Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


index.hu - mélyreható ráncfelvarrás

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. június 20. hétfő, 18:47 | 6 hozzászólás

Minden beharangozás és utólagos komment nélkül ma délelőtt designt cserélt az Index. A változások nem túl feltűnőek, én is csak azért vettem észre, mert vagy fél órán át egy CSS nélkül jelent meg az oldal - ahol faragnak, ott forgács is hullik. A teljesség igénye nélkül futottam át az általam észlelt változásokat.

Mindenekelőtt két lementett PNG pageshot Operából, ha valaki követni akarja az apróságokat:

Első ránézésre a legszembetűnőbb változtatások:

  • Szellősebb lett a szövegek tördelése. A sorközök és a margók növelésével olvashatóbb lett az oldal, nem tűnik annyira zsúfoltnak.
  • Mivel a lapszélességen (jó öreg 800x600-ra belőtt 770 pixel) nem változtattak, így a nagyobb margók miatt elvesztett helyet a bal oszlop rovására gazdálkodták ki, de mivel ott általában statikus tartalmak vannak, ez jobb is így, több hely jut a friss elemeknek.
  • Átszervezték a fejlécet: pár link lekerült a nagyobb figyelmet jelentő baloldali sáv tetejére, fent picit átrendeződtek a sorrendi erőviszonyok, és bekerültek a használtautó, karrier, indexnet linkek. (Ezek eddig is meglevő tartalmak voltak.) Az egész kereső sor is átkerült oldalra, így pár pixellel hosszabb a legértékesebb, görgetés nélkül elérhető címoldali rész. Érdekes, hogy az egyetlen eltűnt elem a freeblog linkje, nem is kapott helyet sehol az új címlapon. Mi lehet mögötte? Nem jött be a blog-befektetés? Mindenesetre a freeblog.hu-n ott az indexes fejléc, bár némileg levon az értékéből, hogy pont a logó nem kattintható rajta.
  • A baloldali oszlop tartalmában is kompaktabb lett, eltűnt róla a ritkán frissülő hálószemparádé (egy ideje már úgyis csak a velvetből jött a tartalom), a megmaradtak is kevesebb grafikával, áttekinthetőbben jelennek meg. (Van egy fogadásom, hogy a fennmaradó üres narancs sávon is hamarosan hirdetéseket láthatunk.)
  • A legalsó túlélőkészlet is pár pixellel rövidebb lett, hála az okosabb tördelésnek.
  • (Az, hogy a két változatban éppen hol van és nincs hirdetés, érzésem szerint inkább a sales osztály és nem a design függvénye.)

Ez idáig szép és jó, de a komolyabb változások mélyebben vannak. Íme két pageshot szintén Operából, de ezúttal kikapcsolt stíluslapokkal, és mellette a lementett források is txt formátumban:

Hohó! XHTML Transitional! Semmi browserválógató javascript! Továbbá:

  • Táblázatos helyett szép bullet-list menü
  • Címek korrekten headingekkel
  • Sokkal kevesebb formázó táblázat a tartalomban

Bár a forrás persze továbbra sem valid, de szépen látszik, hogy elindultak a szabványosítás útján. (A hibákból érződik, hogy ezek nagy része már a tartalomból jön, ami egy régi, nem XHTML-re felkészített CMS átka lehet.)

Update: azóta az oldal valid XHTML, bízzunk benne (és a sok szerkesztőben), hogy így is marad.

Ezek a belső változások sokkal fontosabbak a kívülről csak apró plasztikai műtétnek tűnő beavatkozásoknál. Az általam vizsgált két címoldal között közel kétszeres a file-különbség - ha a képeket nem számítjuk, kétszer olyan gyorsan jön le az új címoldal a réginél. (Sajnos ez a szórakoztató html kommentek kiejtését is magával hozta...)

Nem próbáltam, de biztos vagyok benne, hogy mobilon is egy fokkal könnyebben nézhető lett az index - bár ott továbbra is a vakbarát verzió a használhatóbb. Amire, ha így folytatják, talán nem is lesz szükség. Reméljük, csak így tovább, ezúton gratulálok annak, aki átverte ezt a melót a vezetőségen, meg persze annak is, aki megcsinálta.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

blumi, 2005. június 20. hétfő, 18:59 (#)

A pozsi volt az! A mi ferink!

2

eszpee, 2005. június 20. hétfő, 19:00 (#)

Ferikém! Keblemre! :)

3

pozsi, 2005. június 20. hétfő, 19:29 (#)

most valid, amig bele nem barmol valamelyik cimlapos :) de persze az ultimate az lenne ha kijavitana a szerkrencer. na majd holnap.

4

eszpee, 2005. június 20. hétfő, 20:48 (#)

Belebarmolt :)

5

alsa, 2005. június 28. kedd, 01:25 (#)

Hogyan kell egy egesz oldalt egy bitmap-be menteni? Van ilyen plugin, vagy illesztgetni kell a screenshotokat?

6

eszpee, 2005. június 28. kedd, 08:43 (#)

Vannak ilyen programok, például a SnagIt, de biztos még egy tucat másik is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork