Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Port Quest

Pepito cikke a Torokgeek rovatból, 2005. március 21. hétfő, 07:15 | 17 hozzászólás

Vannak minden szakmának olyan alapvető kellékei, tudáskészlete, amit álmából felébresztve is ismernie kell minden szakmabelinek, hacsak egy kis szakmai büszkeség is szorult belé.

Gondolnánk.

Cégünk a rendszer adminisztrátorok utáni kutatás konstans állapotában leledzik, lévén egyik fő tevékenységünk a rendszer támogatás ügyfeleink részére, a fluktuáció meg nagy. A keresés módszertana mindeddig a hirdetés, előzetes szűrés az önéletrajzok alapján, majd interjú volt. Ezzel csak az a baj, hogy Kínában minden álláshirdetésre százával érkeznek jelentkezők.
A közelmúltban változtattunk. Az első durva szűrés után beiktattunk egy szakmai és általános képesség/intelligencia tesztet. Ehhez persze minden kicsit is potenciális embert be kellett hívni az irodába, de hát valamit valamiért. Ez úgyis a az office temp életéből megy el.

Gondolnánk, hogy az FTP, SMTP, POP és Telnet protokollok sztenderd portjainak száma a kisujjában van minden rendszer adminisztrátornak. Sajnos a rideg realitás rácáfol várakozásainkra. A kérdésfeltevés módja a Kínában szokásos egyszeres kiválasztásos volt, valahogy így:

What is the port number of the SMTP protocol?
• 21
• 23
• 25
• 80
• 110

A HTTP portra nem kérdeztünk rá, pedig rá kellet volna!
61 jelentkező közül csak 9 tudta mind a négy protokollra a helyes választ. Gyanítom, a TCP-IP port koncepciója sincs meg a társaság egyharmadának.

Az eredmények a helyes válaszok száma szerint:
4 - 9
3 - 8
2 - 16
1 - 14
0 - 14

A helyes válaszok száma a portok szerint:
Telnet - 24
FTP - 36
POP - 26
SMTP - 20

Kína lesz a következő IT nagyhatalom.

Gondolnánk.

~~~~
Addendum:
Guczó javasolta, hogy mutassuk meg Kína saját szabványai felé törekvésének irányát is. Íme:

 

FTP

Telnet

SMTP

POP

N/A

2

2

2

2

21

36

3

6

5

23

5

24

9

8

25

4

12

20

12

80

10

14

11

8

110

4

6

13

26

Azért az meleg, hogy a HTTP portot milyen sokan felhasználnák másra...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

lipilee, 2005. március 21. hétfő, 08:46 (#)

jesszus. persze ha majd tényleg ők lesznek a nagyhatalom (pusztán statisztikailag), akkor majd egy pártfőtitkári rendelettel tényleg ezek lesznek...
a másik, ami eszembe jutott, hogy eddig azt hittük itt budapesten, hogy a kínai irodánk azért nem tud csatlakozni a VPN-ünkhöz és a PVN-ünkhöz, mert húdekurvaügyesek a kínaiak, letiltották a titkosított csatornákat. hát most már elképzelhetőnek tartom, hogy nem tudják, hogy mik ezek.

2

eszpee, 2005. március 21. hétfő, 08:52 (#)

A telnetet igazán elfogadhattátok volna, 10%on belül van a tévedés! :)

3

Guczó, 2005. március 21. hétfő, 12:06 (#)

lipilee: utóbbiról lesz inkább szó.

Egyébként ne feledjük: a tesztet egyetemet végzett, informatikával foglalkozó srácok töltötték ki.
Voltak cifra megoldások, Pepito gondolom mazsolázik még az eredményekből.

4

stsmork, 2005. március 21. hétfő, 12:14 (#)

Hú, ezen én is megbuktam volna :-) A telnetet meg a mailt tudom, és történetesen a HTTP-t is, de a POP-ot meg az FTP-t nem. Persze én nem is vagyok rendszergizda. (Ha lőttem volna már be pop szervert akkor biztosan tudnám.)

Egyébként nekem nem ez a bajom a jelöltekkel, hanem a meglévő tudás alkotó módon való alkalmazásának hiánya. Volt egy munkatársam, akinek ha megmutattam, hogy a konzervnyitóval hogyan kell kibontani egy paradicsomkonzervet és ezután a kezébe adtam a konzervnyitót meg egy ananászkonzervet, akkor csak állt tanácstalanul és a fejét vakarta, mert ő csak azt tanulta meg, hogy a paradicsomkonzervet hogyan kell kinyitni, de az már nem jutott eszébe, hogy esetleg az ananászkonzervet is ugyanúgy kell.

A lexikális tudás jó alap, de én mégsem azt várom leendő munkatársaimtól, hogy fejből tudják az összes kódtáblát vagy a TCP portokat, hanem ha adva van egy probléma, akkor arra találjanak záros határidőn belül elfogadható megoldást. Ezt a képességet pedig sokkal nehezebb feleletválasztós tesztek segítségével kimérni, bár vannak rá kísérletek.

5

Pepito, 2005. március 21. hétfő, 12:41 (#)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó, ahogy a népi bolcsesség mondja...

Egyébként 49 kérdés volt. Körülbelül 10 ember bizonyult végre használhatónak abból a szempontból, hogy érdemes vele interjút csinálni. A legjobb gyerek már jön is csütörtökön dolgozni.

6

Magyar A Tom, 2005. március 21. hétfő, 15:20 (#)

Viszont próbálj meg Indiában olyan embereket gyűjteni, akik eladnak neked egy 20 forintos zoknit "egy százásé" :)))

7

Ali, 2005. március 21. hétfő, 16:51 (#)

Tudtam, hogy Guczó felbukkan! :) (A vonatutazás naplóját csonka változatában is nagyon dícsérik!)

Konkrétan rendszergazdi-jelülteket portszámokkal szűrni lehet, hogy hatékony, de én inkább hibaüzeneteket és hibajelenségek _felhasználói_ eredetű leírását tettem volna eléjük, hogy lássam, mit lépnek. Ebben akkor már stsmork kreativitási feltétele is benne lenne. Gondolom ismer mindenki olyan történetet, hogy két rendszergazda keres három órán át hálózati hibát, mire rájönnek, hogy a takarítónő kihúzott egy csatlakozót előző este... :D

8

eszpee, 2005. március 21. hétfő, 16:55 (#)

Ali, advanced level (megtörtént eset, az ominózus rendszergazda is szokott ide járni), hibajelenség: ha felkapcsolom a villanyt a szobában, lefagy a gép. :)

9

Ali, 2005. március 21. hétfő, 22:35 (#)

Az ukrán távgyógyászati és lélekkivetítési akadémiát még nem jártam ki, de ez erősen arra utal, hogy a világítás és a gép egy fázison volt, a világítás csinált egy jó kis feszültséglökést, a gép tápja meg nem szűrte a szűrnivalókat megfelelően. Alternatíva, hogy az elektromos zaj máshol jött be (hálókártya, külső hangszóró, nyomtató, stb.), de mindenképpen erre tenném a legnagyobb tétet.

Könnyű egy bölcsésznek felvilágosultnak lenni, a mérnök akár minden nap szembesülhet paranormális jelenségekkel. Az egyik kártya pl. csak akkor működött megfelelően, ha az ember a tenyerét kb. 5 cm magasságban fölé helyezte... Mint kiderült, az egyik IC lába földelés helyett lebegett, azt kellett megtalálni és újraforrasztani (akkor még kevés felületszerelt cucc volt, ma meg csak az van).

10

eszpee, 2005. március 22. kedd, 08:06 (#)

Ali, villamosmérnök hozzáállás, mondjuk átmentél, de nem ez a helyes megfejtés. :)

11

Ali, 2005. március 22. kedd, 12:28 (#)

Részemről kíváncsian várom a megfejtést. Vagy még hátha befut valakitől más? Esetleg kvíz lesz belőle és a hasonlóakból? :)

12

pala, 2005. március 22. kedd, 12:55 (#)

en volnek az ominozus rendszergazda, meg tippelgessetek, majd megmondom a megoldast...kivancsi vagyok ki mire gondol elso korben.

13

stsmork, 2005. március 22. kedd, 13:26 (#)

Pala, ez már a keddi kvíz, vagy az még csak ezután jön? :-)

14

pala, 2005. március 22. kedd, 14:10 (#)

stsmork, ha te is tippelsz akkor akar meg a kviz is lehet (-;

15

pala, 2005. március 22. kedd, 18:18 (#)

a tortenet igy szol:
telefonalt egy sales-es arc, h ha felkapcsolja a pilacsot, akkor fagy a notija, mondtam neki, h persze a villanyt - mindenesetre megnezem. Felmegyek es ott a fagyizott gep, de semmi hibat nem tapasztaltam, aztan o mondta, h a lampa - mondtam, jo kapcsold mire fagyi. 1bol 1. Persze mondanom sem kell, h 100%-os volt a hibaarany, minden kapcsolaskor lafagyott. Igy aztan sorban eloszor aram ki, semmi;halozat ki, semmi;mindenfele eszkozok ki, semmi. No vegul talaltam egy atkozott infra portot meg egy rossz neoncsovet - ok ketten voltak a bunosok. A mokas az, h ha a windowsban letiltottam az infra portot meg siman lefagyott. Vegul a gyarto nemet kepviseletetol sikerult beszereni uj firmware-t ami javitotta a hibat - persze a neon csereje ill. a port leragaszasa volt az elso megoldas. A dolognak vicces resze volt meg a kepviselettel beszelni, mert persze eloszor ok is hulyenek neztek - akarcsak en a usert...

16

Ali, 2005. március 22. kedd, 20:23 (#)

Wow! Pedig logikus. Na, érdemes ide járni, mindig tanul az ember. Köszi!

17

Gr0, 2005. március 22. kedd, 22:58 (#)

Ha már "paranormális" elektromosság: a seregben mutatta meg az egyik skac, mert elmondás alapján nem hittem el: az egyik mosógéppel (az a régi jó tárcsás) gond lehetett, mert azt tudta, hogy ha be volt kapcsolva, és a forgó víztömegbe öntötte bele az ember a mosóport (a gép teteje már rég nem volt meg...), akkor ahogy ömlött bele a cuccos, úgy halványult el a lámpa. De frankón, mondom, saját szememmel láttam.

A "tenyér föléhelyezésről" meg az jutott eszembe, hogy a suliban az egyik gépre kötött optikai egér működik érdekesen: ha úgy tartom, hogy a fényforrása a vakvilágba, fölfelé mutat, és körözök vele sebesen, akkor összevissza ugyan, de mozog a kurzor a képernyőn. Ha köbö 5 centire odatartom a tenyerem a fényforrás elé, és csinálom ugyanazt, akkor viszont a kurzor áll, mint Katiban a gyerek. Na, ezt magyarázza el valaki!

Gr0


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork