Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


CSS is bad, mkay?

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2003. október 31. péntek, 09:43 | 10 hozzászólás

Várható volt már egy ilyen cikk, ahol a szerző mindent megtesz azért, hogy meggyőzzön minket, maradjunk csak a jó öreg TABLE tag-eknél. Hogy ez most széllel szemben hugyozás, vagy a józan ész felkiáltása, azt döntse el mindenki magának. Akár itt, a beszólás link alatt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

ses, 2003. október 31. péntek, 10:16 (#)

Embernek lenne némi tartalmi igazsága, de az írása nekem mégis hiteltelen. Elég csúnyán csúsztat, meg hatásvadászik erőből.

A 100% tiszta CSS sztem is célszerűtlen, legalábbis ma még. De csak a súlyosan elvetemültek akarják az összes elképzelhető táblát kivenni az oldalból. A közelmúltban eszpeevel alapos kísérletezés után jutottunk erre a véleményre pl. a képnaplóink esetében, illetve nemrég volt itt a Torokgeek rovatban a középre rendezős kérdés - sesblog.hu/archives/individual/008730-20030911.html -, amire egyelőre csak táblával van megoldás, CSS-sel sajnos nincsen.

Abban meg tényszerűen nincs igaza, hogy a table-oldalakat nem nehezebb karbantartani. Nehezebb. (Na, ezt hogy megindokoltam.) De tényleg: a sesblog is adatbázisból jön, és örülök, hogy kigyomláltuk belőle a táblákat. Egyéb oldalaknál meg egyértelműen a CSS rulez.

Összességében az a benyomásom támadt, hogy emberünk elvesztett egy webdesign-tendert egy nyikhaj kinézetű CSS-es jelentkezővel szemben, mire dühében hazament és néhány igazságmorzsából megírta ezt.

2

eszpee, 2003. október 31. péntek, 10:36 (#)

Közel járhatsz az igazsághoz, az egyik pontban gyengén érvel is az ellen, hogy a saját terméke CSS-unkompatibilitása lenne az alapja érveinek, de engem nem győzött meg, szerintem itt van a kutya elásva.

Egyébként meg az is egy teljesen téves prekoncepció, hogy w3c szabványos website = full css. Akinek kell a TABLE, akár layoutra is, az használja egészséggel, ugyanúgy validálhat még XHTML Strict-ben is akár.

Az igazság valahol félúton van szerintem, a józan ésszel használt CSS, ahol a tartalom a designtól a lehető legjobban elválasztódik, igenis gyorsítja a fejlesztést, az újradesignolásról nem is beszélve.

3

Timberhohvandi, 2003. november 2. vasárnap, 15:51 (#)

Akkor tehát íme a rossz példa, ami jól néz ki! Egy ház CSS-ből:
http://www.designdetector.com/tips/3DBorderDemo2.html

(Ha volt már, akkor bocs, én ma találtam)

4

Ali, 2003. november 2. vasárnap, 20:52 (#)

Ez a haz csak nalam ilyen? A jobb oldali kemeny a levegoben lebeg, mert a teto nem eleg hosszu, a haz ajtajanak kilincse az eloterben, mintegy fantom-ajton log, maga az ajto bentebb van, egyes reszletekrol nemigen lehet kitalalni, mik, mert pl. ahol ablaknak kene lenni, az egy kisse nonfigurativ (ambar ketsegtelenul teglalap alaku) valami...

5

ses, 2003. november 3. hétfő, 09:36 (#)

Ezek szerint nem Opera7-et használsz :) Látod, milyen kár!

6

Ali, 2003. november 4. kedd, 13:42 (#)

Ses,
amikor a HTML-t kitalaltak, a gepek egy jo resze meg csak karakteres volt (regi jo Gopher vilag :)), a grafikus megjelenitok kepessegei pedig szamtalan modon eltertek egymastol, megis "valahogy" lehetett bongeszni. (Mosaic NeXT-en, remlik?) Akkor lett kimondva az aranyigazsag, hogy ugy tervezzunk oldalt, hogy ehhez a sokfeleseghez alkalmazkodni tudjon -- kulonben meg tessek pdf-et legyartani, ha az "artisztikus plusz" elveszne... :)

PS: Stsmork szerint az utolso elo" lynx hasznalo vagyok, ez a lap is olvashato igy. :)

7

eszpee, 2003. november 4. kedd, 14:27 (#)

Bár nem én vagyok a megszólított, de most akkor mi is a bajod? Elítélőleg nyilatkozol azokról, akik úgy fejlesztenek webre, hogy folyton böngészőkre optimalizálnak, miközben azért jelzed, hogy a site, ahol megrósz, tökéletesen működik egy karakteres böngészőben is.

Most akkor mi van? :)

8

ses, 2003. november 4. kedd, 16:15 (#)

Ali, a sesblogra vonatkozó dicséretet köszönöm a szerkesztőség nevében, a többit nem értem. Király :)

(Azért persze nem teljesen. Értem, mit mondasz: de az a helyzet, hogy a css-házat pont azok a böngészők látják helyesen, amelyek tiszteletben tartják azokat az elveket, amelyek alapján a sesblog a te neandervölgyi brózereden is olvasható. egyszerű ez!)

9

Ali, 2003. november 6. csütörtök, 10:22 (#)

Sirs,
Mozillaban tokeletes a house :). Igen, azt hiszem, hallottam mar arrol, hogy tortentek egyes "alig ismert" cegek reszerol szabvanytol valo onfeju elteresek. :) Igen szep dolog ragaszkodni a szabvanyhoz, am ha a celkozonseg jo resze (nagyobb resze, donto tobbsege) a "nyihogo szamarat" (a.k.a. IE) hasznalja es abbol is azt a verziot, ami epp a gep telepitesekor elerheto volt, akkor rajuk is gondolni kell. Ezesetben a SesBlog atmegy a teszten, a haz nem. Ez van.

A fentiekre eppen Stsmork kollega tanitott meg annak idejen, amikor egy irasomban az ekezetes betuk hasznalatanak kovetkezetlensegei miatt haborogtam.

Vegezetul legalabb itt ne legyen mar alaphang az, hogy aki kifogasol valamit, az rogvest el is iteli azt. Ez nem allt szandekomban.

Egeszseg!

10

ses, 2003. november 7. péntek, 11:11 (#)

Peace. A blog nem véletlenül megy át a teszten, fogcsikorgatva mondtunk le mindenféle css-nyalánkságokról meg standard-trükkökről, hogy még azt a fránya 5-ös Explorert is támogathassuk. ;) szvsz ez mutatja, hogy nem vagyunk szabványpuristák, bár néha szívesen lennénk. Nem tételezünk fel elítélő szándékot becses részedről, csak volt néhány kevésbé érthetőnek vagy logikusnak tűnő (csak *tűnő*, figyeled? :)) megállapításod, azokra kérdeztünk rá. Peace, mondom. Meg egészség is, persze. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork