street levee. Touring this critical site yesterday with the President, I saw what I believed to be a real and significant effort to get a handle on a major cause of this catastrophe. Flying over this critical spot again this morning, less than 24 hours later, it became apparent that yesterday we witnessed a hastily prepared stage set for a Presidential photo opportunity; and the desperately needed resources we saw were this morning reduced to a single, lonely piece of equipment." (Mary Landrieu szenátor)

38

Boca, 2005. szeptember 4. vasárnap, 13:03 (#)

Vegyuk eszre, hogy a negerezest azota probaljak kiszoritani a magyar nyelvbol, miota nagyon globalizalodtunk a vilag nyugati felevel. En viszont erosen liberaliskent is azt gondolom, hogy itt 2 nyelvrol van szo, kicsit nyugodtan ellenallhatunk a PC fogalmak feltetel nelkuli atemelesenek. Ha mondjuk a nigger es neger szavak ugyanazt jelentenek, akkor megertenem, de miutan nem is ugyanazt jelenti, nem latok okot a diszkvalifikalasara. NYban pedig max a helyi magyaroknak szurna szemet a negerezes, de ok pedig megertenek, hiszen magyarok.
A roma-cigany kerdeshez meg eleg annyit hozzatenni, hogy letezik olyan intezmeny, hogy Orszagos Cigany Onkormanyzat. Kicsit fura lenne, ha ezentul romapecsenyet vagy afroamerikai-csokot kene keresnem ;)

39

Pocakos, 2005. szeptember 4. vasárnap, 13:26 (#)

Meg romakereket hányni, meg roma gyerekek potyognak az égből, és romaútra ment... Ja, és afro-amerikai rabszolga kereskedők, afro-amerikai barnára sültem le, - meg aztán mást jelent (magyarul!): úgy nézel ki, mint egy néger v. úgy nézel ki, mint egy afro-amerikai.
És, hogyan kell érteni, ha egy fekete barátnőm van? és ha jön a fekete leves? ;-)

40

Gr0, 2005. szeptember 4. vasárnap, 17:37 (#)

Romameggy és romapecsenye?

Romafúró.

Gr0

41

Pocakos, 2005. szeptember 6. kedd, 13:54 (#)

Bevallom, nem szeretem ezt az embert (MM). Most kaptam egy emilt. Elolvastam, és továbbküldöm Nektek.

Friday, September 2nd, 2005

Dear Mr. Bush:

Any idea where all our helicopters are? It's Day 5 of Hurricane Katrina and thousands remain stranded in New Orleans and need to be airlifted. Where on earth could you have misplaced all our military choppers? Do you need help finding them? I once lost my car in a Sears parking lot. Man, was that a drag.

Also, any idea where all our national guard soldiers are? We could really use them right now for the type of thing they signed up to do like helping with national disasters. How come they weren't there to begin with?

Last Thursday I was in south Florida and sat outside while the eye of Hurricane Katrina passed over my head. It was only a Category 1 then but it was pretty nasty. Eleven people died and, as of today, there were still homes without power. That night the weatherman said this storm was on its way to New Orleans. That was Thursday! Did anybody tell you? I know you didn't want to interrupt your vacation and I knowhow you don't like to get bad news. Plus, you had fundraisers to go to and mothers of dead soldiers to ignore and smear. You sure showed her!

I especially like how, the day after the hurricane, instead of flying to Louisiana, you flew to San Diego to party with your business peeps. Don't let people criticize you for this -- after all, the hurricane was over and what the heck could you do, put your finger in the dike?

And don't listen to those who, in the coming days, will reveal how you specifically reduced the Army Corps of Engineers' budget for New Orleans this summer for the third year in a row. You just tell them that even if you hadn't cut the money to fix those levees, there weren't going to be any Army engineers to fix them anyway because you had a much more important construction job for them -- BUILDING DEMOCRACY IN IRAQ!

On Day 3, when you finally left your vacation home, I have to say I was moved by how you had your Air Force One pilot descend from the clouds as you flew over New Orleans so you could catch a quick look of the disaster. Hey, I know you couldn't stop and grab a bullhorn and stand on some rubble and act like a commander in chief. Been there done that.

There will be those who will try to politicize this tragedy and try to use it against you. Just have your people keep pointing that out. Respond to nothing. Even those pesky scientists who predicted this would happen because the water in the Gulf of Mexico is getting hotter and hotter making a storm like this inevitable. Ignore them and all their global warming Chicken Littles. There is nothing unusual about a hurricane that was so wide it would be like having one F-4 tornado that stretched from New York to Cleveland.

No, Mr. Bush, you just stay the course. It's not your fault that 30 percent of New Orleans lives in poverty or that tens of thousands had no transportation to get out of town. C'mon, they're black! I mean, it's not like this happened to Kennebunkport. Can you imagine leaving white people on their roofs for five days? Don't make me laugh! Race has nothing -- NOTHING -- to do with this!

You hang in there, Mr. Bush. Just try to find a few of our Army helicopters and send them there. Pretend the people of New Orleans and the Gulf Coast are near Tikrit.

Yours,

Michael Moore
MMFlint@aol.com
www.MichaelMoore.com

42

nyelv-ész, 2005. szeptember 6. kedd, 19:46 (#)

#24, pollner:
Néger a negro (=fekete) szóból származik, nem a niggerből. A nigger is a negroból jött.

#15, Pocakos:
tessék mondani, ha mongyuk én egy állam vagyok, és fennen hirdetem a szabadkereskedelem elvét, sőt a kereskedelmi partnereimtől szigorúan elvárom, de ugyanakkor a hazai gazdaságomat védővámokkal körülbástyázom, és csak a kiváltságosoknak adom meg a "legnagyobb kereskedelmi kedvezmény"-t, akkor mennyivel vagyok jobb, mint mongyuk Derce pógármester? (Aki ugyan furcsa módját választotta a hazai gazdaság "erősítésének", mégsem számít egyedülállónak széles e világba')

Csak azért kérdem, mert az egyébként ájultan USA-rajongók ilyen csekélységeken nem szoktak fennakadni...

43

Pocakos, 2005. szeptember 6. kedd, 23:22 (#)

nyelv-ész: (számomra) meglehetősen furcsa D. urat a US-hez hasonlítani, de lelked rajta. Örülnék, ha felsorolnál néhány US védővámot, amivel „körbe van bástyázva”, és a „legnagyobb kereskedelmi kedvezmény” megadásának kritériumai közül néhányat. „Ájultan várom” ;-) - (a linkeket). Köszönöm.

44

eszpee, 2005. szeptember 7. szerda, 07:54 (#)

Abszolut nem vagyok szakértője a témának, de mintha a különböző kínai textiláru-kvóták ilyesmik lennének, nem?

45

Pocakos, 2005. szeptember 7. szerda, 10:07 (#)

eszpee: én sem! De várjuk meg nyelv-ész linkekkel (.gov) alátámasztott felsorolását. Addig is itt
http://politics.guardian.co.uk/eu/story/0,9061,1564118,00.html
olvashatnak az "ájultan EU-rajongók" a "melltartó háborúról".

46

Kenny, 2005. szeptember 7. szerda, 10:29 (#)

Kvóta a kínai textilárukra az EU-ban is van, illetve én csak erről hallottam mostanában.

Ami az USA-t illeti, bizony nem ismeretlen számukra a védővám alkalmazása, elég nagy port vert fel annak idején az USA-EU "acélháború", amit pontosan az USA által bevezetett védővám robbantott ki. A http://www.fn.hu/index.php?id=4&cid=75903 cikkben (igaz, ez elég régi) több ilyen problémát is leírnak, nekem úgy tűnik, hogy az ilyesmi mindennapos dolog.

Pocakos, te személyes támadásnak vetted az USA fikázását? Azt sem értem, hogy ha fikázza valaki az USA-t, akkor miért kell egyből az EU-t is fikázni? Hogy meglegyen az egyensúly? :)

47

Pocakos, 2005. szeptember 7. szerda, 10:47 (#)

Kenny (46): Tudod, a "fairness" híve vagyok. Vannak olyan mondások, mint "szálka és gerenda", meg "háztáján söpörni" stb. Megjegyzésedről azok a (nem csak!) nyugat-európai fiatalok jutnak az eszembe, akik - szavaddal - "fikázták" a US-t, miközben jeans-ben jártak, járnak és Coke-ot isznak. "Bírálatukat" akkor tudnám elfogadni, ha kizárólag tiroli bőrnadrágban járnának és csak sört innának, vagy - hogy "hazabeszéljek" - bőgatyában járnának, és csakis pálinkát vagy Bambit innának. ;-)

48

Kenny, 2005. szeptember 7. szerda, 11:07 (#)

Pocakos, egyrészt szerintem nem válasz egy kritikára az, hogy más is szarul csinál valamit. Másrészt egy bírálat önmagában is vagy megállja a helyét vagy nem, a bíráló személyétől függetlenül. Harmadrészt, az USA nem gyárt se farmert, se pedig kólát, ezeket magáncégek gyártják, úgyhogy nem értem mi köze van ennek az USA-fikázáshoz. Bár gondolom ezt csak viccből mondtad.

49

ses, 2005. szeptember 7. szerda, 11:33 (#)

Az Onion szerint:

"White Foragers Report Threat Of Black Looters

NEW ORLEANS—Throughout the Gulf Coast, Caucasian suburbanites attempting to gather food and drink in the shattered wreckage of shopping districts have reported seeing AfricanAmericans "looting snacks and beer from damaged businesses." "I was in the abandoned Wal-Mart gathering an air mattress so I could float out the potato chips, beef jerky, and Budweiser I'd managed to find," said white survivor Lars Wrightson, who had carefully selected foodstuffs whose salt and alcohol content provide protection against contamination. "Then I look up, and I see a whole family of [African-Americans] going straight for the booze. Hell, you could see they had already looted a fortune in diapers." Radio stations still in operation are advising store owners and white people in the affected areas to locate firearms in sporting-goods stores in order to protect themselves against marauding blacks looting gun shops."
( http://www.theonion.com/content/node/40305 )

50

Pocakos, 2005. szeptember 7. szerda, 12:45 (#)

Kenny (48): azt hiszem félrement a dolog. Ezt nyelv-ész-szel beszéld meg, hiszen ő hasonlította össze D. urat a US-szel (42./#15). Én kiszállok. (de kívácsian várom nyelv-ész magyarázatát, és esetleges vitátokat)

51

Kenny, 2005. szeptember 7. szerda, 12:58 (#)

Pocakos, érdekes, én eddig azt hittem hogy egymásnak címeztük a vonatkozó hozzászólásainkat, de bocs, úgy látszik közben valahogy összetévesztettelek D. úrral. :)

52

Pocakos, 2005. szeptember 7. szerda, 13:12 (#)

Kenny(51): én meg Téged egy amerika-ellenes kekeckedő, pimasz alakkal. ;-) - aki olyanokat ír, pl. hogy "...te személyes támadásnak vetted az USA fikázását? ..."

53

Kenny, 2005. szeptember 7. szerda, 13:25 (#)

Ebből a mondatomból nem tudom hogyan következik amerika-ellenességem, szerintem nem vagyok az. Kekeckedő és pimasz már inkább. :) Én csak nem értettem, miért kell egyből ugrani arra, ha valaki usázik egyet. Ha nyelv-ész hozzászólásából elhagyjuk a személyeskedést, akkor az arra való utalás, hogy a protekcionista gazdasági intézkedésekkel való operálás mindenhol használatos dolog, egyet kell értsek vele, ez tényleg alapvető. Az EU és az USA kapcsán is említettem egy-egy ilyen példát, helyesebben az EU-s példát eszpee hozta fel, én csak megerősítettem. Szerintem nem kell ennek az egésznek túl nagy feneket keríteni, és valszeg további linkek sem tesznek sokat hozzá egy ilyen egyértelmű témához.

54

Deansdale, 2005. szeptember 9. péntek, 22:31 (#)

Hmmm... Ha jól sejtem Mo-n mióta hallottunk a négerekről, négereknek neveztük őket, ami gyakorlatilag a latin fekete szóból ered. Ennek Mo-n soha nem volt önmagában semmilyen mellékzöngéje. Sajnálom, hogy az USA-ban a nigga' szó pejoratív, de szarok rá, ha *ezért* és semmi többért a magyar nyelvből ki akarják szorítani a néger szót.
Aztán: nincs nekem semmi bajom a külföldiekkel, akkor sem ha betelepülnek Mo-ra, de ha valakinek szúrja a szemét, ha egy MAGYAR polgármester előnyben részesíti a MAGYAROKAT, akkor az sürgősen menjen el orvoshoz. Sehol a világon nincs ez másként, és gondolom mindenütt jelen vannak a túlbuzgó antirasszisták is, akiknek semmi bajuk ha azt látják a piacon, hogy "spanyol őszibarack" de ha azt látják, hogy "magyar őszibarack", akkor rendőrt hívnak... :P
Még aztán: Igen, valószínűleg azért vannak többen a négerek NO-ban, mert se eszük, se pénzük nem volt elmenekülni, és a kormányuk legnagyobb hibája az, hogy az utolsó napokban nem indítottak ingyenes busz- és vonatjáratokat kifelé a városból. Persze abból nem lett volna senkinek sem haszna... Sőt, gondolom volt egy pár koponya amiben megfordult a mentőakció gondolata, de aztán bevillant nekik, hogy a koldusokért nem is olyan nagy kár...
S megint aztán: Pocakos, kissé forgatja a gyomrom ahogy minden tartalmi megjegyzésre személyeskedő válasszal állsz elő, ez szerintem sokkal nagyobb jellemhiba mint a rasszizmus. Elég sokáig türtőztettem magam, mert békeszerető ember vagyok, de hogy má' a nickembe is belekössön valaki az azért kissé merész. Azt hittem ez egy fórum (a blogon belül) ahol vitázunk, nem fikázunk. S bár a személyeskedésedre nem érzem szükségesnek, hogy reagáljak, de mégis megteszem, hátha okulsz belőle: attól, hogy egy dologban egyetértek valakivel, nem szükségszerű, hogy mindenben így tegyek, sőt, még túl is licitáljam. Szóval attól, hogy szerintem az újpesti piacon igenis legyen elsőbbsége a magyar árusoknak, még nem lettem fasiszta, de talán még ultranacionalista turbómagyar sem.

55

Pocakos, 2005. szeptember 10. szombat, 00:29 (#)

Deansdale(54): Kimondottan örülök, hogy forog a gyomrod, mert ez azt jelenti, hogy valahol a lelked mélyén mégis csak van egy kis lelkiismereted, önkritikád. Köszönöm a bókot, habár túlzás merészségnek nevezni az igazságot, a logikát és a következetességet. Örülnék, ha elgondolkoznál, hogy ki a MAGYAR ? – a piacon, és milyen „elsőbbség”-ről beszélsz? Rasszista vagy fiam! Vagy csak korlátolt. A fene se tudja. Kérdezd meg a piacra járó nyugdíjasokat, hogy őket az érdekli-e, hogy az árus tudja-e a Toldit, vagy az, hogy milyen a portékája, és mennyibe kerül?
Ja, és beírásod alapján igazán merészség magadat "békeszerető ember"-nek nevezni. Ha minimális önismereted van.

56

Zuzu, 2005. szeptember 10. szombat, 13:53 (#)

Én egyáltalán nem bánnám, hogy ha árus lennék és ugyanazokkal a feltételekkel állnék elő mint egy külföldről bevándorolt polgártárs akkor én kapjam meg a placcot, mert magyar vagyok és már vagy 30 éve élek Újpesten. Külföldön ez hogy van? Szerintem így.

Aztán itt, Magyarországon sok olyan cégnél, saját bőrömön én konkrétan két helyen tapasztaltam, nos, ahol külföldi a főmufti ő is igyekszik saját hazájából hozatni sameszait a zsíros kulcspoziciókba, ha meg éppen nem zsíros pozició a magyar alkalmazottakhoz képest horribilis összegeket fizet ki nekik, még akkor is ha az illetőnek még középiskolája sincs. Persze erről nem beszélünk.

57

Deansdale, 2005. szeptember 10. szombat, 15:22 (#)

Pocakos barátom, az, hogy érveid nincsenek csak személyeskedsz, heveny hányingert okoz nálam, de ha szerinted ennek a lelkiismeretemhez van köze... Hááát...
Próbáltam jelezni, hogy nem mindenben értek egyet a polgármesterrel, pl. a Toldi mint teszt egy baromság, de az alapfelvetéssel, miszerint támogassuk a magyar embereket Mo-n, teljes mértékben egyetértek. És ez se nem rasszizmus, se nem korlátoltság, hanem minimális nemzeti önérzet és/vagy némi közgazdaságtani alaptudás.
Mellesleg kedves barátom, hol is laksz te egészen pontosan? És miért akarsz te engem onnan kioktatni a magyarságról?!

58

nyelv-ész, 2005. szeptember 10. szombat, 19:13 (#)

Van egy csomó ember, akinek könnyek gyűlnek a szemébe, ha egy U.S.Army támogatású hazafias filmben felvonják a csillagos-sávos lobogót, de a magyar szó leírása vagy elhangzása esetén már fűzik a szóvirágokat, hogyan is kiáltsák a nagyvilágba: Rasszista!

Az agymosásnak hála ők már eljutottak a kívánatos stádiumba.

59

Pocakos, 2005. szeptember 10. szombat, 22:03 (#)

Zuzu (56): Néhány dolgot keversz. Kezdjük a másodikkal, a vállalattal. Mivel piacgazdaság van, azaz „maszek világ”, a tulaj annyit fizet vagy ad az alkalmazottainak, amennyit akar. A lényeg, hogy rendesen adózzon. Mindenkinek kedve szerint ad, juttat. Akinek nem tetszik, az veheti a kalapját. Nem kötelező ott dolgozni és szenvedni, hogy a másik mennyit keres vagy nem dolgozik. Ezért példádnak – ilyen formában – nincs köze a post címéhez.
Ami a piacot illeti. Nem világos maga a hír. Csak azt tudjuk, hogy a polgármester diszkriminatív módszereket említ. A placcos helyeknél – általában – az érkezési sorrend számít. „Ki korán kel, aranyat lel”. ;-) Majd a felügyelő dönti el, hogy jogosan használja a helyet (placcot) az illető vagy sem, de előbb a napidíjat le kell perkálni. Ez a világon mindenütt így van. Senki sem kéri, hogy szavalja el az ország valamelyik nemzeti eposzát. Az meg nem érv, hogy „én kérem 30 éve itt lakom a környéken”. „Teccett volna előbb felkelni” – erre a válasz.

60

Boca, 2005. szeptember 11. vasárnap, 11:44 (#)

Pocakos, javaslom, hogy küldj panaszt az USA bevándorlási vagy munkaügyi hivatalához, mert tudomásom szerint ha kint akarsz dolgozni, akkor a munkáltatódnak bizonyítania kell a hatóság felé, hogy a feladatra nincs alkalmas helyi ember. Ez a te logikád szerint rasszizmus! És azon is gondolkozz el, ki az amerikai!

61

Zuzu, 2005. szeptember 11. vasárnap, 12:08 (#)

Pocakos, nem Magyarországon székelő külföldi cégekre gondoltam, hanem magyar tulajdonú cégekre ahol az operatív teendőket látja el felkért külföldi személy. De, valónban, piacgazdaság van, csak valahogy határainkon túl jobban védik saját állampolgáraik érdekét a törvények.

62

Pocakos, 2005. szeptember 11. vasárnap, 13:02 (#)

Boca (60): Csak tudatlanságodnak tulajdonítom „epés” megjegyzésedet. Ugyanis párhuzamod hamis, rossz, ellenséges és tendenciózus. A történet Újpesten játszódik, egy ország belül, ahol nemre, fajra, vallásra tekintet nélkül bárki vállalhat munkát. A polgármester úr NEM azt mondta, hogy az *illegálisan Mo.-on tartózkodókkal szemben* az újpestieket részesíti előnyben. Kár, hogy ez nem jutott el a buksidig. Különben mindenhol a világon a bevándorlás egyik feltétele, hogy a jövevény ne vegyen el munkahelyet. Ezt viszont a szakszervezetek harcolták ki! Ha ismernéd egy picit is a külvilágot. Egy országban való hosszabb tartózkodás (bevándorlás) engedélyezésének feltétele az „önellátás”, hogy az újonnan érkező ne terhelje a szociálishálót. Ezért szeretik a „vállalkozókat”, aki (pl. Kanadában) kötelezi magát, hogy üzletében legalább egy helyi embert, kanadait (lehet az kínai is!) alkalmaz. Megint más kategória a vendégmunkás, őket valóban csak olyan munkakörben alkalmazzák, amelyből hiány van. (azért hívják "vendég"-nek! - ha elvégezte a munkát, mehet haza) Van még számtalan lehetőség külföldre kerülni, de nem ez a post címe és témája. Szóval, én meg azt javaslom, hogy „epés” megjegyzések helyett előbb a témával ismerkedni, hogy ne mondhassák: Ha nem szóltál volna......

63

ses, 2005. szeptember 11. vasárnap, 14:52 (#)

Pocakos, azt hiszem, elérkezett az ideje, hogy egy időre felfüggesszem a hozzászólásaid olvasását. Azért maradok tisztelettel:

ervin

64

Pocakos, 2005. szeptember 11. vasárnap, 15:06 (#)

Deansdale (57): a szerki esetleges fenyítését is vállalva válaszolok, nem szívesen, de kötelességből.

Elsõ beírásod (13), érv nélküli, tipikus nyegle, kekeckedõ, benne egy jó adag rasszizmussal („…õt az újpesti magyar emberek választották….”). Kirekesztõ a végtelenségig. Hiszen nem azt írod, gondolod, hogy „õt az újpestiek, újpesti emberek választották meg”, hanem diszkriminatív, rasszista módon azt, hogy az „újpesti *magyar* emberek”. Erre válaszoltam (15), ill. kérdeztem: „honnan teccik ilyen határozottan tudni és állítani, hogy "...õt az újpesti magyar emberek választották meg,....."?..” Megjegyezve, hogy aki így gondolkodik, annak „……Ilyen nicknévvel (..) magyar web-oldalra sem szabadna írni….”

Második beírásod (54) már egyértelmûen a barna-zöld eszmevilágot tükrözte. („….ha *valakinek szúrja a szemét*, ha egy MAGYAR polgármester elõnyben részesíti a MAGYAROKAT, akkor *az sürgõsen menjen el orvoshoz*……”) . Az orvost nem nevezted meg, de célzásod egyértelmû. Majd, ugyancsak a barna-zöld „újrend” híveinek szellemében még nyomatékossá is teszed az 1933-45 közötti európai tévhitet: „…..Sehol a világon nincs ez másként,….”

(Már akkor feltűnt szemléleted, amikor azt írtad: "....Basszus, mennyire nem érdekel a holokauszt... .." - Még mindig aktuális javaslat - 4. beszólás 2005.aug.13.)

Harmadik beírásod (57) elején még visszafogod magad, igaz egy hazugsággal „….Próbáltam jelezni, (….) pl. a Toldi mint teszt egy baromság,…” Hát, NEM jelezted!!! Két beírásod volt (13, 54) egyikben sem jelezted, hogy a „Toldi, mint teszt, egy baromság” !!! No, de mit várjunk el egy megrögzött „….ultranacionalista turbómagyar…..”-tól, ahogy ezt oly szépen megfogalmaztad (54). Igazad van, nem vagy rasszista! Annál sokkal rosszabb vagy! Ezt legutóbbi beírásod (57) utolsó két mondata árulja el. Az álmagyarkodók legrosszabbik fajtájához tartozol, "übermensch"-es allűrjeiddel legalább öt millió (határontúli) magyart sértettél meg a beszólásod (57) végén feltett kérdéseddel. Még a melbourne-i Lala bá is leköpne ezért, pedig õ Szalosján mozgalmának oszlopos tagja (volt). Remélem, beírásommal jól meghánytattalak, így van miben fetrengened. Egyetlen kínait se engedj a közeledbe! Hiszen hányásod színtiszta magyar!

65

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 08:50 (#)

Hajaj... :)))))
Sajnálom, hogy szereplője lettem egy ilyen vitának, ezúton szeretnék elnézést kérni a sesblog gárdájától és olvasóitól :)
Hibámat nem tetézem azzal, hogy folytatom ezt a "csatát" - talán azért is, mert békeszerető ember vagyok :))
Kívánok mindenkinek további konstruktív és gondolatébresztő vitákat :)))))

66

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 08:53 (#)

"Különben mindenhol a világon a bevándorlás egyik feltétele, hogy a jövevény ne vegyen el munkahelyet."
- Óriási tévedés, kedves Pocakos. Az a "mindenhol a világon" csak a gazdaságilag fejlett néhány tucat államra igaz.

Gyere sűrűbben Pestre.

"Mellesleg kedves barátom, hol is laksz te egészen pontosan? És miért akarsz te engem onnan kioktatni a magyarságról?!"
- Ez viszont az én olvasatomban semmi sértőt nem tartalmaz az erdélyi, felvidéki, és a történelmi Mo. területén lakó többi magyarra vonatkozólag. Ez azoknak a külföldre szakadt hazánkfiainak akar beszólás lenni, akiknek "választott hazájuk" nem Magyarország.

Persze kiváló vitapartnered úgy szólt be, hogy nem tudja idegenbe szakadásod okait, de nem csodálkozom a reflexein: a rendszerváltás óta túl sok idegenbe szakadt jött haza osztani az észt, és legalább annyian tudják sokezer kilométerrel odébb jobban, mit s hogyan kéne tenni.

Úgyhogy óvatosabban a nemzettudat formálásával, kedves Pocakos. Elég nagy az identitászavar itthon, nem kellene még ezt a zavarost kavargatni.

67

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 09:34 (#)

OFF:

Egy kis olvasnivaló:
http://index.hu/velemeny/eheti/terror0912/

68

blumi, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:09 (#)

ervin,
pocakos stilusa nekem is nyitogatja a bicskat a zsebemben, viszont igaza van, szerintem, es az nem mindegy.
blumi

69

eszpee, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:16 (#)

az a baj, hogy még nekem is nagyon magas zaj/jel aránnyal dolgozik, egyszerűen nincs kedvem/gyomrom a kicsinyes fikázások közül kihámozni a mondandót.

70

cziczas, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:24 (#)

...jobb lenne, ha mindenki a lényegre koncentrálna, nem szavakon lovagolna...
...ehhez talán egyeseknek rövidebben kellene írni, ami tudom nem könnyű....

71

Zuzu, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:28 (#)

Nekem meg attól fordul fel a gyomrom, hogy 15x meg még 5x meg kell gondolnia az ártatlan beszólónak, hogy hogy használja a magyar szót, nehogy rögtön hisztérikusan ráhúzzák a barna-zöld jelzőt.

72

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:30 (#)

nyelv-ész (66)
...az a megjegyzés - amiről egyébként elismerem, hogy nem volt túl kedves - azt akarta jelenteni, hogy nem értem miért egy 30 éve disszidált ember magyarázza azt nekem, hogy "nem vagyok eléggé magyar" (azon az alapon, hogy a nickem angol, hmmmm) - aztán meg azzal jön, hogy túlságosan magyarkodok.
Szerintem egyik sem igaz, dehát na, azért vannak a fórumok, hogy az ember vitázzon. Csak azt nem értem, hogy az újpesti polgármester nyilatkozatának tekintetében mióta számít releváns észérvnek, hogy mi a nickem?! Talán tényleg korlátolt lehetek bizonyos értelemben, ha még ezt sem tudom megérteni...
Még utólag, csak tisztázásképpen annyit fűznék hozzá, hogy a félreértés abból eredhetett, hogy én a "magyar"-t az újpesti piacos ügyekben "magyar állampolgár" értelemben használtam - gyakorlatilag nagy különbség, hamut szórok a fejemre és megszaggatom ruháimat :)
A polgármester egyébként nem rasszista, hanem agyalágyult, mert a 6 éves kisfia (ha van) is megmondhatta volna neki hogy egy ilyen nyilatkozatból botrány lesz.

73

Pocakos, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:37 (#)

nyelv-ész (66): kár, hogy nem olvasol figyelmesen!
1. Vagy nem vagy tisztában a *bevándorlás*-sal. Mint írtam, ennek *több* kategóriája van, és az *egyik* feltétele, hogy ne vegyen el munkahelyet, és "mindenhol a világon" így van! Tévedés(!), hogy „csak a gazdaságilag fejlett néhány tucat államra igaz”. Ezért írtam, hogy a *vállalkozókat* részesítik előnybe. Ha azzal a szándékkal érkezel, hogy saját vállalkozást alapítasz, mindenhol szívesen fogadnak. Gondolom, nem tartod gazdaságilag fejlett államnak, pl. Thaiföldet, Fiji-t, Tonga-t vagy Dél-Amerika, esetleg Afrika vagy az Arabvilág bármely országát. Pedig ott is szívesen látnak, ha vállalkozónak és nem munkavállalónak mégy, azaz „nem veszel el munkahelyet, hanem teremtesz!" Németül "Aussteiger"-nek nevezik azt, aki otthagyja munkáját, szakmáját, eladja mindenét és valahol máshol probál szerencsét a világban. Tudod, hányan hagyják el így a "gazdaságilag fejlett" országokat? Mondom, valamit nagyon keversz (Te is) amikor "bevándorlásról" beszélsz. És, most én nem a "bevándorló országokról" beszélek, mert olyanok is vannak. ;-)

2. „Ez azoknak a külföldre szakadt hazánkfiainak akar beszólás lenni....” – tehát (Te is) különbséget teszel magyar és magyar között. Még mindig itt tartunk. (szégyelld magad! – mondhatnám, de nem teszem, mert sajnos ebbe nőttetek bele.) Szomorú! De – számomra - NEM új! Különben sem ez a post témája.

74

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 10:37 (#)

Mellesleg mi a tököm ez a barna-zöld dolog? Tudom hogy ezzel további népharagot vonok a fejemre de nem bírom ki hogy meg ne kérdezzem :)

75

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 11:07 (#)

Pocakos: olvass te is figyelmesebben. Asszontam, hogy itthon sokaknak elege van abból, hogy disszidensek oktassák a jónépet magyarságra. Nem vontam kétségbe bárki magyarságát, nem tettem különbséget magyar és magyar között, hanem a távolból kioktatókat említettem.
(Te viszont az "ebbe nőttetek bele" beszólásoddal magadat határolod el.)

Meg asszontam, gyere sűrűbben Pestre, és akkor tudnád, hogy az itt élő kínaiak miképp kaptak letelepedési engedélyt. Meg tudnád, hogy hány hazai munkahelyet teremtettek (ahol szintén kínaiak dolgoznak). Meg tudnád, hogy a kutya nem foglalkozott vele, hány munkahelyet vesznek el bárkitől.

Deansdale: gondolom a barna Hitler barnaingeseire vonatkozik. A zöldre nem jöttem rá. Ha valaki a náci időkre akar asszociálni, akkor talán a fekete színt emlegesse, Mussolini okán.

Nekem a zöld-barna színösszetétel inkább a "spenótevés és következményei" kategória.

76

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 11:25 (#)

nyelv-ész, elsőre nekem is a spenótos dolog ugrott be, de úgy nem értettem az utalást :)))
Egyébként jobban megmagyaráztad, hogy mit írtam, mint én magam... ("nem tettem különbséget magyar és magyar között, hanem a távolból kioktatókat említettem")

77

Alfi, 2005. szeptember 12. hétfő, 11:47 (#)

Ez pedig egyszerű dolog.
Rasszizmus = elutasítás
Tolerancia = elfogadás
Mire neveltek?
Mi szerepel az értékrendedben?

78

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 12:06 (#)

Alfi,

engem arra neveltek, hogy kétféle ember van: az egyik fele kétfelé sorolja az embereket, a másik fele nem.

79

Alfi, 2005. szeptember 12. hétfő, 12:16 (#)

Mi nem tetszik a ebben?
Ez egy gondolkodási paradigma,amely egész jól műkődik szembenállás esetén.
Mi és ők.
A mi fajtánk....
És ők...
Pl.arab-zsidó
fekete-fehér
amerikai-arab
kínai-japán
keresztény-muszlim
katolikus-protestáns
felső középosztálybeli-gettólakó
kommunista-fasiszta
stb.

80

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 12:24 (#)

Alfi,

egy humorérzékjavító tréning mostanában nem indul valahol a közelben?

81

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 12:36 (#)

Alfi, meglehet, de ezek engem hidegen hagynak. (Értsd: a fejemben nincsenek ilyen éles szembeállítások.)
A Mo-n élő külföldiek ügye nem annyira kényes téma, mint azt próbálják belénk sulykolni. Manapság nem sűrűn fordul elő hogy kopasz bandák az utcán szétverjenek valakit mert fekete, sárga, hupikék. Amiről most szó van az politika és közgazdaság. És ebben a véleményemet elég könnyen össze lehet foglalni: amíg van magyar állampolgárságú munkanélküli illetve hajléktalan, addig nagy felelőtlenség állampolgárságot adni a külföldieknek. És ez teljesen független az adott külföldi nemétől, korától, színétől!!!
Ezek mellett pedig igenis a magyar köztisztviselők támogassák a magyarokat, ezért választották meg őket, ezért kapják a fizetést.
Ha ez rasszizmus, akkor elismerem hogy rasszista vagyok.

82

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 12:40 (#)

Alfi,

és ez a "gondolkodási paradigma szembenállás esetén" miképp nyer feloldást?

Mert itt épp élet-halál harc folyik a magyarság megmentéséért (lásd: újpesti polgármester vs. kínai árus), azonkívül valaki mintha az elején a rasszizmus kérdését is feszegette volna, sőt a ki- és bevándorlók meg a bennszülöttek között is most bontakozik ki egy ádáz kézitusa.

Szerinted viszont egyszerű, mert (idézem):

Rasszizmus = elutasítás
Tolerancia = elfogadás

Tehát ha egy hírügynökség a hurrikán sújtotta város lakóiról szólva megemlíti, hogy a nyakigérő vízben rekedtek nem fizettek a boltban az élelemért, és a képen nem fehérbőrű középosztálybeli küzd az árral, akkor az rasszizmus-e vagy sem?

Igennel vagy nemmel válaszolj.

83

Alfi, 2005. szeptember 12. hétfő, 13:06 (#)

Hm.Azt hiszem egy katasztrófahelyzet kihozza egyesekből szunnyadó vadállatot,másokból a szolidaritást és megint másokból a rasszista reflexeket.
A Katrina is szép példája ennek.

84

ses, 2005. szeptember 12. hétfő, 13:16 (#)

Deansdale, azt írod (81)-ben:

" a véleményemet elég könnyen össze lehet foglalni: amíg van magyar állampolgárságú munkanélküli illetve hajléktalan, addig nagy felelőtlenség állampolgárságot adni a külföldieknek"

Két észrevétel.

1. Azt látjuk, hogy munkanélküli meg hajléktalan van itthon bőven. És tételezzük fel, hogy felmerül egy kérdés: beengednéd-e Kárpátaljáról az ottani születésű magyar agysebészt, aki pótolná az innen Amerikába költözött anyaországi magyar kollégát, vagy következetesen tartanád a fenti véleményedet, és elhajtanád őt is?

2. A véleményedből logikusan következik, hogy soha senkit nem szabad ide beengedni, tekintve, hogy hajléktalanok és munkanélküliek mindig lesznek, legalábbis a jelenlegi gazdasági rendszerben. Valóban ilyen radikálisan gondolod?

Szvsz egyébként a fenti idézetben megfogalmazott álláspont hülyeség, a kérdésekkel erre próbálok ironikusan rávilágítani.

85

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 13:22 (#)

Alfi,

ez bölcs gondolat volt, de nem válasz.

86

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 13:30 (#)

#84. ses:

Nyilván nem fogják az agysebésznek asszondani, húzzon haza. Viszont a kucsmás négyelemis csángót letartóztatják a Moszkva téren feketemunkáért.

Akkor ez is rasszizmus, csak nem faji alapon?

87

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 13:34 (#)

Ses, először is hadd fejezzem ki őszinte (!) hálámat amiért végre érdemben és tartalmilag szól valaki a mondandómhoz :)
Ezután hadd fejtsem ki, hogy valóban kissé túl általánosítóan fogalmaztam, mert egyrészt a határon túli magyarok nyilván nem ugyanaz a kategória mint bármilyen más nemzetiségű betelepülők; másrészt nyilván vannak "kvalitásbeli különbségek" a bevándorlók közt amit (sajnos?) figyelembe kell venni. (Már megint az a fránya piacgazdaság, ugye :P
Mentegetem magam jelen helyzetben azzal, hogy az eredeti cikkben piaci árusokról volt szó és nem agysebészekről, valamint azzal, hogy "felelőtlenséget" írtam és nem "tilost".
Egyébként utópisztikus vélemény, de én tartom magam hozzá, hogy igenis *próbáljanak meg* minden magyarnak munkát adni és biztosítani hogy ne az utcán fagyjon halálra. Ha ez megvan, utána tőlem az jön ide aki akar - mint próbáltam többször is érzékeltetni, nincs személyes problémám semmilyen színű embertársammal.

88

ses, 2005. szeptember 12. hétfő, 13:48 (#)

Deansdale, ezzel (87) meg az a baj, hogy a bevándorló adott esetben munkalehetőséget is hozhat magával, tehát épp, hogy része lehet a belső probléma megoldásának - a te eljárásod szerint viszont nem lesz, mert nem engeded be. :) ezzel klassz kis "melyik volt előbb" problémát kreálsz magadnak.

egyébiránt szerintem a problémafelvetés eléggé elméleti; amikor néhány évtizeden belül minden német 50 év fölött lesz, kíváncsi vagyok, hogy olyan harcosan tiltakoznak-e majd a rájuk dolgozni tudó és hajlandó török ifjúság beáramlása ellen. :)

89

Zuzu, 2005. szeptember 12. hétfő, 14:07 (#)

Igen, a bevándorló hozhat munkalehetőséget is magával, de nem az a jellemző, hogy a szabad helyeket magyarokkal töltik fel. Általában jobban megbíznak saját honfitársaikban.

És szerintem sem szabad összemosni a magyar anyanyelvüeket más országokból érkező bevándorlókkal.

90

Kenny, 2005. szeptember 12. hétfő, 14:18 (#)

Hiába van sok munkanélküli, ha a betöltetlen állásokra alkalmatlanok. Ilyenkor nyilván kénytelen a cég "bevándorlót" alkalmazni, a munkanélküliek számától függetlenül. Különben sem kell állampolgárnak lenni ahhoz, hogy valaki dolgozhasson Magyarországon (és így állampolgárok elől "vegyen el" munkát). Letelepedési engedély elég hozzá, de talán még a tartózkodási is.

91

ses, 2005. szeptember 12. hétfő, 14:21 (#)

Zuzu, az emberek általában jobban megbíznak saját honfitársaikban, ahogy jobban megbíznak a családtagjaikban és barátaikban is. Ez nem meglepő. Minél kisebb méretű csoportba tudod besorolni magad valakivel, annál közelebb érzed magadhoz és annál könnyebb megbíznod benne.

Nekem úgy tűnik, hogy mi magyarok elég rosszul állunk összetartás terén. Az USA-ból, Kanadából, Brazíliából de még Dél-Afrikából is hallottam olyan történeteket, hogy a kinti magyarok nem tartottak össze. Érdekes, hogy mi nem tudunk olyat, mint az olaszok vagy a kínaiak, hogy ha egy városban él három család, kis túlzással máris megvan a saját negyedük.

Igaz, nekem személyes tapasztalatom nincs minderről; de könnyen lehet, hogy pl. Pocakos tud érvényes helyzetképet adni a helyzet ausztráliai állásáról.

92

Pocakos, 2005. szeptember 12. hétfő, 14:26 (#)

nyelv-ész(75): bárhogy is csavarod, magyarázod, különbséget tettél (akárcsak D.) és teszel! – magyar és magyar közé. Általánosítasz, illetve sztereotípiákat gyártasz. Az „ebbe nőttetek bele”-vel csak tompítani akartam érzelmi véleményemet a „magyarsághoz való viszonyotokhoz” (a többes szám D. miatt van, ill.. azok miatt, aki az ő értékrendjét védik). Az a mondatod, és – feltételezem – gondolatod: „…Asszontam, hogy itthon sokaknak elege van abból, hogy disszidensek oktassák a jónépet magyarságra……” abszolútértelemben(!) épp olyan kirekesztő, mint bármely más rasszista megjegyzés. A „disszidensek” helyére írhatok, erdélyit, dél-vidékit, vagy éppenséggel svábot, tótot vagy zsidót. Ezt a nyílt és nyers fogalmazást (tudod, a stílusom) próbáltam elkerülni az „ebbe nőttetek bele” elhatárolódással, mint azt amúgy jól sejted.
Amit a pesti helyzetről írsz a kínaiakkal kapcsolatban, azért meg NE a kínaiakat szid! Mert ezzel is csak rasszizmusodat támasztod alá. De vannak még (más) hiányosságok is, pl. a színekkel, meg a politikai nézetekkel, mert ugyebár Mussolini nem volt náci. De történelem leckét ne várj tőlem. A „spenótevés” pedig minősít! – bárminek is szántad.

93

Zuzu, 2005. szeptember 12. hétfő, 14:38 (#)

Kenny, most már elég a tartózkodási engedély a munkavállaláshoz. A tart. eng.-hez meg vagy ide meg férjhez / nősül, vagy a jövendő munkáltatója intézi el neki vagy vállalkozást indít.

94

Boca, 2005. szeptember 12. hétfő, 15:18 (#)

Még mindig nem értem a vita lényegét. A lényegtelen részét igen, ezzel tehát nem is kell foglalkozni.
Miért rasszizmus egy állampolgárokat/magyarokat preferáló szabály? Hiszen arról van szó, hogy egyenlő feltételek esetén ez dönt. Ilyen szabály van más országokban is, sőt, még ilyenebb is, pedig őket sokszor említik pozitív példaként.
Az persze baromság, hogy a Toldiból kell idézni, ezt tudjuk be félrekommunikálásnak. A lényegi kérdésre , hogy ez a fajta preferencia miért gáz, senki nem válaszolt a rasszistázók közül. Rengeteg eset van, amikor nem dönthet a származás/állampolgárság, de ezzel az esettel mi a gond?

95

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 16:43 (#)

#92. Pocakos,
asszem neked tökmindegy, hogy az ember mit mond, ha az nem a te állításod visszhangja.

A (15)-ös bejegyzésedet vesd össze az én (58)-asommal. Te is ebbe a kategóriába tartozol, aki ugrik a "magyar" szóra, és ostoba etimologizálásba kezd, hogy márpedig a magyar nem is magyar, mert hiszen "Újpesten szép számmal élnek svábok, tótok, zsidók stb".
Ezzel az erővel felháboríthatna, ha valaki ausztrálnak vagy kanadainak nevezi magát. Mi az, hogy ausztrál, vazze? Hisz olyan nép nincs is.

További jó fröcsögést kívánok.

96

Pocakos, 2005. szeptember 12. hétfő, 17:10 (#)

nyelv-ész (95): Bocs, hogy nem vettem komolyan 58-as bejegyzésedet. Értékítéletem, erkölcsi normám ugyanis azt NEM engedi meg !!! Csak mosolygok, akárcsak ezen beírásodon, mert hiányosságaidat nem pótolják az ilyen fajta bejegyzések. Én azt látom, hogy Te (meg D.) ugrasz a „magyar” szóra. Ha úgy gondolod, hogy nincs olyan nép, hogy ausztrál, kanadai vagy amerikai, akkor az megint csak Téged minősít. Ha pedig nem érted, nem érzed, hogy mi különbség van az „újpesti emberek” és az „újpesti magyar emberek” között – tartamilag, „kirekesztőileg”, „etimológiailag” - akkor csakis magadra vess!

97

Alfi, 2005. szeptember 12. hétfő, 17:45 (#)

Ezt már többször megfigyeltem,hogy amikor egy csoportban több vezéregyéniség illetve hangadó van jelen, milyen megosztottságot tud ez generálni.
Munkahelyen ez probléma,baráti társaságban ez érdekes beszélgetések forrása, ha az érdekeltek nem mennek bele a személyeskedésbe.
Nos, Uraim: Kard vagy pisztoly?

98

nyelv-ész, 2005. szeptember 12. hétfő, 18:44 (#)

Kedves Pocakos,
a dyslexia érdekes változatát vélem felfedezni. Olyan vagy, mint az egyszeri újságíró: csak írni tud, olvasni nem. Sajnálom, hogy nem fogod fel mondandómat, de úgy tűnik, mások hozzászólásaival is így vagy.

Fröcsögj csak tovább.

99

Deansdale, 2005. szeptember 12. hétfő, 22:47 (#)

Alfi, én élnék az elcsépelt poénnal, miszerint nem vagyok hajlandó szellemi párbajra egy fegyvertelen emberrel.
(Ezzel nem rád céloztam... ...és elnézést kérek, de túl magas volt a labda :)

100

Alfi, 2005. szeptember 13. kedd, 09:23 (#)

Deansdale, részemről oké!:-)))

101

cziczas, 2005. szeptember 13. kedd, 18:39 (#)

Deansdale99: biztos???
akkor miért beszélsz célzásról??.-)))))))

102

gion, 2006. február 22. szerda, 09:29 (#)

köcsök parasztok gecis raszistak

103

gion, 2006. február 22. szerda, 09:30 (#)

parasztok raszistak

104

gion, 2006. február 22. szerda, 09:31 (#)

parasztok raszistak

105

ses, 2006. február 22. szerda, 19:06 (#)

az irány jó, de még egy kicsit csiszolj rajta, gion, hátha nem marad belőle semmi.

106

yaanno, 2006. február 24. péntek, 10:46 (#)

Lehet hogy Gion nem más, mint http://gecibazmeg.freeblog.hu/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork