Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Megvalósítható időutazás

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. június 20. hétfő, 08:45 | 21 hozzászólás

Az időutazás egyik paradoxonának megoldását igéri a cikk, de nekem kicsit erőltetettnek tűnik. Röviden: ha vissza tudunk menni az időben, akkor kell lennie valaminek, ami megakadályoz bennünket abban, hogy valami olyat tegyünk, ami megváltoztatná a jelent, amiből elindultunk. Bár a cikk egy konkrét apagyilkolászós példát említ, ha a pillangó hatásra gondolunk, ennél jóval kisebb változtatások is végzetesek lehetnek, így az időutazás a cikk alapján max nézelődést jelenthetne. Mondjuk én kiegyeznék.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (21)

1

ses, 2005. június 20. hétfő, 09:15 (#)

Ha megölhetnéd az apádat gyerekkorában, az nyilvánvalóan beleköpne az időutazós levesbe, tehát ha vissza is mehetsz a múltba, valamiért nem ölheted meg.

És ezt a bölcsességet egy "egyetemi professzornak" és egy egész "fizikuscsapatnak" sikerült kitalálnia! A nyomába nem érünk Amerikának. :)

2

Bright, 2005. június 20. hétfő, 09:28 (#)

Én leginkább arra volnék kíváncsi, hogy elmúlik-e a mai másnaposság, ha visszamegyek a tegnapba és nem rúgok be...?

3

akakij, 2005. június 20. hétfő, 09:52 (#)

Na, elmondom hogy van ez frankon... :)
Vegtelen sok parhuzamos idokrol szoktak beszelni. Mindig minden lehetoseg megtortenik, te dontod el, hogy melyikben veszel reszt.
Ha visszaindulsz, akkor csak azon a szalon tudsz visszamenni, melyen odajutottal, ahol vagy. Onnan kezdve, megint valaszthatsz, ekkor egy masik szalon fogsz ujra elindulni. Persze, hogy nem tunik el senki, akinek megoltek az apjat, mert azon a szalon, ahol letezik, azon nem oltek meg...

Na. mostmar ertitek? Elore sokkal bonyolultam a dolog. Semmi garancia nincs, hogy nem a nagy semmibe erkezel.

Akakij,
gyakorlott idoutazo es kezdo kinyilatkoztato

4

Boca, 2005. június 20. hétfő, 10:00 (#)

Bright, eltunik. Ahogy a Vissza a jovoben is eltunik a fenykeprol az arc. Ha megolod az apadat, akkor nezd meg a szemelyidet.

5

ststofi, 2005. június 20. hétfő, 10:28 (#)

áh, már értem hogy miért érzem úgy, hogy FIGYELNEK állandóan.... brrr.... krrrr.... ;)

6

Kenny, 2005. június 20. hétfő, 11:00 (#)

Ajánlott olvasmány Paul Davies Hogyan építsünk időgépet? c. műve. Eszerint féregjáratot kell építeni, amelynek két végpontján nem ugyanúgy telik az idő. Így a legkorábbi időpont ahová vissza lehet menni, az az időgép építése, ráadásul az sem triviális hogy egy ember képes lehet-e a féregjáratban közlekedni. Azért egészen szórakoztató könyv.

7

hip, 2005. június 20. hétfő, 14:13 (#)

Nekem a Végső visszaszámlálás c. film jut eszembe, ahol a 'civil' Lasky hasonló témájú, filozofikusnak szánt kérdését (mi van, ha visszamegyek a múltba és megölöm a nagyapámat, mielőtt az apámat nemzené) Owens parancsnok ezzel torkolja le: "Mi ez? Ütődött egyetemisták nyilvános vitaköre?"

8

melon., 2005. június 20. hétfő, 16:03 (#)

stsofi: az csak teljesen normalis paranoia. Mindenkinek van ;)

Van nehany sci-fi iro, akinek eleg jol sikerul megfognia a dolgot. Nem vegtelen sok parhuzamos ido van, hanem egyetlen, de annak felepitese szovetszeru, ahol a dolgokat kisebb valtoztatasokkal nem tudod befolyasolni, pl. nem eleg megolni XY apjat, ha holtan akarod tudni XY-t, mert XY anyja akkor massal talalkozik es ugyis megszuletik. Ellenben ha lebombazod az egesz varost, ahol XY anyja es apja el, azzal eleg nagyot hasitasz a 'szovetbe', es nagyobb a valoszinusege, hogy nem szuletik meg XY. Viszont egy ilyen nagy ereju beavatkozasnak belathatatlan kovetkezmenyei is lehetnek.

Legyetek ovatosak

m.

9

eszpee, 2005. június 20. hétfő, 16:14 (#)

melon, ha XY apját megölöd, akkor jó esély van rá, hogy XY nem ugyanazzal a génkészlettel születik, így nem is lesz ugyanaz az XY.

továbbá a legkisebb beavatkozásnak is lehetnek beláthatatlan következményei, mint azt írtam volt.

10

wice, 2005. június 20. hétfő, 16:18 (#)

a legutobbi galaktikaban volt egy jopofa novella, mely szerint egy tudos bebizonyitja a fel galaxis uranak, h az idogep megepitese elvileg lehetseges, de gyakorlatilag az univerzum nem engedi, h megtortenjen. bizonyitekokat sorol, amelyek arra mutatnak, h tobb civilizacio is megprobalta megepiteni az idogepet, de vmiert mind osszeomlottak, mielott a gep elkeszult. azt javasolja az uralkodonak, h vhogy szivarogtassak ki a veluk regota haboruban allo ellensegnek az idogep megepitesenek a modjat, persze a civilizacio-osszeomlasos resz nelkul, akik majd jol megprobaljak megepiteni, es megszivjak. az uralkodonak tetszik az otlet, felveszi a telefont, h szoljon a hirszerzes fonokenek, inditsa el a kiszivarogtatos hadmuveletet. ebben a pillanatban a bolygojanak a napja szupernovava alakul.

a vilagegyetemmel nem lehet viccelni.

11

Kenny, 2005. június 20. hétfő, 18:07 (#)

A cikkben leírtak egyébként a "Kronológia védelme" feltevés egyik változatának tűnik, amely szerint létezik a fizikai törvényekbe ágyazva egy ilyen védelmi mechanizmus, amely megvédi az oksági összefüggések felborítását, hasonlóan ahhoz ahogyan az eseményhorizont megakadályozza a csupasz szingularitás megjelenését az Univerzumban. Vagy valami ilyesmi.

12

PAStheLoD, 2005. június 20. hétfő, 19:55 (#)

#9: A génkészlet nem fontos, IMHO...

13

ses, 2005. június 20. hétfő, 20:58 (#)

Ha neked nem fontos a génkészlet, akkor szerinted mi alapján dönt úgy valaki, hogy visszamegy őst gyilkolni? Pusztán szociális hatások? ;)

14

Ali, 2005. június 21. kedd, 01:04 (#)

Eddig bizonyos cikkírási vállalásaim miatt hanyagoltam a témát :), de egyébként nekem ezügyben Asimov egy klasszikus könyve jut eszembe először, a "Halhatatlanság halála".

Ami pedig a dolog reális oldalát illeti, úgy tűnik, hogy a megmaradási törvények és az entrópia növekedése az, ami "a nagy egészet" tekintve alap. Hawkingot és Penroset olvasgatva hajlok arra, hogy elhigyjem, az idő iránya makroszinten mindenképpen meghatározott, mi a makrovilághoz tartozunk, s ez jó, mert különben, ahogy Nebulus felhíta rá a figyelmemet, interferálnánk a kerítések mellett elhaladva. :)

Ettől függetlenül egyfajta időgéppel már nagyon rég óta rendelkezünk, ez visszatekintést biztosít a múltba, egyre javuló módon: a rögzített információ. Írások, szobrok, festmények, újabban képi és hanginformációk is.

15

melon, 2005. június 21. kedd, 08:54 (#)

eszpee #9: a génkészlet ebben az elméletben nem tehet keresztbe az időfolyamnak, lehetnek kisebb döccenések, de nagyjából ugyanaz történik majd, mint ami eredetileg történt volna. Ez kb. annyit tesz, mintha egy kanál cukrot szónál a folyóba egy tonnányi helyett... minél kisebb jelentőségű a beavatkozás, annál kevésbé változik meg bármi számottevően.

16

eszpee, 2005. június 21. kedd, 09:11 (#)

Na de melon, ha nem XY születik meg, csak valaki más helyette, azt hogyan értelmezhetjük "kisebb döccenésnek"? Pláne, ha mondjuk az illető ezért nem lesz elméleti fizika zseni, és nem fedezi fel az időutazást? :)

17

Alfi, 2005. június 21. kedd, 09:31 (#)

Lényegében a linerális idő kizárja az időutazás lehetőségét, de a körkörös idő, hogy a múltból eljutunk a jelenbe,a jelenből a jövőbe,a jövőből a múltba máris megadja az időutazás elméleti lehetőségét.
A két idő közötti különbség megértéséhez rajzolást javaslok.
Vegyél elő papírt,íróeszközt és húzz egy egyenes vonalat,ezt nevezzük el
idővonalnak és jelöld be rajta a 0-ik évet és a mostanit 2005-öt.
Máris van egy kétezer éves idővonalad.
Természetesen ez más intervallumokkal is elkészíthető.
A körkörös idő megértéséhez rajzolj le egy kört jelöld be három helyen és írd mellé, hogy múlt,jelen, jövő.
Azonnal látszik, hogy az idő összefonódik önmagával és az ITT ÉS MOST elveszti jelentőségét.
Hova akarsz utazni a múltba vagy a jövőbe?:-)))

18

eszpee, 2005. június 21. kedd, 09:37 (#)

Alfi, fogj egy papírt és tollat, rajzolj rá egy négyzetet, bele kis karikákat, mutatókat, kapcsolókat. Ez az időgép tervrajza, azonnal látható, hogy kivitelezhető az időutazás! ;)

19

Alfi, 2005. június 21. kedd, 09:51 (#)

eszpee,a jelenlegi inkarnációm nem erről szól.:-)))

20

Alfi, 2005. június 21. kedd, 15:25 (#)

eszpee,te is időutazó vagy.:-)))
Elmélázol a múlton,a régi szép emlékeken és már ott is vagy.
Ha állandosul legfeljebb heveny
nosztalgiát diagnosztizálnak nálad.:-)))

21

timetravelone, 2006. március 2. csütörtök, 13:42 (#)

Minden csak nézőpont kérdése.
Mert ha a tegnap estére gondolok, amikor eldöntöttem hogy utána járok ezeknek a dolgoknak, és megkeresek néhány fórumot ezzel kapcsolatban, akkor végül is a jövőmröl döntöttem és most ép a múltamról írok. Végül is az ami nemszámít az pont a jelen, mert az ami nem állandó! Igaz a jövő sem teljesen, mert döntések sorozataitól függ. De ezt felfoghatjuk bizonytalanságnak. Vagy párhuzamos világoknak, ahol minden döntésem, és mindenki más döntése is befolyásolhatja a jövőmet, mint a hogy a múltatmat is befolyásolta. Pl: Ha mondjuk Attila a hunok királya, nem itt telepedett volna let, esetleg én lehetnék Bill Gates! Ha mindenki más döntése épp így hozta volna. Magyarul az hogy ebben a világban épp mi a szerepem az már fix! Hogy mit hozok ki belőle, az más dolog.
Ezt tovább gondova, ha időben akarnék utazni akkor merre menjek? Vissza? Ha javítani akarnék, szerintem visszamennék, és lehet hogy rontanék vele mert előre nem tudom mi lesz a következménye. Mert előbbre még nem mentem. Addig hiába is mennék, amíg vassza nem mentem, és nem változtattam azt amit.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork