Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53905 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Helyzetkép Kínából

Ervin cikke a Netszüret rovatból, 2005. október 10. hétfő, 12:00 | 15 hozzászólás

Azóta sem értem, hogyan ítélhették oda, de ebben az országban lesz a következő olimpia.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

mr m, 2005. október 10. hétfő, 12:37 (#)

Londonban meg a rendorseg lelovi a brazil villanyszereloket...

2

Gr0, 2005. október 10. hétfő, 12:44 (#)

Sztem azért ne legyünk álnaívak.

Kínas minden fronton megkerülhetetlen. Atomhatalom, a világ messze legnépesebb hadserege, űrtechnológiával - és, ami a legfontosabb: a világ potenciálisan legnagyobb piaca. Ki mer ilyen partnerrel szemben emberi jogokról vitatkozni?

OK, persze, hogy tűrhetetlen a dolog, de ezzel együtt megoldhatatlannak is tűnik.

Arról nem is beszélve, hogy sztem minden civilizált országban tüörténik olyasmi, ami miatt uyganígy értetlenkedhetne az ember. Amerika pölö nem írta alá a Kyotói Egyezményt, mégis fog még olimpiát kapni, tutira. Spanyolországban népünnepély a bikák leöldözése - ki szólt volna, ha Madrid kapja az olimpiát?

No, persze, ezzel együtt üdvözléendő, ha vannak, akik nem hagyják elfelejteni a Kínában zajló dolgokat.

3

bede, 2005. október 10. hétfő, 13:12 (#)

"Nepunnepely" "Leoldozes". Egyel koveket, hippi!

Amugy meg egyetertek, nem kellett volna olimpiat adni nekik, mint ahogy az honour crime-okat elfogado, genocidium-tagado Torokorszagnak sincs helye az EU-ban.

4

Pepito, 2005. október 10. hétfő, 13:36 (#)

1936 Berlin... azért akkoriban már eléggé nemzeti szocialista alapon szerveződött az élet. Nem is ment el sok ország, ugye.

"1968: Student riots threaten Mexico Olympics
More than 25 people have been killed during a vicious gun battle in Mexico City just days before the Olympic Games are due to begin.

Thousands of students had gathered for a meeting organised by the National Strike Council in La Plaza de las Tres Culturas in Tlatelolco to protest against the military occupation of the National Polytechnic Institute...."

1980 Moszkva... Nem éppen a nyitás éve volt.

Más oldalról, a Béke Nóbel díjat 1978-ban megosztva Sadat és Begin kapta, nem azért mert jófiúk voltak, hanem mert a bizottság abban reménykedett, hogy majd azok lesznek.

Megint másik oldalról: a kínai parasznak *soha* nem volt önrendelkezési joga, gyakorlatilag máig is feudális állapotok uralkodnak a vidéki Kínában. Konkrétan röghözkötöttség! Ebből a szempontból nincs különbség a császár, a kommunista párt és az újgazdag hely kiskirály között. A paraszt mindig is szopott, ahogy csak kell, sőt jobban.
Kínában nincs gyökere a demokráciának és a személyes önrendelkezésnek. Az elkeseredett falusi mozgalmak lehetnek szimpatikusak, ezek véres elnyomása lehet hátborzongatóan visszataszító és félelmetes. Nem látszik, hogy hatalomra kerülve ezek az emberek ténylegesen rendelkeznének megfelelő eszközökkel (tudás, vezetési tapasztalat, pénz, erkölcsi tartás). Ergo káoszt hoznának magukkal, ami még több vérrel és fájdalommal járna.

A szegény falvakban sok helyen az éves jövedelem 1000 RMB alatt van, ami per pill. 25000 Ft. A hozzáadott érték nulla, de leginkább negatív. Az emberek vegetálnak, szó szerint. Ezzel a Demokratikus berendezkedés sem tudna segíteni. Talán, ha nem ráznák a rongyot annyira? Akkor valószínűleg a külföld pénze sem jönne be. Mert pillanatnyilag az extenzív növekedés tartja a lendületben a gazdaságot, nem a tanult kínai munkás, paraszt és mérnök által termelt GDP.

Az aggodalom azért esedékes az olimpiával kapcsolatban, mert a kínai olyan, hogy menet közben megváltoztatja a szerződést. A létesítmények nem úgy, nem akkorra, nem olyan minőségben fognak elkészülni, ahogy megálmodták és megígérték.

De ennek nincs köze ahhoz, hogy vannak-e rendőri túlkapások, vagy hogy egypártrendszer, vagy kapitalista gazdaság van-e az országban.

5

Deansdale, 2005. október 10. hétfő, 13:37 (#)

Már csak azért is jó, hogy ott lesz az olimpia, mert nagyobb nyilvánosságot kapnak az ilyen balhék, mint a cikkben említett. Gondolom ez nem csak a sesblogon működik, szóval nemzetközileg is egy kicsit több fény vetül majd Kínára.

6

Pocakos, 2005. október 10. hétfő, 14:56 (#)

pepito(4): Egyet elfelejtesz: az olimpiát (megrendezését) nyolc évvel előbb adják oda! Berlin esetében 1928-ban, akkor még a nácik sehol sem voltak! Sőt, 1933-ban először le akarták mondani, csak később jöttek rá, hogy mekkora propaganda van benne! Sokan voltak ott ! A magyarok 10 aranyérmet nyertek! Akik bojkottálták, azok Barcelonában akartak (komcsi) ellen olimpiát rendezni.
Melbourne-t is kihagytad. Ott az 56-os magyar forradalom leverése miatt, valamint a Szuezi-válság miatt ugyancsak úgy nézett ki, hogy elmarad! A szovjet megszállás miatt Hollandia és Svájc bojkottálta a versenyeket. Sportolóik már Melbourne-ben voltak, amikor hazarendelték őket!

8

NagyGa1, 2005. október 11. kedd, 02:55 (#)

Azért itt is van egy kutya elásva:
"According to a town government worker... 'We are willing to learn the American or European type of democracy. That is not the problem. But you people have better education and you know the law. Here, they don't know the law and they don't have education. They don't even know how to write or stamp their names.'"

Az a helyzet, hogy ez minden demokráciában probléma - a választók nagy tömege nem nagyon lát a dolgok mögé.

9

NagyGa1, 2005. október 11. kedd, 03:51 (#)

Előkerült Lu is időközben, él.
http://www.rfa.org/english/news/politics/2005/10/10/china_taishi/

10

ses, 2005. október 11. kedd, 09:02 (#)

érdekes: a guardian cikkében leírt verés még nem úgy hangzott, mint aki azt túlélheti. időközben talán még a törött csigolyák és a kifordult szem is visszaugrottak a helyükre.

11

Gr0, 2005. október 11. kedd, 14:01 (#)

ses,
élhet öntudatln állapotban, lebénulva is... A guardianbvan említett sérülések egyike sem feltétlen halálos...

(OK, csak viccelek, na.)

12

NagyGa1, 2005. október 11. kedd, 16:00 (#)

A nővérével beszéltek, aki elmondta hogy hazajött, és el is tudja látni magát - szóval azért nagyjából rendben lehet...
Újságírók...

13

nyelv-ész, 2005. október 11. kedd, 22:51 (#)

Sőt, az is lehet, hogy nem is történt semmilyen atrocitás, hanem az említett személyek a Kínai Népköztársaság aranyozott Vörös Sárkány érdemrendjének átvétele közben csúsztak meg a lépcsőn, és a gaz imperialista média csinált belőlük áldozatot.

14

stephen fry, 2005. október 12. szerda, 16:54 (#)

Egy szo csupan: UZLET. Ez szamit ma egy olimpia megrendezesenel. Ezert nincs eselye ma egy Budapest tipusu varosnak (Magyarorszagnak) sem. Egy ilyen draga valamit csak rengeteg penzzel lehet megrendezni, es ebben benne vannak a (nagyreszt tavol-keleti es amerikai) szponzorok. Nekik Kina uzlet a tobbit meg leszarjak. De igy van ezzel az egesz vilag. Meg mi magyarok is futunk egy-egy morzsa utan a kinai lakomabol, azt hogy mi tortenik Tibetben, vagy a Falun Gong-gal, vagy hogy Kina allandoan a demokratikus Tajvan lerohanasara keszul azzal koszonjuk szepen nem torodunk...

15

Pocakos, 2005. október 23. vasárnap, 14:45 (#)

Folytatnám a 4-es és a 6-os pontban már felemlített olimpiák témáját. Forradalmunk előtt tisztelegve az alábbi írásomat adtam közre:
http://pocakosgondok.blogspot.com/2005/10/1956-s-melbourne-i-olimpia.html
Talán lesz, akit érdekel.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork