Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Webkritika: csomagtartoszerviz.hu

Ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2004. március 4. csütörtök, 09:26 | 5 hozzászólás

Boca olvasónk, aki legnagyobb sajnálatunkra nem Operát, hanem Mozillát használ, a böngészési szokásait tekintve már jóval innovatívabb hozzáállásról tesz tanúbizonyságot. Ő ajánlotta figyelmünkbe azt a weboldalt is, amelynek értő és nem titkoltan elfogult elemzését az alábbiakban olvashatjátok.

URL

www.csomagtartoszerviz.hu (külön ablakban nyílik)

CÍM, OLDALSZERKEZET

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a cím tömör - viszont kétségkívül velős és célratörő. Az ambiciózus megközelítést mutatja, hogy nem a cégnévvel operál, hanem egyből egy egész kategóriát lefoglal magának, azaz az univerzalitás igényével lép fel. Mint látni fogjuk, a site belső kialakítása minden tekintetben tükrözi ezt a stratégiát.

A webhely struktúrája nemesen egyszerű vonalvezetést követ. A középpontban egyértelműen a praktikum, a használhatóság áll, amit egy kereskedelmi oldal esetében csakis helyeselhetünk. A szigorú utilitariánus megközelítés csupán két ponton tesz apró engedményt a látványosságnak. Ezek egyike a címlap, amelyen frappánsan megszerkesztett, a 90-es évek látványvilágának krémjét felvonultató tűzijáték kápráztat el bennünket. A másik a navigációs menü, amelyet a belső oldalak alján, csak görgetéssel elérhető helyen találunk. A rafinált elhelyezés célja nyilvánvalóan az, hogy az egyszerű oldalak első pillantásra még egyszerűbbnek tűnjenek. Apró, de finompengés nyelvi lelemény az elektronikus kapcsolatteremtés lehetőségét szolgáló cím: emailünket közvetlenül a csomagtartóba küldhetjük.

Végezetül szólnunk kell még a <TITLE> oldalcímek misztériumáról. Az alapértelmezett belső oldalon használt Home Page, illetve az aloldalak azonosítására szolgáló New Page elnevezések még viszonylag könnyen dekódolhatók, ám a nyitóoldalon díszelgő, zseniálisnak tűnő ám számunkra teljességgel érthetetlen Anfy preview főcím napok óta lázban tartja a szerkesztőséget.

TARTALOM, KÓD ÉS MEGJELENÍTÉS

Kezdjük ismét a címlapon. A mostanában divatos flash-animációk áradatával eltökélten dacoló nyitó applet tervezője kiérdemli fejbólintásunkat. A körbefutó felirat első pillantásra a "COMBOS CSOMAGTARTOK" feliratot adja; a szellemes G --> C vizuális trükk a termék teherbírására és tartósságára, a hosszú ékezet elhagyása a nemzetköziségre utal. Utóbbi vonalat erősíti a címlap szövegének angol túlsúlya is; ezt később, a belső oldalakon a magyar identitás harcos felvállalása helyezi magasabb szintű kontextusba.

A site belsejébe jutva ötletes szikrák hívják fel a figyelmet a márkanévre, az ipari design legszebb hagyományait követő logo pedig a minőség üzenetét sulykolja: "a fémsorja itt van, nem a csomagtartóinkon". A mozgó telefon- és faxikonok ügyesen dinamizálják a statikus adattartalmat.

A site tervezője jól ráérzett a főoldal funkciójára, amennyiben itt kell közölni a látogatóval a legfontosabb információt. "A típusok a szekértől a helikopterig terjednek." Nem számottevő de pótolandó hiányosságnak tartjuk, hogy a szekérre való tetőcsomagtartó áramvonalasságát vagy a helikopterre szerelhető utánfutó-csomagtartó futásteljesítményét magyarázó aloldalak jelenleg nem elérhetők.

Elképesztő telitalálat az aloldalak színvilága. A saját termékeket bemutató lap zászlólengető magyarsága sallangmentesen olvad bele a cég által képviselt külhoni gyártmányok összeurópai harmóniájába. Hazánk uniós csatlakozásának esztendejében az európai-nemzeti kettős identitástudat megkapó ábrázolása bontakozik ki az oldalakon.

A HTML kódolás minősége következetesen magas szintű a site minden részében. A forrás simán áthidalja valamennyi általunk tesztelt böngésző megjelenítési anomáliáit, a sziklakemény táblázatok és szilajul felparaméterezett <FONT> tagek pedig fittyet hánynak még az Opera stíluslap-kikapcsolós trükkjére is.

Ítélet: vita nincs, itt a mélywebes retrokultusz mintadarabjával állunk szemben.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Midaga, 2004. március 4. csütörtök, 09:52 (#)

Sajnálatosnak tartom a magyar mentalitást, mely szerint azzal definiáljuk magunkat, hogy más teljesítményét fikázzuk, ezáltal helyezve magunkat föléjük. Csináljatok izlésesebbet, vagy funkcionálisabbat, ha tudtok, vagy ne féljetek tanulni a jobbtól. Ti még olyan eljárást se tudtok, amelyik ismeretlen méretű dobozt függőlegesen is középre tud rendezni a böngészőablakban, kizárólag CSS használatával!

2

ses, 2004. március 4. csütörtök, 10:17 (#)

Nem értem a lánglelkű megjegyzést. Biztos, hogy ezt ebbe a blogba szántad? A tátott szájjal tisztelgő kritikánkban egyszerűen nem találom az általad felhánytorgatott fikázó elemeket.

A szintén általad öncélúan idekevert CSS-centering lehetetlensége fájó seb számunkra, amelyet e hasábokon is közzétettünk, és amelynek sóval való behintése a te rosszindulatodat mutatja. Mint valami hepciáskodó kisasszony.hú!

3

Midaga, 2004. március 4. csütörtök, 10:30 (#)

Egyszerűen irigyek vagytok, hogy ők le tudják kezelni a table tagot, ti meg nem. Animgifet megmutassam hogyan kell csinálni?

4

Boca, 2004. március 4. csütörtök, 11:35 (#)

Ha eljutok az uzletbe valamikor a kozeljovoben, igyekszem beszamolni majd a webdesign es muhelydekoracio harmoniajarol. Igyekszem objektiv lenni, de nem lesz konnyu, mert olyan helyzetben leszek, amiben meg sose voltam: Nem kellett valakinek az uzletebe azert rohogesemet visszafojtva, zavartan belepni, mert lattam a weboldalukat.
Remelem, csomagtartot legalabb annyira tudnak kozepre igazitani, mint table tag-et. 2 szelsoseges esetet tudok elkepzelni. Vagy a vilag luzerei, csapnivalo csomagtartokezelesi tudassal, az ehhalal szelen. Vagy verprofi szakbarbarok, akik a csomagtartoszereleshez olyan extrem modon ertenek, hogy masra mar nem marad figyelem.

5

gombfoci, 2004. március 4. csütörtök, 12:14 (#)

Én már voltam náluk, a bolt igazi újpesti kisiparos szocreál.
A bolt egy családi házban van, kb. 8-10 nm-es kis folyórész (régen kapubajáró), a festéket régen látott falakhoz támasztott mindenféle csomagtartó támasztja. Poszterek, telefonszámos fecnik, "kiskutya keres gazdát" papírok a 80-as évektől napjainkig.
Tovább nem folytatom, mert télleg megér egy tanulmányt... :-)
Ja amúgy nagyon megy nekik az üzlet, főleg így síszezonban. Állítólag már építik valahol az új boltot, úgyhogy siessetek.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork