Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Perl konferencia szombaton

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. október 20. csütörtök, 10:51 | 35 hozzászólás

Már beharangoztuk itt, de nem árt még egyszer, nehogy elfelejtődjön: most szombaton lesz az első magyar Perl konferencia Budapesten, Larry Wall és Perl6, valamint miért nem érdemes Perlben programozni, hogy csak pár kötelezőnek tűnő darabot említsek. És még egy: a konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ne maradjatok le emiatt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (35)

1

Gr0, 2005. október 20. csütörtök, 11:09 (#)

Fellép a Perl Jam.

2

ses, 2005. október 20. csütörtök, 11:14 (#)

Gr0 :D

annyira el tudom képzelni az együttes tagjait! persze mindenki szintin játszik.

3

Pepito, 2005. október 20. csütörtök, 13:04 (#)

Nem értem a perl-, java-, cpp-, pascal- vagy akármilyen-soviniszta programozókat. Egy programozási nyelvet -, mint ahogy operációs rendszert, adatbázist, feljesztő és hardveres környezetet is - gazdasági és műszaki szempontok figyelembe vételével kell kiválasztani. Van amire a Perl jó, van amire a Java, vagy más. És fordítva.

A Javat fikázni a Perl ellenében éppenséggel öngól. Nem mintha nekem közöm lenne a Javahoz, életemben nem írtam egy sort sem azon a nyelven, csakúgy mint Perlben. De talán nem véletlen, hogy az Oracle nem nem a Perlt nyomja.

Egy konkrét pogramozási nyelvhez való vonzalom eléggé függ attól is, hogy valaki hogyan képes megközelíteni a nyelv paradigma rendszerét. Ez eléggé személyiségfüggő. Én annó sokáig pascalban nyomtam, majd c, c++, most éppen c#.

A Perl elleni legfontosabb üzleti ellenérv az, hogy a szükség esetén viszonylag nehéz jó Perl programozót leakasztani a szögről. Ez pedig erősen befolyásolja a programozó óradíját és a megoldás jövőbiztosságát.

4

eszpee, 2005. október 20. csütörtök, 13:14 (#)

Pepito, teljesen igazad lenne mindenben, ha a Perl nem egy olyan nyelv lenne, amit rajongásig lehet szeretni. :)

5

Boca, 2005. október 20. csütörtök, 13:51 (#)

Ezen kívül még az is oldhatja a dilemmát, hogy a soviniszta programozók valszeg nem üzleti megfontolásból döntenek a nyelv mellett, hanem mindenféle irracionális okból. Igazad van, lehet gazdasági szempontból is nézni, melyik nyelv a nyerőbb, de itt most inkább a műszakiak fognak dominálni (nem elhanyagolva a gazdaságit sem).
Másik absztrakciós szinten viszont a munkáltatómar rohadtul nem érdekli, milyen nyelven valósítom meg a feladatot, őt a végeredmény érdekli. Én meg kiválasztom a szerintem legmegfelelőbb eszközt, ami a Perl. ;)
Ilyen értelemben, noha velejéig gazdasági döntések vannak a háttérben, mégsem okoz gondot X-nyelvet értő programozó leakasztása, mert a kérdés így fel sem merül.
Egyébként nem értem, ez miért a Perl konferenciával kapcsolatban tűnik fel, mert ez az 1. hazai esemény lesz, míg gondolom c, c++ és java konferenciák már voltak szép számmal. Igaz, azokról nem tudósított ez az újság.

6

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 14:14 (#)

ahah elég béna eza tilcsákbea perlt cikk. mérvan a perl programozóknak kisebbségi komplexusa?

7

eszpee, 2005. október 20. csütörtök, 14:16 (#)

Nem hiszem, hogy lenne, inkább sajnáljuk a világ többi programozóját, hogy még nem tértek meg. :)

(Egyébként gyere el szombaton, és derítsd ki!)

8

Kenny, 2005. október 20. csütörtök, 14:25 (#)

Látom, vannak itt lelkes Perl-evangelisták is, én magam csak csendes hívő vagyok. :) A múltkor a gyárba' kialakult a szokásos (és nyilvánvalóan értelmetlen) vita, hogy mi a legkúlabb nyelv, hát ebben természetesen nem sikerült egyezségre jutni, de abban érdekes módon viszont igen, hogy a tcl/tk az egyik legtrébb. :)

9

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 14:26 (#)

deakkor mire fel az ilyen gyerekes cikkek mint az említett is? aki magabiztos birtokosa a Tudásnak, az ritkán hangoskodik vagy valami ilyesmire gondolok

10

eszpee, 2005. október 20. csütörtök, 14:29 (#)

Figyi, ez egy vicc.

11

Pepito, 2005. október 20. csütörtök, 14:32 (#)

Ugye olyat nem írtam, hogy nem lehet szereni a Perlt.

De egy dolog valamit szeretni, akár rajongásig és egy másik dolog önkényes peremfeltételek kiválasztása után csepülni valami mást. Mert erről szól a "miért nem érdemes Perlben programozni", ugye.

Mintha a szerelmemen kívül minden más nő ronda banya lenne.

Boca, a munkáltatód adott esetben rosszul is járhat, ha a elmégy a cégtől és a következő csávó nem keni-vágja a Perlt. De persze az ignorancia (a főnöködé) is egy gazdasági döntés, az ő összes kockázatával.

A hozzásólásom azért a Perl konferenciával kapcsolatban jelent meg, mert éppen arról szól a cikk. Mondandóm pedig alapvetően a programozói sovinizmusról és szűklátókörűségről szólt.

Csak zárójelben, szoftver mérnök lennék magam is, vagy mi.

12

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 14:39 (#)

eszpee, oké de szar vicc, és inkább csak lejáratja szerintem a perl community-t (ami számomra mostmár úgytűnik létező valami, hisz vanhozzá emocionális kohéziós tényező)

13

Boca, 2005. október 20. csütörtök, 15:08 (#)

Pepito, nem látom, mitől jön le neked az előadások anyagából, vagy bármiből, hogy a résztvevőkre jellemző lenne a sovinizmus vagy szűklátókörűség? A Tilcsákbe cikk tényleg vicc, azon lehet vitatkozni, hogy mennyire eröltetett. Az én interpretációmban a költő azt akarja mondani, hogy a Perl király, jellemző rá az össze pozitív jelző, ami másokra is, csak ezt kevesen tudják. És igen, kicsit rájátszik a kisebbségi érzésre, hogy azért akik látni vélik a Perl hasznát, azokat ne tántorítsa el az a tény, hogy mások esetleg mást mondanak.
Gondolod, hogy annyira kevés a Perl programozó, hogy már ezzel rosszul lehetne járni munkáltatói szinten? Nincs annyival kevesebb, hogy ne ütné meg az egészséges munkaerőpiaci szintet, ami elfogadható kereslet-kinálat viszonyokat teremtene. Ez márcsak abból is látszik, hogy nem drágább egy perles programozó, sőt.

14

Pepito, 2005. október 20. csütörtök, 15:42 (#)

Boca, ugye figyelmesen olvasol. Hadd ne idézzem magam. [(3), első mondat.] A programozói sovinizmusról, mint általános jelenségről beszéltem és ítéltem azt el.

Én Kínában élek. Itt lasszóval kell Perl programozót fogni, és már a lasszó is kurva sokba kerül. Kérlek, gondolkozz eggyel nagyobb nagyságrendben. Nem csak Magyarország, nem csak Perl, nem csak programozói döntési szabadság.

A tilcsákbe cikk nem vicc. A maga körmönfont szarkasztikus stílusában amellett érvel, hogy minden más szar. A tilcsákbe cikk egyszerűen komolytalan. Mintha egy óvodást megkérsz, hogy mondjon egy viccet és erre azt mondja: kaka, hehehe.

Bocsánat, nem akartam nagy hullámokat vetni, de a Perl valószínűleg, nem valószínűleg, bizonyosan jobbra érdemes, mint azon humorkodni (?), hogy minden más kakaaa.

15

Pepito, 2005. október 20. csütörtök, 15:50 (#)

Most vettem észre, hogy ki az előadó. Humor ügyben minden világos. :)
Az egyetem első évét volt szerencsénk egy tankörben koptatni. (bocs a képzavar miatt.) Ő is benne volt a tankör 4, az évolyam 6 legjobb programozójában.

16

Boca, 2005. október 20. csütörtök, 15:52 (#)

Pepito, néha valóban nem olvasok figyelmesen, bocs. Valszeg most is elkövettem ezt a hibát, mert szívemhez közeli témában elkalandoznak a gondolataim.

Magyarországon egyébként arányában kevés a Perl programozó, de mégsem látok munkaerőpiaci problémát. Kínát valóban nem ismerem, de talán nemcsak méretbeli a különbség.

Ugyanakkor Verhás Péter intelligensebb annál, minthogy olcsón fikázzon más programozási nyelveket. Így szerintem az ő esetében fel sem merül, hogy az előadása bevezetőjét szó szerint kellene érteni. De majd kiderül az előadás után.
Mindig is szerettem volna hallani megalapozott összehasonlítást nyelvekről, mert sajnos kevés nyelvet ismerek olyan szinten, hogy magasröptű következtetéseket magam vonjak le, ráadásul ezek is főleg a web köré csoportosulnak.

17

wice, 2005. október 20. csütörtök, 18:17 (#)

most pblue-val vagyok, nagyon bena ez a cikk, kb hasonlo kisebbrendusegi erzes ordit belole, mint a smalltalk-rajongok egynemely cikkebol. figyeljetek bazmeg, lehet akarmennyire is uberfasza egy megoldas, ha lemaradt vmi miatt (pl a perl keson kezdett komoly megoldassa valni, es kozben mas cuccok mar elterjedtek), akkor igy jartatok. _most_ mar hiaba lehetne gyorsabban szervert irni perlben, mert a fentebb emlitett problemak (pl keves a perl programozo, ezert dragabb a karbantartas) miatt _nem_ a perl a legjobb megoldas egy vallalatnak. ez van.

mellesleg annak idejen kivancsisagbol vettem egy perl konyvet, de a harmincadik oldal utan sikitva dobtam el, annyira buzlott a nyelv az otletszeruen beledobalt megoldasoktol. persze lehet, h mostanra mar sikerult vmivel logikusabba tenni, nemtom. annyira nem is erdekel.

18

eszpee, 2005. október 20. csütörtök, 18:26 (#)

wice, tényleg kár egy viccen ennyit rágódni, de megpróbálok azért pár dolgot:

- A Perl egy 18 éves nyelv. Olyan más nyelvekhez adott inspirációt, mint például a remélem általad is ismert PHP. Késésről beszélni így legalábbis furcsa.

- Perlben pusztán azért nem írnak szervert, mert nem arra való. Vasvillával se esznek rántotthúst.

- A lehető legegyszerűbben fogalmazva: bizonyos dolgokra a Perl a leghatékonyabb megoldás - feltételezve persze "minden" nyelven beszélő programozót. Ez egy dolog. A másik az, hogy a nyelv tele van olyan frappáns ötletekkel, hogy emiatt nem lehet érzelemmentesen hozzáállni. Ez meg egy másik, amiből Verhás Péter előadása is született - gondolom én.

Ha ezek után se megy, én feladom.

19

pblue, 2005. október 20. csütörtök, 18:29 (#)

egyébként én, bár nemvagyok egy nagy programozó, de nagyon kényelmetlenül érzem magam mind php mind perl kódolás közben. ez utóbbira csak akkor volt alkalmam két hétig, amikor a sesblog miatt belementem ebbe a kő papír olló játékba, és csináltam egy szarul működő, hasztalan neuronhálót perlben lol. nem ismerem a c-t egyáltalán, de valami azt súgja, hogy ezek a nyelvek szintaxisukban is és filozófiájukban a nagy elődöt követik, de lehethogy tévedek. én akkor érzem igazán, hogy programozom, amikor java kódot írok. nekem az a programozás. ez van.

20

wice, 2005. október 20. csütörtök, 18:31 (#)

eszpee: elbeszelunk egymas mellett, de nembaj. majd a szilvupleban kitargyaljuk. vagy nem.

21

Fagzal, 2005. október 20. csütörtök, 18:47 (#)

Emlékszem, mikor a vallásról vitáztunk a szobatársammal...
"
- Jó, most melyikünk hisz Istenben?
- Hmmm... ma mondjuk én.
- Jó. Isten nincs is.
- De a Biblia pedig kimondja, hogy van!! És én TUDOM, hogy van!
"

Csak azt akarom ezzel mondani, hogy érzelmi töltéssel nehéz objektíven vitázni, ergo felesleges is.

Na de azért mégis... :)

Én a Perl után, pár évvel ezelőtt áttértem Java-ra meg JSP-re. "Ez az új dolog, ezzel majd megváltunk mindent" alapon. Tanultam programozás-technológiát, még szerettem is, nyilvánvalóan a Java-n látszik, hogy egy "modernebb" nyelv, ésatöbbi, ráadásul szerettem, hogy "rákényszeríti" az emberre, hogy "jól programozzon".

Tök jól ment a dolog vagy egy évig... aztán egy év múlva összeszámoltam, hogy persze, szuperjó, csak miért van az, hogy mindent pont háromszor annyi sor és kétszer annyi idő megírni Java-ban mint Perl-ben?? :) És higgyétek el, nem vagyok sz@r programozó ;) Ígyhát maradt a Perl, pedig magam is meglepődtem rajta.

OTOH amondó vagyok, mint haralmas Perl fanatikus (így a "végén"), hogy a Perl5 már egy jobbára elavult nyelv - eslősorban az OO rész hiányosságai miatt. Néha mikor kódolok érzem, hogy "döccen" amit írok, mint a bokorrím egy szimbolista versben... és várom a Perl6-ot :)) De a megoldásai nagyon szépek. Viszont ahogy a költészet fájáról sem lehet egy vesszőt szakítani (C) Thomas Mann, úgy a Perl-t sem lehet felületesen ismerni. Csak akkor érted meg a remek logikáját - pl. kontextusfüggőség, ami kevés nyelvben van - ha már nagyon vágod. Addig csak hackelésnek érzed az egészet.

Megint csak OTOH, valóban kevés Perl programozó van... de ezen próbálunk meg változtatni :))

- Fagzal

22

Bodri, 2005. október 20. csütörtök, 20:07 (#)

Hát elmondhatná már valaki miért lenne a tcl/tk a "legtrébb". Én csak hobbi szinten foglalkozom programozással jelenleg, de tcl/tk volt az első script nyelv amit megismertem és most, hogy ismerekedem a perl-el és a php-vel úgylátom majdnem mindenben előbre tart a tcl és már rég benne van egy csomó dolog, amit a többibe csak terveznek. Szerintem aki fikázza, az vagy nem ismeri, vagy saját korlátai miatt van gondja.Részletes és alapos áttekintést kaphat ebből a könyvből: http://www.beedub.com/book/.

Az, hogy én mégis mással is foglalkozom az az, hogy Web programozáshoz nem nagyon vannak eszközok a tcl-hez, másrészt nagyon kicsi a community. Gyakorlatilag nem talaltam magyar közösséget. Ezek persze nem a nyelvet minősítik.

23

Boca, 2005. október 21. péntek, 00:24 (#)

wice: "lehet akarmennyire is uberfasza egy megoldas, ha lemaradt vmi miatt (pl a perl keson kezdett komoly megoldassa valni, es kozben mas cuccok mar elterjedtek), akkor igy jartatok"

Figyu, itt lehet hogy valami felreertes van. A perl programozok ugy altalaban szerintem koszonik, tok jol megvannak, nem erzik ugy, hogy lemaradnanak (ld. CPAN), tobbseguk imadja a nyelvet, stb. En pl. sok eve programozom perlben, de olyat egyetlen mas nyelvnel sem eltem at, hogy x ev utan heti rendszeresseggel racsodalkozzak valami okos vagy szep megoldasra.
Ha analogiat kene mondanom a perl erzesre, a bicikli jut eszembe. Sok korlatolt lenezi a bringat, elavult osdi kozlekedesi eszkoznek tekinti, ha nem csak siman valami hobortnak. A bringas ezen meg jot rohog, mert tudja, hogy neki az ugy kurva jo, megold a bringajaval egy sor problemat egyszeruen, erolkodes nelkul, amin masok (pl. autosok) gorcsolnek. Mindekozben lelkileg es testileg is elenken, feldobva eli ezt meg. Az auto sokszor tenyleg jobb. Itt sem lehet kijelenteni, hogy letezne egy abszolut kozlekedesi eszkoz, de ha felmerest vegeznenk, akkor persze mindenki a maga valasztasanak elonyeit ecsetelne.

24

Tiltsákbe, 2005. október 21. péntek, 08:24 (#)

A Tiltsákbe cikk nem vicc. A Tiltsákbe cikk vicc. Kinek kinek. Nevet vagy dühöng. Kinek mire van szüksége a pszichés egyensúlyához.

Bár eredetileg viccnek szántam, de azért remélem el lehet rajta gondolkodni. Mint ahogy mindenki elgondolkodhat a saját véleményén:

Mást "vádolok" kisebbségi érzéssel. Nem nem nekem van?

Csak a Perl a világ legjobb nyelve. Nem lehet több "világlegjobb" nyelv?

Mindenképpen gyertek el a konferenciára.

"Ti mind egyéniségek vagytok!"

25

Ali, 2005. október 21. péntek, 10:04 (#)

Jövök a magam példájával. Valamikor a nyolcvanas évek végén írtam egy C rezidens programot még 3.3-as DOS alá, amit a legnagyobb megdöbbenésemre még ma is használnak annál a cégnél (nem irodai alkalmazás). Előtte az akkor szokásos utat jártam be, azaz kezdtem a Basic-kel, tanultam gépi kódot (Z80 rulz), tanultam Clippert (mert akkor az volt az adatkezelés céges nyelve), dolgoztam CP/M-mel. A lényeg, hogy C hívő lettem, a Pascalt sose tudtam áttekinteni és egyetlen olyan nyelvvel sem kerültem barátságba, amely nem tudott olyan tömören kifejezni valamit, mint a C.

Amikor a Javaval megismerkedtem (amire azt mondják, C++ amerikaiaknak), már állt mögöttem néhány év C++-ban. Egy év állandó bosszankodás forrása volt a Java számomra, de végül megkedveltem. Sokáig éltem abban az érzésben, hogy bizonyos dolgok mennyivel jobbak C++-ban, bizonyosak meg Javaban. (Közben még trükkös shell scripteket is írtam, dícsértessék a regurális kifejezések neve! :) ) Eljött az 1.5-ös Java és most már úgy érzem, tulajdonképpen minden megvan, ami kell, már csak apróbb dolgokat kell javítgatni, a következő két verzióban nem lesznek átütő változások. Talán egy jó Prolog-szerű következtetőgép még kúl lenne benne. :)

Amikor jött a Sesblog Perl-es feladata, épp be voltam havazva, de aztán később se tudtam megbarátkozni a nyelvvel, nem találtam fogást rajta, honnan lehetne elkezdeni tanulni. Igaz, hiányzott a motiváció is. Szóval hogyan lehet a Perlt megkedvelni és mi hasznom lenne ebből? Meg tudtok téríteni?

A konferenciát ne ajánljátok, ott ezt nyilván nem lehet megtanulni és ezért nem is fogok elutazni.

26

eszpee, 2005. október 21. péntek, 10:14 (#)

Ali, a Perlt használattal lehet megtanulni. :) A példád alapján, ha szükséged van még shell scriptekre, pláne regexpekkel, akkor ez egy jó vonal lehet. De persze nem _kell_ megtanulni a Perlt.

Ha már gyónáskör: én 96 környékén kezdtem el Perlezni, mivel akkoriban ez volt a legegyszerűbben tanulható, leginkább elérhető CGI nyelv, engem meg kezdetektől fogva a web érdekelt igazán. Előtte volt pár basic-assembly szórakozás (C64 rulez!), kötelező jelleggel C, Pascal, de azokat valahogy sosem tudtam megszeretni, pláne miután már a Perlt is ismertem.

27

eszpee, 2005. október 21. péntek, 10:16 (#)

Attól félek 2005-ben kénytelen vagyok feloldani a rövidítést: a CGI nem Computer-Generated Imagery, hanem Common Gateway Interface. Hahh, hová jutott a világ! :)

28

ses, 2005. október 21. péntek, 11:33 (#)

kollégák, én a nyolcvanas évek végén és 96 környékén egyaránt fociztam meg lányok után kajtattam. :) de élvezettel olvaslak benneteket.

29

eszpee, 2005. október 21. péntek, 11:34 (#)

ses, mi már akkor is tudtunk több dologgal foglalkozni... :)

30

ses, 2005. október 21. péntek, 11:40 (#)

ez az, próbálkozzál csak... :D

31

danka, 2005. október 21. péntek, 11:44 (#)

Pepito, az oracle-s utalas butasag, mert ha feltelepited kapsz egy perl forditot is az apache melle, lesdd meg. amugy a 9i ota elerhetok a regexp fuggvenyei!

A technologia mire jo es mire hasznaljak, nem vita tema szerintem :p de mostaban divatok dontenek, es abban is h milyen codert talalsz

32

birdland, 2005. október 21. péntek, 12:28 (#)

az oracle a microsoft miatt nyomja a java-t, ti. hogy borsot torjon bill orra ala.

33

Pepito, 2005. október 21. péntek, 23:53 (#)

Danka, meglestem, ott figyel a Perl.

Érvénytelen emiatt bármi, amit írtam? *Nyomja* az Oracle a Perlt?

34

Bártházi András, 2005. október 22. szombat, 22:24 (#)

No, aki ott volt a konferencián, nem hiszem, hogy bármi bántót érzett volna az előadást illetően. Inkább elgondolkodtató volt. Kb. ami nekem leesett belőle, hogy a Perlnek is kéne egy kis marketing. Az előadás a Perl erős kritikája volt, főként marketing szempontból. Kellett.

35

Boca, 2005. október 24. hétfő, 10:33 (#)

Nagyon jó volt a konf, ezen a fórumon is gratulálok! Sok érdekes dolgot hallottam, klassz volt látni és hallani Larry Wallt és megnyugtató volt megismerni a Perl6-ot.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork