Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Angelday beint

Ervin cikke a Torokgeek rovatból, 2005. november 6. vasárnap, 01:36 | 29 hozzászólás

Az Internet Explorernek. Az a helyzet, hogy mi nem merjük meglépni ugyanezt - aminek a saját gyávaságunkon felül Ti vagytok az oka, mert minden második közületek még mindig ezzel a böngészőkövülettel köszön be hozzánk. Így aztán a saját bőrömön tapasztalom, hogy mennyi extra munkával jár a rengeteg IE-hiba javítása, ennél fogva a lelkem mélyén irigylem első vendégmunkásunkat, hogy neki rézgolyók fityegnek a gatyájában.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (29)

1

Pepito, 2005. november 6. vasárnap, 15:51 (#)

Nem értem a hiszti lényegét.

Azt gondolom, hogy mi mind együtt élünk ezzel a helyzettel már egy jó ideje. Mindenkinek tele lett néhányszor a töke. Adott esetben nem csak az IE-rel, de a (pillanatnyilag még) alternatív böngészőkkel is.

Gyanítom, itt egy elvárásbeli feszültség lehet. A HTML/CSS/JavaScript triád nem arra való, hogy művészi alkotást hozzunk vele létre. (Vagy ha mégis, akkor az valószínűleg avantgard lesz az annak megfelelő felhasználói, támogatói táborral.) Ebben az esetben pedig nem a platform/böngészőfüggetlenség a cél. Vagy ha igen, akkor még aberráltabb a helyzet.

2

eszpee, 2005. november 6. vasárnap, 16:02 (#)

Pepito, nem igazán értem az álláspontodat, biztos fáradt vagyok.

Én úgy gondolom, hogy adva vannak a W3C szabványok (ok, ajánlások), ha azoknak megfelelően járok el, akkor hadd várjam már el, hogy az úgy is jelenjen meg mindenhol, ahogy az meg van írva.

Jelenleg az IE-ben jelenik meg legkevésbbé úgy.

3

ses, 2005. november 6. vasárnap, 16:04 (#)

Pepito, azt írod:

"Nem értem a hiszti lényegét. Azt gondolom, hogy mi mind együtt élünk ezzel a helyzettel már egy jó ideje. Mindenkinek tele lett néhányszor a töke. "

Érted a hiszti lényegét.

4

blumi, 2005. november 6. vasárnap, 16:15 (#)

usual trackback:
http://sztahanov.blog.hu/index.php/2005/11/06/plastik

5

BufferTly, 2005. november 6. vasárnap, 17:24 (#)

a w3C szabvanyokkal altalaban az ujdonsagoknal es extraknal szokott baj lenni (ld. a pszeudo-elemek anno), az ember a tobb platformra tervezesnel kenytelen ugyis egyszerusiteni az oldalat, Meg kell talalni a hasznalt bongeszok altal jol tamogatott elemek metszetet. ha extra kell, johet a lobb valtozat :-/ a sesblog.hu PDA-s valtozata peldaul elvezheto is, gyors is, az RSS-t alig hasznalom mar ;-] (itt dicseret hangzott el:)

6

ses, 2005. november 6. vasárnap, 17:32 (#)

figyelünk :) - köszönjük!

7

Boca, 2005. november 6. vasárnap, 21:02 (#)

Ezt már rég meg kellett volna tenni. Állítólag elég hatékony a blog-szféra, legalábbis ha valamilyen ügyben egységes fellépésről van szó.
Mi lenne, ha minden blogger kitenne egy logót, hogy kapja be az IE, vagy valami hasonló (tartalmi finomitásokon lehet vitatkozni). Mivel a blogok terjednek, a média foglalkozik velük, talán az eddig tájékozatlan olvasókban is felmerülhetne, hogy valami olyan dolog van a háttérben, ami nem jó. És akkor így elindulhat egy folyamat, aminek a végén a MSnak is érdemes lesz rendes brózert csinálni.

8

Kenny, 2005. november 6. vasárnap, 21:14 (#)

Boca, látom, romantikus hangulatban vagy. :)

9

tybalt, 2005. november 7. hétfő, 07:42 (#)

Alapvetően a blogok senkit sem érdekelnek, ha meg olyan hülye vagy, hogy egy kereskedelmi alkalmazás/oldal esetében teszed, amit Angelday - teljesen jogosan - tett a saját blogján, akkor megérdemled.

Bár azért azt hiszem, ha egy ideje már benne vagy a témában, akkor kívülről fújod a positionisevrything-et, megvannak a saját, előnyben részesített kis hackjaid és igazából nem okoz olyan nagy gondot csinálni egy IE css-t is ...

10

ses, 2005. november 7. hétfő, 11:26 (#)

tybalt, persze, oda járok én is, meg hack-barkácskészlet is van; de pont ezért tudom, hogy nem vagyunk mindenhatók :) az IE mindig készen áll arra, hogy újabb, esetleg nem is dokumentált "mystery bug"-gal örvendeztessen meg minket.

az meg a konkrét esetben nyilvánvaló tévedés, hogy a blogok senkit sem érdekelnek, mert én végig erről a blogról beszéltem, ami engem nagyon is érdekel. :)

11

tybalt, 2005. november 7. hétfő, 13:24 (#)

No offense, nyilván téged és még sok más embert is (köztük engem is, hiszen olvasom) érdekel ez a blog, viszont üzleti szempontból érdektelen, ergo ha te úgy döntesz, hogy mostantól nem támogatod az ie-t vagy a 'fox-ot, hát istenem: ez van, nem fog összedőlni a világ :)

12

ses, 2005. november 7. hétfő, 14:06 (#)

tybalt, nem egészen: szerintem a hatás ugyanaz, mint az üzleti oldalak esetében. az IE-s látogató mindkét esetben választhat, hogy hagyja a francba az oldalt, vagy böngészőt cserél. annyi a különbség, hogy az előbbi esetben az üzleti blog egy vásárlót veszít, mi pedig egy olvasót: de ez gyakorlatilag ugyanazt jelenti, mert mindketten azt veszítjük el, akiért csináljuk az egészet.

13

tybalt, 2005. november 7. hétfő, 14:22 (#)

Igen, üzleti alapon beszélek. Mert, ha nem üzleti alapon megy, akkor úgyis hobbi, azt meg szereti az ember .. :)

14

nyelv-ész, 2005. november 7. hétfő, 20:51 (#)

Szerintem is az a nyerő, ha egy profitorientált cég a weblapjai készítésekor negligálja a 90%-os hazsnáatnak örvendő IE bögészőt...

Sajnos a fejlesztőknek (ma még) figyelembe kell venniük, hogy az 1 bites usernek az Internet=kék e betű a desktop bal felső sarkában. Akkor is, ha ott figyel agépén a többi alternatíva.

15

pblue, 2005. november 8. kedd, 00:48 (#)

fura amúgy, hogy a w3c ajánlások legalább annyira, ha nem jobban szólnak a böngészők gyártóinak mint a webfejlesztőknek (és a microsoft tagja a w3c-nek). de ezmost csak egy álnaív hangosan gondolkodás volt...

16

Boca, 2005. november 8. kedd, 08:28 (#)

Kenny, a realitásokkal tisztában vagyok, mindössze azt a kis próbálkozást hiányolom, amit azért meg lehetne tenni az ügy érdekében, mégha minimális hatása is lenne.

Tybalt, amikor egy mondat úgy végződik, hogy attól még nem dől össze a világ, előtte mindig valami olyasmi van, amitől viszont az ember zsebében kinyílik a bicska. A magam részéről azért tennék ellene.

Amúgy én annyira gyűlölöm az ilyen hack-eket, hogy nem is használom őket, csak igen szélsőséges kényszerhelyzetben (állásvesztés beígérése, de ilyen még nem volt), pedig kereskedelmi website-ot üzemeltetek. Ugyanis amikor meg kell tennem, mindig arra gondolok, hogy a hanyag köcsög MS tervezők kénye kedvéért cselekszem és ez elég alacsony motivációs erővel bír. A 90%-ra meg szarok, mert szerencsémre a közönségünk nemcsak win felől jön, így kicsit jobb az arány, meg a kereszt-platformosság amúgy is fókuszban van, nem megyünk szélre.

A cél nem az erőszakos, buta ellenállás, hanem a tájékoztatás. Aki teheti, hívja fel nyugodtan a közönsége figyelmét arra, hogy a használt böngészője bizonyos esetekben diszfunkcióssá válhat. ;)

17

tybalt, 2005. november 8. kedd, 09:27 (#)

Boca, én nem akarok/fogok téríteni. Megteszik ezt helyettem mások ;)

Én már túl vagyok ezen a hörgésen, hogy "use firefox", meg "too cool for ie".

Különösképpen nem érdekel, belefáradtam, nem izgat ez az egész böngésző háború.

Nem utálom az m$-t, vagyis csak annyira utálom, mint az opensource közösség egyes részeinek neo-anarchista hörgéseit.

Ha a látogató jön, az oldal ugyanúgy néz ki és ugyanazt tudja, ha ff-al, ha ie-vel, ha operával jön.

Majd ő vált, ha akar, vagy tud.

18

Boca, 2005. november 8. kedd, 11:39 (#)

"Ha a látogató jön, az oldal ugyanúgy néz ki és ugyanazt tudja, ha ff-al, ha ie-vel, ha operával jön."

Ez a világ a létező világok legjobbika.
Nem igazán értem itt a mondanivalót, hogy jön ez ide. Szíved joga arra és úgy odafigyelni, ahogy neked tetszik, de itt egyik általad említett szélsőség sincs jelen. Egy blogger kolléga leírta fenntartásait egy böngészőről, mellyel úgy tűnik, nincs egyedül. Ennek semmi köze a böngészőháborúhoz. Mégcsak az 'mssux' flamewarokhoz sem. Szakmai, piacpolitikai kérdések. Ettől még te dolgod, ha nem érdekel, de úgy látom, az okok mások.

19

pblue, 2005. november 8. kedd, 12:40 (#)

máskor egy plusz klikkért születnek cikkek itt a sesblogon, amikor éppen a usability van terítéken. mégpedig hogy minden plusz kattintás felezi a látogatók számát, és ehhez hasonlók. az ie felhasználók kizárása milyen hatással van a látogatók számára? szerintem hülyeség plastik hisztije, dehát végülis magával baszik ki nem mással (hacsak nem kizárólag magának írja az amúgy egyre gyengébb blogját)

20

Gr0, 2005. november 8. kedd, 13:43 (#)

Boca (#7):

"Mi lenne, ha minden blogger kitenne egy logót, hogy kapja be az IE, vagy valami hasonló (tartalmi finomitásokon lehet vitatkozni)."

Akkor valszín rengeteg látogató kitenne egy virtuális "kapja be a blog" logót, vagy valami hasonló (tartalmi finomítűsokon lehet vitatkozni) :)))

A magam részéről csak annyit tudok mondani pöl, hogy ha egy blog, ahová járok, azt mondaná, hogy műától ezzel ée ezzel a brózerrel raus, akkor én oda be nem tenném a lábam - nem az adott brózer iránti szeretetem miatt, hanem mert ne határozzák már meg nekem. Ha a pluszmunka/idegeskedés nagyobb súlyú érv, mint a rossz browseres látogató, akkor legyen úgy. Ez olyan, mintha a kocsimosóra kiírnák, hogy terepjárót és X márkájú kocsit nem mosnak, mert sokkal macerásabb, meg nem úgy van tervezve, hogy könnyű legyen mosni. Ha már szolgáltatást nyújt, akkor csinálja rendesen, az, hogy sok felesleges munka van vele, mert nem mindenki áll hozzá optimálisan ( a júzer nem vált browsert, a kocsitulaj kocsit), az nem indok. még akkor sem, ha ingyenes a szolgáltatás.
Félreértés ne essék, még azzal a minimális szakirányú háttérismerettel is, ami nekem megadatott, tökéletsen meg tudom érteni (asszem...) az IE iránti indulatokat, hisz szarul műxik, szarik szabványokra, nem lehet vele mindent megcsinálni, amit más browserekkel igen (jól értem, ugye, hogy ez nagy vonalakban a szitu?). ha nekem kéne a munkámat ilyen eszközzel végezni, nekem is nagyon elegem lenne belőle valszín (biztos...). És, majd ha lesz saját blogom (nyugi, nem lesz :), könnyen lhet, hogy én is másik oldalról fogom látni a kérdést, de egyelőre a júzer oldalon vagyok, és eszembe jut az egyik kollegám esete, akinek az egyik diákja így szólt vissza, midőn azt kérte, hogy szépen, olvashatóan írják a dolgozatot, mert utálja bogarászni a macskakaparásokat: "De ez nekem miért kéne, hogy fontos legyen?"
Végre egy kicsit ismét diáknak érezhetem magam :)))
Szal, most adtam egy komoly lökést az itteni IE-tiltás bevezetésének, asszem :)))

21

Boca, 2005. november 8. kedd, 20:35 (#)

Gr0, nem kell kitiltani az IE-t. Tehát ha finomítom a kapjabe logót, akkor azt kapom, hogy kiírnám, hogy buzIE alatt nem garantált bizonyos dolgok elvárt működése. Ez bogarat ültethet az olvasó fülébe.
Az autómosós példádból kiindulva, mondjuk a mosós is kiírhatja, hogy terepjáróval nem garantált, hogy nem baszódik oda a gallytörő rácsra egy hatalmas kefe, mert mondjuk egyes terepjáró gyártók nem voltak hajlandók évek alatt sem a közlekedési és biztonsági követelményeknek megfelelő külsőt csinálni a kocsijukra. Mondjuk.
Egy ilyen figyelmeztetés hatásában valószínűleg eléggé szórni fog, csak végre nem dugjuk a fejünket a homokba és mondjuk folyton azt, hogy dehát 90% nem tévedhet, ezért ezt a szart is supportálni kell. Tényleg nem kell több, minthogy a téma napirenden legyen, de ne csak a szűk szakmai körben, hanem legalább ilyen népimozgalmi logók szintjén is. Ahogy a blikk.hu olvasókat sem untatják a szoftverszabadalmi törvénytervezet káros hatásairól, noha a web különféle területein ez gyakran előfordul.

22

Gr0, 2005. november 8. kedd, 20:42 (#)

Értem.

23

pblue, 2005. november 8. kedd, 22:05 (#)

kérdés, hogy az autómosás körülményei játszanak e bármilyen szerepet a terepjáróvásárláskor. nehezen hiszem :)

24

Gr0, 2005. november 8. kedd, 23:59 (#)

Köbö akkorát, mint a brózerválasztáskor a blogozáséi :)

25

tybalt, 2005. november 9. szerda, 07:32 (#)

ez egy jo hasonlat volt, azt hiszem :)

zarjuk le a temat.

apropo, netscape 4.01 alatt valahogy nem egyseges az oldal. megneznetek?

26

ses, 2005. november 9. szerda, 07:51 (#)

áá, inkább te gyere ki alóla :)

27

Gr0, 2005. november 9. szerda, 07:55 (#)

Valahogy DOS alól se az igazi :)))

28

pblue, 2005. november 9. szerda, 11:09 (#)

mondjuk az viszont szerintem nem hülye ötlet, hogy évente egyszer tartani egy "szabványokért napot", amikor blogok, sőt talán jobbfej nagy portálok az iet és egyéb renitens brozereket "nem engedi be", hanem egy rajuk szabott nyitólapon felhívják a userek figyelmét a szabványok jelentőségére, és a szabványokat követő böngészőkre, illetve hogy honnan lehet őket letölteni :)

29

Gr0, 2005. november 9. szerda, 11:29 (#)

Vagy inkább úgy, hogy ezen a napon az oldalt IE alól múgy lehessen látni, ahogy az kinéz, ha úgy van kódolva, ahogy elvileg kéne, hogy legyen. Aki más napokon is jár oda, és látja a jól felépített oldalt, az látni fogja a különbséget.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork