Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Hegesztőpajzs igényeseknek

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2004. június 24. csütörtök, 00:00 | 3 hozzászólás

Egész életemben igyekeztem nagyívben elkerülni az adatbázis-kezeléssel kapcsolatos feladatokat; büszkén mondhatom, hogy ezideig teljes sikerrel. A múlt héten azonban mindjárt két olyan projectbe is beleszaladtam, amelyek intenzív adatbázis-hegesztéssel járnak. Tennem kellett valamit, mielőtt teljesen maguk alá temetnek az SQL szintaxisok.

Szerencsére a DBDesigner 4 formájában sikerült hatékony alternatívát találni a fekete alapon szürke sql> prompt kihívására. (Én amúgy teljesen parancssor-párti vagyok, de alapból SQL-ezni még nekem is sok egy kicsit.)

A DBDesigner 4 lényegében egy grafikus szerkesztő, amiben meg tudod tervezni az adatbázisod szerkezetét, csinosítgatni, itt-ott kicsit kikalapálni, majd ha megvagy mindennel, akkor SQL utasításokat generálni, amelyek az elképzelt tábláidat fizikailag is létre hozzák.

De tovább megyek: a program tudja ugyanezt visszafelé is, a "Database" menü "Reverse engineering" parancsával. Itt egy képernyőkép, hogy lássátok miről is beszélek. (Kattintsatok a képre, ha közelebbről is meg szeretnétek nézni):


DBDesigner Workspace

Kifejezetten Ali kedvéért Linuxon is fut.

Mindez Open Source, a program tervezőinek tehát nem rágja a fülét a marketing osztály, hogy építsenek be egy csomó felesleges funkciót az eladhatóság végett. Csak az van, ami tényleg szükséges, semmi több. A Free BSD jelmondata jut most eszembe: "Lehet ennél rosszabbat is találni, de az pénzbe kerül."

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

eszpee, 2004. június 24. csütörtök, 08:45 (#)

Majd az Adobe jól bepereli őket a dokkolt palettákért, mint a Macromediát, de addig is big up, ideje lesz lecserélnem a FBSD jelmondatával tökéletesen összhangban álló eddigi megoldásom :)

2

Boca, 2004. június 24. csütörtök, 11:47 (#)

A nevszerveruk osztrak, ebbol sejtem, hogy nem amerikaiak, igy nincs felnivalojuk.
Egyebkent eljen az openszorsz, szorgos nepunk gyozni fog!

3

Ali, 2004. június 25. péntek, 21:52 (#)

Igy elso ranezesre felelosseggel semmi nem jelentheto ki, de nekem azert eszembe jut egy tavalyi projectem, ahol hasonlo dobozkakat kezdtek el gyartani harman, majd meg harman bekapcsolodtak es az osz vegere a kinyomtatott es kiteregetett adattablaterkepek es viszonyaik nem fertek el a szoba osszes falan sem... Hogy aztan ennek mi a tanulsaga, nem tudom, de Halassy tanarur ugy is kirugna az adatbazisterveket keszitok 99.99%-at. :)
/a/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork