Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


OSx86

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. augusztus 20. szombat, 22:33 | 9 hozzászólás

Miközben mi arról filozofálgatunk, mennyire legális és mennyire jó fej húzás az, hogy az Apple csak saját hardverre adja ki az OSX-et, a világ elrohan mellettünk, már bontogatja szárnyait az OSx86 projekt, hardver kompatibilitási listával, installálási instrukciókkal. Megcsinálta ezt valaki itthon? Mennyiből?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

eszpee, 2005. augusztus 20. szombat, 22:37 (#)

Azért az ilyen kommentek elég igéretesek:

IBM Thinkpad X31

Method: native, using the deadmoo VMware image

Hardware: Pentium M 1.6 GHz 768MB ram, video: Radeon Mobility M6

Comments: Just wrote the image to a spare HD. Boots up first try without booting in 'safe mode' or anything. Sound works though iTunes doesn't. I think this is releated to SSE3 and Rosetta. I didn't patch anything yet. It is FAST. Boots up in about 45 seconds. Network works great (Intel Pro 100).

2

Kelt, 2005. augusztus 20. szombat, 22:43 (#)

Többen is megcsinálták. Taracque (http://href.hu/x/guz ) egészen biztosan, de a beszeljukmac.com osx86 topikjában is vannak még páran működő "devkittel".

Persze az igazán érdekes a hivatalos x86 kiadás lesz, mert a devben a hírek szerint igencsak gyenge volt a védelem.

3

eszpee, 2005. augusztus 20. szombat, 23:09 (#)

Köszi a linkeket! (Házi feladat felírva, kérdés előtt szétnézni...)

4

geezer, 2005. augusztus 21. vasárnap, 14:43 (#)

Persze, tök egyszerű megcsinálni; több módszer is van - nameg egy idő után kezdheted írni a saját drivereidet (gfx, usb, wifi stb.) mert egyszerűen nincsenek; meg a saját programjaidat a platformra, mert a Rosetta (PPC kód realtime fordító) még elég instabil..:) viccnek, developereknek jó, használni - egyelőre értelmes dologra - nem. Izgi 50-szer végighúzni a dock genie-effektjét, de az 50. safari fagyás után már inkább idegesítő... nameg a fő kérdés: minek szórakozzon ezzel az ember, amikor egy mac előtt ül úgyis?! :D

5

litch, 2005. augusztus 21. vasárnap, 17:13 (#)

http://www.brucebeh.com/installosx86.txt
ez mar megvolt?
amugy az almanak nem az egyetlen elonye a mac os, de ketsegkivul ha lesz macos86 __hivatalos__ akkor azt kell hasznalni

mar csak azert is mert *BSD alapu a kod egy resze. :)

mondjuk en kivancsi leszek hogy a szinte 0-as latency a hangkartyak eseteben elerheto lesz-e x86-on is.

6

geezer, 2005. augusztus 21. vasárnap, 22:19 (#)

a NetBSD ami az OSX-ben van, csak egy része a rendszernek, az OSX _nem_ NetBSD, hanem Mach kernel alapú (a NeXT időkből, ugye). Virtuálisan a BSD csak egy csomagkészlet, akár a telepítése is elhagyható lenne.
Hivatalos OSX noname PC-re pedig soha nem lesz :)

7

Kelt, 2005. augusztus 21. vasárnap, 22:38 (#)

geezer:
Ennyire azért nem egyszerű. :) A Rhapsody, ami a 10.0 elődje volt 4.4BSD alapokon íródott, de a BSD Family tree szerint a Jaguar óta "van benne" FreeBSD kód is. A userland elvileg a FreeBSD-ből származik. És ennek a tetjére még jön a Quartz Extreme és az Aqua, ami teljesen saját és a NeXT-es örökség, amit Jobs hozott magával. Olyan a rendszer, mint a parizer. :)

8

litch, 2005. augusztus 22. hétfő, 10:56 (#)

geezer
1. a macos ben nem csak netbsd van hanem freebsd is
2. a kernel az mach mikrokernel, nem mondtam hogy nem az
3. a userland, es meg nagyon sok dolog gyakorlatilag a freebsd alkalmazasait hasznalja, pl. tuzfal, natd etc. csak van hoza irva egy pofas grafikus beallito tool

http://www.apple.com/macosx/features/unix/
Command-line Environment
UNIX users will feel at home in Darwin, the robust BSD environment that underlies Mac OS X. That environment is accessible at any time from the Terminal application. You can also run commands that don’t require arguments (such as top) by double-clicking them in the Finder. With the thousands of man pages included in Mac OS X, you can quickly find all your favorite UNIX tools.

9

geezer, 2005. augusztus 23. kedd, 00:41 (#)

Litch,
amiért a mach kernelt megemlítettem, az éppen a portolhatósági probléma: ha simán BSD alapokon lenne a szalámi tálalva, akkor már évek óta mindenki Aqua-t használna :)

Hozzáteszem, az egész Eye-candy dolog egy rohadt nagy ámítás: Vesa 2.0 módban egy Matrox G550-nel és Cerka 2.4-gyel a futtatva a Tigert a felhasználói élmény azonos egy negyedmilliós iBookéval - az Exposé meg a Genie effekt, dockra pakolás stb. egy az egyben ugyanúgy működik, 5% CPU felhasználással. Mindenesetre üdvözlendő, hogy a XXI században végre valaki képes volt használható grafikai minőségű ablakozó rendszert írni 3D kártya igény nélkül... (KDE átlátszó egerét, meg a hackelt menü-drop shadowt ugyan ne számoljam, pláne a w2k egérárnyékát:)

Ami a trükk, s szerintem zseniális húzás - hogy a kernel bonyolultsága és implementáció nehézségei (OOP, IOkit, [most őszintén, hányan foglalkoznak a földön ezzel?]) mentették meg a Mac platformot a linux kernel-buzerátorok népes nemzedékétől.

Én FreeBSD-t is használok, köszönöm, hogy javítottatok a Family Tree vonatkozásában (másképp nézek ezentúl a promtra a Terminalban:), mindenesetre változatlanul fenntartom azt az állításomat, hogy a Mac OS X nem *BSD alapú operációs rendszer :)

(na jó, ugyanúgy pörög az elején a "|/-" a bootnál ;)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork