Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Random of 2006 mix, 3. rész

ervin cikke a Rádió rovatból, 2007. január 12. péntek, 08:23

A mix befejező részében a misztikus ABC-sorrend jóvoltából minden eddiginél szélesebb földrajzi lefedettséget érünk el, egyes szakértők pedig egyenesen azt állítják, hogy ez a hamarosan feledésbe merülő szerző trilógiájának csúcsdarabja. De legalábbis a leghosszabb.

Random of 2006 mix: 1. rész | 2. rész | 3. rész
Még egy 2006-os mix: 80 perc munka | 80 perc pihenés | 80 perc szórakozás

Kispad: The Random of 2006, 3. rész (0:55:00 / 100,73 MB)

TRACKLIST

Osranie: Asikoto
Ez a dolgozat is Ghánából való, szerencsésebb esetben klónozott reggae helyett ilyen zenéket játszanak a távolsági buszokon. A dalt a refrénjében elhangzó homályos értelmű, de hamisítatlan magyar sor ("Hédi megy? Ide megyek!") emelte ki a többiek közül, egyenesen ide a válogatásba.

Plej: Safe Place
Mintha egy IKEA-katalógust hallgatna az ember zenében. A skandinávok itt sem cifrázzák túl a dolgokat. A Nordic Lounge sorozat bármelyik lemezének bármelyik dala szerepelhetne itt; önkényesen azt választottam közülük, amelyiket először kezdtem el dúdolni.

Prince: Don't Talk To Strangers
A világ legjobb lassú számait egy Prince nevű törpe írja. A közhiedelemmel ellentétben nem mindegyik a testi szerelemről szól. Pontosabban ez az egy nem. Hanem arról, hogy imádkozz esténként és ne menj át az úton, ha sárga a lámpa. Talán ezért lett anno egy telefonszexes lányokról szóló mozi betétdala. Vagy talán nem.

Richard Bona: Dipita
Tulajdonképpen nem vagyok nagy afrikaizene-rajongó, csak 2006-ban kicsit erősebbre sikerült ez a vonal. Ez a lemez nagyon finom, mondhatnám latinosan afrikai, ha ez nem lenne képzavar. Ráadásul a latin zenének se vagyok rajongója. Mégis, egyszerűen nem találok méltányolható mentséget, hogy csak ebben az évben fedeztem föl magamnak ezt a muzsikát.

Sapna Awasthi & Sukhwinder Singh: Chaiyya Chaiyya Bollywood Joint
Az év egyik nagy filmélménye volt az Inside Man. A sok jól eltalált ötlet közül az egyik a kezdéskor hallható betétdal. Ez az.

Seal - Where There's Gold
Amikor régen, egyetemistaként Hollandiában tanultam egy ideig, a nemzetközi csoportban mindenkinek volt egy dala, aminek alapján azóta is emlékszünk egymásra. Az enyém a Crazy volt. Pontosan már nem emlékszem, de Seal valami ilyesmit írt az első lemezére: "Örülök, ha tetszik a zeném: jelenleg ez a legtöbb, ami tőlem telik." Mekkora szöveg. Azóta rokonszenves nekem, mostanában a Seal IV. nem bír letörlődni a telefonomról. Ez a szám arról való; kicsit olyan, mintha Brian Ferry énekelné, másfelől pedig tetszik a jamaikaiasra vett rövid betét.

Sound Tribe Sector 9: Today
Itt a bizonyíték, hogy az együttes neve is eladhatja a portékát. Semmit nem tudok róluk, de tény, hogy a nevük tetszett meg az emusicon, pedig elég hülyeség, magyarul például kifejezetten idiótán hangzana. Ezt a számukat egy elég negatív napon hallgattam meg, ezért a címe telitalálatnak bizonyult.

Zona - Thai T-Hop: Who am I
A tavaszi ázsiai körutamról hoztam ajándék zenéket a retúros stábtársaimnak, de persze átadás előtt jól lemásoltam őket magamnak, ami rendben is van, mert a kollégáim választékos ízlésű zenerajongók és igényt tartanak a lemezborítókra, én meg nem. Ez a kedvenc thai hip-hop számom: egyszerűen fantasztikus, hogy ez a nyelv mennyire nem alkalmas erre a műfajra!

The Jane Does: Junkie
Egy újabb Myspace-találat. Azóta már azt is tudom, hogy a banda egészen a hollywoody filmzenéig eljutott, de nekem ez az egyik első próbálkozásuk tetszik a legjobban.

Tubes - Night People
A hosszú távú eltökéltség és az üzembiztos memória közös diadala ez a zsákmány. Általános iskolás koromban, az egyik kazettán volt egy rádióból felvett szám, aminek a szövegéből ennyire emlékeztem: "Night people come tonight". A kazetta ugyan elkallódott, ám nekem mindössze két és fél évtized elég volt ahhoz, hogy lenyomozzam és megszerezzem a dalt. Utólag kiderült, hogy hallás után majdnem pontosan emlékeztem a szövegre, pedig akkoriban még nem beszéltem angolul.

Tulku - Jai Uttal: Radha Ramana
Jai Uttalra keresgéltem a weben, aki az egyik nagy kedvencem. Így találtam meg ezt a számot, amelyben csak közreműködik. Később fény derült arra, hogy mindenféle lounge-válogatások is hozzám hasonlóan gondolkodtak, vagy csak elegendően mainstreamnek találták ezt a dalt.

Udit Narayan & Abhijeet: Chori Chori Gori Se
Na tessék, ez a dal eredetileg is zárószám formájában jutott el hozzám, és itt még csalni se kellett, hogy az ABC-sorrendben is az utolsó legyen. A Guru című jópofa mozi stáblistája futott alatta, amit önmagában is merek ajánlani könnyű és igénytelen esti programként. Furcsa, hogy csak nekik jutott eszükbe, hogy egy nyugati filmben parodizálják a tipikus indiai musical stílusát. A dal egyébként eredeti, amit a magyar fülnek utánozhatatlanul bugyután hangzó szöveg is bizonyít.

Sok vidámságot 2007-ben, és köszönöm a figyelmeteket!

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork