Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mire jó egy Palm?

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2003. szeptember 26. péntek, 15:22 | 13 hozzászólás

Jöjjön akkor, megpróbálom összefoglalni, mire használom a Treomat.

Igyekszem csak olyan alkalmazási területeket, featureöket írni, amik túlélték a nászéjszaka és nászút utáni gyakori kiábrándulást, tehát a lenti feladatokra ténylegesen rendszeresen használható megoldás létezik Treo-n. Programneveket a tiszta verseny szellemében inkább nem írok, ezért előre is elnézéseteket kérem. Minden feladatra több, többé-kevésbbé egyenértékű megoldás létezik. Részletek esetleg a PDA Mánia fórumaiban.

 • Telefonkönyv és címtár, PCvel szinkronizálva, híváskezdeményezés is természetesen ebből indítható a shortcutok mellett.
 • Az SMS és híváslistát csak a készülék memóriája korlátozza (16MB).
 • Térképek. Akár városok közötti navigációra, akár városon belül. Idegen helyen jól jön, de a papír alapú térképek GPS híjján simán verik.
 • Szinkronizációra még azért kitérnék kicsit azok kedvéért, akik nem ismerik a Palm platformot. Az egész művelet egyetlen gombnyomás (ténylegesen, a kábelen levő gombbal például), ez szinkron mellet teljes (inkrementális) backupot készít mindenről. Így konkrétan a régi Palm m105ről Handspring Treo-ra való upgrade-elés két szinkronizálásból állt, a végén az új gép tartalmazott minden programot és adatot a régiről.
 • Adatbázis rendszerek. Ne gondoljatok ágyuval verébre megoldásokra, egész könnyű kis readonly kliensek is vannak, amivel cd és egyéb gyüjteményeket lehet hordozhatóvá tenni, ami hasznos, ha tényleg gyűjt az ember, és kápos a feje. Persze vannak nagyágyú megoldások is, de azokra sose volt szükségem.
 • Memo Pad. Alapból ez csak egy egyszerű kis default alkalmazás szövegek tárolására, de mivel PCn is elérhető, ebben tartok receptektől kezdve Perl kóddarabokon át éjszakai busz menetrendig sok mindent.
 • Szótárak. Ritkán használom, de akkor jól jönnek. Élő helyzetben a körülírás / testbeszéd sokkal gyorsabb, mint bogarászni.
 • EBook olvasók. Nem, nem kényelmetlen, és egy év külföld alatt nagyon jól jött, hogy kicsit helyrerázhattam magam magyar irodalomból, linkeket stsmork már adott a cikkében.
 • Jelszó tárolók, szintén PCn is elérhető, persze titkosított, jelszóval védett felületen.
 • GPRS WAP böngésző. Ezt elég ritkán használom, akkor is legtöbbször unaloműzésre, szinte gyorsabb keresni a belvárosban egy pesti estet, mint végigkattogni, hogy mit hol játszanak. Azért néha MTI hírek, vagy vész esetén emailek a mail2wap.com segítségével játszanak. Full internet is elérhető a készüléken, de a kártyámon nem fizettem elő rá, úgyse használnám.
 • Játékok csőstül vannak persze, pár érdekesebb darab amivel már találkoztam: Scrabble (sajnos csak angolul), Monopoly, Rally 1000 (az itthon méltatlanul ismeretlen Mille Bornes kártyajáték gép ellen játszható változata), stb.

Nagyjából ennyi, persze rengeteg valószínűleg hasznos program érhető még el, nyilván nagy részét nem is ismerem, de a mostani felállással elégedett vagyok. Köszönöm, hogy megoszthattam veletek. :)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Boca, 2003. szeptember 28. vasárnap, 01:25 (#)

Kisse provokativ kerdesem: mi lenne tehat a Metro (kedvenc) programod utodja a Treon? A felsorolasban ugyan irtad, hogy nem irsz konkret neveket, de meg a kedvenc alkalmazas tipust sem sikerult eltalalnom, annyira targyilagos voltal ;)

2

eszpee, 2003. szeptember 29. hétfő, 08:20 (#)

el kell keserítselek, nincs "kedvenc" programom, de köszönöm, hogy végigolvastál, már csak tovább kell küldened 5... ja ez nem az. :)

3

varakozosrac, 2003. október 3. péntek, 00:52 (#)

Treóm nekem is van. Létezik hozzá GPS, 200 $. De kivárom a 600-ast, ahhoz már lesz rendes bővítmény. Van olyan játék, amit PC-n is tudsz futtatni, és a palmon is + szinkronizálható. Nekem bejön, bár nem vagyok nagy játékos. Aktívan használok egy IMAP-os mail kilenst, ezért van "rendes" netem is, a könyvolvasás _tényleg_ hasznos dolog rajta. Ujabban fontosabb árlistákat tartok rajta (doc, xls)

Igaz, kicsit nagy, hamar lemerül, de ezzel együtt nem értem mag azokat az embereket, akik nem ilyet vesznek. Úgy tűnik, ez a felhasználók titka marad. Kicsit undergroundnak érzem vele magam.

Ja, mostanában ebbe jegyzetelek tanítási órán. (billentyűs...)

V.S.

4

mzperx, 2003. október 3. péntek, 20:54 (#)

Minden csodálatom a Tiétek, hogy utolsó mohikánként tartjátok magatokat a WindowsCE-vel szemben. Ez mazohizmus vagy csak kurucos lendület? :-)

5

Boca, 2003. október 3. péntek, 22:41 (#)

Latom, hogy nem teljesen komoly a kerdes (smiley), de ugy tunik, minth a WinCE egy nagy sebesseggel erkezo mainstream dolog lenne, a PalmOS pl. pedig egy kifutoban levo vergodo koncepcio?
Tenyleg kivancsi vagyok, mi a mondas most platform kerdesekben PDA-kon. Nekem meg korabbi beidegzodeseim vannak, hogy pl. amit tud a WinCE, az valszeg nekem nem kell, eros hw kell hozza es draga, csakhogy vmi altalanosito, egyoldalu es kellokepp eloiteletest mondjak :)

6

eszpee, 2003. október 4. szombat, 09:07 (#)

az új PalmOS is nyújtja azt, amit egy PocketPC (hol van már a WinCE! :) ), nézz meg egy advancedebb sony clié-t... másrészről erőforrásigényben is utolérte rendesen a nagy testvért, ami megnevezés nem feltétlenül helytálló, ha jól tudom, még simán dominál az USA piacon a PalmOS, de legalábbis semmiképp sem "kifutóban levő vergődő koncepció", bah! :)

7

mzperx, 2003. október 4. szombat, 18:22 (#)

Attól függ melyik piaci szegmenst nézzük. Vállalati felhasználás esetén a PocketPC már abszolút tarol, elsősorban annak köszönhetően, hogy a telefontól PDA-n át a PC-ig egy platformra elég megírni a programot. Bár elvileg ezt a Java is tudja, gyakorlatban valami baj lehet mert mégsem alkalmazzák a programozók.
A személyi felhasználás szerintem gusztus dolga. Én hányok a PALM OS felülettől, akinek meg az a fontos, hogy Billg-t rúgja virtuálisan seggbe az inkább napokat szenved, hogy összelője a PALM OS szinkronizációt a Linux-os PC-jével mint hogy PocketPC-t vegyen. Én egyiket sem bírom elviselni, kivárom ezt: http://www.gizmodo.com/archives/009129.php#009129

8

eszpee, 2003. október 5. vasárnap, 00:26 (#)

persze, az ízlés fontos dolog.

én már rég kinőttem abból, hogy holmi elvek miatt kompromisszumokat kössek, egyszerűen a PalmOS felülete a legjobban használható, amit valaha is láttam, ennyi az egész, nincs mögötte semmi harcos attitűd.

9

Boca, 2003. október 5. vasárnap, 21:12 (#)

mzperx: Hogy kell a PocketPC-t szinkronizalni a Linuxos PC-vel? :)
eszpee: azert ez a "holmi elvek miatt" nekem kicsit eros. Nem akarok altalanositani, de szerintem egyaltalan nem jelenti az elvekhez ragaszkodas azt, hogy meg nem nottunk ki valamibol. Aztan hogy konkretan egy adott gyarto tamogatasa vagy kerulese mekkora sullyal esik latba egy termek valasztasanal, mar nyilvan osszetett kerdes.

10

Boca, 2003. október 5. vasárnap, 21:19 (#)

mzperx: Hogy kell a PocketPC-t szinkronizalni a Linuxos PC-vel? :)
eszpee: azert ez a "holmi elvek miatt" nekem kicsit eros. Nem akarok altalanositani, de szerintem egyaltalan nem jelenti az elvekhez ragaszkodas azt, hogy meg nem nottunk ki valamibol. Aztan hogy konkretan egy adott gyarto tamogatasa vagy kerulese mekkora sullyal esik latba egy termek valasztasanal, mar nyilvan osszetett kerdes.

11

eszpee, 2003. október 6. hétfő, 09:59 (#)

kis adalék, ez nem egy Palm fansite-ról van...

http://www.pocketpcthoughts.com/forums/printview.php?t=18888&start=0

12

stsmork, 2003. október 6. hétfő, 11:03 (#)

Szolgálati közlemény: eszpee, az Explorer nem tud sort törni a link közepén, emiatt a legutóbbi hozzászólások kerete lecsúszik a lap aljára, ha a beleszólás egy hosszú linkkel kezdődik :(

13

eszpee, 2003. október 6. hétfő, 11:13 (#)

köszi, javítva.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork