Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pocket PC

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2003. szeptember 25. csütörtök, 01:03 | 40 hozzászólás

"Miután a Pocket PC elsősorban faszhosszabbításra kell, ugyanis bármilyen normális munkára tökéletesen alkalmatlan, ezért elsősorban tényleg valami drágát érdemes venni, és lehetőleg nyakba akasztva hordani, tárgyalás/rendevú közben böködni, mert attól olyan yuppie-nak néz ki az ember. A Compaq pont nagyon jó, mert ezüst színű, és kábé úgy néz ki, mint a Star Trekből a tricorder, igaz, lőni nem lehet vele."

E szerény szakvéleményt a Világegyetem Legjobb Angol-Magyar Számítástechnikai Szakfordítójától (nem én találtam ki, ő nevezte így saját magát) kaptam, amikor felvetettem, hogy esetleg szert tennék egy kéziszámítógépre. (Akkori tájékozottságomra jellemző, hogy még azt sem tudtam, hogy ezeket a játékszereket PDA-nak hívják.) VLAMSZSZ lesújtó véleménye ellenére végül mégis elszántam magam, és ez év januárjában beszereztem egy iPAQ 3835 típusú kézi készüléket; okulásul közreadom eddigi tapasztalataimat.

Előrebocsátom, hogy nem vagyok geek alkat; nem volt sosem sokzenés kvarcórám, programozható zsebszámológépem, kétkazettás gyorsmásoló magnóm (amikor még ezek voltak a menők), és ma sincs WAP-os mobiltelefonom, gyufásdoboz méretű FM rádióm, tusolóba szerelhető CD lemezjátszóm, se egyéb céltalan tengeri herkentyűm.
Ezek után gondolhatjátok, hogy ezt a beruházást alapos megfontolás előzte meg. Nyolc hónap távlatából visszatekintve állítom, hogy nem bántam meg a vásárlást, bár amire vettem a cuccot arra nem használom, viszont olyasmire jó, amire eredetileg nem is gondoltam.

Napi kétszer másfél órát utazom a munkahelyemre különféle tömegközlekedési eszközökkel (vonat + busz), és eredetileg egy olyan kütyüt szerettem volna, amin munkába menet el tudom olvasni az e-mailjeimet, esetleg válaszolni is tudok rájuk. Nos, az iPAQ erre elvileg alkalmas (van rajta Microsoft Pocket Outlook), gyakorlatilag azonban olyan aprók a betűi, hogy perceken belül megfájdul tőlük a szemem, még akkor is, ha szemüveget használok. (A betűméretet tudomásom szerint nem lehet átállítani, valószínűleg abból a megfontolásból, hogy nagyobb betűkből túlságosan kevés szöveg férne ki a képernyőre.) Elkezdtem írni egy saját e-mail klienst (erről bővebben később) de máig sem fejeztem be, főleg azért, mert mostanában nem kapok olyan sok levelet, hogy még a buszon is azokat kelljen olvasnom.

Bejöttek viszont az e-könyvek, pedig erre eredetileg nem is számítottam. A Magyar Elektronikus Könyvtár és a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából újra felfedeztem a magyar irodalmat, és január vége óta újraolvastam egy pár klasszikust és néhány kevésbé ismert írót, sőt még egy olyan szerzőt is találtam, akitől eddig elvből nem olvastam semmit, mert azt gondoltam, hogy csak nyálas lányregényeket írt; most kiderült róla, hogy olyan a stílusa, ha telefonkönyvet írna, azt is élvezet lenne olvasni. Talán a legfőbb ok, amiért elakadtam az e-mail kliens programozásával éppen az, hogy könyvet olvasni érdekesebb, mint munkával kapcsolatos e-maileket. (A Microsoft Readerben olyan nagyra fel tudom venni a betűméretet, hogy szemüveg nélkül sem fájdul meg a szemem.)

Az IPAQ-on négyféle szövegbeviteli módszer van: egy primitív, egy béna, egy fatengelyes és egy kezdetleges. Egy webszájton olvastam: „Hosszabb szöveget PDA-n csak akkor fogsz írni, ha éppen semmi más dolgod nincs”. Lényeglátó megállapítás. A hordozható billentyűzet elve nem jöhet számításba egy olyan helyen, ahol a mellettem ülők folyton böködik a könyökömet, a képernyőre rajzolt billentyűzettel pedig ugyanaz a baj, mint az egyujjas gépeléssel: a szememmel meg kell keresni a betűt ahhoz, hogy rá tudjak mutatni a ceruzával. Ez nem tart soká, viszont elvonja a figyelmemet a szövegtől. Én a vak gépelésben is azt szeretem a legjobban, hogy csak a képernyőre nézek, és a szavak észrevétlenül folynak ki a kezem alól, így jobban tudok figyelni arra, amit írok. Ezért aztán makacsul és kitartóan ragaszkodom a karakterfelismerő üzemmódhoz, akkor is, ha esetleg a billentyűzettel gyorsabban haladnék. Sajnos a dög elég gyakran gondol c betűre, amikor én e-re (a magyar nyelv tele van e betűkkel!), és a zötykölődést sem tolerálja, így aztán írni csak álló járműben vagy vonaton szoktam, az utóbbi időben egyre kevesebbet.

A legtöbb ember valószínűleg határidőnaplóként használja az iPAQ-ját, én viszont nem vagyok az a típus, aki határidőnaplót vezet, így ez az alkalmazás kiesik. Be szoktam ugyan írni emlékeztetőnek ezt-azt, de általában elfelejtem megnézni, hiába csönget szegény a hátizsákom zsebében.

Lehet rajta mp3 fájlokat is játszani, csak kell hozzá egy jó nagy memóriakártya, mert a belső RAM-ba alig fér be valami. (Egy 128 megás SD kártyára durván két CD lemez anyaga ráfér.) Egy ügyes (és ingyenes) progi segítségével az infra porton keresztül mobiltelefonnal lehet kommunikálni és SMS-t lehet küldeni rajta keresztül. Ez praktikus, mert bármilyen béna is a szövegbeviteli módszer, mégis lényegesen gyorsabban meg lehet írni egy üzenetet a PDA-n, mint a telefon gombjaival.

Használom még időnként a Pocket Excel nevű, lebutított Excel változatot, hogy nyilvántartsak vagy kiszámítsak ezt-azt. Lényegtelen dolgokról van szó, olyanokról, amelyekhez lusta vagyok elővenni és bekapcsolni a rendes számítógépet; az iPAQ-n viszont csak megnyomok egy gombot és máris tudok dolgozni. Bizonyos szempontból ez az a kényelem, amire mindig is vágytam.

A Pocket PC programozás külön történet, erről majd egy másik cikkben emlékezem meg.

Mindent egybevetve az hiszem, hogy az iPAQ kiérdemelte a „hasznos játékszer” minősítést. Van egy mondás, miszerint számítógép segítségével lélegzetelállító sebességgel oldhatók meg olyan feladatok, amelyek számítógép nélkül nem is léteznének; a PDA-kra ez különösen igaz.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (40)

1

eszpee, 2003. szeptember 25. csütörtök, 09:27 (#)

juj, kedvenc témám! :)

én stsmorkkal szemben teljesen rá vagyok gyógyulva mindenre, ami pici és működik. ennek jegyében vettem az első PDAm még 98-99 környékén, egy Psion Siena-t. Akik nem ismerik, igy nézett ki:

http://www.mypsion.ru/shots/article-siena-review1.jpg

Tetszett, meg minden, de a kis képernyő hamar korlát volt, úgyhogy 1 éven belül lecseréltem a nagy testvérre, egy valódi Series5-re:

http://www.psion.aha.ru/ser5.jpg

Akik nem ismerték ezt a csodálatos angol céget, azoknak pár szóban: A Psionok oprendszere (manapság a Symbian miatt a highend Nokia telefonokban él tovább egyébként) stabil, multitaskos cucc, minimális memóriafoglalással. A gépek fogyasztására jellemző, hogy az S5ben 1-2 havonta kellett két ceruzaelemet cseréljek napi 2-3 óra használat mellett. Volt benne mikrofon, CFlash olvasó (kicsit hamar léptek), infra- és soros port, teljes billentyűzet. Az elérhető programokról csak annyit, hogy egy infrás mobillal Kékestetőről bejelenthettem anno a #magyar irc csatornán, hogy per pillanat valószínűleg enyém Magyarország legmagasabban fekvő IP címe. :)

Viszont rájöttem stsmork utolsó bekezdésben levő megállapítására, és észrevettem, hogy egyre ritkábban használom a psiont, akármilyen kicsi is, mégis nagy, és ki kell nyitni, ha akarok vele valamit kezdeni, plusz minek a nagy billentyűzet (ami egyébként megdöbbentően kényelmes, simán írtam vele kocsmában rendszertervet), ha alapvetően úgyis read jellegű dolgokra használom a gépet.

Megérett az idő a cserére, 2000 környékén fájó szívvel eladtam az S5öt, és vettem egy Palm m100-ast, amit heteken belül lecseréltem egy m105-ösre a nagyobb memória miatt. Jellemző, hogy a Palm az eladott Psion árának körülbelül negyede volt, viszont a használhatósága (számomra) legalább négyszeres. Egyetlen gombnyomásra mai napnál nyílik a Calendar, pillanatok alatt kereshetek telefonszámokat, stb.

A beszerezhető programok is nagyon rendben vannak, utoljára akkor fejlesztettem PDAra, amikor találtam egy Perl implementációt Psionon, de az is csak játék volt inkább, itt még szükség sincs rá, gyakran bejön a "nem igaz, h ne legyen erre a problémára program" módszer.

Egyetlen egy gondom volt a géppel: iszonyúan idegesített, hogy három adatbázisom van addressbook jelleggel, egy az email kliensben, egy a pda-ban (ezek ráadásul nem is szinkronizálnak, ha tud vki szinkron megoldást (nem export/import!) The Bat alá, azonnal szóljon!), egy pedig a mobilomban. Rémálom egy geeknek. Kézenfekvő lépés volt az integrálás, így idén tavasszal beruháztam egy Handspring Treo 180-asba, ami egyike az első sikeresebb PDA-mobil integrációknak.

Lassan viszont úgy látom sikerül egy rövidebb regényt pörsenteni ide, inkább postolok a közeljövőben egyet arról, hogy én mire is használom a PDA-m. Mintha érdekelne bárkit is. Mindegy. :)

2

Timberhohvandi, 2003. szeptember 25. csütörtök, 14:47 (#)

Már hogy a fenébe ne érdekelne?! Én a kütyüizmusban valahol pont kettőtök között lehetek, például volt hétzenélős 'karcórám'! Addig addig gondolkodtam, hogy kéne egy PDA, amíg néhány hete megörököltem egy Psion 5-öst. Legalábbis azt gondolom, hogy ez az, mert úgy néz ki, viszont az van ráírva, hogy Ericcson MC218. Eddig nem nagyon használtam, mert olyan mocskos, hogy az valami elképesztő, és nincs időm kitakarítani, meg azt sem tudom, kell-e ez nekem egyáltalán.

Továbbá érdekelne, hogy ki VLAMSZSZ, és ki írná a telefonkönyvet élvezetesen?! ;-)

3

BiBi, 2003. szeptember 25. csütörtök, 15:32 (#)

jah, eszpee, erdekel engem is, legalabb almodozzak rola ha mar megvenni nem tok ilyent:)

4

ses, 2003. szeptember 25. csütörtök, 21:43 (#)

Én is legfeljebb kocageek vagyok sztem. De azért elcsábultam és néhány éve próbát tettem a Casio egyik efféle termékével. Egy ideig becsületesen próbáltam tartani magam a használatához, de nagyon régóta a fiókban pihen. Nem volt rossz - csak felesleges. Nem tudtam értelmesen hasznosítani a cuccot. Kisméretű analóg papírnaptár rulez.

Mindezt persze csak azért írom, hogy még nagyobb kontrasztja legyen majd eszpee győzelmi jelentésének. :)

5

Boca, 2003. szeptember 26. péntek, 09:44 (#)

Nekem egy idoben volt Palm 505-osom, es nagyon szerettem, sokat hasznaltam, felraktam ra mindenfele progikat, azokat is hasznaltam, a beepitett feature-okkel egyetemben.
Aztan tonkrement benne tobbszor is az akksi meg a kijelzo is vacakolt, na a lenyeg, hogy ma mar ez is fiokban tetszhalott. Nemi raforditassal eletre lehetne kelteni, de valahogy nem hianyzik, nemtom miert, mert szerintem nem valtozott a hozzaallasom. Valszeg kevesebb az idom, es azert kiderul, hogy meg lehet oldani nelkule is a legtobb dolgot. Az emlekeztetok csak napkozben kellenek, az otthoni teendoknek tenyleg megteszi a papir, az online metroterkep a vilag osszes varosara (Eszpee kedvenc alkalmazasa) pedig ha oda jutok, remelhetoleg kivalthato egy analog terkeppel.
Utolag elemezve, tenyleg ra lehet allni, de tobbfele jo megoldas van, ebben latom annak okat, hogy eleg nagy szoras van az emberek kutyu/nem kutyu preferenciai kozott.
A levelezom es mobilom cimlistaja meg ma is ketfele, de ezt is lehet orvosolni egy jobb modern telkoval.
De azert mindig erdekel, masok mit miert hasznalnak, szoval jojjon meg tobb tapasztalat, leiras, stb.

6

eszpee, 2003. szeptember 26. péntek, 10:09 (#)

boca, ha már nyilvántartod a kedvenc programom, akkor legalább kétévenkéntinél sűrűbben update-eld... ;)

7

Boca, 2003. szeptember 26. péntek, 13:32 (#)

:)
Lassuk akkor az aktualis kedvencek listajat! Ahol nem trivi, legyszi ird korul, mire hasznalod, tenyleg kivancsi vagyok, nem a szkepszis beszel belolem, hiszen nem estem at a lo masik oldalara (innen nezve legalabbis :))

8

Ali, 2003. szeptember 28. vasárnap, 12:51 (#)

Nah, ha az ember a baratait kerdezi, ez le'szen sorsa. :) Akkor en most belekerdezek az ismeretlenbe: amire szuksegem van az SMS, e-mail, web incl. pdf olvasasi kepesseg, irc (nehanyszor mar eletmento volt), kis szamolasi kepesseg, jegyzetelo, "ebreszto" (napi tobb, het napjain kulonbozo beallitasi lehetosegekkel) -- vagy amennyiben hianyozna valami, azt Javaban potolni tudjam. :)

Letezik ilyen szerkezet?

9

BiBi, 2003. szeptember 28. vasárnap, 16:02 (#)

toshiba laptop:)

10

eszpee, 2003. szeptember 29. hétfő, 08:23 (#)

mintha a symbian gépeken lenne java... nem tudom, ez már egyéni szájíz, én a három jelentős OS gyártó közül 2-t próbáltam, szerintem PDAba Palm. Nem a featureök, a használhatóság miatt.

11

varakozosrac, 2003. október 3. péntek, 01:03 (#)

Palm alá is van Java.

És a Treó pont azokat tudja, amit kértél, Ali.

Szerintem várd meg a 600-ast.

12

np, 2006. március 12. vasárnap, 18:17 (#)

Aki készítette a honlapot, annak fogalma sincs a PPC alkalmazási lehetóségeiről!
Elsősorban szórakozás céljából vásárolják előszeretettel, (mp3, games, movies)
üzleti célra nem igazán, mert megveszik helyette a laptopot.
De szórakozásra, netezésre kíváló!

13

ern0, 2006. július 5. szerda, 23:03 (#)

3 éve még más volt a pálya, nézd csak meg a dátumot!

(nekem: palm m105, handpsring treo 180, palm m505, nokia 3650)

14

Ali, 2006. július 6. csütörtök, 12:42 (#)

Én azóta sem tudtam választani. :)

15

nyelv-ész, 2006. július 6. csütörtök, 15:29 (#)

Én sem tudok választani, több gépet is használok. Van Psionom (Ericsson MC218, egy 5mx-klón), van Palm 515-öm (szerintem eddig a világ legjobb pda-ja), és ha lenne Palm-ra kulturált navigációs program korrekt Mo-térképpel, akkor nem lenne Asus 632-esem, winfos oprendszerrel (amit konkrétan pda-n rühellek).

16

Ali, 2006. július 6. csütörtök, 18:20 (#)

Most már tudjuk, hova érdemes betörni. :P

17

robi, 2006. július 7. péntek, 08:47 (#)

Hehh, hogy feléledt a post :) Mindenesetre nekem kb két éves a pda-m (ipaq 4150), és maximálisan meg vagyok vele elégedve. Az piet, notesot, az excelt, a calendart használom, valamint a puttyot, mediaplayert, skypeot, pasziánszt :). Van hozzá rádugható minibillentyűzet, ami nekem megfelel (vékony ujjaim vannak) és gyorsan lehet rajta gépelni. Levelezésre elég felejtős a belső kliense, úh inkább gmail a favorit, annak van mobilra optimalizált változata. Nézegettem mostanában újat, de nem találok olyat, ami ennyire pici lenne, és ennél többet tudna, úh vaszínű marad ez.

Kicsit fura dolog, de amióta megvan, desktop gép helyett notebookot használok (ahogy mostanában egyre többen), notebook helyett meg pda-t. Lehetne folytatni, h pda helyett telefont, csak ez nem fair egy agyonhasznált t68i-vel kapcsolatban :)

18

Ali, 2006. július 7. péntek, 09:45 (#)

Ami engem illet, pont olyan eszközt várok, ami a #15-ösben és a #17-esben _együtt_ körvonalazva van, tehát teljes értékű internetezést, beleértve a putty-ot :), valamilyen rendes navigációs szolgáltatást (nem mintha eltévednék bárhol is, de térkép-mániás vagyok :) ), skype-szerű net-telefóniát és akkor esetleg már a fényképezési funkció sem luxus. Ja, és fusson rajta az xmplay, merthogy nem csak mp3 van a világon (súlyos Amiga mod függőség áll fenn :) ). Talán mozizni nem feltétlenül akarok vele, de viszont firkálni (ami nem csak, sőt nem elsősorban betűírást, inkább vázlatolgatást és Móriczka-ábrákat jelent) igen (döbbenetesmennyiségű fecni termelek még mindig, pedig közel sincs annyi ötletem, mint régebben...)

19

robi, 2006. július 7. péntek, 12:37 (#)

Ali: amiket szeretnél, szinte mindegyik mai pda tudja már. Nemcsak-mp3-lejátszásra rengeteg program van, biztos akad olyan, amelyik mod-ot is tud. Térképszoftver sok van, vázlatot rajzolni alapból tud a beépített notes.

Ha esetleg a windows-nak vagy ellene, hát, akkor sok választásod nem nagyon van...

20

nyelv-ész, 2006. július 7. péntek, 14:47 (#)

Jaja, a navigáció kérdése súlyosbítja, egyszersmind egyszerűsíti is a problémát: jelenleg objektíven szemlélve a PPC2003-WinMobile5 oprendszereken futó, magyar fejlesztésű i-Go a leginkább használható autós navigációs program (nem flame-indítónak szánom, Aeromap-fanok kérem, ne ugorjanak nekem!).

Aki vállalja a veszélyt (ejtsd: gyakori softreset-nyomogatás), az ma már talál olyan készüléket, amelyik WiFi, Bluetooth, Gps modulokkal egyaránt rendelkezik (pl.: Fujitsu-Siemens N560), illetve már létezik ugyanez a tudás Gsm-telefon funkciókkal egybegyógyítva is.

21

Ali, 2006. augusztus 4. péntek, 11:38 (#)

Friss és mókás hír a PDA sanyarú üzleti helyzetéről:

"A legutóbbi negyedévben egyébként mindössze 1,4 PDA-t értékesítettek"
http://index.hu/tech/ihirek/?main&275114

(Tudom, hogy elírás, de akkor is nagyon tetszik, hogy három hónap alatt kevesebb, mint másfél PDA kelt el... :D)

22

Author Profile Page eszpee, 2006. augusztus 4. péntek, 12:26 (#)

Az a 0,4 biztos a szó szoros értelmében "teherautóról leesett" darab volt :)

23

Ali, 2006. augusztus 24. csütörtök, 14:37 (#)

Hmmm, érdekes, de nem tudni, használhatóvá fejlődik-e?...
http://index.hu/tech/hardver/mpsi060824/

24

dani, 2006. augusztus 24. csütörtök, 16:15 (#)

bár nem vagyok nagy barátja az elektronikus könyveknek, de ez a sony-cucc most mégis megmozgatta a fantáziámat. ki kéne próbálni, csak sajnos ez nem az a kategória, amit csak úgy tesztelget az ember... arról nem is beszélve, nincs hozzá magyar szöveg.

25

nyelv-ész, 2006. augusztus 24. csütörtök, 21:13 (#)

Éppen ezért tökéletesen megfelel helyette egy jó minőségű PDA, aminek kontrasztos és nagyerejű a kijelzője, és e-book olvasás mellett még száz másik funkcióra is alkalmas.
Akár már 400 dollárért...

26

Ali, 2006. augusztus 25. péntek, 07:57 (#)

Ebben a cuccban a megjelenítő a nagy dobás. Az, hogy kijelzéskor nem fogyaszt, csak váltáskor/átíráskor, tehát az olvasás során az idő nagy részében munka nélkül tekerő mai cuccokkal szemben ez hatékonyan bánik az energiával.

Persze szebb lenne, ha mást is tudna, pl. jegyzetelni, meg egyebek. Majd meglátjuk, mi lesz.

27

nyelv-ész, 2006. augusztus 26. szombat, 01:01 (#)

OK, hogy a kijelzője okán remekül hasznosítható e-book olvasására.
Viszont az ára ott van egy középkategóriás PDA-nál. Vagy geek legyen a talpán, aki mégis kiadja rá ezt a lóvét, vagy valaki neaggyisten tájékozatlan a mai PDA-k tudását illetően, és inkább ezt választja.
Szóval ez így most a gazdagok játékszerének tűnik. Persze lehet, hogy 5 év múlva kiröhögik azt, aki a villamoson zörög a papír újsággal...

28

haujobb, 2006. augusztus 26. szombat, 02:45 (#)

Azért ez érdekes az e-bookkal kapcsolatban:

"A szerkezet 64 megabájt kapacitású memóriája 80 átlagos terjedelmű könyv befogadására alkalmas, ám ez a kapacitás memóriakártyákkal bővíthető."

Könnyen lehet, hogy nem vagyok képben, de el tudtok képzelni olyan helyzetet, amikor 80 könyvnyi idő alatt nem ér haza az ember, vagyis ennél többet kell magunknál hordani? Vagy a krónikusan döntésképtelenekre is gondoltak?
Esetleg az "átlagos terjedelem" Sony-féle definícióját kéne ismernünk? :)

29

nyelv-ész, 2006. augusztus 26. szombat, 18:11 (#)

haujobb,
ha nem lennének krónikusan döntésképtelen emberek, valamint olyanok, akik szeretik magukkal cipelni a fél világirodalmat, plusz a rockzene jeles alkotásait Woodstocktól a Czabán Samu téri Motörhead-koncertig bezárólag, akkor nem lehetne eladni a 4 GB-os SD-kártyákat...

30

haujobb, 2006. augusztus 27. vasárnap, 01:46 (#)

Én sztem egész életemben nem olvastam/olvasok/fogok olvasni 4 gigányit - pedig nem utálom épp a könyveket :)

31

nyelv-ész, 2006. augusztus 27. vasárnap, 08:37 (#)

Na de az mp3-ak, kedves Haujobb, az mp3-ak!!!

32

haujobb, 2006. augusztus 27. vasárnap, 20:48 (#)

Azt mondod, olvassak mp3-mat? :)

33

nyelv-ész, 2006. augusztus 28. hétfő, 10:51 (#)

Igen, a füleddel...

34

haujobb, 2006. augusztus 28. hétfő, 14:26 (#)

OK, megpróbálom. De előbb még a számmal olvasok egy kis sóletet, mert éhes vagyok :)

Gr0

35

Chucky, 2006. október 14. szombat, 15:04 (#)

Hol találok játékokat ingyen letölthető PDA-ra. Régebbi modellre!

36

Author Profile Page ervin, 2006. október 14. szombat, 16:43 (#)

Chucky, én már azzal is bajban lennék, hogy hol találok ingyen letölthető PDA-t. Akár régebbi modellt is.

37

nyelv-ész, 2006. október 14. szombat, 17:54 (#)

ervin, tőled nem is vártunk mást... talán guglizd ki magadnak azt az ingyen letölthető PDA-t... vagy ott van a wiki...

38

Penálen, 2006. október 15. vasárnap, 21:33 (#)

WikiPDA? :)

39

Author Profile Page ervin, 2006. október 15. vasárnap, 21:50 (#)

yeah!

40

Ali, 2007. január 9. kedd, 10:21 (#)

A post aktuális marad, még ez se az igazi:
http://origo.hu/techbazis/hardver/20070108ujabb.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork