Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


High tech blogging

Éjfél Kapitány cikke a Torokgeek rovatból, 2005. május 12. csütörtök, 23:14 | 13 hozzászólás

kistech.gifRendes bloggernek benne kell lennie a technológiában. Ha a linux kernel fordítás és a java zsonglőrködés nem is elvárás, de a böngészőkről és a kapcsolódó technológiákról tudni kell egyet s mást...

Nem kevés évnek kellett eltelnie, de bekövetkezett: mostanra minden rendes böngésző elvárható módon használ CSS-t és magától értetődően flasht. Eljött az az idő, amikor nem azért használunk egy bizonyos böngészőt mert a másik szar, hanem azért, mert valamely kevéssé megfogható módon rabul ejtette a szívünket és szemünket, valamint rendelkezik néhány tulajdonsággal, amit nagyra értékelünk.

A statisztikám szerint kerek 20 százalékotok használ Firefoxot - jómagamat is beleértve. Az első olyan firefox képesség (asszem ez a legszebb magyar szó a feature helyett) ami előtt megemeltem a kalapomat, ezeknek a narancssárga ikonoknak a megjelenése volt, nem is olyan régen. Az ikonok egy-egy RSS hírforrást takarnak, így külön rss-olvasó nélkül, a böngészőből is szemlézhetjük kedvenceinket. Ez már önmagában nagy jópont, ami még nagyobbá válik, ha a böngésző jobb alsó sarkába pillantunk. Ha olyan oldalt nézünk éppen, aminek van RSS forrása, azt az alul felbukkanó ikon jelzi, és rányomva a fenti bookmarkok közé varázsolhatjuk azt. Na EZ ötlet!

firefoxrss.gif

A második említésre méltó firefox lehetőség a / gombra kötött kereső. Végre normálisan és gyorsan tudok keresni egy-egy oldalon. Ha már keresésnél tartunk, semmi akadálya, hogy a méltán világhíres Google keressen a teljes főhadiszállásomon - mióta az archívumba beszereltem ezt a készséget, azóta gyakran magam is azzal keresem meg egy-egy régebbi anyagomat.

googlecpt.gif

Operába nem tudtam beleszeretni. A hetes óta nem próbáltam mire képes, ott viszont működik a LINK tagek intelligens kijelzésének képessége. Aki Operával néz, az ebből a plusz menüsorból azonnal navigálhat a főoldalra, archívumba, elméletekre, a szószedetre, vagy a szerzőről szóló oldalra. Tetszetős és ötletes, milyen kár, hogy az Opera magára maradt ezzel a képességével...

operalink.gif

Ha van még jó ötleted, ki vele, de azt ne mondd, hogy az a menő ha www nélkül is elérhető egy oldal, mert már működik a sima ejfelkapitany.hu is :)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

Boca, 2005. május 12. csütörtök, 23:36 (#)

A LINK kepessegben nincs egyedul az Opera, de legalabb nem az eloirasok szerint csinalja, ebben viszont mindenkepp. :)
Firefoxban a navigation toolbart kell bekapcsolni.

2

Haszprus, 2005. május 12. csütörtök, 23:40 (#)

Ez a bejegyzés miről szól? Valóban a címről? Vagy arról hogy a Firefoxban van rss reader meg kereső? :) Hmm :)

Az rss reader egyébként már a maxthonban is fellelhető, ezt most csak tök mellékesen jegyzem meg.

3

Balage, 2005. május 12. csütörtök, 23:46 (#)

Az mitől függ, hogy narancssárga bigyós, vagy parabolaantennás?

Egy bajom van egyébként ezekkel az RSS bejegyzésekkel, hogy a kérdéses hely főoldalát nem lehet elérni róla. Elolvashatom bármelyik új hírt, sőt akár az összeset kirakhatom külön fülekre -- ez a sesblognál rendkívül mókás eredménnyel jár --, de magára az főoldalra ugrani nem lehet. Pedig akkor lecserélném a Bookmark Toolbaron a linkek jó részét.

4

darthwalk, 2005. május 13. péntek, 01:14 (#)

egen ezt én is hiányolom.
nekem a kedvenceim közt van egy rss könyvtár, és lejjebb helyezkednek el a sima linkek.
mennyivel menőbb lenne hoygha az rss linkekhez beolvasná a főoldalt (vagy akár hozzáférhetővé tenné annak beleszerkesztését).
illetve néhány oldalon nem találja meg az rss linket, ilyenkor jön a barbatrükk, hoyg másik oldalról hozzáadok egy rss linket és megváltoztatom kézzel a címet.
ezen még javítsatok fiúk.

amúgy nagyon elkényelmesít az rss :)))

5

Éjfélkapitány, 2005. május 13. péntek, 08:51 (#)

boca: hát, az én firefoxomban a navigation toolbar a back-forward-reload-stop-stb gombokat jelenti, nem a LINK tagek megjelenítését :(

balage: nos, én eleve olyan rss-t csinálok, ahol minden új cikkhez a főoldalam urljét adom meg. Ha jól értem ez pontosan azt eredményezi, amit te szeretnél - így jószívvel bookmarkolhatsz ;)

6

eszpee, 2005. május 13. péntek, 09:50 (#)

Gondoljunk csak bele, mire szolgálnak a feedek? Üzenetek egy site-ról, hogy "szevasz, frissültem, ez és ez a cikk megjelent". Hogyan hatékonyabb kezelni az emailjeinket, ha rákattintunk egy kontaktra, és megnézetjük, jött-e tőle valami? Esetleg külön gombbal lekérdezhetjük az összes barátunkat? Nem: van egy inboxunk, amiben együtt látjuk a friss leveleket mindenkitől - amiket aztán persze szét is dobál(tat)hatunk külön mappákba. A fentieket logikusan továbbgondolva: mi értelme van NEM az email-felülethez hasonló interfésszel kezelni a feedeket?

7

ses, 2005. május 13. péntek, 09:50 (#)

balage, ügyfélközpontúságunk páratlan: az rss-ben nemsokára megjelenik majd a főoldal linkje is, a jelenlegi rovatlink mellett - miért nem szóltál korábban? :D

8

ses, 2005. május 13. péntek, 09:53 (#)

eszpee: az ötlet szép, na de hát ahhoz olyan brózernek is léteznie kéne, amelyik ezt meg tudja csinálni, nem? ;)

9

eszpee, 2005. május 13. péntek, 09:56 (#)

ses, nem értesz semmit, pont az következik a fentiekből, hogy nem a browserben kell a feedeket kezelni! ehh, hiába beszélek! :)

10

ses, 2005. május 13. péntek, 10:01 (#)

akkor tényleg nem értek valamit. te a brózert meg a mailt két független alkalmazásnak képzeled? ne már, az annyira XX. századi... :)

11

eszpee, 2005. május 13. péntek, 10:03 (#)

Attól, hogy egy .exe-t indítasz, egy felületen nézed, az még két feladat, "két alkalmazás". Kezdesz olyan lenni, mint a titkárnő, akitől ha megkérdik, hogy milyen verziójú Word-öt használ, azt válaszolja, hogy "hát windows 98". ;)

12

ses, 2005. május 13. péntek, 10:05 (#)

ok. maradok akkor az "egyablakos" kifejezésnél :D

13

Boca, 2005. május 13. péntek, 11:05 (#)

Bocs, lehet, hogy a Firefoxbol mar kiszedtek azt a toolbart (en se talalom most), de Mozillaban benne volt, az tuti.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork