Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Címkézett tagok

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. október 2. vasárnap, 01:06 | 2 hozzászólás

Doransky írt az imént a címkézésről. Alapos dolgozatnak tűnik, de egy fontos dolog kimaradt, ami minden metaadat rendszerben az első lenne: az egységes szókészlet - hiánya. És itt nem csak a ragokra gondolok: azt elég hamar meg lehet tanulni, mint a keresőknél is, hogy célszerű tőszavakat használni. De mi van a szinonímákkal? A del.icio.us teljesen más listát ad color-ra és colour-ra keresve... hasonlóan átfedések, de különbségek is vannak cat, feline és kitty esetében is. Ezekkel együtt persze, a tagek jó dolgok, de szerintem még nagyon gyerekcipőben járunk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Sasi, 2005. október 2. vasárnap, 09:36 (#)

Először egy számítógépet is meg kellene tudni tanítani beszélni, hogy jól működjön a keresőmotor (valószínűleg akkor már elég értelmes lenne ahhoz, hogy lusta legyen dolgozni), hiszen, ha azt mondom, hogy macska, cica, kandúr, akkor igaz, hogy más árnyalattal, de ugyanarra az állatra gondolok.

2

doransky, 2005. október 4. kedd, 15:13 (#)

Hallgattam a nagyokat beszélni erről és a legtöbben azt mondják, hogy ez nem akkora probléma.

Azért ugrik mindenki ezekre a varázsszavakra, mert a klasszikus taxonómián edződtünk, ahol a pontosság, a redundancia minimalizálása és hasonló elemek jelentek meg, mint irányelvek.

Itt a felhasználó egy struktúrába érkezik felülről és abban könnyedén elkavarodhat, ha nincsenek ezek megfelelően biztosítva.

A folkszonómia ettől nagyon távol áll. Itt mindig egy adott címkén lépsz be, amely kapcsolódó fogalmak hálózatában ül.

A szinonímák kezelése egyébként szerintem nem akkor gond, de majd meglátjuk. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork