Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Már megint az MS-ről van szó...

Ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2003. november 13. csütörtök, 21:48 | 6 hozzászólás

Igen, és azon belül a Google megvételi kísérletéről is írtunk már. Találtam viszont valamit, amiről úgy döntöttünk, külön postot érdemel.

Az úgy történt, hogy a közelmúlt híreinek hallatán egy Harry Fletcher nevű arc elgondolkodott: vajon miért akarta (volna) megvenni az MS a Google-t? Hiszen az msn-en van saját keresője, amelyre büszke is.

Próbaképpen mindkét helyen rákeresett a "Linux Windows" kifejezésre. A Google 14 millió találatot jelzett. A Microsoft az msn-en 18 darabot.

Kipróbáltuk, a példa igaz. Más, a Microsoft számára kellemetlen kifejezések is gátlástalanul cenzúrázva vannak hasonló eredményt adnak, lehet keresgélni.

A tisztelt olvasóra bízzuk, hogy levonja a következtetéseket: a fenti példa alapján vajon hogyan értelmezi a Microsoft a keresőszolgáltatás fogalmát, illetve hogy siker esetén mit csinált volna a megvásárolt Google rendszerével.

A miénktől eltérő, alternatív értelmezési kísérleteket is szívesen fogadunk a beleszólások között.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

Ali, 2003. november 13. csütörtök, 23:20 (#)

Ezugyben Messzi Pista aztatot mondana, hogy csak az a kerdes, gazdasagilag es katonailag kitart-e az USA addig, mig az egesz allamgepezetet (incl. nuklearis fegyverek) meg nem veszi az MS. Panikra azonban nincs ok, hiszen feljovoben a Kozepso Birodalom es ha mar a hardvert ok gyartjak (szo szerint mindent, meg az amerikai egyenruhakat is), akkor a fenti problema mar nem is olyan komoly...
(Felreertes ne essek, az elozoekben Kinara vonatkozoan negativ dolog gondolati szinten sem vetodott fel.)

2

Ali, 2003. november 13. csütörtök, 23:54 (#)

Meg valami: az ilyen cenzura messze nem ujkeletu. A legitarsasagok pl. nem engedtek a fedelzetre olyan ujsagokat, amelyekben legibalesetekrol akarcsak erintolegesen szo esett. Erre megvolt a megfelelo "human resource", amely kibokte, aznap mely ujsagok nem kerulhetnek az utasok kezebe (nagyobb bulik eseten latvanyosan a kezimunka es sportujsagok fele hajlott el a valasztek). Manapsag mar nem altalanos ez a gyakorlat, tobbszor is volt a kezemben olyan ujsag, amit a fedelzeten adtak es fenykeppel illusztralt legi gubancokrol szolo cikket is tartalmazott. Az MS becsuletesen bevallja, hogy tul gyenge meg az oriasi piaci versenyben, semhogy a tenyek elhallgatasat mellozhesse...

3

mic414, 2003. november 14. péntek, 12:07 (#)

Na már megint egy rosszindulatú MS kritika.
Ha alaposan megnézi valaki az MSN Search működését, akkor láthatja, hogy egyszerűen csak béna, és nem rosszindulatúan cenzúráz.

1) Írd be a "linux windows" kifejeezést. Első körben azt mondja, hogy 18 találat. Kattints a Nextre. Ekkor:
Results 16-24 of about 8856626 containing "linux windows"
Már 24-et mutat, 8 millió találtaból. Kattints megint a nextre. Ekkor:
Sorry, no results were found containing "linux windows"
Azaz összesen 24-et talált.

2) Akkormost mindezt játszuk le az "Office Windows" kifejezésre is.
Első lépés:
Results 1-15 of about 20 containing "office windows"
Next, majd a második lépésben pedig:
Results 16-25 of about 4571551 containing "office windows"
Next, majd harmadik lépés:
Results 26-26 of about 4571527 containing "office windows"
Next, és utolsó lépés, matt:
Sorry, no results were found containing "office windows"

Azaz Office Windows-ra is csak 26-ot talált.

Ha csak Linuxra keresünk, 376 találatot mutat, ha Windowsra, akkor 2400-at. Ez nagyjából arányban is van a piaci részesedéssel :)

4

ses, 2003. november 14. péntek, 14:45 (#)

Azt fejtsd ki légyszi, hogy hogyan lehet egy kereső "béna". Én csak arra tudok gondolni, hogy nem keres mindenhol. De akkor valakinek be kell állítani, hogy hol keressen és hol ne. Az pedig maga a cenzúra. De mivel ez is rosszindulatú következtetés, kell lennie más magyarázatnak.

Azt szintén a figyelmedbe ajánlom, hogy az általad említett "linux" keresésnél az msn az első négy találatból kettőn microsoft oldalt hoz be: az egyk nem létezik, a másikon azt taglalják, hogyan kell átállni linuxról ms-re. Feltételezem, erre is van jóindulatú értelmezés.

5

mic414, 2003. november 14. péntek, 15:33 (#)

Az általad említett két link jelölve is van, hogy "Featured site". Azaz nem ér ellene a kritika, ilyen minden keresőlapon van. Az MS nyilván a saját cuccát reklámozza (amúgy az első kettő ilyen featured találat nem MS, hanem Amazon és Ebay).

Az, hogy béna nem egyenlő azzal, hogy cenzúrázott. Mint írtam az "Office Windows" párosra is nagyon kevés találatot ad. Ami amúgy nem feltétlenül baj, mert szerintem az első 30 találaton túl nem szokott keresni az ember, azaz a Google 30 trillió találata nem feltétlenül jobb, mint mondjuk az MSN Search 30 találata. Tkp. nem is feltétlenül igaz, hogy béna épp emiatt. Ami biztos, az az, hogy béna olyan értelemben, hogy kevesebb site-ot talál meg. De az igazi összehasonlítási alap az az, hogy az első 30 találat mennyire jó, mert úgyis csak ez számít. Nem akarok rettentő sok időt eltölteni, ezért nézzük csak az első 10 valódi webes találatot a "linux" szóra a Google-ról és az MSN-ről:

Google:
www.linux.org
www.linux.com
www.redhat.com
www.debian.org
www.linuxdoc.org
www.kernel.org
www.linuxjournal.com
www.linux-mandrake.com
www.suse.com
www.tldp.org

Az MSN-ről:
www.linux.org
www.linuxjournal.com
home.xnet.com/~blatura/linapps.shtml
www.linuxhq.com
www.redhat.com/apps/support
www.linuxnewbie.org
www.redhat.com/products
linuxnewbies.editthispage.com
www.yolinux.com/TUTORIALS
www.learninglinux.com

Nem túl jó eredmény, a Google találati listája egyértelműen jobb, lehet, hogy pont ezért akarja az MS megvenni. Tudom, a másik magyarázat, hogy egyes Linucos site-okat (esetleges vetélytársak) direkt nem dob fel az MSN, ami nem kizárt, de erre az itt elhangzottak nem szolgálnak bizonyítékként.

6

eszpee, 2003. november 14. péntek, 16:28 (#)

Nyilván _ha_ cenzúráznak (én se vagyok meggyőződve róla, sose feltételezz rosszindulatot ott, ahol butaság is lehet :) ), azt nem teljesen átlátszóan teszik, azzal, hogy kiszednek site-okat az átnyálazottak közül. De minden keresőben van valamilyen rangsoroló rendszer, ami értékeli a site-okat, itt már egy kis kézimunka egész jól rejtve is marad.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork