Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


O/A

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2004. október 1. péntek, 12:14 | 32 hozzászólás

Figyelem: objektív összehasonlításoktól mentes, elfogulatlansággal nem vádolható píár cikk következik, gyengébb idegzetű Internet Explorer felhasználók ne kattintsanak!

Bé nejem egyik este leült a számítógépem elé, mert meg akart nézni valamit a weben. Ezután nagyjából a következő párbeszéd zajlott le:

– Mik ezek a gombok itt, az eszköztáron?
– Milyen gombok?
– Ezek itt. Nekem nincsenek ilyenek az Internet Explorerben!
– Az lehet, de ez nem is Internet Explorer
– Hanem micsoda?
– Opera

Pár perc csendes kattintgatás után spontán felkiáltás:

– Hogy ez az Opera mennyivel jobb, mint az Internet Explorer!

Egyetértek, bár nekem valamivel több időre volt szükségem rá, hogy erre a következtetésre jussak, illetve az tartott sokáig, mire rászántam magam, hogy telepítsem a programot. (Solarison már használtam korábban is, de ott nem volt meggyőző, mert csaknem olvashatatlanok voltak a fontjai. Igaz, ez nem annyira a böngészőnek, mint inkább az operációs rendszernek róható fel.)

Végül az egyik Exploreres biztonsági rés (amelynek betöméséhez több hét kellett) bejelentése után döntöttem úgy, hogy addig is, amíg a javítókészlet elkészül, felrakom az Operát. Azóta csak akkor használok Internet Explorert, ha valami nem megy más böngészővel, de ilyen webszájt nagyon kevés van.

Biztosan vannak, akik áriákat képesek énekelni az Opera szépségeiről (és olyanok is, akik meg is teszik), én most csak azokra a szolgáltatásokra korlátozom a beszámolómat, amelyeket az Internet Explorerből a kezdetektől fogva hiányoltam.

Fokozatmentesen állítható zoom

Zoom

Ősrégi ötlet, a Microsoft szinte valamennyi termékében szerepel, a böngészőjüket kivéve. Nekem gyengék a szemeim és sok az apróbetűs webszájt, amelyeket az Internet Explorer "legnagyobb" font mérete mellett is csak mikroszkóppal tudok kibetűzni. Most végre ezeket is el tudom olvasni, ráadásul anélkül, hogy el kellene barangolnom az Edit > Text Size > Largest menübe.

Több weblap megjelenítése egy böngészőn belül

Tabok

Ezt a technikát tíz évvel ezelőtt láttam először az Excel valamelyik korai változatában: a megnyitott oldalak között a felső sorban látható fülek (tabok) segítségével lehet váltogatni. Eleinte kicsit szokatlan, de hamar rájön az ember, hogy mennyivel jobb ez, mintha több böngésző lenne nyitva, és az Alt+Tabbal kellene váltogatnunk köztük. Ráadásul a reklámok is új tabra nyílnak, diszkréten a háttérbe húzódva, és nem vágódnak be a pofánk kellős közepére. (Jó, tudom, haladóbbak az F12-vel érik el ugyanezt.)

Nem kívánt ablakok bezárása egyetlen kattintással

A középső egérgomb teszi.

Google keresőablak az eszköztáron, mindjárt az URL ablak mellett

Google kereső ablaka

Persze értem én, hogy az Internet Explorerbe marketing okból nem lehetett google keresőt építeni, ez viszont ront a böngésző használhatóságán és ez engem sokkal jobban érdekel, mint a Microsoft részvényárfolyama.

Külön oldal a letöltéseknek

Tabok

Első látásra nem tud ez se többet, mint az Internet Explorer, de sokkal kultúráltabb. Külön oldalon látom az eddig letöltött fájlokat, és ha emlékszem rá, hogy két nappal ezelőtt lehúztam egy PDF-et valahonnan, de már nincs meg az URL, akkor a fájlt innen bármikor előkaphatom. (Állítólag később kiderül, hogy jóval többet tud, mint az Internet Explorer: például tudja folytatni a félbeszakadt letöltéseket.)

RSS olvasó

Tabok

Másképp honnan tudnám meg, hogy új cikk, vagy új hozzászólás jelent meg a sesblogon? Nem tölthetem az egész napot azzal, hogy nyitva tartok a sesblogra egy böngészőablakot, ahol ötpercenként reloadolok...

Nem akarom, hogy a cikknek az legyen a kicsengése, hogy az Internet Explorer egy rakás szar. Szerintem nagyon jó böngésző - volt pár évvel ezelőtt, mára azonban mások csináltak jobbat. Hogy ez miért van így, az külön cikk tárgya, tényleg úgy látszik, mintha leálltak volna a fejlesztéssel; hiába jönnek ki az új verziókkal, ha azokben nincsenek már szellemes ötletek, akik ilyeneket kitalálni képesek, régen más terméken, esetleg más cégnél dolgoznak már. Internet Explorer is dead.

Utóirat: biztos nagyon jó a FireFox más gyártó böngészője is, összehasonlító tesztekben talán le is veri az Operát, de ezek után már nem vagyok kíváncsi rá. Azok közé tartozom, akik használni és nem tesztelni szeretnék a böngészőjüket.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (32)

1

eszpee, 2004. október 1. péntek, 12:29 (#)

Tyűha, szép cikk, mit fogunk mi ezért kapni a tűzmadarasoktól! :)

2

Midaga, 2004. október 1. péntek, 12:39 (#)

Miért kéne ezért háborognunk? Az Opera valóban jobb az Internet Explorernél. A köcsög* utolsó mondattól eltekintve korrekt cikk.

*igazságtalan, bunkó, fogalom nélküli, tahó, elhamarkodott- ízlés szerint.

3

madbal, 2004. október 1. péntek, 13:08 (#)

A legjobb az, h ha kéred, nem játssza le a csilingelöbilingelö flash animációkat, ha úgy állitod be. Igaz, a 7.1-es gyakran lefagy, és a reklámbanner is zavaró.

Én még most is csak felfedezem a hasznos funkciókat, több, mint két év használat (még valahol az 5.0-ás környékén kezdtem) után is tartogat kellemes meglepetéseket.

Sajnálom, h anno kiszedték a beépített icq klienst.

4

eszpee, 2004. október 1. péntek, 13:11 (#)

Midaga, a köcsög* utolsó mondatod kivételével teljesen egyetértek veled.

*Mint fent.

5

Midaga, 2004. október 1. péntek, 13:26 (#)

eszpee, te hogy látod a kérdést? Mégis mifaszért érzik úgy az Opera használók, hogy bármit mondanak a böngészőjükről, egy sunyi rúgást mindenképp meg kell ereszteni a Firefox felé? Kipróbáltam mindhárom böngészőt, amire használni akarom, arra jelenleg a Firefox a leginkább alkalmas, pont, lezártam magamban az ügyet. Nektek miért bassza annyira a csőrötöket a többi browser? Nincs jobb ötletetek, hogy mivel pörgessétek a kommentszámlálót?

6

eszpee, 2004. október 1. péntek, 13:59 (#)

Jóreggelt, Midaga, keltsd már fel a humorérzéked is! Volt egy szar poénom a kommentedre.

Egyébként egy Opera user vagyok, a többiek nevében nem tudok nyilatkozni.

7

Karaj, 2004. október 1. péntek, 14:05 (#)

Áriákat énekelni az Opera szépségeiről... Ez nagyon jó :) Mindenesetre én lefordítottam az általad idézet ária egy részét, és már kaptam is néhány kevésbé sunyi rúgást érte... :) Mondjuk az igaz, hogy tényleg elfogult.
Szeresd meg az Operát 30 nap alatt:
http://w3.enternet.hu/szokocs1/opera/default.html

8

stsmork, 2004. október 1. péntek, 14:06 (#)

Midaga, átjavítottam a kedvedért az utolsó mondatot ;-)

9

Gino, 2004. október 1. péntek, 14:48 (#)

hát nem tudom, nekem a %-os méretezés van kicsit túlhangsúlyozva. ctrl+görgö a legtökéletesebb megoldás ever, sokkal juzerfrendlibb, mint százalékolgatni.

de nem fogok itt nagyon hangoskodni. én firefox hívő vagyok, főként a testreszabhatóság miatt, illetve azért mert nagyrészt minden defaultból kézreáll.

10

stsmork, 2004. október 1. péntek, 15:01 (#)

Gino, a Ctrl+görgő megy az Operában is, csak eddig nem tudtam róla, köszi!

11

balage, 2004. október 1. péntek, 15:10 (#)

Nekem mostanában elég sok bajom van vele.

1. Belassult, mint disznó a jégen, amit nem tudok mire vélni, főleg mivel az Operát úgy tartjuk számon, mint az IE-nél gyorsabb böngészőt.

2. Bizonyos weboldalakon egyszerűen nem tölti le a képeket. Hatodik frissítésre talán letölti, IE egyből letölti.

3. Képtelen bármilyen weboldalon megmutatni az oldal forrását: File not found hibaüzenetet kapok. Például itt is.

4. Gyalázatos a Flash-támogatás. Nemcsak hogy nem jelenít meg számos Flash objektumot, ami reklámok esetében még pozitív volna, ám ha rákattintok az objekt hűlt helyére, akkor le akar tölteni valami 2 karakteres nevű fájlt (tipikusan az index jobb oldali sávjában).

5. mIRC és Bittorrent támogatás teljes hiánya, egyáltalán az olyan cuccok, amik simán beépülnek az IE alá, és működnek, Opera alá egyszerűen nem készülnek el.

6. Még volt valami, ami most ment ki a fejemből... áááá, megőrülök :-(

12

eszpee, 2004. október 1. péntek, 15:14 (#)

Balage, valami súlyos gond lehet a böngésződdel, a fentiek egyikét se tudtam reprodukálni az alábbi verzióval:

Version 7.54
Build 3865

13

balage, 2004. október 1. péntek, 15:16 (#)

Ugyanez a verzió. :-(

14

Karaj, 2004. október 1. péntek, 15:21 (#)

A 3-asra tudom mi a gond. Az Programok és útvonalak alatt be kell állítanod valamilyen alkalmazást, amivel meg akarod nyitni a forrást. Ami most van neked beállítva, az nem megy, arra írja, hogy File not found.

15

balage, 2004. október 1. péntek, 17:41 (#)

Vazzz, write.exe! LOL! Kösz, Karaj! :-)

16

balage, 2004. október 1. péntek, 18:49 (#)

De azt nem mondjátok, hogy nálatok a flash-es cuccok mindenhol rendben vannak? (Például Index flash-es reklámai? A tetején levő nem animál, a jobb oldali sávból hiányzik egy csomó, kattintásra továbbra is le akar tölteni valamit). CSS? (www.plastik.hu --> a kép csak vizszintesen kerül középre, függőlegesen nem).
Felraktam a Firefoxot, ezek bármiféle állítás vagy telepítés nélkül tökéletesen megjelennek és működnek. IE detto. Szóval akkor mi van? Az Operám haldoklik, vagy... ?

17

eszpee, 2004. október 1. péntek, 19:13 (#)

- Indexen nem látok reklámokat, mert adfilterrel kiszűrtem
- plastik tenyleg bugzik nálam is, érdekes, mert ritkán szoktam ilyeneket opera alatt látni

18

Midaga, 2004. október 1. péntek, 19:16 (#)

eszpee, elapad a humorérzékem mikor ez már nem tudom hanyadik istenverte Opera post, aminek nem az a konklúziója, hogy szeretitek az Operát, mert egy jó böngésző, hanem az, hogy az Opera a nettó legjobb, megfejelve valami pöcs, nulla tapasztalattal alátámasztott Firefoxos beszólással. Írjátok ki, hogy istenverte Operablog, belépés csak istenverte szemellenzővel. Valóban egy Opera user vagy, értened kéne miért te kaptad a kérdést.

stsmork, lehet hogy szimpla félreértésről van szó közöttünk. Ha nem köcsög oldalvágásnak szántad, akkor a legegyszerűbb, ha szó nélkül törlöd az egész utóiratot.

Gr0

19

ses, 2004. október 1. péntek, 19:28 (#)

firefox használók, lszi adjatok valami konkrét linket egy olyan FF pluginre, amivel be tudom állítani, hogy egérkattintásokkal - nem egérhúzogatásokkal - tdjak navigálni az oldalak között, pl. back, forward, stb. ez nem kihívás akar lenni, nyilván van ilyen cuccos, de engem per pillanat ez választ el attól, hogy próbálgassam a firefoxot, mert az operában van ilyesmi, nagyon megszoktam és nem tudok róla lemondani. segítsetek, köszi!

20

eszpee, 2004. október 1. péntek, 19:32 (#)

Midaga, légyszi add listába, hogy mivel lehet és hányszor viccelni a blogon, illetve intézzük a szerkesztői accodat, amivel bármelyik postból szó nélkül törölhetsz bekezdéseket.

Egyébként többször próbáltam Firefoxot (régebben Mozillát), semmi bajom vele, sőt, mostanában vannak dolgok, amikre jobb, mint az Opera.

Hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak, én személy szerint azért szeretem kihangsúlyozni az Opera fensőbbségét a Firefoxszal szemben, mert gyermeki örömöt okoz nézni utána a sok fanatikus anyázást.

Köszönöm a lehetőséget,

Gr0

21

mzperx, 2004. október 1. péntek, 19:44 (#)

Az Opera jó, vannak benne nagyon cool fícsörök. De sajnos számomra használhatatlan, mert 10% felett van azoknak az oldalaknak az aránya amivel szívok miatta, mégha ez nem is a browser fejlesztők, hanem a webfejlesztők hibája. De néha előveszem (pl. hardcore index fórumozáshoz) mert ha visszafelé lépegetek a böngészett oldalakban akkor sokkal gyorsabb mint az IE. Az XP skinnel elviselhető a kinézete is. A környezetemben sokan használnak Firefoxot is, de annyira ocsmány, hogy fel sem teszem. Persze ettől még lehet, hogy az a legjobb....

22

Midaga, 2004. október 1. péntek, 19:57 (#)

eszpee, sajnos nem értem mitől tartod az effajta basztatást viccesnek, igaz én egy tökönrúgáson se tudok tiszta szívből kacagni. Nem akarok rendezkedni az ólatokban, sőt isten ments, hogy elrontsam ezt a remek hangulatot, nyilván csak nekem lesz ilyenektől rossz kedvem. További jó mulatást.

ses: http://optimoz.mozdev.org/gestures/
Amire te gondolsz az, ha jól emlékszem alapból ki van kapcsolva benne, de a rocker gestures címszó alatt lehet engedélyezni.

Gr0

23

yaanno, 2004. október 1. péntek, 20:09 (#)

Én leginkább a webdeveloper toolbar & effélék miatt használom a foxot. Igazándiból az O/A egy nagytudású böngésző, azt nem tudom, hogy jó "munkatárs"-e, pl. webes fejlesztésre meg ijjesmi. Az stsmork által említett cuccok megvannak mozillán/foxon is általában. Hirtelennyében így izé... nemistok rosszat mondani az O/A-ról :))

24

een, 2004. október 2. szombat, 09:28 (#)

ha mar igy szoba kerult, valaki leirhatna, hogy tudom megoldani az rss feed-et firefoxban. egyszer probaltam regen, de teljesen elvesztem...
koszi

25

een, 2004. október 2. szombat, 10:17 (#)

tovabblepnek. konnyen lehet, hogy butasagot kerdezek, de:

az megvan, hogyha a sage ( http://sage.mozdev.org/ )nevu rss plugin ikonjara kattintok, akkor latom az elmentett rss bookmarkok ( pl. http://sesblog.hu/comments.xml ) tartalmat, azaz jelen esetben a friss cikekkeket vagy a friss hozzaszolasokat. de ez mitol jobb mintha a sima sesblog bookmarkra kattintok es latom az oldalt?
valahogy ra tudom venni, hogy ertesitsen arrol, hogy friss cikk/hozzaszolas erkezett?

26

yves, 2004. október 2. szombat, 13:26 (#)

een: Mármint azzal van a gond, hogy a Sage nem fut folyamatosan a háttérben, csak akkor csekkol, ha megkéred rá? Kicsit tényleg kényelmetlen, de még mindig jobb, mint könyvjelzőből, kézzel ellenőrizgetni a napi rutin 10-20-akármennyi oldalt/blogot.

mzperx: Még szerencse, hogy van csillió skin a firefoxhoz, így objektív véleményt tudsz alkotni en bloc a kinézetéről. A winampot is rondának találod?

27

een, 2004. október 2. szombat, 13:45 (#)

aham, kozben osszeallt a dolog koszi. az lenne igazan jo, ha pl. valtozna az ikon, ha frissitest eszlel...

28

cigány, 2004. október 4. hétfő, 23:34 (#)

A nagyításra legwgyszerűbb + , - Opera nagyon jó bár egy-két oldalnál gondok vannak a 7.60beta sokkal jobb felolvassa az oldalt de kell kieg microsoft 8 lesz a király firefox sokszor behülyül kiforratlan

29

cigány, 2004. október 4. hétfő, 23:35 (#)

A nagyításra legwgyszerűbb + , - Opera nagyon jó bár egy-két oldalnál gondok vannak a 7.60beta sokkal jobb felolvassa az oldalt de kell kieg microsoft 8 lesz a király firefox sokszor behülyül kiforratlan

30

Jano, 2004. október 5. kedd, 14:01 (#)

FireFox:
Bookmark altal mutatott oldal frissult-e az beallithato a bookmarkon jobb klikk es properties alatt.

31

cath555, 2004. október 6. szerda, 10:14 (#)

Több, mint két éve használok Operát és két kezemen megszámlálható számú oldalt nem tudott eddig korrektül megnyitni. Messze a leggyorsabb, mondjuk a vas se piskóta alatta. Kipróbáltam amúgy több wines és linuxos böngészőt is, és linuxon is az Opera nyert. Nekem se kell más. Max ha kijön valami olyan browser, ami kávét is főz (habbal).

32

Levente, 2004. október 23. szombat, 17:34 (#)

Az Operának annyi funkciója van, hogy még most, 1 év használat után is találok új dolgokat benne... Amúgy Firefox is nagyon jó szerintem, csak nekem hiányzik belőle kb 10ezer funkció, amit az Opera tud :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork