Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Szél

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2003. szeptember 29. hétfő, 21:18 | 2 hozzászólás

Kicsit gondolkozgatós post, lassan érik egy új notebook vásárlása, kezd kihalni alólam a mostani. 1024x768-on már nem nagyon férek el, így az új gépnél egyik szempont az ennél nagyobb felbontás. Adódna az 1280x960, ha jól emlékszem az a következő, de meglepve vettem észre, hogy ebben a kategóriában megjelentek már a szélesvásznú kijelzős notebookok is, úgyhogy erről indítanék most egy kis nyilvános gondolkozást, nem hajt a tatár, pénzem még úgysincs vásárolni...

Ha feltételezzük az azonos árat, a következő pro/kontra érveket találtam. Persze ezt csak alapnak szánom, biztos vagyok benne, hogy a ti javaslataitokhoz képest sehol nem leszek :)

Mellette:

  • Photoshop paletták, Opera hotlist, Taskbar mind a függőleges területből foglal (nálam legalábbis), így több maradna a tényleges tartalomnak
  • Ha nem TVre kötve moziznék, szélesvásznú filmeket lehetne fullscreenben nézni (ez nyilván csak ritkán érvényesülő előny)
  • Két dokumentummal való munkánál egymás mellett használhatóan elférnek az ablakok
  • cool :)

Ellene:

  • Nem "szabvány" képernyőfelbontás - jelenthet ez gondot egyes spéci programoknál?
  • Weblap tervezésnél nem azt az arányt "látom", amit a majdani közönség nagy része fog
  • Általában az olvasott dokumentumok függőleges elrendezésűek, ezzel szemben a mostani képernyők vízszintesek (ezt kivédendő használom most is pl. a taskbart oldalra igazítva), egy szélesvásznú kijelzőn mégrosszabb lenne a laparány
  • Nagyobb maga a notebook is
  • Új cucc előre nem látható gyerekbetegségeit esetleg szívja más, ne én

Kiváncsi vagyok a véleményetekre, plusz ha valaki esetleg ilyen készüléket használna, elsőkézből származó tapasztalatoknak is nagyon örülnék!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

stsmork, 2003. szeptember 30. kedd, 09:59 (#)

Nem volt sosem ilyen notebookom, de volt nagy (20 hüvelykes) monitorom és nem szerettem, mert olyan nagy volt, hogy nem láttam el egyik végéből a másikba :) Komolyan: forgatni kellett a fejemet, hogy lássam, mi van a jobb alsó sarokban, vagy az egérrel be kellett húzni a látómezőmbe azt az ablakot, amelyiken éppen dolgoztam.

A másik tapasztalat, hogy a legtöbb programot kis képernyőre tervezték - nem mész vele semmire, ha teljes képernyősre nyitod a Notepadot -, nagyon kevés olyan alkalmazás van (például CAD programok), amelyek profitálnak a nagy méretű képernyőből.

Igazából nem is lenne az előnye a nagy monitornak, hanem az, hogy több ablak elfér rajta egyszerre. Erre azonban, tekintve, hogy csak két szemed van, elég ritkán van szükség.

2

Boca, 2003. szeptember 30. kedd, 13:22 (#)

A keparanyos problemakat en elvetnem. Nem kell mindent maximalizalva hasznalni ;) De tenyleg.
A lapok valoban inkabb fuggoleges elosztasuak, ugyanakkor a normal 4:3 aranyu kepek kritikajakent es a szelesvasznu (16:9?) kepernyok elenyekent azt a biologiai tenyt szoktak felhozni tudos fazonok, hogy az ember latotere jobban kozelit a szelesvasznuhoz, mint az elobbihez, ezert 'termesztesebbnek' mondott az utobbi. Namost e ket hatas eredojebol talald ki, neked mi kell! ;)
En 19"-ban nyomom a munkahelyen is es otthon is, eleg jo. A felbontasom 1152x864, egy koztes.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork