Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Weblog$ Inc.

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2005. október 6. csütörtök, 19:55 | 6 hozzászólás

Sztahanov nevéhez méltóan ma hajnalban hozta a Weblogs Inc - AOL dealt, amire a másik nagy blognetwork feje (ez ilyen CocaCola - Pepsi piac egyelőre), Nick Denton nem éppen gratuláló hangnemben reagált. Lehet, hogy csak egy lemaradt második kesergése az egész? Nick határozottan cáfol, én meg picit továbbgondolkodom.

Az AOL-TimeWarner motivációi nyilvánvalóak. A blogok kezdenek rendesen felnőni, a krém egy részét magába tömörítő Weblogs Inc. tökéletes választásnak tűnik egy pozíciószerző befektetéshez - ráadásul szinte fillérekért, legalábbis ahhoz képest, amit mondjuk az eBay fizetett a Skype-ért.

Calacanis motivációiról nem érdemes sokat beszélni: vitte a pénzt. Hogy klasszikust idézzek, 10-40 millió oka volt arra, hogy az AOL-t válassza.

Első ránézésre tehát WIN-WIN (hehe) szituáció. A második viszont sokkal kockázatosabb felállást mutat. A blogok a hagyományos médiákhoz képest sokkal inkább közönségükből, sőt, közösségükből élnek, és ez a közösség nagyon gyorsan máshova is fordulhat. Elég az első apró jel, hangnem-változás, lustulás, lemaradás, és máris a konkurencia feedjét olvassa a fél világ.

És ez csak a történet fele, ott vannak még az írók is. A Weblogs Inc. bloggerei eddig sem a pénzért csinálták. Független (azt hiszem eléggé mindnekitől) média, olvasók százezrei, és persze, az egész egy hobbi kiteljesedése. De mindez egy óriási médiabirodalom részeként? Nem tudom, meddig tarthat a kezdeti lelkesedés.

Egyik oldalról nézve tehát a blogok megdicsőülésének aranyozott mérföldköve lesz a mai nap, másik oldalról pedig újabb nagy adag levegő került a bloglufiba. Majd kiderül, kinek volt igaza.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

ses, 2005. október 6. csütörtök, 20:58 (#)

Így a linkek alapján JC egyenesebb arcnak jön át. ND olyan amorfnak tűnik nekem. Csak ennyi után én is az elsőt vettem volna meg. :)

2

blumi, 2005. október 6. csütörtök, 22:05 (#)

Imho JC gázosabb arc, már nem üzleti értelemben, hanem a posztjai, reakciói és álláspontváltoztatásai alapján, de ez mindegy. Viszont a cikk, amit linkeltek a slashfoodos fizetésről, az meglehetősen megtévesztő, a Weblogs Inc. bloggerei különböző összegeket kapnak, akár sok ezer dollárig bezárólag, blogtól függ. (Az elején 50-50 bevételmegosztásban csinálták, de aztán 'egyenesarc' JC jobbnak látta, ha flat rate-re vált, hehe.)

3

ses, 2005. október 6. csütörtök, 23:15 (#)

blumi, ha abból indulok ki, hogy én mennyire ismerem a hátteret, akkor viszonylag kis kockázattal kijelenthetem, hogy te többet tudsz róluk. :)

egyébként az vesse JC-re az első követ, aki vállalkozóként nem ugyanezt csinálná (mármint részesedés helyett fizetést ad, ha így is működik)- ha te például történetesen ilyen angyal vagy, akkor már rá is vetetted.

4

blumi, 2005. október 7. péntek, 01:40 (#)

Nálatok nincs trackback, úgyhogy kézzel kúrom szét a hasábot:

http://sztahanov.blog.hu/index.php/2005/10/07/egy_raklap_blogger

5

Halál, 2005. október 7. péntek, 08:50 (#)

Jön a "blogcom bukta"?

6

eszpee, 2005. október 7. péntek, 09:49 (#)

Lufi ide vagy oda, az szerintem még messze van, ráadásul közel semi fog akkorát szólni, mint anno a dotcom.

Lesznek persze mellényúlások, hangos becsődölések, de én nagyon hiszek abban, hogy van pénz a blogokban, és működhetnek pénztermelő alapokon is. Csak oda kell figyelni rendesen. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork