Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


GMail 2.0

Madbal cikke a Torokgeek rovatból, 2005. február 18. péntek, 10:03 | 42 hozzászólás

20050218_gmail.jpgA 2004 áprilisában startolt új típusú levelezőrendszer sokat fejlődött az elmúlt év során, több hibát is kijavítottak a tavalyi listából. A Google csapata a legjobb webalapú levelezőt fejleszti továbbra is, ami helyenként a helyi gépre telepített programokat is kenterbe veri.

Tavaly tavasz óta sokat fejlődött a GMail. Július 10-e óta lehet névjegyzéket lehet importálni, CVS formátumú fileból. Október 9-e óta el lehet menteni a piszkozatokat, méghozzá igencsak ügyes módon, beleágyazva a releváns levelezésbe. November 7-én forradalmilag újítottak, akár POP3-mal is el lehet érni levelezésünket: SSL titkosítással szívja le leveleinket a meghatározott szabályok szerint (azaz minden levelet, vagy szűrők szerint beállítva), és TLS segítségével még SMTP-t is nyújt. Nekem, mezei használónak fogalmam sincs, hogy ezek a rövidítések mit jelentenek, eszpee aszonta hogy ez spammer barát megoldás, majd ti megmondjátok.

Hibaként róttam fel annak idején, hogy ActiveX-et használva a GMail rendszer csak Internet Explorer alatt megy. Tisztelettel jelentem, a böngészőfejlesztők is kooperatívnak tűnnek, ugyanis FireFox alatt akadálytalanul, az Opera8 Beta verziójában pedig kis szépséghibákkal, de működik. (Más kérdés, hogy az Opera8 nálam igencsak instabil)

Az ékezetek kezelésével sincs továbbra gond, úgy tűnik, mindenféle ékezetet rendesen megjelenít és el is küld. Csupán a renitens yahoo levelezőrendszerével vannak problémák, de a hiba itt a másik fél készülékében van. Kipipálták még az automatikus aláírást és a más fiókra történő levéltovábbítást is, valamint angol nyelvű felhasználók számára helyesírásellenőrzőt is tettek bele.

Ami továbbra is hiányzik, az a HTML alapú levelek írása. Azonban ha jobban belegondolunk, a weblevelezők HTML leveleit eddig is csupán azok használták, akik napi maximum két vagy három levelet írnak, és GMail leveleik is valószínűleg a "viccesvideó" illetve "humoros kép" címkéket kapnák meg.

Ami viszont meglepetés volt az indulás óta, és a leghasznosabb feature, az a kis GMail Notifier, ami beül a jobb alsó sarokba és csippant, ha új levél érkezik.

Nem elvetendő, hogy a Google - GMail fejlesztők sokkal barátságosabbak, mint egyéb weblevelezők alkotói. Alig küldenek rendszerüzenetet, viszont ha megteszik, kellemes hangvételű, rövid barátságos levelet írnak, amiben a végén mindig megköszönik, hogy használjuk a szolgáltatást. Úgy vagyok, hogy ezért a szolgáltatásért akár még fizetnék is, hiszen ez az internet történetében eleddig a legeslegjobb levelező.

Szeretnél regisztrálni? A GMail meghívásos módon működik, de nekem még van vagy ötven meghívóm. Ha kell postafiók, dobj egy mailt: madbal kukac gmail pont com

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (42)

1

madbal, 2005. február 18. péntek, 10:23 (#)

Elfelejtettem még egy praktikus szolgáltatást megemlíteni! Ha valaki egy levélben több csatolt file-t küld, akkor nem kell egyenként lementegetni: felajánlja, hogy minden mellékletet egyszere, zippelt fileként ments le.

Ha valaki képeket küld, kis indexfotókat is megjelenít, hogy eldöntsd, melyik képet nézd meg/töltsd le normál méretében.

2

lipilee, 2005. február 18. péntek, 10:42 (#)

és aki esetleg nem tudna róla, létezik Linux kernelmodul, ami a GMail tárterületet használja ki filerendszerként: gmailfs.

3

lipilee, 2005. február 18. péntek, 10:44 (#)

b+, hogy kell itt linket fűzni a kommentbe?
szóval gmailfs: http://richard.jones.name/google-hacks/gmail-filesystem/gmail-filesystem.html

4

Gino, 2005. február 18. péntek, 10:51 (#)

Ez megvan persze win32-es környezetre is.
http://www.viksoe.dk/code/gmail.htm

Amúgy nem is tudtam, hogy gmailen lehet már POP3-at használni. Gyakrabban kéne nézegetnem a gmail accountomat..

(Meghívó még nálam is van amúgy jónéhány, szóljon akinek kell!)

5

Peter Orosz, 2005. február 18. péntek, 12:01 (#)

Nekem viszont van vele egy problémám, ha valaki kitalál rá egy megoldást, örök hála:

Két levelezőprogramot használok, az iBookomon az Apple Mailt, a Sony Cliémen meg a Snappermailt. A HotSync/iSync/Missing Sync/akármi ezek között nem tud szinkronizálni, ezért úgy vannak beállítva, hogy külön-külön szedik le a leveleket, a Clié Bluetooth+GPRS-en, az iBook meg éppen amin vagyok. A Gmailen kívüli több POP3 accountom kitűnően működik, ha jön egy levél, a Clié és az iBook egymástól függetlenül leszedi. Kivéve a Gmail leveleket, amiket ha az egyik eszköz leszedett, a másik többé nem látja és azt írja ki hogy "No new messages", holott ez nem igaz. Szinte mindent kipróbáltam ami eszembe jutott és semmi. Nagyon kellemetlen mert ha mondjuk az utcán letöltök valamit a Cliémre de nincs kedvem rá rögtön válaszolni hanem majd később az iBookról, akkor a levél ott nem lesz meg és fel kell mennem a webes felületre, amit persze elfelejtek, stb.

Ez egy fal amibe 3 hónapja beleütköztem és azóta is ott vagyok csak egyre szomorúbban.

6

tipp, 2005. február 18. péntek, 13:45 (#)

szerintem írj nekik levelet, el szokták olvasni a visszajelzéseket, sőt többynire válaszolnak is rá

7

CsasZ, 2005. február 18. péntek, 15:36 (#)

IMAP?
Anélkül egy lépést se.

8

peter, 2005. február 18. péntek, 16:43 (#)

Name: GmailFS

Author: Richard Jones / richard at jones name

Homepage: http://richard.jones.name/google-hacks/gmail-filesystem/gmail-filesystem.html

Description

GmailFS provides a mountable Linux filesystem which uses your Gmail account as its storage medium. GmailFS is a Python application and uses the FUSE userland filesystem infrastructure to help provide the filesystem, and libgmail to communicate with Gmail.

FUSE - Filesystem in Userspace

Csak mint érdekesség, ezt többek közt egy magyar programozónak köszönhetjük. Szeredi Miklós irta a gmailfs -hez is használt FUSE kernel modult. Andrew Morton már berakta a kernel patch-ébe.

FUSE - Filesystem in Userspace

http://fuse.sourceforge.net/

9

madbal, 2005. február 18. péntek, 17:03 (#)

Szerintem a GMail funkcionalitast tekintve semmiben sem kulonbozik az IMAP-tol. Pont az IMAP-ot hivatott levaltani.

10

Blogadmin, 2005. február 19. szombat, 14:34 (#)

GmailNotifier? Ez jó hír, használom is!

11

becherpig, 2005. február 20. vasárnap, 02:32 (#)

ezt láttátok?
http://www.softpedia.com/progDownload/GMail-Drive-shell-extension-Download-15944.html
mikor olvashatok róla? ;]

12

becherpig, 2005. február 21. hétfő, 05:42 (#)

akkor írok: sima meghajtóként felveszi a gépre a gmail accot, és attól kezdve rendesen driveként működik. úgyhogy most mindenkinek van min. 50 db 1 gigás vinyója :) nem tudom össze lehet-e vonni őket, nem hiszem.

13

peter, 2005. február 24. csütörtök, 03:28 (#)

A másik "teszt" dolog a google térkép. Egyenlöre csak amerika van benne. De az nagyon. Teljes utca szintig
le lehet nagyitani. Két pont közt útvonalat generál. Megmondja
hol van a legközelebbi pizzás. A belőtt térképlapra egyböl ad
egy linket. stb.

http://www.google.com/help/maps/tour/

http://maps.google.com/

14

peter, 2005. február 24. csütörtök, 13:16 (#)

"Két levelezőprogramot használok, az iBookomon az Apple Mailt, a Sony Cliémen meg a Snappermailt...Kivéve a Gmail leveleket, amiket ha az egyik eszköz leszedett, a másik többé nem látja és azt írja ki hogy "No new messages"...Ez egy fal amibe 3 hónapja beleütköztem és azóta is ott vagyok csak egyre szomorúbban."

Talán ettöl a beállitástól vidámabb leszel -> próbáltad már az Apple Mail -ben ezt?

[x] Remove copy from server after retrieving a message:

Configuring your email client: Apple Mail

http://gmail.google.com/support/bin/answer.py?answer=13275&topic=-1

15

peter, 2005. február 24. csütörtök, 13:42 (#)

Pár napja olvastam egy cikket (végre) arról, hogy mit is használ a Google ezekhez az új web szolgáltatásokhoz. Halottatok már az AJAX -ról?

Ajax: A New Approach to Web Applications

Who’s Using Ajax

Google is making a huge investment in developing the Ajax approach. All of the major products Google has introduced over the last year — Orkut, Gmail, the latest beta version of Google Groups, Google Suggest, and Google Maps — are Ajax applications.

http://www.adaptivepath.com/publications/essays/archives/000385.php

A new approach to web applications that we at Adaptive Path have been calling Ajax. The name is shorthand for Asynchronous JavaScript + XML, and it represents a fundamental shift in what’s possible on the Web.

16

peter, 2005. február 24. csütörtök, 15:32 (#)

És a tárgyra térve, a GMail 2.0 tényleg cool, az új dolgok nagyon feldobják. De ami nekem a lényeg, gyorsabb mint a saját vinyomon lévő levelező kliens. Az érzés képben :) ->

http://images.google.com/images?q=googlebabe

17

en1, 2005. február 24. csütörtök, 16:19 (#)

nekem is nagyon bejön a gmail. bár nagyon alapfelhasználó vagyok, de lepődök ezerrel a gyorsaságán, a funkcióin, stb.

nekem is van szabad meghívóm. :-)

18

peter, 2005. február 24. csütörtök, 20:53 (#)

Google movies: now playing. Még mindig a google, de folyton kitalálnak valamit. A Google blog -on most jelent meg, hogy van egy új keresés módosító a movie: még pont az oscar elött :)

http://www.google.com/googleblog/2005_02_01_archive.html

http://www.google.com/search?q=movie:+red+pill+blue+pill

Érdemes a reviews -t is megnyomni.

19

ses, 2005. február 25. péntek, 01:35 (#)

Apropó: Gmailen spamet kapott már valamelyikőtök?

20

peter, 2005. február 25. péntek, 01:55 (#)

Google Calculator -> még egy dolog amit nem szoktak tudni a google -röl, hogy az egyböl egy számoló gép is. Ha a keresésbe egy matematikai kifejezést irunk akkor nem keres, hanem kiszámolja azt ;)

http://www.google.com/search?q=(8*2)/sin(pi/3)

(8 * 2) / sin(pi / 3) = 18.4752086

21

kereszt, 2005. február 25. péntek, 13:44 (#)

Spam? Egy levélről a napokban azt hittem, hogy az. De aztán kiderült, hogy csak a EURO MILLION AWARD-on nyert 500,000.00 EURO(Five Hundred Thousand Euro)-ról szóló értesítés jött meg. :)

22

peter, 2005. február 25. péntek, 15:36 (#)

Még egy google trükk -> a glossary keresés. Sokáig ez is a lab -ban volt, de egyszer csak bekerült a fő keresőbe, ez a nagyon hasznos szolgáltatás. A kulcsszó a define ilyenkor nem simán keres, hanem a web-en "elérhető" fogalom jegyzékekben matat ;)

http://www.google.com/search?q=define+tomato

--

"No trees were destroyed in the sending of this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced."
Anonymus

23

kereszt, 2005. február 25. péntek, 18:44 (#)

nem kell egy kettőspont is bele?
http://www.google.com/search?hl=hu&safe=off&c2coff=1&q=define%3A+tomato&btnG=Keres%C3%A9s&lr=

24

peter, 2005. február 25. péntek, 19:21 (#)

Lehet így is úgy is -> ha nem raksz kettös pontot akkor az első speciális találat az pont azt hozza be, mint ami akkor jönne be amikor raksz (huhh)

Google: garázsból a trónra

http://index.hu/tech/net/goo0222/

25

peter, 2005. február 25. péntek, 20:09 (#)

Azért ezek se konyhátlanok ->

A cég ma saját Palo Alto-i palotájában, a Googleplexben székel; kétezer alkalmazottjára a legendás Greatful Dead volt szakácsa főz a vállalati ingyenmenzán - organikus tofus-gombás ragut házi és erdei gombákkal és hagymás-paradicsomos zöldséges mártással, desszertnek pedig Baileys Irish Cream-es túrós süteményt.

26

peter, 2005. február 26. szombat, 17:28 (#)

POC gmailfs win32

Gondoltam azért a window -os gmailfs -t is kipróbálom. Egy perc alatt fellehet install-álni. Amikor elindul megkérdezi (mint egy titkosítot drive) a nevet és a jelszót (SSL -el dolgozik).

http://www.viksoe.dk/code/gmail.htm

Ezután beépül a windows [My Computer] file rendszerbe GMail Drive néven, van alkönyvtár és megy a drag&drop. Plusz beépül a jobbgomb popup -ba is, Send To -> GMail Drive néven. Ezután egyböl van egy bárhonnan elérhető 1 Gigás "drive-od".

Kitudja mire lesz ez még jó, érdemes a jó neveket lefoglalni. Ehhez a problémához egy kis játék .:: free 1G byte ::. csináltam egy sesblog@gmail.com fiókot, a jelszó ses.12345

Aki elöszőr átirja a jelszót az viszi ;)

27

peter, 2005. február 26. szombat, 22:06 (#)

Picasa 2 - Picture Simplicity - Just launched!

An easier way to send up to 10MB of photos

Gmail now works with Picasa, Google's free photo organizer. Use Picasa to easily find, edit and preview your photos. Log in to Gmail directly from Picasa and send the photos from your Gmail account. Picasa even automatically resizes your photos so they're easier to receive and open. Your friends without such large email accounts will thank you

System Requirements: Microsoft Windows 98/ME/2000/XP

http://www.picasa.com/features/index.php

Felraktam ezt az új 2 -est és nagyon cool, érdemes megnézni :)

28

peter, 2005. február 27. vasárnap, 12:42 (#)

Picasa 2.0 ami még kimaradt, és a sima képekből nem látszódik.

Mindent animálva csinál pld. ha forgatod a képet akkor forog és nem felugrik a kész kép, ha nagyítasz akkor finom ZOOM -olsz, külön képfeliratok, kivágás, effektek, keresés, gmail stb. :)

Egyszerüen félelmetes mint egy video játék...

--

but trust me on the sunscreen...

29

peter, 2005. február 28. hétfő, 20:26 (#)

"Apropó: Gmailen spamet kapott már valamelyikőtök?"

Hát, ha az az email cím megjelenik a weben, akkor a spammer bot -ok megtalálják, mint minden más mail címet. Méghozzá sajnos elég gyorsan. -> A sesblog@gmail.com teszt/demo fiókba meg is érkezett az első spam. Persze a GMail egyből a Spam könyvtárba rakta :-)

Szóval persze, hogy van spam, de úgynéz ki, hogy a GMail szűri ezeket rendesen. Ha pedig elnézte a GMail akkor ->

How do I get rid of spam?

To remove spam from your inbox, check the box next to the unwanted message, and click Report Spam. If you discover a message is spam once you have opened it, you can select 'Report as spam' from the 'More actions' drop-down menu.

The more spam you mark, the better our system will get at weeding out those annoying messages. If you or we should happen to goof and mark a good message as spam, click Not Spam at the top of the message.

30

Boca, 2005. február 28. hétfő, 20:37 (#)

Ez azert kiraly, mert rogton gmail-szerte az osszes hasonlo email spamme valtozhat, ezzel nagymertekben javitva a felderitesi aranyt. Ez a fajta visszacsatolas ugyebar nincs meg a hagyomanyos postafiokoknal, legalabbis 3rd party programok nelkul.

31

peter, 2005. március 7. hétfő, 23:52 (#)

Baglyoknak egy nagyon jó és terjedelmes cikk. Amit a google történetéről tudni lehet ->

Journey to the (Revolutionary, Evil-Hating, Cash-Crazy, and Possibly Self-Destructive) Center of Google

You’ve heard the story. Larry and Sergey drop out of school, start a company in a garage, then become billionaires. But will Larry and Sergey ever grow up?
By John Heilemann

http://men.style.com/gq/features/full?id=content_422

32

peter, 2005. április 18. hétfő, 06:35 (#)

2 gigabájtosra bővülnek a Gmail postafiókok
2005. április 1., péntek, 10:18

http://www.origo.hu/techbazis/internet/200504012gigabajtosra.html

33

peter, 2005. április 18. hétfő, 07:38 (#)

Egyébként nem voltam szívbajos és csináltam egy pár GMail net drive-ot ->

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
primary: kulvaros.belvaros.lakotelep.aluljaro.feluljaro.jatszoter.raktar.megallo.allomas.gyartelep.kerites.csatorna.barlang
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
secondary:
ceruza.golyostoll.filctoll.toltotoll.vonalzo.zsirkreta
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
misc: trolibusz.villamos.repulo.tartaly.bicska.paradicsom.uborka.napraforgo.sargadinnye
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

34

Boca, 2005. augusztus 11. csütörtök, 13:46 (#)

Uj dolgok a Gmailben:
Immar magyar felulet is van hozza.
Lehet HTML levelet szerkeszteni.
A tobbi:
http://www.google.com/gmail/help/whatsnew.html

35

G-mail meghivok eladok, 2005. augusztus 18. csütörtök, 05:38 (#)

500 forint atutalassal, van 50 darabom. Ha komolyan erdekel majd irom az atutalasi betetszamlaszamot. Koszi az erdeklodest.

36

G-mail meghivok eladok, 2005. augusztus 18. csütörtök, 05:39 (#)

500 forint atutalassal, van 50 darabom. Ha komolyan erdekel majd irom az atutalasi betetszamlaszamot. Koszi az erdeklodest.

37

eszpee, 2005. augusztus 18. csütörtök, 08:13 (#)

Ingyen van 50 meghívóm, írjon, akinek kell egy az eszpee (kukac) underground.hu címre. (ne a chicagogreetings@yahoo.com -ra.)

Neked, chicagogreetings@yahoo.com, sok sikert kívánok, bízom benne, hogy a spamrobotok nem fogják elkapni a chicagogreetings@yahoo.com címedet - vagy rendelnek tőled 50 meghívót a chicagogreetings@yahoo.com címre küldött emaillel.

Csók.

38

Boca, 2005. augusztus 18. csütörtök, 11:49 (#)

#36: Nagyon kocsog dolog ingyen szerzett stuffokkal uzletelni. 500 Ft-ert meg szanalmas is, 2 sorre sem eleg. Akkor mar adnad ingyen es csinalnal valami produktiv munkat.
Nekem is van gmail meghivom, ha eszpee-tol elkapkodnak :)
Aki egy kicsit is hasznalja a rendszert, ugyis kap sajat 50-et, ezert kivancsi lennek az 500Ft-os deal iranti keresletre ilyen kinalat mellett.

39

eszpee, 2005. augusztus 24. szerda, 17:59 (#)

Újabb killer feature:

http://blog.outer-court.com/forum/9781.html

40

Boca, 2005. november 23. szerda, 22:13 (#)

Most ezt találtam:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gmail#Plus-addressing

Igy bátran fel lehet iratkozni publikus levlistákra, oldalakra, ha jönnek a spamek, elég 1 szűrő rá és a csap elzárva.

41

ses, 2005. november 23. szerda, 22:30 (#)

erősödik az ajánlat :)

42

abgaspar, 2007. március 21. szerda, 19:55 (#)

Tényleg nagyon jó a gmail, jól működik, profi szolgáltatásai vannak és ingyen. Éppen ezért szégyenletesnek találtam, hogy valaki 500 Ft.ért kinálta az ingyen kapott meghivóit. Hiába, megérjük mi magyarok a pénzünket... Azt is szégyenlem, hogy senki nem koppintott az ügyeskedő orrára, igaz, a rögtön utána következő már ingyen ajánlotta fel a meghivóit.
abgaspar


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork