Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


DVD Jon

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. június 29. szerda, 09:29 | 4 hozzászólás

20050629_dvdjon.jpgKevésbé közismert nevén Jon Lech Johansen, egy 1983-as születésű norvég srác. IT arcképcsarnokunk első része következik.

16 évesen részt vesz a DVD lemezek másolásvédelmi kódjának (CSS) feltörésében (azóta se derült ki egyértelműen, hogy milyen szerepe volt pontosan, mindenesetre először ő "publikált" egy működő programot). A motivációról eltérő információk keringenek, nekem a "megcsinálom, mert meg tudom csinálni" és a "csak így lehetett open source DVD lejátszót írni" vonal a legszimpatikusabb. 2003 környékére lezárultak a perek, a srác megúszta, nem kis részben egy fel nem derített német kapcsolatra hivatkozás miatt.

Azóta maga a DeCSS kód a kétségbeesett tiltási kisérletek hatására átkerült a netes népművészetbe, pólótól kezdve haikuk sorozatán át minden formában utánközölték már.

Ugorjunk is tovább, hiszen a történet csak itt kezdődik, a DVD másolásvédelmi kód után a következő áldozatok csak címszavakban:

  • 2003 - streaming QuickTime
  • 2004 - FairPlay (az Apple másolásvédelmi eljárása), a DeDRMS ezt töri, majd a FairKeys már az Apple iTunes szervereiről szedi az ehhez szükséges kulcsokat
  • 2004 - AirportExpress (az Apple drótnélküli megoldása) kódolás
  • 2004 - WMV9 - gondolom az egyoldalúság vádjának elkerülése miatt a következő egy Microsoft videókódoló eljárás volt, a cél itt is az, hogy lehessen Linuxon ilyen fájlokat is nézni
  • 2005 - DRM - vissza az Apple-höz, a PyMusique-kal (Jon itt "csak" társszerző) másolásvédelem nélküli zenéket lehet vásárolni az iTunes zeneboltból. Az Apple 4 napon belül korrigált, és működésképtelenné tette a programot. Jonék új PyMusique-ja még aznap kint volt, a végeredmény azóta is 2:1.

És végül az apropó, hogy miért most írok erről: A Google tegnapelőtt bejelentett videólejátszóját 24 órán belül törte Jon, hogy lehetővé tegye a nem csak a Google szerveren hostolt videók lejátszását is.

Azt hiszem a jövőben is érdemes lesz figyelni a blogját. (A "So sue me" név pedig tízpontos pimaszság, de hát mit várjon az ember egy 21 és fél éves sráctól.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Peter Orosz, 2005. június 29. szerda, 10:58 (#)

DVD Jon a történelem legnagyobb szabadságharcosa, örülök hogy írtál róla. Ő azon kevés emberek egyike, aki joggal használhatna BAD MOTHER FUCKER feliratú pénztárcát.

2

ee, 2005. június 29. szerda, 14:09 (#)

A blogján mintha egy link lenne az oldalán
a http://code.google.com/vlc-diff.txt fájlra, amit ha jól hiszem a gugli rakott ki. (Tippem szerint a vlc gpl licenszű lehet és amiatt).
Ebbe egy ctrl+f google.com-mal egyszerű megtalálni az inkriminált részt.

Szóval a "24 órán belül törte" kifejezés talán egy kicsit túlmitizált. Tény, hogy ezek alapján szorgalmasan összedobta a patch-et is hozzá, ami valószínű rutin munka volt (neki).

Szerintem amit most csinált, az csak egy blogbejegyzés tőle.

Amit eddig csinált, azt viszont mindenképpen el kell ismerni.

3

eszpee, 2005. június 29. szerda, 16:13 (#)

ee, köszi az infót, igazad lehet. mindenesetre apropónak jó volt ez is, hogy írjak róla. :)

4

lipilee, 2005. július 4. hétfő, 15:27 (#)

nobel-dijat dvd jonnak :)
most akkor ilyen legendas hackerek lesznek itt? kevin mitnick es a haverok?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork