Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A rádiózás jövője

eszpee cikke a Rádió rovatból, 2006. július 6. csütörtök, 18:47 | 24 hozzászólás

Amit múltkor kitelepülve akartunk, de a technika ördögének hála nem jött össze (hja, a rádiózás jövője...), azt most bepótoljuk: ma este nyolctól tízig Szilágyi Árpáddal és Doranskyval fogunk a Tilos Rádióban a műfaj lehetséges jövőjéről beszélgetni. Hallgassatok, kommentezzetek, követjük.

Update: Letölthetitek az adást szélessávon vagy keskenyebben.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (24)

1

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 20:57 (#)

neten hallgatlak titeket, de sajna a cikkbol -meglepo modon- kihagytatok a linket a tilos radio adasara...

nem meglepo modon, nekem se sikerult kideriteni, full hightech a tilos radio weblapja :PP

2

pblue, 2006. július 6. csütörtök, 21:03 (#)

vyrek, a tilos.hu nyitóoldalról kettő darab kattintással éred el ezt az oldalt: http://tilos.hu/musorok/csutortok.html

remélem innen már menni fog

3

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 21:04 (#)

en is udvozollek titeket :)

podcast: tilosnak lesz podcastja? ha nem miert nem? :))

4

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 21:10 (#)

pblue: thx megvan, arra gondoltam igazabol, h a cikkben egy direkt link befert volna, kozvetlen a radioadasra... igazabol nyolc :)

5

pblue, 2006. július 6. csütörtök, 21:19 (#)

lesz a tilosrádiónak podcastje, hogy mikor nem tudom. jelenleg éppen az új és nagyon modern tilos site beta tesztelése zajlik.

6

Tewe, 2006. július 6. csütörtök, 21:21 (#)

basszus, azt sem tudom mikor hallgattam utoljára otthon rádiót offline...
most már csak olyan rádiót hallgatok, ami online is jön ... pl. tilos :)

7

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 21:22 (#)

jovo: en pl. mobiltelefonnal radiozok, internet kapcsolattal (3g, gprs), mar amig birom anyagilag :) szoval, sztem a radio keszulekek biztos nem fognak eltunni, de a voiphez hasonloan atmegy netre.

8

kikko77, 2006. július 6. csütörtök, 21:24 (#)

ilyen ez a Szokol, hozzászokol.

9

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 21:26 (#)

jovo2: izgalmas kerdes, h a jovoben mitol lesz radio a radio? valamilyen vizualitas mentes mediat kell elkepzelnunk, vagy a radio kepes lesz pl. valamilyen kepi anyagot is megjeleniteni a radio adas alatt...? pl. eloado cipomerete, fogainak szama etc etc? :)

10

toto, 2006. július 6. csütörtök, 21:38 (#)

hamar jovo, mikor lehet majd a tilosba skype-al "betelefonalni"?

a net visszaszol meg ilyenek ;)

11

pblue, 2006. július 6. csütörtök, 21:40 (#)

toto, ez is a közeljövő fejlesztéseinek egyike lesz. valószínűleg egy éven belül meg lesz oldva.

12

tekatana, 2006. július 6. csütörtök, 21:45 (#)

pótolok a korábbi kérdéshez: éppen a kispad rádiót (mármint a jobb felső sarokban szólót) hallgattam munka közben (monitor előtt természetesen) mikor kapcsoltam, hogy most megy az élő és váltottam...

13

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 21:51 (#)

pandora tema: http://www.pandora.com/ ha mar interneten vagyunk hejj! :)

14

tekatana, 2006. július 6. csütörtök, 21:52 (#)

az "álákárt" műsorhallgatásnak meg a podkesztnek megvannak az előnyei, de szerintem az élő műsort nem fogják kiszorítani. annak ugyanis megvan a varázsa (számomra legalábbis), hogy tudom, hogy most megy realtime. mondjuk nehezen tudnám megmagyarázni...

15

tekatana, 2006. július 6. csütörtök, 21:56 (#)

+1 szavazat mikolaj sztrímmixelő szolgáltatás ötletére. szerintem tök jó ötlet.

16

vyrek, 2006. július 6. csütörtök, 21:58 (#)

byez, eljenek a lanpartys vernyugdijasok!

17

fater, 2006. július 7. péntek, 02:41 (#)

jó volt a műsor, de az érme gazdasági, kereskedelmi oldala is érdekelt volna

mer ugye enni is kő valamit, hát még a gyerekek :D

18

Author Profile Page eszpee, 2006. július 7. péntek, 10:20 (#)

Köszönjük a kommenteket, aki lemaradt volna, már töltheti is az adást, részletek a cikk végén.

19

otto, 2006. július 10. hétfő, 14:28 (#)

Véletlenül nem került elő a műsor elején emlegetett rádiótörténeti paródia?
Ha igen, meg szabad tudni az elérhetőségét?

20

Author Profile Page eszpee, 2006. július 10. hétfő, 17:52 (#)

otto, dehogynem, bocsánat, elfelejtettem, íme:

http://www.visszaaradiohoz.hu/cikk.phtml?cim=csucs1935.html

21

Author Profile Page Kelt, 2006. július 10. hétfő, 20:11 (#)

A számítógép mint bútor gondolatsorhoz csak annyit, hogy az Apple természetesen fából készítette el az első gépét, nem lévén rendes gyártósora. A 666,66 dolláros ár, a gép rondasága és a számítógépekre mutatkozó csekély igény miatt nem lett a nappalik dísze.

Érdekesebb - bár az ár itt is döntő lehetett - hogy a bútorrá válás nem sikerült az iMac G4 vagy Mac Cube gépeknek sem. Na majd most a barebone rádió-tévé-videó pécék..

(Podcastban hallgattalak, mert most fértem végre géphez, nethez. Hála érte.)

22

Trofimov, 2006. július 11. kedd, 12:56 (#)

Nincs egy kicsit túlértékelve az interaktivitás?
Ha jól emlékszem Doransky-nál olvastam, hogy az blog olvasó embereknek csak pár százaléka szól hozzá a bejegyzésekhez. Nálatok is ugyanazok a nick-ek bukkannak fel a hozzászólásoknál. De a Tilos betelefonálóinak köre is igen szűk. Elhiszem, hogy a műsor-blog gyártóinak ez segítség lehet, de az emberekben ez a fajta interaktivitás nem jellemző. Vagy ezt is tanulni kell?

A rádió kiterjesztése képi-, internetes tartalommal már manapság is megvan, persze nem nálunk: http://www.visualradio.com/.

23

Author Profile Page ervin, 2006. július 11. kedd, 14:41 (#)

Trofimov, ez a néhány százalék többszörösen is csalóka dolog.

Egyfelől, látszólag valóban ugyanazokat a neveket látod pl. a Kispad hozzászólásai mögött is, és a számuk tényleg kicsinek tűnik - ám ha elkezded felsorolni őket, rá fogsz jönni, hogy nem 8-10 emberről van szó, hanem jóval többről (bár kétségtelenül az olvasóink egy kisebbségéről).

Másfelől, az interaktivitás maga is tartalmat állít elő, amelyet szívesen olvasnak a hozzá nem szólók is, tehát közvetlenül is van jelentősége a hozzászólók jelenlétének. Egyébként erre az együttműködésre próbálunk utalni a fejlécben látható "közös blog" öndefiníciónkkal is.

24

Ali, 2006. december 14. csütörtök, 23:15 (#)

Ma, Pest felé mentemben hallgattam végig az adást az mp3 lejátszómról, ugyanis az Univerzum kiismerhetetlen szeszélyéből eredően pont annyi ideig megy az InterCity, ameddig egy-egy adás tart -- viszont a fél éves késés annak tudható be, hogy mostanában nem utaztam. :)

Nagyon tetszett az adás. "Megindult az agyam", ahogy a pesti dzsungelen vágtam át úticélom felé. Szerencsére most, amikor ezt a hozzászólást írom, már a nagyját kiverték a napi teendők a fejemből, de arra még határozottan emlékszem, hogy "konzerv" adást szerettem volna a Kispad-tól rendelni a fa alá, azaz "frekvencia hiányában" is újra, új témákkal szeretném, ha néha erre támadna kedvetek; a másik az adásban is szereplő "rádió szerepe" kapcsán egy olyan mobiltelefon kósza ötlete, amely, ahogy elhangzott is, konzervet és on-line netrádiót is meghallgathatóvá tesz. Nem csak mindig zenét hallgatna az ember és kezd lassan annyi kütyü lógni ki egy-egy technofílebb állampolgárból, hogy gyanútlan marslakók betegesen sápadt, ám teljes harci díszben pompázó afrikai törzsfőnöknek néznék... miajót akartam én igazából írni?... ja, megvan! Sz'al egy mobilba ma már beleértik a fényképkészítést imitáló eszközt is, nektek meg volt ez a cikketek (is):
http://kispad.hu/torokgeek/200612/kattints-a-plakatra.html

Elképzeltem az agybadugóssal 80%-ban ellátott utcai népességet, ahogy egy-egy nyomtatott, vagy elektronikus plakát előtt elhaladva azon különböző műsorok kódjaira "lőnek", ha épp érdekli őket és így "váltanak sávot", mivelhogy a netrádiók közt a tekerős állomáskereső már éppoly használhatatlan kövület lenne, mint a rúdkormány az autóknál. Viszont a mobil billentyűzete nem épp url-ek beírására lett kitalálva. Elképzeltem magam ebben a 80%-os részében a népnek, ahogy a metrón a falon lezuhogó max. kétmondatos hírek közt egyszer csak engem érdeklő témát találok, "lelövöm" a shotcode-ját, majd míg eljutok a Déliig, meg is hallgatom a hozzá tartozó műsort, internyulat, kommentárt, majd ha vége, vagy meguntam, egyszerűen visszakapcsolok az otthon feltöltött "konzervre", amíg újabb lőnivalót nem látok, vagy a shotcode valami élőt nem időzített be nekem, vagy éppen fel nem hívnak közben (mert igen, a telefont eredetileg arra találták ki :) ).

Rossz lesz persze, hogy a város 80%-a természetes módon kommunikálni már nem fog tudni, de már ma is 60% körül tarthatunk, technikai támogatás nélkül...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork