Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


MS AntiSpyware

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. január 6. csütörtök, 13:50 | 35 hozzászólás

Bétában már letölthető a Microsoft új (egészen új) Spy- Mal- Ad- és egyéb CsúnyaWare irtó készlete. Első gyors tesztre nem tűnik rossznak.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (35)

1

CsasZ, 2005. január 6. csütörtök, 15:05 (#)

Rokkantnyugdíjas vak éjjeliőrtől venni kamerás riasztórendszert a lerobbant gyártelepre.
Muhhahhaaha.

2

ses, 2005. január 6. csütörtök, 16:43 (#)

CsasZ, dicséretes a forradalmár hevület, az viszont irreleváns kamaszkodásnak tűnik, amikor a 90%-os piacvezető ultrakirályt (nézzünk szembe vele, ez a helyzet, pedig a sesblog sem éppen IE-párti) levakéjjeliőrözöd. Mert akkor egyből lebirkázhatod mellé a túlnyomó többséget is, amely simán megrendeli tőle a(z egyébként ingyenes) riasztót.

3

eszpee, 2005. január 6. csütörtök, 17:02 (#)

Szünet, kis korrigálások:

- a riasztó most ingyenes, később szinte biztos, hogy vagy az OS részeként, vagy más szolgáltatásként, de fizetős lesz. (Ne felejtsük el, az IE sem ingyenes, kell venni egy Windowst hozzá, ahhoz jár "ingyen")

- A cuccot egy az egyben megvették, még a tasklistában is eredeti nevén, GIANTAntiSpywareMain.exe-ként szerepel

Folytathatjátok. :)

4

ses, 2005. január 6. csütörtök, 17:24 (#)

sztem mindkét közbevetésed irreleváns.

ad1: miután az átlagembernél windows fut - mindegy, hogy legális-e - onnantól kezdve az IE ingyenes, meg minden más is, ami az oprendszerben van. vagy ilyen alapon azt is mondhatnád, hogy minden más windows-brózerhez is meg kell venned a windowst. ez tehát szvsz csak elméleti érvelgetés, gyakorlatilag nincs jelentősége.

ad2: az sem érdekes, hogy kitől vették, hiszen ilyen alapon a saját cuccokat is "megveszik", a belső fejlesztőiktől. so what? most már az övék.

5

eszpee, 2005. január 6. csütörtök, 17:28 (#)

ad1. legyen, ha a windows része, ingyenes. valahol pletykálták, hogy fizetős szolgáltatás / termék lesz belőle, ez esetben viszont szerintem nem tekinthetjük ingyenesnek - mint ahogy mondjuk az office-hoz járó FrontPage-et sem.

ad2. arra próbáltam - főleg csaszinak - utalni, hogy abból, hogy MS címke van a dobozon, még semmi nem következik

6

CsasZ, 2005. január 7. péntek, 09:45 (#)

e:
Egy valami következik: a helyzet abszurditása.
s:
Az meg nem forradalmárkodás, hogy az IE szar. Egyél te is tehénszart a 90%-al együtt ha nem így gondolod.
Akinek van egy kis fogalma minderről, az tudja, hogy a böngészők esetében és sok más szoftvernél a piaci siker nincs szoros összefüggésben a termék minőségével. Akinek meg nincs, az mondjuk cikket ír a HVG-be, mint pl. a Mihályi Péter nevű f*r*k az ehetibe.

7

ses, 2005. január 7. péntek, 10:28 (#)

CsasZ,

A tehénszaros közhelyeddel nem megyünk sokra.

Úgy hangzol, mintha az IE3-at láttad volna legutoljára. Az 1. kommentedben cirkalmasan megfogalmazott fikázásod egyszerűen nem áll a mai IE 6-ra. Az a böngésző nem szar, pláne nem ennyire. Sajnos :)

Utálom, hogy pont nekem kell ezt mondanom, mert a weboldalak, pl. a sesblog tervezése során rengeteg időm megy el azzal, hogy az IE egyik hibáját egy másikkal kijavítsam. Az Opera vagy Firefox sokkal, de sokkal jöbb böngészők. De ettől még célszerű reálisnak maradni: az IE-vel, pláne az SP2 után, egy átlagjúzer simán elvan a neten, nagyobb gondok nélkül.

Miután a magabiztos fogalmazásodból következően neked nyilvánvalóan nagyon sok "fogalmad van minderről", valószínűleg azt is tudod - és persze, akkor minek mondom - hogy egy termék piaci sikeréhez igenis kell minőség. Nem a legjobbnak kell lennie, de használhatóan jónak. A Microsoft az IE 6-tal elérte ezt a minimális követelményt, több nem érdekli őket, ezért nem fejlesztik tovább.

8

balage, 2005. január 7. péntek, 10:40 (#)

Szeretem, amikor a 10%, magát elitez rulez dudeznek valló réteg, simán és egyszerűen *szarnak* nyilvánít valamit, legyen az például az IE (és minden Microsoft alkalmazás), és ez nyilvánvalóan megkérdőjelezhetetlenül, kétségbevonhatatlanul igaz, hiszen ők, a 1337 (elit) társadalom nyilatkozta ezt ki, és akik netán nem értenének ezzel egyet, azokat mélységes lenézéssel fikázzák, hiszen ezeknek az embereknek nyilvánvalóan halvány *fogalma* sincs arról, hogy mit csinálnak, ó szegény hülye megtévedt lámák.

9

Gr0, 2005. január 8. szombat, 00:25 (#)

eszpee,
már bocsi, de a 3.-beli érved maflaság, hiszen ilyen alapon a Linux sem ingyenes, meg a fájerfox se, mert mindegyikhez kell egy számítógép elébb...

Gr0

10

Gr0, 2005. január 8. szombat, 00:30 (#)

Csasz,
bocsi, hogy beleszólok, de ez olyan, mintha egy cipész azt mondaná az amúgy nem márkátlan cipődre, hogy szar, mert nem gojzervarrott, eredeti tejen nevelt sevró, stb... Lehet, hogy te, a nagyon hozzáértő tudod, hogy miért szar az IE, de pölö én, a tőrőlmetszett felhasználó (tom, innentől kezdve mexűntem ember lenni a krém szemében) csak azt látom, hogy az IE máxik, amit kell, megcsinálja, azt kész. És hidd el, a felhasználók döntő része ilyen kétbites, mint én. Ettől persze még nem kell, hogy te, a szaki, szeressed pölö az IE-t, de azért mást a náladnál kisebb szintű hozzáértése miatt kvázi leparasztozni inkább téged minősít.
Sztem.

Gr0

11

Gr0, 2005. január 8. szombat, 00:32 (#)

ses,
"az IE-vel, pláne az SP2 után, egy átlagjúzer simán elvan a neten, nagyobb gondok nélkül."

Tanúsítom.

Gr0

12

eszpee, 2005. január 8. szombat, 08:44 (#)

Gr0, az érvem szerintem nem maflaság - még ha nem is feltétlenül releváns a vitában. A Windowsnak van ingyenes alternatívája, így talán jogos, hogy megemlítem, pénzbe kerül. A hardvernek tudtommal nincs ingyenes alternatívája, így felesleges azt is felemlegetni, hogy persze, pénzbe kerül. A tej kenyér is pénzbe kerül, mégse hoztuk be a vitába.

13

ses, 2005. január 8. szombat, 10:44 (#)

"A Windowsnak van ingyenes alternatívája". Erre mondtam, hogy kissé elméleti megközelítés. Számodra bizonyára van, de abban nem vagyok biztos, hogy az átlagfelhasnzáló számára, akit annyit emlegetünk, szintén van. Legyünk realisták: a Linux a legtöbb ember számára egy ismeretlen betegség nevének tűnik.

Illetve mégis van alternatíva: a másolt Windows, de az meg ugye.

14

ses, 2005. január 8. szombat, 10:48 (#)

Ja, a spyware meg: felteszem, kedvesen végigturkálja a rendszert, egy dolgot talál, bár azt félreértette, idáig rendben is van. Viszont utána hiába állítom be, hogy ne induljon újra a Windows-zal együtt, azért ő mégiscsak jobban tudja, lőjem le kézzel, ha akarom, akármit is állítottam be. Béta, persze, de ez utóbbi alapján nekem úgy tűnik, mintha már hozzányúltak volna az MS mérnökei :)

15

eszpee, 2005. január 8. szombat, 11:03 (#)

Lehet, hogy az ingyenes windows alternatíva elméleti megközelítés, ebbe most ne menjünk bele, de akár csak ennyire elméletileg is, van ingyenes alternatívája a hardvervásárlásnak?

16

eszpee, 2005. január 8. szombat, 11:36 (#)

Egyébként meg belemehetünk a Linux témába is, bár látom már mekkora flame lehet ebből, mindegy. Szóval, mikor ültél utoljára (először? :) ) Linux desktop előtt?

Nekem az elég bizonyíték, ha átlagos power user biológus barátunk otthon simán egyedül felrak magának egyet, és használja.

17

ses, 2005. január 8. szombat, 11:51 (#)

A hardvernek pontosan ugyanaz az ingyenes alternatívája, mint a windowsnak: lehet lopni is. Csak nem annyira bosszantóan egyszerű, ezért azt hajlandóak vagyunk bűnnek tekinteni. De minőségi különbség nincs közöttük.

Gyakorlatilag - és engem ehelyt főleg ez érdekel - az a helyzet, hogy mire a böngészőkhöz érünk, a hardver és a windows adottnak tekintendő a user gépén. Ez elméletileg persze nem 100%-osan igaz, de teljesen ésszerű egyszerűsítés.

Linux: pont erről beszélek. Hogy soha eszembe se jutott leülni egy ilyen elé, még közelről se láttam, pedig az emberek nagy többségénél több időt töltök a számítástechnika környékén. A túlnyomó többség ugyanígy nem teszi.

Ha egyébként neked egy, azaz egy darab példa elegendő bizonyíték lehet bármely általános állításra, akkor szerencsés ember vagy, mert gyakorlatilag tetszőleges hipotézist felállíthatsz magadnak az életben, mindig be fogod tudni bizonyítani az igazadat. :)

18

eszpee, 2005. január 8. szombat, 12:14 (#)

Lopás: ha jól értelek, azt mondod, hogy nincs különbség a szoftverlopás és hardverlopás között, ez dicséretes, mert alátámasztja azt az állításom (amit egyébként se nagyon nehéz védeni), hogy egyik hardvernek sincs ingyenes alternatívája, míg a windowsnak van.

Linux: nem tudom, mi rosszabb, ha egy, vagy nulla példa alapján ítélkezel ;)

De komolyra fordítva: pont ez az egy példa nyitotta fel a szemem, hogy igen, azalatt a 6-8 év alatt, mióta utoljára használtam huzamosabban linuxot desktopon, volt annyi minőségi változás, hogy a közeljövőben reális alternatíva lehet pont az egyszerű usereknek a windowszal szemben. Ott a Linspire például (ex-lindows), 500$-ért árulnak legális oprendszerrel laptopot, MS kompatibilis office csomaggal, böngészővel, játékokkal, stb; mi kell még egy egyszerű home/office usernek? Hangsúlyozom, egyszerű usernek, hiszen sok célfeladat van (képfeldolgozás ugrik most be hirtelen), amire nincs még adott esetben Photoshop szintű megoldás.

Ha majd sikerül szigorúbban venni a szoftverlopást, biztos vagyok benne, hogy egyre többen fognak a legálisan olcsóbb opció mellett dönteni.

19

Boca, 2005. január 8. szombat, 22:44 (#)

Ses, eszpee szerintem csak azt akarta bemutatni, hogy az elvi lehetoseg legalabb megvan, hogy az atlaguser is valthasson.
En abban latok erdemi lehetoseget, hogy a hardvergyartok nem elore telepitett windows-zal agyjak majd a vasat, hanem elore telepitett linux-szal. Ez ugye - egyelore megint csak elvben - olcsobba, igy vonzobba teheti az eszkozt.
Sajnos ott meg nem tart a desktop linux, hogy az otthon hobbibol installalo, atlagnal kicsit tapasztaltabb userek mindennapos jatekszere legyen, mert a hardvertamogatottsag meg mindig alacsony szintje miatt eleg keteselyes a siker. Ezt tapasztalatbol mondhatom, az elmult napokban vagy 6 disztrit probaltam telepiteni egy viszonylag regi gepre, ebbol 1 ment fel. Csak azert nem csinalok neki ingyenreklamot, hogy melyik volt az az 1, mert eredetileg az volt rajta, csak amikor monitort csereltem a gephez, akkor ebbe belehalt. Nalam jobban talan senki se kivanja, hogy a linux a desktopon is eros legyen, de azt kell mondjam, van meg munka a fiuk elott.

Hogy az eredeti temahoz is hozzaszoljak es ne maradjak ados egy elfogult techie beszolassal, azt mondom, a MS inkabb a lukakat foltozza be, ne varrokeszletet fejlesszen.
Az atlagusert szerintem is tiszteljuk! Ha az IE6 epp eleg jo, akkor ezt kell kiindulasnak tekinteni. A Ferrari is sokkal jobb, mint egy kozepkategorias kocsi, de utobbi is altalaban epp eleg jo.

20

Gr0, 2005. január 8. szombat, 23:30 (#)

eszpee ( a 19-ben írottakra),

hát, én szerintem tök mindegy, mi okból kell valamiért fizetni, ha kell, akkor az nem ingyenes, azt slussz. Ha van alternatívája, ha nincs.

Gr0

21

Gr0, 2005. január 8. szombat, 23:32 (#)

bocsi,a (12)-re reagáltam. Szori.

Gr0

22

Gr0, 2005. január 8. szombat, 23:37 (#)

Ami a Linuxot illeti, hadd rakjam ide saját példámat, ami asszem, kiválóan megvílágítja, hopgyan áll hozzá egy egybites júzer az ilyen dolgokhoz: A legutóbb vett PC-mre Linuxot raktak. Namost, sikerült úgy feltelepíteniük, hogy bármit akartam volna állítani rajta - értsd akár a háttérszínt - rendszergazdai hozzájárulást, meg ilyeneket kért. Viszont legyalulni sehogy sem tudtam, csak végül nagy nehezen, többedszerre egy XP telepítésével. ezek után köszi, de Linuxból nem kérek :)))

(Gyk: ez a történet természetesen nem a linuxról szól, hanem az egybites júzerről. De, hidd el, belőlünk van több. De tudom, mindig a kisebbség érzi magát kiválasztottnak :)))

Gr0

23

Gr0, 2005. január 8. szombat, 23:39 (#)

eszpee,
természetesen van alternatívája a hardvervásárlásnak. Munkahelyi gép használata, céges laptop...
És akkor a lopásról még nem is beszéltem :)))))

Gr0

24

Gr0, 2005. január 8. szombat, 23:56 (#)

(ses, nem tudlak mobilon elérni, így itt vagyok kénytelen megkérdezni: nem emléxem, hogy kérted: ennyi elég volt, vagy még fikázzam eszpeet? :)))))))

Gr0

25

eszpee, 2005. január 9. vasárnap, 08:03 (#)

Boca, a hardver"gyártók" (inkább forgalmazók) már most előre telepített Linuxszal árulnak gépeket. És bocs, de az átlag user nem monitort cserél, meg régi gépen fent lévő linux helyett rak fel másik disztrit, hanem bemegy a boltba, levesz egy gépet a polcról, hazaviszi, bekapcsolja, és használja, amíg működik, aztán kidobja / lecseréli.

Meg merem kockáztatni, hogy az átlag user tovább fogja használni a Linuxos mint a Windowsos gépét. (Feltéve persze, ha nem akar háttérszínt állítgatni, hehe. Melyik bolt volt az, Gr0, amelyik így, ilyen linuxot rakott fel?!)

26

Boca, 2005. január 9. vasárnap, 12:34 (#)

Eszpee, azt hiszem en is valami ilyesmirol irtam. Egyebkent azert az is elofordulhat, hogy a nagyon atlag user is cserelne monitort. Legalabbis ezert nem akarja friss oprendszerrel kezdeni a masnapot, szoval az gaz, ha egy amugy felhasznaloi feluletben hibatlan rendszer elhasal ezen a muveleten. Szuper, hogy vannak mar elore telepitett linuxok, en csak azt mondom, hogy ha gondok vannak a kovetkezo szinten (hekkelgeto power user, kvazi a magam peldaja), akkor az elobb-utobb begyuruzik az 1 bites kategoriaba is, mert a problemak nem ismernek user-hatarokat.
Persze ez csak 1 pelda, lehet, hogy csak en voltam peches.

Gr0, szerintem a sztorid a dilettans szamtech boltosrol szol, nem is az egybites userrol. Te valszeg azt tetted, ami okkal elvarhato egy 1 bites usertol.

27

CsasZ, 2005. január 10. hétfő, 09:43 (#)

balage(8)

Hahaha

Hát ha szerinted az én vélt sznobizmusom nagyobb baj annál, mint hogy megértük, hogy egy hülye közgazdász cikket ír arról, hogy a monopóliumok nem is olyan problémás dolgok és a vevők igazából jól járnak vele...
Minderre felhoz egy olyan céget, amelynek nyilván becsületes munkával megkeresett 50+ Mrd USD van a spájzban, amely kb. 4 éve semmit sem fejleszt fent nevezett szoftverén, amelynek milliószámra szopnak a felhasználói az átlag hetente kiderülő biztonsági hibák miatt és amelynek legendás innovációs készsége a más cégek felvásárlásában merül ki...
Húdekurvajó tényleg. De én vagyok a sznob.

Bravó

28

balage, 2005. január 10. hétfő, 18:52 (#)

Értem én, csak az a baj, hogy ebből sajnos egyetlen szó nem igaz. De csak így tovább, ha neked ettől szép az élet! Hahaha.

29

CsasZ, 2005. január 11. kedd, 08:51 (#)

Csak így tovább...

http://www.netacademia.net/blogspace/petert/

30

balage, 2005. január 11. kedd, 19:51 (#)

Az fent említett oldalon van egy idézet a WIRED-től, miszerint:

"Microsoft's successor to Windows XP was originally promised to ship in 2004, though the company subsequently pushed the launch date to 3015 or something. Obviously, Microsoft won't be able to finish the code until it's had a peek at Apple's forthcoming Tiger."

Na ez betalálás a javából! Mekkora LOL! :-)))

31

Geza, 2005. január 12. szerda, 12:22 (#)

MS cammog az események után...

32

Boca, 2005. január 12. szerda, 14:31 (#)

Azon gondolkozom, vajon mennyivel komplikaltabb es idoigenyesebb letolteni es telepiteni egy antispy programot, mint egy alternativ bongeszot?

33

Levente, 2005. február 11. péntek, 10:51 (#)

Teljesen megéri a MS-nak csinálni egy (később) fizetős programot, amivel a másik programjának hiányosságai miatt a gépedre települő spyware-hadakat le lehet irtani :) Okosak.

34

Levente, 2005. február 11. péntek, 10:53 (#)

Miért szólok hozzá egy hónapos témákhoz?

35

eszpee, 2005. február 11. péntek, 12:37 (#)

Mert érdekel? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork