Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Dream & job

Bright cikke a Torokgeek rovatból, 2005. június 14. kedd, 12:50 | 24 hozzászólás

Vélhetőleg nem én vagyok az egyetlen, számítógépes napköziben és Computer Karácsonyokon szocializálódott játékőrült, aki valamikor a magnófejállítás és a ?LOAD ERROR korában rácsodálkozott a Commodore Világ nevű, minden porcikájában ronda, ám tartalmát tekintve annál színvonalasabb sajtótermékre, majd kitalálta, hogy a legújabb szórakoztatóelektronikai szoftvereket tesztelni, és azokról pénzért mókás cikkeket írni a világ legjobb munkája, egyszersmind elhatározta, hogy ha felnő, belőle is CoV-os zsurnaliszta lesz. (Ezt a bekezdést a Rigó utcai példamondat-válogató bizottság támogatta.)

Aztán a sors úgy hozta, hogy néhány év múlva már tényleg játékokról írtam cikkeket – nem tettem az ügy érdekében, teljesen véletlenül alakult így: a főiskolára járva valami könnyen végezhető munkát kerestem, a szomszédos koleszszobában pedig éppen az a srác lakott, aki a CoV egyik külsőse volt. Ennek már kilenc éve, és mellékesben azóta is írogatok a hazai gamerlapoknak, úgyhogy ennyi idő bőven elég volt arra, hogy rájöjjek: mégsem ez az ultimate dreamjob. (Annak ellenére, hogy valóban kellemes elfoglaltság, és hogy én is azok közé tartozom, akikből egy frontális lobotómia sem tudná kiirtani a képernyő előtt üdvözült vigyorral mikrokapcsolós joystick-et rángató, SZTK-szarukeretes szemüvegben pompázó gyereket.) Ezt alátámasztandó, álljon itt amúgy hárombetűs-férfimagazinosan 10 ok, amiért nem a játék-újságírás a világ legjobb melója:

1. Határidők. (Van kérdés?)
2. A bugos/unalmas/ocsmány grafikájú borzalmakkal is játszanod kell.
3. Mivel játékkritikákból nem lehet megélni, passziódat össze kell egyeztetned a „civil” melóddal, ami nem megy zökkenők nélkül. („Kolléga, az az űrhajós marhaság a monitorán pontosan melyik funkciója cégünk ügyviteli szoftverének?”)
4. Mindig akad legalább egy olvasó, aki nálad jobban ismeri a játékot, és meg is talál levelével, ami mindenképpen idegesítő, és esetleg szakmai önérzeted is kikezdi. („Azt írtad, hogy a Guardian a legjobb egység földiek ellen, pedig az Ultralisk upgrade után két ponttal jobban sebez, ráadásul gyorsabb is.”)
5. Az megvan, hogy ha egy picit értesz a számítógépekhez, minden ismerősöd hozzád fordul tanácsért (akkor is, ha csak egérpadot akar venni), elvárják, hogy naprakész infóid legyenek a hardverpiacról, és nem értik meg, hogy nem installálhatsz XP-t az ősöreg 486-osukra? Na, képzeld el ugyanezt játékokkal...
6. Becsületes, a BSA által kikezdhetetlen adófizető állampolgárként szörnyű erkölcsi kompromisszumokra, hovatovább bűnpártolásra kényszerülsz, amikor egyes magazinok szerkesztői netről szedett kalózmásolatot nyomnak a kezedbe, és azzal próbálnak nyugtatni, hogy egy hét múlva megveszik a gyári verziót is, „de így gyorsabb”.
7. A sok játéktól rettenetes marhaságokat bírsz álmodni. Fent említett koleszes cimborám egyszer Norton Commander volt álmában, és elmondása szerint roppant frusztráló élmény volt. Számomra egy Doom-pályás rémálom volt emlékezetes, illetve az, amiben Tetris-kocka voltam. Nem, nem akarok beszélni róla.
8. Egészen biztosan összeveszel legalább egy magyar játékfejlesztő/forgalmazó céggel, pedig csak erősen kozmetikázva merted leírni, mekkora rugdosnivaló fos, amit fejlesztettek/forgalmaztak.
9. Végső soron rájössz, mennyivel élvezetesebb volt a játék, amíg nem kellett munkaként tekintened rá.
10. Nincs hét, hogy valamelyik ismerősöd ne jegyezné meg: „A legújabb játékokkal játszol, és még fizetnek is érte? Baszki, ez a világ legjobb melója...”

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (24)

1

eszpee, 2005. június 14. kedd, 12:53 (#)

Nagyon szép összefoglalás, köszönöm, hogy visszaadtad a jelenlegi munkámba vetett hitem! :D

2

Balage (TRf), 2005. június 14. kedd, 13:06 (#)

9 pont rendben van, bár a 4-es nagyon lite-osra sikerült. Kihagytad belőle a "Hátte mekora lémer vagy fa&@^ˇ^om!" címzést!!

A 6-os viszont övön aluli.

3

Balage (TRf), 2005. június 14. kedd, 13:21 (#)

Egy hét múlva megveszik a gyári verziót? Na oda már csak nem süllyedünk, hogy olyan játékokról írunk, amit előtte megvettünk! LOL!

Pontosan kell tudnod, mekkora hígfos a hazai játékforgalmazás (tisztelet a kivételnek), és hogy a külföldi anyacéget ez mennyire nem hatja meg, simán lepattint magáról, hogy menj a helyi képviselethez.

Ha tisztességesen akarsz játszani, egyrészt hátrányba kerülsz a tiszetességtelen konkurenciával szemben, másrészt az olvasóid nagy része, akik szintén letöltötték már egy hónapja azt, amiről te csak a követkő számba fogsz írni, elpártolnak tőled, mert "ótvaros régi szarokról írnak a hülye lúzerek". Végső soron megdölesz. In memoriam PC-X Magazin. (Bár ez kicsit sántít, de ez is benne volt.)

Nem a játéksajtó fogja helyreállítani idehaza a játékszoftverpiacot romjaiból. Az a forgalmazók feladata volna. De amíg egy GTA San Andreas (megelőlegezem: ócska) magyar kiadása heteket késhet az európai premierhez képest, ha ugyanazért a pénzért (mit ugyanazért a pénzért, a másfélszereséért!) szarabb minőséget kapok itthon, mint egy amerikai klambó, akkor ne csodálkozzunk, hogy kalózszerverekről dolgozik mindenki a játékszakmában, és piros betűs ünnep, ha a népek sorban állnak egy játékért (lásd WOW és a GTA SA angol változata).

4

Bright, 2005. június 14. kedd, 13:37 (#)

Balage, nem tagadom a 6-os pont provokáló jellegét, de az "egyes magazinok" kitétellel asszem' védve vagyok.

Egyébként dolgoztunk együtt. ;)

5

gandalf, 2005. június 14. kedd, 14:18 (#)

lol, én is álmodtam már tetris kockákkal, amint lehúnytam a szemem, elkezdtek hullani lefelé. De a legrosszabb az volt, amikor xonix voltam álmomban, és én kellett elkapjam a kis világító négyzetet. És mivel akkor már 286-osom volt, mindezt 400-szoros sebességgel, mert nem lehetett állítani a játékon...

6

Balage, 2005. június 14. kedd, 15:10 (#)

Amikor aktívan Age-eztünk még sessel, bmikivel és dmikivel, akkor nagyon sokat álmodtam Age-dzsel, sőt, ha elaludtam a tévé előtt, simán összekombináltam a tévében történteket valahogy az Age-dzsel, az milyen beteg volt. Már elmúlt... :-)

7

eszpee, 2005. június 14. kedd, 15:11 (#)

Engem mostanában lila fejkendős barmok kergetnek egy kertvárosban, de általában fel szoktam ébredni. :)

8

Balage, 2005. június 14. kedd, 15:13 (#)

Welcome to Los Santos, nigga! You down?

9

eszpee, 2005. június 14. kedd, 15:18 (#)

I always down, bro! I ain't no busta!

10

Runcájsz, 2005. június 14. kedd, 17:45 (#)

Balage, remélem az az Age-es álmok megint előjönnek majd az Age3 személyében! ;)
Én már nagyon várom! Az AOM közel sem hozta azt az élményt.

11

ses, 2005. június 14. kedd, 18:59 (#)

Hát, ha ti is újra kardot ragadtok, testvéreim... ;)

12

Gr0, 2005. június 14. kedd, 19:34 (#)

Remélem, ez a király post hagyományteremtőnek bizonyul! Már tippem is van a következő vendégmelósra: lehetne egy nőgyógyász :)))

Gr0

13

Gr0, 2005. június 14. kedd, 19:37 (#)

No, és azt képzeljátak, mikor heteken át SimCityvel nyomultok, aztán éjjel kiver a veríték, mert nem sikerül ebszeerezni egy építési engedélyt :))))

Gr0

14

BaBe, 2005. június 14. kedd, 21:17 (#)

Nektek itt fenn, előttem mind qrvára könnyű. Próbáltatok már együttélni 3 nővel, akik szintén játszanak, és mindhárman a ti játékaitokat fikázzák - vagy épp ellenkezőleg, megpróbálják stikában előbb végigvinni, mint ti, hogy aztán azzal vagizzanak? :)))

15

ses, 2005. június 14. kedd, 21:52 (#)

BaBe, ez a "három nővel élsz, akik stikában végigviszik, majd előtted vagiznak" beleszólás nem semmi. Felteszem, nem sokan próbálták, de 7-8. általános táján azért álmodoztak róla :)

16

BaBe, 2005. június 14. kedd, 23:56 (#)

ses, direkt magyarázol félre, :)), de ebből is látszik, mennyire nem vagyunk egyformák (már pasik és nők), mert 7-8. táján pl. abszolút nem vágytam arra, hogy három pasival éljek együtt, még ebben a most meglévő, hagyományosnak mondható formában sem :)
Egyébként persze már rég beleszoktam, csak _azt_ a kamaszos vigyort rühellem, ami azt jelenti, hogy: lenyúltam a játékodat, és ha csúnyán nézel, még el is mondom, hogy a következő pályán mi lesz... :)))
Szóval simán az irigység szólt belőlem, nehezen képzelem el, hogy egy barátnő nyafizzon addig, míg a gép elé nem engeditek, és meg kelljen várni, míg végre elalszik, és szabaddá válik minden gép. (És konzol.)
Családilag az azonban közös, hogy ha nem jön be egy játékkritika (az író lehúzza, mi meg imádjuk, vagy fjordítva, vagy ömleng, hogy gyönyörű, és közben kockás a hős hasa), akkor négyen szidjuk a cikkírót. Van itt összetartás, csak nem mindenben :)

17

Gr0, 2005. június 15. szerda, 00:26 (#)

BaBe,
teljesen egyetértek. Én sem vágytam soha az életbe arra, hogy három pasival éljek együtt :)

Gr0

18

BaBe, 2005. június 15. szerda, 05:52 (#)

Gr0, :)))))))))))))))))))))))))))))))
nem is értelek, miért nem :))))))))))

19

Deansdale, 2005. június 15. szerda, 08:29 (#)

Gyanítom nem voltál kolis, Gr0 :)
Egyébként gondolom az együtt élni és együtt lakni fogalmakat csak véletlenül kevertétek össze :))))
Bár, végülis 4 csajt el bírnék képzelni kisebb kavalkádban, de nem hiszem hogy túl sok élő példa lenne ilyenre kis hazánkban...

20

Gr0, 2005. június 15. szerda, 09:01 (#)

Deansdale,

mindösszesen öt évig :))))

Gr0

21

Dimi, 2005. június 15. szerda, 09:53 (#)

A projekt, amelyben dolgozom, tobbek kozott Thaifoldnek is dolgozik, amibol az kovetkezik, hogy evente ketzer-haromszor meg kellene latogatni azt az orszagot.
Nos, amikor kell, akkor kiderul, hogy thaifold egy alulfejledt, veszelyes, esozaporos orszag, amelyet az isten azert teremtette meg, hogy ne lehess a baratnoddel hetvegen. (vagy legalabbis ez latszik a mindennapi hotel-taxi-iroda-taxi-hotel-olvas rendszerben)

22

Ali, 2005. június 15. szerda, 10:06 (#)

Dimi,
részvétem. :) Hamburgeresnek lenni valamelyik aluljáróban sokkal-sokkal kevésbé igényel ilyen kellemetlen utazgatást, szerintem próbáld ki!

23

Eric Cartman, 2005. június 15. szerda, 15:14 (#)

Mi Thyfiel'd magyat éttermeit teszteltük anno Józseffel (édes-savanyú csilispacal üvegtésztával rlz), azóta is odajárunk "alulfejledni". Mi is ezt a terminológiát használtuk a titkosított minisztériumi beszámolóinkban, utána fogunk nézni, ki is vagy te, Dimi. Álmaim vannak nekem is: egyszer flambírozott sült banán voltam, akkor nagyon melegem is volt, de szrencsére általában csak kergetnek.

24

-=Flatline=-, 2005. június 17. péntek, 12:27 (#)

+1 = Sohasem azokat a shotokat válogatják be, még ha ki is emeled, mint amiket nagy műgonndal perceken át beállítva elkészítettél... (Ha éppen szántál rá időt :) )


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork