Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Pocket PC - szoftver

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2003. október 4. szombat, 00:04 | 3 hozzászólás

Az internet teli van Pocket PC-re írt programokkal, erről néhány perces guglizással magunk is meggyőződhetünk. Az már, hogy ezek zöme pénzes, vagy aranyérmes bóvli, esetleg a kettő egyszerre, csak közelebbi vizsgálat során derül ki. Hosszas szörfölés után ezért végül úgy döntöttem, hogy Pocket PC-s szoftverért pénzt nem adok; ami kell, azt megírom magamnak. A sportember elhatározása volt ez.

Először Jávában szerettem volna dolgozni, lévén hogy ebben legkönnyebb fejleszteni, de nem találtam nyomát annak, hogy túl sokan Jáváznának Pocket PC-n, és ez egy kissé elbizonytalanított. (Tapasztalataim szerint minél többen használnak egy rendszert, annál gyorsabban jutok ki a fejlesztés során elkerülhetetlenül meglátogatott zsákutcákból.) De több más dolog is van, ami itt a Jáva ellen szól: a virtuális gép által foglalt memória, és az, hogy közvetlenül nem tudok COM objektumokkal kommunikálni. (JNI-n keresztül igen, de ahhoz már C-ben kell programozni, másrészt tovább eszi a memóriát.)

Így maradtam az egyébként kézenfekvő megoldásnál: Microsoft eMbedded C++, amelyhez a teljes fejlesztőrendszert (pár száz megabájt) ingyenesen letölthetjük a Microsoft webszájtjáról, igaz némi keresgélés árán, mert eléggé el van dugva. (Van Embedded Visual Basic is, de ha ez egyáltalán eszedbe jutott, akkor azonnal hagyd abba a cikk olvasását!)

Innen két irányba vezet az út: programozhatunk C++ nyelven, felhasználva a Microsoft Foundation Class lebutított változatát, vagy mezítlábas C-ben, közvetlenül hívogatva a Win32 rendszerhívásokat.

Némi hezitálás után ez utóbbit választottam; egyrészt azért, mert nem ismerem az MFC-t és idegesít, ha automatikusan generált kódban kell matatni, másrészt szerettem volna egyszer végre rászánni az időt és végigbogarászni, hogy mi hogyan működik a Windowsban.

Ez katartikus élménynek bizonyult. Utoljára tizen-valahány éve jártam Windows programozás közelében, akkor a Könnyű a Windows-t programozni?!! (de hülye cím?!!) könyv segítségével próbáltam eligazodni az ablakkezelő eljárások, visszahívási függvények, eszköz kontextusok és API hívások erdejében, kevés sikerrel.

Ma azt nem értem, hogy akkor mit nem értettem? Olyan egyszerű, logikus (na jó, többé-kevésbé) és magától értetődő az egész; a Java Swing után egyenesen primitív, mit lehet ezen nem érteni?

Van azonban az ilyen macsó programozásnak egy nagy hátránya: alacsony szintű, ezért mindent nekünk kell kifaragnunk. Igaz, hogy cserébe olyanra faragjuk amilyenre csak akarjuk, de az ember egy idő után belefárad, hogy mindent házilag eszkábáljon, különösen ha csak egyszer van rá szükség. Végül is emiatt állt le a Pocket PC szoftver projektem (saját mail klienst írtam, olyat amelyikben lehet állítani a betűméretet, a Pocket Outlookban ugyanis nem lehet): meguntam a véget nem érő pepecselést.

Következő projektem egy képnézegető lett volna, ezt már MFC-ben terveztem írni, de nem lett semmi az egészből, mert - a bevezetőnek némiképp ellentmondva - találtam egy ingyenes progit, ami pontosan azt teszi, amire szükségem van, és szebb is, mint amilyenre én csináltam volna. Letölthető a www.pdamill.com webszájtról, és úgy tűnik, egy magyar srác írta. Le a kalappal! Ahogy egy pályát tévesztett NB hármas focistánk mondta: hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

stsmork, 2003. október 14. kedd, 15:48 (#)

Kiegészítés a cikkhez: összeszedtem, hogy mit hiányolok a Pocket PC-ről, hátha Alinak van egy üres hétvégéje, és megírja :) Ahogy a dolgaim állnak, nekem legkorábban nyugdíjas koromban lesz időm rá.

1. Mail kliens. Ahogy a cikkben is írtam, beérném én a Pocket Outlookkal is, ha el tudnám olvasni a betűit. Olyan nagy kívánság ez?

2. Térképnézegető. Az összes térkép-program, amit eddig láttam, cérnavékony vonalkákból skiccelt valami térképszerűt, pedig ez az egyik olyan alkalmazási terület, ahol az esztétikának döntő jelentősége van. Egy szép térképen sokkal jobban el lehet igazodni mint egy rondán. (Ez megérne egy külön cikket). Egy olyan progit szeretnék, amibe be lehet húzni egy beszkennelt térképet, tologatni, kicsinyíteni/nagyítani, és két pont távolságát, vagy a ceruzával felrajzolt útvonal hosszát lemérni (mérethelyesen). Jó lenne, ha több darabba felvágott képeket is tudna kezelni, és mindig azt a szeletet töltené be, amelyik felé mozgok, de ez már 2.0-ás funkció.

3. Kézírásfelismerő. Olyan, amivel mozgó járművön is lehet dolgozni, anélkül, hogy minden betűt háromszor kelljen újrakezdeni. A létező kézírásfelismerők tervezői figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy írás közben könnyen odakoccan a ceruza vége a képernyőhöz, ezért ehhez az eseményhez nem lenne szabad írásjelet rendelni. Én most a Letter Recognizert használom; egy ideig kísérleteztem a Block Recognizerrel is, ez a Palm Graffiti jeleivel működik, de olyan gyakran tévesztette össze az általam ékezetnek szánt jelet az utolsó karakter törlésére irányuló parancsnak, hogy rövid próbálkozás után lemondtam róla. (Kár érte, mert sok betűt kényelmesebben és biztosabban lehet vele írni, mint a Letter Recognizerrel.)

4. SMS-küldő progi. Olyan, mint az EasySMS, azzal a különbséggel, hogy nem fagy le, ha küldés közben megszakad a kapcsolat, és nem kell emiatt resetelni a Pocket PC-t.

Egyelőre ennyi, de még gondolkozom :)

2

eszpee, 2003. október 14. kedd, 16:16 (#)

2.-re már hallottam, 4.-re használtam is megoldást psion-palm vonalon, azokkal a linkekkel úgyse mennél sokra, úgyhogy talán nem is nagy baj, ha most nincs időm keresni :)

3

Ali, 2003. november 2. vasárnap, 21:33 (#)

Igyekszem kirugatni magam, hogy legyen idom, csak elobb kuldj egy PDA-t, hogy tudjam, mire fejlesztek. :) Terkep ugyben vszeg erdemesebb lenne SVG-alapu cuccal probalkozni, felteve, hogy (1) van SVG-megjelenito PDA-ra (irjak? :)), (2) van SVG-ben terkep (csak Miskolcot vallalom, mondjuk ket eves hataridovel :P).


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork