Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Opera Mailer RSS olvasó uralkodik

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2004. február 27. péntek, 13:24 | 22 hozzászólás

Megfogadtam pedig, hogy visszafogom itt az Opera lelkendezést, de nem megy, ez a feature az új 7.5 Technology Preview 2-ben (ami még csak prebéta, ne használjátok egyébként!) annyira ott van, hogy muszáj volt megosztanom.

Elöljáróban: Talán hallottatok róla, hogy menőbb (hehe) blogoknak / információforrásoknak van már RSS változatuk, ami gyakorlatilag egy folyamatosan frissített XML file, benne a site aktuális híreivel. Különböző RSS olvasók ezt úgy kezelik, hogy megadott rendszerességgel szemlézik, frissült-e a file, és ha igen, az új híreket egy levélolvasóhoz hasonló felületen megjelenítik. Na ezt integrálta az Opera a levelezőjébe.

Méghozzá a megszokott brutális egyszerűséggel, egy kattintással elérhetővé téve. Előtte:

operarss_1.gif

Klikk, és utána:

operarss_2.gif

Már ott is vannak a site hírei a levelezőben, és innentől kezdve minden új hír is itt jelenik meg automatikusan.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (22)

1

Midaga, 2004. február 28. szombat, 20:23 (#)

A post nagyon ott van, de sajnos nem szóltál be benne senkinek. Ezt érdemeljük?

(Egyébként nem értem mit keres az RSS feed a levelezőben. Mozillákban a sidebarokon nagyon jó helyen van, de ha valaki annyira a levelezőkben akarja látni, akkor ott a forumzilla mind a Thunderbirben, mind Mozillamailerben. Csak minek, ugye.)

2

eszpee, 2004. február 29. vasárnap, 10:26 (#)

Levelező: pont ez lenne a lényege az RSS feedeknek, hogy ne nekem kelljen kattintani (sidebarra, site-ra, akárhova), hogy jött-e új hír, hanem ugorjon szépen be a levelezőmbe, persze elkülönítve a többi levéltől.

(ja, előfelvetésben is igazad van, utólag pótlok: mindenki hüje, jó lesz?)

3

eszpee, 2004. február 29. vasárnap, 10:27 (#)

Forumzilla: "After installing Forumzilla, put a file called subscriptions.txt into your profile directory with a list of RSS feed URLs, one per line. Then restart Mozilla/Thunderbird."

Ez azért nekem picit messze van az egykattintásos subscribe-tól, de biztos nem vagyok eléggé geek. ;)

4

Midaga, 2004. február 29. vasárnap, 13:49 (#)

Miért kéne kattintgatni a sidebarra? Beállítod, hogy az egyes feedeket milyen időközönként frissítse, változás esetén pedig jelöli az újdonságot tartalmazó feedet a listában. Ennél egyszerűbb lenne az oda-vissza váltogatás a mailer és a browser között?

(ennél azért szofisztikáltabb beszólásokat szeretnénk, tessék burkolni kicsit, úgy jobban fáj.)

5

eszpee, 2004. február 29. vasárnap, 16:57 (#)

Miért váltogatnék a mailer és a browser között, ha ugyanaz az ablak? Miért foglaljon helyet a sidebar a képrenyőn?

De leginkább: miért vitatkozunk ízlésről? :)

6

Midaga, 2004. február 29. vasárnap, 21:30 (#)

Megszokásból. Ne komolytalankodd el a térítést.
Azt mondtam már, hogy a Mozilla 9%-kal jobban nyitja meg a manage bookmarks dialogot?

7

Boca, 2004. március 1. hétfő, 14:43 (#)

A Sesblog mottoja egyszer ez volt: "Nem kell mindig hirlevel". Erre most ezzel az RSS->Mail huzassal vissza akarod hozni az elavult hirleveles idoket? :)

8

Timberhohvandi, 2004. március 4. csütörtök, 00:21 (#)

Na, először is 3rd party böngészők = "kösz, nem" kategória (ezzel el is intéztem a beszólást, keményen). Másrészt, nem keverném össze a hírlevelet a hírcsoportokkal (aka newsgroup). Szerintem az RSS sokkal inkább az utóbbiként viselkedik, különösen, ha az ember több blogra is "előfizet".

-= Mai ajánlatunk =-
Külön alkalmazásként: FeedDemon (from the creator of HomeSite and TopStyle)
http://www.bradsoft.com/feeddemon/index.asp

Outlookhoz: NewsGator
http://www.newsgator.com/

Sajnos mindkettő fizetős, pont mint az Opera.

9

Boca, 2004. március 4. csütörtök, 11:29 (#)

Ne csalj, ezek 3rd party termekek!
Elo az oprendszerbe epitett RSS feed olvasoval.

10

Timberhohvandi, 2004. március 4. csütörtök, 14:12 (#)

Csalásról szó sem lehet, hiszen senki nem beszélt a 3rd party termékek komplett kirekesztéséről. Én ezeknek egy szűk részhalmazát, a 3rdy party böngészőket tartom távol a gépemtől.

11

Boca, 2004. március 4. csütörtök, 15:34 (#)

Ennek az az oka, hogy a brozerek es mellekhatasaik tekinteteben nem igenyelsz tobbet, mint amit a beepitettek kinalnak, vagy valami szemelyes ellenszenv vezerel.
Nem fikazni akarom a beepitett cuccokat, csak kivancsi vagyok. Velemenyem persze van: a beepitett bongeszok altalaban bugosak, keveset tudnak es kevesse konfiguralhatok, viszont a 3rd partik eleg jol domboritanak e teren.

12

Boca, 2004. március 4. csütörtök, 15:37 (#)

A fenti 1. mondatom egy kerdes, tehat a vege helyesen: ?
Csak hogy ki ne maradjon.

13

Timnerhohvandi, 2004. március 4. csütörtök, 15:49 (#)

Per pillanat nincs olyan funckiója egyik 3rd party böngészőnek, ami miatt azonnal, hanyatt-homlokk hagynám ott az IE-t. Ugyanakkor mindegyikben van valami olyan kézzel fogható bug (nem biztonságira gondolok, sokkal inkább használatira) vagy épp feature, amitől a mindennapi életben jóval körülményesebb a használatuk.

Mindezek ellenére épp fent van az Opera, sőt, ezt a szöveget is abból írom. :-P

14

eszpee, 2004. március 4. csütörtök, 15:56 (#)

orvossal beszéltél már? ;)

15

Boca, 2004. március 4. csütörtök, 16:26 (#)

En biztonsagi dolgokra is gondoltam. Tovabba halalosan idegesit, hogy a beepitett brozerekben (tovabbiakban IE) nem lehet kontrollalni pl. a popupokat, nem kivant hirdeteseket. Mondhatnek meg tucatnyi feature-t, amit szakemberkent hasznalok, de inkabb maradjunk a userek altal is kedvelt feature-oknel.
Ugyanakkor ez is izles kerdese.

16

Midaga, 2004. március 5. péntek, 08:32 (#)

Kollégák, ne essünk már folyton abba a hibába, hogy a saját preferenciáink alapján akarjunk másokat meggyőzni, hogy x cég böngészőjét használják, vagy ne használják. Ha valaki a saját, jól megszokott pecabotjával érzi jól magát, ne akarjuk rábeszélni a kézigránátra, vagy egy komplett északi-tengeri bálnavadász flottára.

17

Boca, 2004. március 5. péntek, 09:08 (#)

Ki akar itt rabeszelni? Szerintem egy szoval sem utaltam ra, hogy hasznaljon ezt vagy azt. Mindossze osszevetjuk a preferenciakat, engem meg erdekelt, mi alapjan dont valaki a beepitett gagyi mellett. ;) Felreertes ne essek, a gagyi kizarolag a program jelzoje, nem minositi a felhasznalot.

18

Midaga, 2004. március 5. péntek, 09:30 (#)

Értem. Tehát különösebb indok nélkül szeretnétek elérni, hogy agyatlan hülyének érezze magát, mert gagyit használ. Jó mókának igérkezik, beszállhatok?

19

eszpee, 2004. március 5. péntek, 09:47 (#)

Midaga, összemosásból ötös!

- orvosos kitétel tőlem egy vicc volt arra, hogy egy bekezdésben több okot is felsorol, hogy miért szarok a 3rdparty böngészők, majd megjegyzi, hogy mellesleg ő is operán dolgozik perpill.

- ha Bocával vitatkozol, ne használj már többesszám második személyt, annyira nincs sokan.

20

Midaga, 2004. március 5. péntek, 10:21 (#)

Igazad van, alanyi jogon megelőlegeztem neked. Akarsz mondani pótlólag valami terhelőt, vagy bocsánatot kérjek?

21

Timberhohvandi, 2004. március 5. péntek, 17:30 (#)

Jó, akkor elmondom, hogy az Opera azért van fent, mert elkezdtem olvasni a "Hogyan legyek 30 nap alatt Opera7 rajongó" című írást, és az első nap -- franc se gondolta volna -- Operát kell hozzá telepíteni. Átolvastam belőle 6-7 napot, és aztán qrvára eluntam. Különösen az fáraszt, hogy az IE-vel szemben a "they don't know that they have choice" szöveggel jön, ami elég idegesítő. Lusta voltam uninstallni. Bocs.

Tudom, hogy van választásom, és nekem jó az IE. Nem érdekelnek a popupok, az a napi 2-3 belül van a tűréshatáromon, ugyanilyen ignoranciával viseltetek a reklámok és hirdetésekiránt is (a "nem kívánt hirdetést" nem tudom értelmezni, mert számomra egy hirdetés sem kívánt).

Szóval, böngészési szokásaimat tekintve nyugodt típusú arc vagyok, akinek igényét kielégíti az IE (sőt, bizonyos fórumokban csak ezzel lehet kényelmesen hozzászólásokat írni). Egyetlen dolgot rühellek benne: nem jeleníti meg jól a 8 bites átlátszóságú PNG fájlokat. Na, most erre használhatnék Operát, de minek, mikor az ott gyönyörűen átlátszó 8 bites PNG-t a nagy többség IE-n keresztül nézi és egy hányást lát majd belőle.

De tőlem elmondhatjátok bárminek, és nézhettek hülyének is mindezért, ha ettől nektek jobb. Én akkor is szeretem a sesblogot. :-P

22

eszpee, 2004. március 5. péntek, 17:37 (#)

Timberhohvandi, éljenek a tudatos felhasználók, virágozzék ezer virág. Komolyan.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork