Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Optimista jóslatok 2005-re

Blumi cikke a Torokgeek rovatból, 2005. január 12. szerda, 19:47 | 14 hozzászólás

Mi a legbiztosabb módja annak, hogy komplett idiótát csináljunk magunkból? Jósoljuk meg, mit hoz ez az év, azután karácsonykor olvassuk újra és kacagjunk!

bobmetcalfe.pngPéldaképem az internet egyik legendás figurája, Bob "Father of Ethernet" Metcalfe, a negatív Kasszandra, aki sorozatos téves jóslataival aratott kétes világhírt. 1995 decemberében pl. megjósolta az internet 1996-ban bekövetkező teljes összeomlását, de ez sem jött be, így - lévén Bob karakán csávó - a következő WWW6 konferencián megette a saját cikkét némileg összeturmixolva (most örülök, hogy a sesblog nem jelenik meg papíron).

Szóval idén szerintem (csak ami engem izgat):

Böngészők, szoftverok

Nem szeretnék érzelmi alapokon belemenni a böngészős keresztesháborúba, én mindegyiknek szívből szurkolok, de tény, hogy az összes böngésző úgy szar, ahogy van. Van egy erősebb állításom is, ti. hogy még rendes szoftvert nem csináltak a világon - na ez idén is így marad. Az ember nem a legjobbat választja, hanem a legkevésbé rosszat. A legegyszerűbb dolgokra sincs használható szoftver (tíz éve keresek pl. bookmarkoló megoldást, teljesen reménytelenül, idén se fogok találni).

Az alternatív böngészők közül a Firefoxnak van momentuma per pill, így azt jósolom, hogy 2005-ben a Firefox-penetráció folytatódik és eléri a telítettséget, amit én 25% körül látok. A maradék 75% vagy kényszerből választ (pl. konzervatív céges környezet), vagy olyan otthoni felhasználó, akinek nincs rendszergazda a családjában vagy egyszerűen más böngészőt választ. Az Opera továbbra is szűk körben marad (mégegyszer, nem azt mondtam, hogy jobb vagy rosszabb), nem növeli a szeletét.

Operációs rendszerek terén nagy változás nem lesz, marad az XP, egyre több folttal, illetve a bátrabbak - talán én is - évközben már szórakozhatnak valamelyik előrehaladott Longhorn bétával. Pedig én imádok új oprendszerrel szívni, kár, hogy egyre ritkábban lehet, lassulnak a ciklusok.

Mobilok

Minden évben kijön egy csomó, egyre okosabb telefon, de én ettől az évtől kicsit nagyobb ugrást várok, a mobil-pda konvergencia kulminálni fog (elnézést!), a csúcspéldányok már majdnem pc-s jegyeket mutatnak (ld. a múltkori Samsung Thor kémfotót, 3 GB háttértár azért már egytizede a notebookoménak, egy nagyságrend az már szinte semmi). Jó, a technológia kicsit el van maradva (hol vannak már azok a nagykapcitású adattárolók? az 1.8 inches merevlemezek még túl nagyok!).

[OFF]
Egy megjegyzés vagy manifesztum: én, blumi, mélységesen megvetem a mobilgyártók azon gyakorlatát, miszerint nem egyszerűen jó, használható, rugalmas készülékeket akarnak piacra dobni, hanem kitalálnak valami idióta, sztereotípiákon alapuló szociotípust és erre a leegyszerűsített modellre próbálnak telefont - és egy füst alatt reklámkampányt - illeszteni. Az ember nem osztható fogyasztói kasztokba, ennél némileg bonyolultabb lény, egyszerre lehet pl. igénye a szép és okos telefonok iránt is - bár ennek felfogásához valószínűleg a mobilgyártók összes belőtt marketingszakemberének kumulált IQja is kevés.
[ON]

És igen, szeretném, ha idén végre megvalósulna az az álmom, hogy kusztomizálható mobiltelefont vehessek (nem fog). A mobiltelefonok ugyanis - hasonlóan a számítógépekhez - hardverből és szoftverből állnak, és ma már a tulajdonságok domináns részét a szoftver határozza meg (hány sms, bohóckodás a hívócsoportokkal, alkalmazások, etc.). Olyan mobiltelefont szeretnék, ami 'üres', és én tölthetem rá azt a szoftvert, amit szeretnék! Pluginokat! Ez nyilván nem érdeke a nagy mobilgyártóknak, de a Linux se volt senkinek az érdeke egy szűk embercsoporton kívül, mégis lett, úgyhogy egy kicsit hadd álmodozzak erről!

iPod

Legyen objektív, funkcionális mércém szerint bármennyire is verhető, az iPod megkerülhetetlen és meghatározó eszköz. 2004 elég volt ahhoz, hogy 'A kütyü' legyen belőle, idén kiderül, mit fog kezdeni a piac ezzel a lehetőséggel, azaz azzal, hogy nagyon rövid idő alatt az egész világ fejébe sikerült beleverni, hogy mi is az a hordozható mp3-lejátszó. Magyarul az iPod arra volt jó, hogy megtanítsa, felkészítse a piacot a hasonló ketyerékre. Kellett hozzá marketing, szerencse, hype-riding, meg az, hogy ne legyen konkurrenciája a nagy volumenű gyártóktól, de mára eldőlt, egyszerűen a kultúra része, ezt fogjuk látni a filmekben, ezt fogjuk szidni, ez lesz a referencia, a Linn Sondek. Az egész kütyüiparnak lendületet ad, hogy a tömeg bekajálta az iPodot, és ez a mobiltelefon önmegvalósításnak kiteljedésével együtt még erősebb lesz.

Hardware

A régi szép időkben az volt, hogy amikor pl. kijött a 386-os, akkor lehetett tudni, hogy eddig volt ez, és innen valami más jön. Mára a lépcsőfokok pár milliméteresre koptak, inkább emelkedőre, domboldalra hasonlítanak, ergo olyan forradalmi újdonság, amit közvetlenül a bőrünkön éreznénk, nem lesz sem 2005-ben, sem később. Sok kicsi enhancement, small moves, ellie, small moves. Ja, a Mac mini népszerű lesz, szerepe hasonló az iPodéhoz, telíteni és ránevelni, de szerencsére nemcsak az Apple fog profitálni ebből.

P2P

A fájlcserélőket nem lehet megállítani, a lemezkiadók is folytatják szánalmas kapálózásukat, úgyhogy marad a harc. Abban nem reménykedhetünk, hogy a Soulseek sokáig talpon marad, de lesz helyette valami más - a fájlcserélők állandóan változó formában tudnak csak a felszínen maradni, egyiket letiporja a százfejű ügyvédsereg, a romok alól kibújik 5 kicsi új, és idővel szép nagyra nő mind. A szerzői jog terén középtávon sem lesz változás, minimum generációváltás kell a nagyobb elmozduláshoz, a kiadók pedig az utolsó években sarokba szorítva, keményen küzdenek majd minden fillérért - de nyugi, a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni.

net

Még több blog. Még kevesebb modem. Egy idő után a sesblogon is highlightolt linkek lesznek. Ezen felül fogalmam sincs (ha lenne, meggazdagodnék belőle :-).

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (14)

1

Boca, 2005. január 12. szerda, 20:05 (#)

Blumi, ha szivni akarsz uj oprendszerekkel, van par linux CD-m.
Egyebkent konnyen lehet, hogy tudsz majd szuz mobilra installalni, elvegre a mobilok egyre PC-sebbek, a linux meg egyre mobilabb, ill. az csak olyan, amilyen eddig is.

2

blumi, 2005. január 12. szerda, 20:59 (#)

Boca, a linuxon már túl vagyok, úgy értem, azzal szívtam már épp eleget :-)

3

nyuszi, 2005. január 12. szerda, 23:03 (#)

És mi lesz a filmszínházban? Nem szólva a pulóveriparban.

4

ses, 2005. január 12. szerda, 23:28 (#)

A film terén annyi könnyen megjósolható, hogy jön a Csillagok háborúja 6. (azaz 3.) része, amely a második (azaz első) trilógia hagyományait folytatva nézhetetlen, viszont roppant nyálas lesz.

5

blumi, 2005. január 12. szerda, 23:31 (#)

Nyuszi, szerinted miért van ez a cikk a torokgeek rovatban?

6

eszpee, 2005. január 13. csütörtök, 00:19 (#)

Nagyjából egyetértek blumi jóslataival, bár ezzel szerintem nem vállalok nagy kockázatot. :)

Kis finomítások:

- a miniMac tarolni fog, és csak az Apple fog profitálni ebből. Kevés first user, sok convert PCről.

- malware-ekről nem esett szó: 2005-ben egyre komolyabban kell majd venni a szerverek vírusvédelmét (ami gyakorlatilag rendesen karbantartott szoftvereket jelent), rengeteg wormnak nézünk elibe, akik nagyon okosan változtatják percek alatt szeretve féltett szerverünket spamgéppé. és ezt nem csak a saját tapasztalat mondatja velem.

- böngészőfronton szerintem a MS minden igéretével szemben ki fog jönni egy service pack-nek álcázott IE update-tel, amiben új featureök is lesznek

- mobil: ennél kisebbek már nem lehetnek, az ugye evidens. év végére gyakorlatilag a legalsó árkategóriát kivéve minden telefonban lesz fényképezőgép.

- a sesblog minimum megduplázza stabil olvasói létszámát. :)

7

blumi, 2005. január 13. csütörtök, 00:37 (#)

Nevezzük inkább kiegészítésnek és akkor nincs vizsgahangulatom :-)

8

eszpee, 2005. január 13. csütörtök, 00:39 (#)

Ezen ne múljon!

Egyébként meg szíved joga nem egyetérteni, majd kiderül, év végén ki melyik végén áll a kanálnak. :)

9

blumi, 2005. január 13. csütörtök, 01:14 (#)

Nem egyet nem értésről van szó, hanem hogy arról nem írok, ami nem érdekel, pl. malware. Az IE köztes verzióról kb ugyanezt gondolom, jó, a mac minivelkapcs tényleg nem értek egyet :-)

10

blumi, 2005. január 13. csütörtök, 01:14 (#)

Nem egyet nem értésről van szó, hanem hogy arról nem írok, ami nem érdekel, pl. malware. Az IE köztes verzióról kb ugyanezt gondolom, jó, a mac minivel kapcs tényleg nem értek egyet :-)

11

eszpee, 2005. január 13. csütörtök, 10:19 (#)

Ja, majdnem elfelejtettem, természetesen idén SEM fog működni a:

- hangvezérlés PCn. kedves gyártók, nem akarunk beszélgetni a gépünkkel. tipikusan az a feature, ami az első két napban tök vicces, aztán elfelejtődik. ami viszont szintén nem fog bejönni idén, pedig jó lenne: mobil hangfelismerő és azonnal fordító cucc. de ebben sem vagyok teljesen biztos, h működne.

- network PC. sorra jönnek lelkes kicsi és nagy cégek, hogy majd most akkor jön a thin client (megint), és a szoftver is előfizetéses lesz, távoli rendszeren tárolódnak adataink, satöbbi. nem. az, hogy a cégeteknél megy ez, még nem jelenti azt, hogy az otthoni usereknek is be fog jönni. nem fog, legalábbis belátható időn belül biztos nem.

12

Ali, 2005. január 13. csütörtök, 10:37 (#)

Innen az olajmezőkről aggódva figyeljük azokat az autókat, amelyek mintha diesel-elektromos módon működnének, tehát van bennük villanymotor és pufferaksi és a fékezéssel is töltik magukat, városban pont annyit fogyasztanak, mint bármely kisautó, csak nem egy nap, hanem egy hét alatt... KI ADOTT ERRE TAVALY ENGEDÉLYT?! És miért kell az amerikaiaknak annyira, hogy több hónapos várólisták vannak, mintha a Merkúr reinkarnálódott volna?

:D

(Gyk. irónia volt, idénre már várom a kőolajfalás elleni első látványos trendet.)

13

Boca, 2005. január 13. csütörtök, 11:03 (#)

Hany ilyen kocsit fognak eladni iden szerinted? Ennek tukreben lehet latvanyossagrol beszelni...
Persze a folyamat lassacskan elindult, 10 ev mulva talan mar lesz annyira elerheto a cucc, hogy komoly piaci reszesedest szerez.

14

balage, 2005. január 15. szombat, 16:14 (#)

Hardver kategóriában az idén megjelenő dual core-os procikat nem nevezném kerecske-dombocskának. Aztán idén végre beérhet a 64 bit is, szóval ezen a téren szerintem lesz mire odafigyelni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork