Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A 10 legújabb hiba

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. október 3. hétfő, 23:22 | 15 hozzászólás

Jakob Nielsen, akivel a fiatal webdizájnereket ijesztgetik lefekvés előtt, két év után kihozta a usability guruk (és wanabe-k) véres kardként körbehordozott Top10 listájának 2005-ös verzióját. Akik sietnek, elolvashatják eredetiben (a link nem új ablakban nyílik!), én picit kommentálok hozzá.

Az egyes pontokhoz a használhatóság maximális szem előtt tartása miatt kis Jakob Nielsen figurákat fogok beilleszteni, hogy egy blikkre nyilvánvaló legyen az adott ponthoz fűzött véleményem. (Amivel ezúttal nem A Mestert kritizálom, hanem követőit, akiket kikérdezett a tapasztalatairól - ennyiben rendhagyó az idei lista.) Menjünk sorban:


na ne!1. Olvashatóság (mármint a hiánya)
Hát nem tudom. Azt még talán el tudom fogadni, hogy szerepeljen a tizes listán ez is, de akit tényleg zavar, hogy nem tud nagyítani az oldalon, az töltsön le egy Operát, azt nem lehet nagyitásban megverni (meg fix méretekkel sem átverni). A háttértől kevéssé elütő betűket se látom olyan gyakran, hogy igazán zavarhatna. Hogy ez lenne az év legzavaróbb web hibája? Bár ott tartanánk!


hát...2. Link design
Ezzel többé kevésbé egyetértek, de itt is a szellemével inkább, nem a konkrétumokkal. Szerintem teljesen normális, ha egy site 2005-ben nem aláhúzott rikító kék linkkel emeli ki a kattinthatóságot, hanem mondjuk félkövér betűkkel. A lényeg, hogy konzisztens, intuitív legyen a linkelési stílus az egész oldalon.
(Az aláhúzott szöveg, ami nem link, az más kérdés, azért simán falhoz állítanék bárkit.)


igen!3. Flash
Hahh, a jó öreg flash. Évente legalább egyszer hallom valahol, hogy most már aztán tényleg ez lesz az új web, és mostantól mindent flash-ben kell megcsinálni. Vagy hogy olyan uncsi ez a lap, dobjuk fel egy picit egy animációval. Pláne, intróval!
Az egyetlen terület, ahol jó eséllyel lesz piacvezető a cucc, az a webes videólejátszás. És ez már lassan mellékszál, de hiába ír A Mester guidelineokat (gondolom volt az a pénz kategória), ennek az ellenkezőjéről nehezen leszek meggyőzhető.


igen!4. Nem webre írt szövegek
Na, végre egy jó pont, amire elégedetten csettint az ember! Hány meg hány idegesítő siteon kell többoldalas, nyilvánvalóan nem webre írt szövegekből kihámozni azt a két mondatnyi információt, amit keresek? A hiradóban sem csak felolvassák a híreket. Egy ideje. És mondjon bárki bármit, nem akarok minden terméknév összes említése mögött ©®&trade bizbaszokat látni. De már megint elkanyarodtam.


hát...5. Rossz kereső
Ezzel nem tudok mit kezdeni. Sajnos (vagy szerencsére) ott tartunk, hogy lassan a saját sitejainkon is gyorsabb és pontosabb eredményt kapok, ha a google-lel keresek, az adott domainre szűkítve a találatokat. De persze, legyen jó kereső a siteon, az alap, én nem vagyok semmi rossznak elrontója. És lehetőleg valahol fent a szélén legyen a beviteli mező hozzá. És enterre indítsa a keresést. És adjon idézeteket a találat oldalakból. Amiket a keresett szó előfordulásánál valamivel szofisztikáltabban rangsorol. Na jó, legyen, de azért továbbra sem érzem ezt akkora problémának.


igen!6. Böngésző kompatibilitási gondok
Igen, igen, igen. Mert én még leporolom az Internet Explorert, ha elengedhetetlen egy sitehoz a hülye fejlesztők miatt, de képzeljük bele magunkat annak a felhasználónak a helyzetébe, akinek egy éve verik a fejébe, hogy az IE annyira rossz, hogy talán még az éhező afrikaiakért is az felel, amire a szerencsétlen user megérti, hogy egyáltalán, az IE az a kis e betű, amivel böngészni szokott, meggyőzi magát, megtanulja, hogyan lehetne lecserélni, erre tessék, jön egy site, és azt mondja neki, hogy már megint ő a hülye. Ráadásul minden épeszű indok nélkül.


hát...7. Nehézkes űrlapok
Ezzel maximálisan egyetértek. Azaz, várjunk csak, mit ír? "Set the keyboard focus to the first field when the form is displayed. This saves a click." Saves my ass. Aki billentyűzetről navigál, azt megöli egy ilyen "segítség". Legyen az első mező egy tabbal elérhető: ez megy a legtöbb (normális) oldalon egyébként is, így valószínűleg már sokan használják. Ne próbáljon a site helyettem okos lenni.


igen!8. Kapcsolat információk hiánya
Hányszor mentetek csak azért egy weboldalra, hogy egy telefonszámot, postacímet, székhelyet megkeressetek? Én sokszor. Onnan tudom, hogy nagyon gyakran bosszantóan sokára sikerül csak megtalálni, emlékezetes élmény, amikor már egyébként is késésben van az ember, de még meg kell nézze, hova is megy pontosan. Sokkal feljebb kéne legyen a problémalistán, mert tipikusan egy-két órán belül orvosolható lenne - és ebben már benne van az információk begyűjtésének ideje is. (Külön kategória az elavult információ ezeken az oldalakon, de ezt már ne is említsük.)


hát...9. Fix szélesség
Ez ellen a legerősebb érv az szokott lenni, hogy a faltól falig designban (mint például cikkünk tárgyánál) nagy böngészőablakokban visszajön gyermekkorunk éménye, amikor ujjunkkal mentünk vissza az imén leküzdött soron a következő elejét megtalálandó. Épp ma tanultam sestől, hogy felnőtt olvasók számára a 40-50 em (karaktermagasság) hosszú sorok a legkényelmesebben olvashatóak - ez bőven alatta van az átlagos böngészőablak-méretek esetén megjelenített mennyiségnél.
Viszont, vág vissza a usability oldal, majd az olvasó eldönti, hogy mekkorára méretezi az ablakát! Nehogy már a site próbáljon helyette okos lenni! Szerencsére nekem nem kell igazat adnom senkinek: vannak már bizonyos fix határok közt szabadon állítható szélességű oldalakra technikák, a legismertebb talán a mozilla.org, minden huszonegyedik századi böngészőben működik (jó, az IE5öt most nem nézem meg, mikor jött ki, abban nem, de azok egyébként is reménytelenek), tessék használni.


na ne!10. Elégtelen képnagyítás
Persze, ez is idegesítő tud lenni, de itt azért picit azt érzem, hogy - pláne a tradíciók ismeretében - nem lehet egy top kilences listával kijönni...Nagyjából ennyi. Érdekes még, hogy mi az, ami nem jutott be ide a 2003-as változatból. Nem sorolok, szinte semmi. Egyik sem beszél viszont például a URL usability-ről, pedig a több, mint hat éve írtak továbbra is problémát jelentenek a legtöbb helyen, nálam simán benne lenne az első ötben.

Ezekkel együtt is, jó, hogy van egy ilyen lista; jó, hogy áll mögötte egy nagyjából elismert illető; jó, hogy lehet küldözgetni a linkeket webhez alig konyító főnököknek. Hajrá Jakob, nekünk töröd az utat.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

bede, 2005. október 4. kedd, 00:02 (#)

Flashugyben nagyon melyen egyetertek, flashnek szerintem csak es kizarolag a miniclip.com weboldalon van helye, hogy legyen mivel elutni az unalmas munkahelyi orakat. Esetleg meg par hasonlo szajton.

2

stsmork, 2005. október 4. kedd, 07:06 (#)

Az olvashatósággal teljesen egyetértek, ez a fő ok amiért fájó szívvel letöröltem a FireFoxot és visszaraktam az Operát. (Eszpee, te amúgy olvasni is szoktad a webszájtokat, vagy csak a képeket nézegeted? ;-)

A kapcsolat hiányához van egy tesztem: hány perc (óra? nap?) alatt találod meg a Fővárosi Gázművek szájtján azt az e-mail címet, ahová a mérőóra állást kell beküldeni? Pedig kint van, én egyszer már megtaláltam!

3

Zuzu, 2005. október 4. kedd, 09:52 (#)

stsmork, nagyon régen járhattál a Gázművek oldalán, mert kb. 5 mp alatt el lehet jutni a mérőállás beírásához.

4

stsmork, 2005. október 4. kedd, 10:13 (#)

Zuzu, igazad van, most megnéztem és teljesen áttervezték a weblapot! A régin nem is volt input form, csak egy eldugott e-mail cím, arra kellett beküldeni az adataidat.

5

Haszprus, 2005. október 4. kedd, 10:32 (#)

googlebe berántottam h fővárosi gázművek és a második találatban ott az emailcímük :)

6

blumi, 2005. október 4. kedd, 10:44 (#)

Nincs nálatok trackback (küldeni azt bezzeg tudtok!), de a sztahanovon kommentáltam.

Az olvashatósággal kapcsolatban: nem tudok olyan élethelyzetet elképzelni, amikor bezoomolok egy oldalba, legalábbis nem volt még ilyenem.

7

Balage, 2005. október 4. kedd, 13:55 (#)

Itt állok a mozilla.com-on és szeretném bizonyos fix határok közt szabadon állítani a szélességét. Hogyan kell?

8

eszpee, 2005. október 4. kedd, 14:05 (#)

Balage:

1. méretezd át a böngészőablakod ...
2. ... a mozilla.org -on :)

9

pollner, 2005. október 4. kedd, 20:44 (#)

Fogaz.hu (2.3.4.) Nekem is sokáig a kedvencem volt. Az átalakítás érdekében "egy téglát én is letettem...": http://www.kreativ.hu/cikk.php?id=8952

10

stsmork, 2005. október 5. szerda, 06:44 (#)

Haszprus (#5): a mérőóra állást nem az ügyfélszolgálat e-mail címére kell(ett) küldeni (ez az, amit a google felhoz neked második találatként), hanem volt rá egy külön e-mail cím, valahol jól eldugva a szájton.

Egyébként az új webszájtjuk teljesen korrekt, biztosan olvasták pollner cikkét :-)

11

pblue, 2005. október 5. szerda, 15:22 (#)

akármit mondhattok a gázosok sitejára, de a hostname mindenért kárpótol. nagyon sok pénzt fizetnék egy fogaz.hu domainért :)

12

freddy, 2005. október 18. kedd, 15:57 (#)

strmork rakd vissza a firefoxot és nagyítsál abban bátran. ctrl-num5

13

freddy, 2005. október 18. kedd, 15:58 (#)

strmork rakd vissza a firefoxot és nagyítsál abban bátran. ctrl-"num+"

14

eszpee, 2005. október 18. kedd, 16:01 (#)

freddy, hiába írod le kétszer, az Opera nagyítása akkor is veri a firefoxét, csók.

15

sokoo, 2005. december 9. péntek, 10:59 (#)

Nielsen papával lehet egyetérteni, és nem egyetérteni, de aki ismeri a múltját, és a sikereit, annak nehéz nem elhinnie amit mond. :) Az olvashatóság, és a kezeléssel kapcsolatos problémák jellemzően nem a mi korosztályunkra vonatkoznak, ezt a cikk ki is emeli. Ehhez hozzátartozik, hogy az Internet elterjedtsége arrafelé "picivel" nagyobb, és bizony nem csak a fiatalok játékszere. A jelentést ennek fényében érdemes nézegetni, így érthető, hogy Magyarországon bizonyos pontok miért kevésbé igazak.

Még a böngésző kérdéshez fűznék hozzá annyit, hogy hidd el, egy átlag felhasználó soha nem fog feltenni semmilyen böngészőt a gépére, amíg nagyjából megfelelően működik ami van. (És a windows miatt többnyire ez az IE)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork