Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Random of 2006 mix, 1. rész

ervin cikke a Rádió rovatból, 2006. december 29. péntek, 22:39 | 17 hozzászólás

Mit tehet az igazi nagyágyúk távollétében a szerkesztő, ha emberbarát lelkét akcióra sarkallja Ali elismerésre méltó kitartása? Nos, mixert ragad, és belegyömöszöl egy csomó zenét.

De nem akármilyet.

Random of 2006 mix: 1. rész | 2. rész | 3. rész
Még egy 2006-os mix: 80 perc munka | 80 perc pihenés | 80 perc szórakozás

Best of parádékkal ugye már tele van a padlás, no meg él bennünk a remény, hogy azt az idén is szakavatott kezek prezentálják majd a Kispadon. Én egy hirtelen ötlettel inkább azokat a számokat válogattam össze, amelyekre - így vagy úgy, keresve vagy véletlenül - pont 2006 folyamán bukkantam rá, és valamiért megmaradtak az emlékezetemben.

Nem állítom, hogy slágergyanús válogatásról van szó, és a rám jellemző racionalitás azt sem engedi, hogy a mixszel kapcsolatban kreatív díjakat vizionáljak. A véletlenszerű dalok véletlenszerű zenei rendjét az ABC-sorrend rafinált alkalmazásával értem el. A tracklistet pedig azzal súlyosbítom, hogy mindegyik tételhez fűzök egy-két keresetlen szót.

Vágjunk is mindjárt bele: az első adag következik.

Kispad: The Random of 2006, 1. rész (0:53:52 / 98,6 MB).

TRACKLIST

Commodores: Machine Gun
Rögtön az elején az egyetlen kivétellel föl is rúgom az ABC-sorrendet. Az a helyzet, hogy ezt a számot már 25 évvel ezelőtt is kezdőszámként használtuk mindig, amikor az általános iskolában mi csináltuk a diszkót. Az akkori hiányos angoltudásunk miatt utólag még a vélt cím lefordítása után is nehéz volt megtalálni a nótát - azután pedig elhinni, hogy ez ugyanaz az együttes, amelyben egyébként Lionel Richie énekelt. De jött 2006, és csak meglett.

2funk: Apsyrtides (Trip Hop Mix)
Kedves találmányaim egyike az emusic.com-ról. Tulajdonképpen csak annyi tetszik benne, hogy semmit nem tudok az elkövetőről, de nincs is szükségem rá: a szemeim előtt enélkül is látom a súlyosan napfényhiányos geeket, aki minden hangszert maga elektronizált fel a trackekre.

Al Jarreau: All I Got
Vizuálisan egy fogatlan vén oroszlán jut eszembe Al bácsiról, viszont a hangja, az olyan, mintha folyamatosan olivaolajjal és tojásfehérjével gargalizálna. A kocsiban hallottam még tavasszal, amikor beindítottam a ház előtt, és emiatt késve indultam egy megbeszélésre.

Arab Strap: Love Detective
Fogalmam sincs, hogy hogyan találtam rá ezekre a srácokra, mindenesetre ebben az évben történt, és mire sikerült, meg is szűntek. Hátrahagyott munkásságukból ez az egyik kedvencem.

Arctic Monkeys: Riot Van
A Guardianben olvastam róluk először. Azután minden listán elsők voltak és mindent megnyertek az idén, ettől még nekem nem tetszenek annyira. Kivéve ezt a melankolikus nótát; szerintem ez bárkitől rendben lenne, ekkora gyerekektől pedig zseniális.

Bob Holroyd: Adrift In Kerala
Ingyenes sampler CD az emusicról, Kerala pedig csodavilág, ahol jártam is egyszer, úgyhogy már a címe eladta nekem a számot, bár nem kellett fizetni érte.

Cerrone: Hysteria
Egy őszinte arc. 1976 óta nyomja pontosan ugyanazt a zenét, a többi hosszú lejáratú és puha gerincű sztárral ellentétben ő sosem hajtott fejet a korszellem változásai előtt. Például ez a száma 2002-ből való, de kis ráhagyással jöhetne akár a bemutatkozó korongjáról is. Elképzelésem sincs, hogy a diszkóhullám levonultával kinek sikerült eladnia a lemezeit, de valakinek biztosan, hiszen több, mint egy tucatot kiadott belőlük.

Djivan Gasparyan: Lovely Spring
Az egyik 2006-os kvízünk a dudukról szólt, ami valami egészen misztikus hangú fúvóshangszer. Akkoriban kutakodtam olyan zenék után, amelyekben sokat dudukolnak, és ez az örmény mester tűnt az egyik legautentikusabb gurunak. Ezt a számot - megtévesztő címe ellenére - hiába is keresnétek a Pogo Top 10 listákon.

Gigi: Gud Fella
A BBC podcastjait próbálgattam néhány hónapig, és az egyik zenei műsorban hallottam erről az etióp lányról, aki nagy sztár Addisz Abebában, pedig egy ideje már egy amerikai hangmérnökkel él New Yorkban. Ott hallottam azt is, hogy néhány évtizede az etióp zene milyen magas piedesztálon volt Afrikában; úgy tűnik, ebből a szempontból a császárság jobb államforma volt, mint a mostani majdnem semmilyen.

Giorgio Moroder: Energy Equals MC Square
Neki három Oscar van a tarsolyában filmezenékért (Midnight Express, Flashdance, Top Gun), de a Scarface-t, az American Gigolót és a Neverending Storyt is ő követte el. Idén mégsem ezért szerettem, hanem azért, mert megtaláltam az 1983-as Best of lemezét, amely tökéletesen megragadja a 80-as évek elejének egyik uralkodó hangulatát, az akkor hi-technek gondolt vonulatot. A választott szám is reprezentatív. Ilyen címen azóta se mert senki dalt írni; amikor pedig a végén a géphang beolvassa a szintén filmzene-félisten Harold Faltermeyerrel közös stáblistát, és eszünkbe jut, hogy a robotizált hang akkor micsoda poénnak számított, nos, akkor egy letűnt korszak legdicsőbb pillanatai sejlenek föl előttünk, egyúttal a zenei múlttal való kínos, de őszinte szembenézés is kezdetét veheti.

Gwen Guthrie: Ain't Nothing Going On But The Rent
A gimi óta kerestem ezt a számot, de csak mindenféle feldolgozásait találtam meg. Pedig az eredeti a legjobb. Éljen az R&B és a soul - ki mondta, hogy Detroit csak az autókról szól?

Hadag Nachash: Bereshit
A Retúr nevében mi búcsúztattuk el idén a lantot letévő Schrödinger macskáit a Tilosban, nem gondolva, hogy - jöjjön még egy képzavar - kisvártatva követjük őket a vérpadon. Dzsingisz később többször kisegített bennünket pultosként, ő mutatta nekem ezt az izraeli bandát. A szám egyszerre emlékeztet Jovanottira és Gio Baciora, sőt még a San Francisco utcáin egykori címzenéjére is. Az első és a harmadik asszociációnál fogva jutott be a mixbe, bár angol nyelvterületen a címe révén inkább a humor kategóriában lenne esélyes.

Heather Small: Everything's Alright
Vannak azok a beérkezett énekesnők, akiknek az elemelkedett, földöntúli hangjával egyszerűen nem lehet mit kezdeni, és lényegében mindegy, hogy mit énekelnek vele. Heather Small torkában is olyasvalami lakik, amit megtanulni vagy ilyenre képezni nagyjából lehetetlen. Ő lánykorában az M People nevezetű formációban diszkózott, majd az egzisztencia megalapozása után szólóban folytatta, és most már nincs más, csak béke, remény és szeretet. Az első részünk záródala az idei lemezéről való, talpraállós-motivációs öntréningekhez önmagában is ajánlom.

Egy hét múlva, jövő pénteken következik a második rész.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

Author Profile Page rudywaltz, 2006. december 30. szombat, 11:39 (#)

nagyon jó kis zenék! pláne ha pont akkor olvasod hozzá az infót amikor megszólal a szám(-;

amúgy a lehető legjobbkor jött a postotok. (amennyiben lehetek kicsit off) Szóval 8 órányi zenei válogatást szeretnék összeállítani ami február 17ról 18ra virradólag hangzana el a Civil Rádióban) és igazi farsangi mulatsághoz keresem a "legpörgősebb"/lendületesebb(?) zenéket - amiket ha meghallasz nem akarod kikapcsolni a rádiót pl.
Mano Negra: King Kong Five
Manu Chao: Mala Vida
PASO: Hello Gagarin!
Baba Yaga: Back in the U.S.S.R.
Besh O Drom: Lei Toi
Brain: Loose Boy

de igazából bármilyen zene stílus jöhet (azóta ajánlottak már Folk metállt is ((-: úgyhogy ha valakinek lenne kedve javaslatokat írni akkor: david.barkoczi@gmail.com
(éjféltől reggel8ig)

és remélem blumi válogatása hamar helyre lesz állítva hogy tudjak onnan néhány jó tippet kölcsönkérni (-;
(elnézést az offért - ha gondoljátok azon rész törlendő (-; )

2

holly 38, 2006. december 30. szombat, 14:05 (#)

Látom a nagy öregek (Gorgio, Cerone, Commodores) soha nem mennek ki a divatból, és ez így is van rendjén. Olyan zenék ma már csak ritkán születnek, mint akkor. Ehhez a szép kis társasághoz egy pár nevet tennék a teljeség igénye nélkül, Patrick Cowley (aki nem maradhat le a fel sorolásból),Bobby Orlando (bár ő kicsit Italo), Imagination, Dezz Band, Bar Kays, Gap Band, Lime, Kano,stb ……. .Hát igen ők azok,akiknek alapütemeit még ma is szeretettel használják fel a Dj-k.

3

holly 38, 2006. december 30. szombat, 14:13 (#)

Az a Gwen egy kicsit Sydney Yongblood -os????????De se baj nem rossz ugye??????

4

Penálen, 2006. december 30. szombat, 14:23 (#)

"Az akkori hiányos angoltudásunk miatt utólag még a vélt cím lefordítása után is nehéz volt megtalálni a nótát "

Commodores - Cannon? :DDD

5

Penálen, 2006. december 30. szombat, 14:26 (#)

(Amúgy szólhattál volna, nekem évek óta megvan, még audiogalaxyról szedtem le...)

6

Author Profile Page ervin, 2006. december 30. szombat, 15:56 (#)

holly 38 (3), engem mondjuk nem emlékeztet rá, bár attól még elképzelhető, hogy a kiváló Sydney valamelyik számában Gwen mamásan hangzik :)

7

Ali, 2006. december 30. szombat, 20:41 (#)

Nagyon szépen köszönöm! Meghallgatni még nem állt módomban, de még ebben az évben sort akarok keríteni rá.

Eszembe juttattak a post sorai egy régi nagy gondomat. Vannak feledhetetlen számok, amiket az ember még gyerekfejjel hallott, s aztán soha többet. Ennek következtében se cím, se előadó. Eldúdolni meg éppen lehetne, csak nehezen jön át írásban. :) Meg aztán nem is lehet mindent. Van egy szám, lassú, aminek a fő dallamát egy szerintem első generációs szinti adja, olyan, mintha a szél fütyülésére próbálna hajazni. Esélyem nincs megtalálni, mert elkezdeni sem tudom mivel a keresést. Az összes info a leíráson túl, hogy a hetvenes években még le-leadták a rádióban, de már akkor is "régi" zenének számított. (Nemrég bukkantam rá, vagy blog, vagy fórum olvasás közben arra, kik a Delta intrójának előadói, el is mentettem, mert tudtam, hogy aligha akadok rá megint. Legközelebb megdöbbenve láttam, hogy a lementett file hossza nulla... Nehéz így...) Szóval amit én keresek, az még többnyire orsós magnókkal volt rögzítve. Közben meg felnőtt egy korosztály, amelyik nem is tudja, mi az az orsós magnó...

8

Ali, 2006. december 30. szombat, 23:31 (#)

Elkezdtem hallgatni. Jó a kezdés. :) Harminc perc alatt a Föld körül, nemzetközi magazin... :))))))))))))))

9

Author Profile Page ervin, 2006. december 31. vasárnap, 08:34 (#)

Ali (7), pedig sajnos nem látok más megoldást. Vagy hajlandó vagy leégetni magad, és beküldesz egy dúdolt verziót, amelyet mi feladunk kvíznek, és valaki szokás szerint meg fogja fejteni - vagy pedig örökre benned marad a kétely és a kielégítetlen vágyakozás! :)

10

Ali, 2006. december 31. vasárnap, 08:56 (#)

Hű, hát majd meggondolom, de elég csúnya büntetésnek tűnik az én dúdolásomat mással hallgattatni, ellenkezik emberbaráti indíttatásaimmal és a genfi egyezmények is tiltják. :)

Viszont lehet, hogy a vége az lesz, én is összedobok egy mixet. Most tartok 53 percnél, már csak egy-két plusz, egy-két mínusz. Tehetségem ezügyben alig rosszabb a fülemnél, így jót ne várjatok, de ennyi sok minden kihozza az emberből a rejtett vágyakat. :D Bár aligha lesz már időm, itt ül a nyakamon a következő generáció és még le kell ma vinni a játszótérre...

11

holly 38, 2006. december 31. vasárnap, 10:32 (#)

Ervin (6):hallgasd meg Sydney :Sit and Wait, rögtön hallod az összecsengést.

12

Author Profile Page ervin, 2006. december 31. vasárnap, 12:17 (#)

holly 38, tartottam tőle, hogy erre gondolsz. :) énszerintem a két szám között csak a jellegzetes basszus a hasonlóság, de az viszont az egész műfajra nagyon jellemző volt akkoriban, a korszak europopja is bőven átvette. mindenesetre BÚÉK! :)

13

holly 38, 2006. december 31. vasárnap, 17:12 (#)

Ja meg az alap ütem, de BÚÉK neked is!!!!!!!!!

14

kfgyk, 2007. január 1. hétfő, 15:52 (#)

Kellemes valogatas, koszi kispad, es buek.
Kivansagnak pedig: Arra esetleg van valami rahatasotok, hogy a hivatkozott regebbi zenek elerhetok legyenek?
A muzak minta nem lenne, de gondolom megvannak a kazettaparadek valakinek valahol.

cs@

15

blumi, 2007. január 1. hétfő, 19:13 (#)

Sziasztok,

a regi zenek elerhetoseget beleirtam annak a posztnak a vegere, amibol mindegyikre van link:

http://kispad.hu/muvhaz/200501/valogataskazettaparade-20045-the-end.html#c11

16

Author Profile Page eszpee, 2007. január 1. hétfő, 20:24 (#)

Én meg már javítom is a linkeket ennek megfelelően.

17

Prof, 2007. január 8. hétfő, 19:15 (#)

#8 Igen, nekem is kapásból az ugrott be :-)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork