Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mi a fene az az Ajax?

stsmork cikke a Torokgeek rovatból, 2005. december 6. kedd, 10:30 | 28 hozzászólás

Ajax súrolóporEz a post azoknak készült, akik azt hiszik (amit én hittem egészen múlt hétig), hogy az Ajax egy kádsúroló mosószer, illetve egy amszterdami focicsapat neve. A többieknek jobbra át!

Az Ajax csatárai azzal dobták be az első cselt, hogy a név nem egy terméket, hanem egy tervezési módszert illet, amelyet webes alkalmazásoknál használnak. Így hívják azt, amikor JavaScriptből, az XMLHttpRequest objektumból és a böngészőben megjelenített oldalhoz menet közben hozzáférést biztosító Document Object Modelből (DOM) hegesztünk össze valami ügyeset.

A webet alapvetően sztatikus html oldalak közzétételére tervezték. A koncepció szerint ha egy oldalt egyszer letöltünk a szerverről, annak tartalma többet már nem változik. Küldhetünk mi is adatokat a kiszolgáló felé, de csak szinkronizált módon: először meg kell nyomnunk a "Submit" gombot, majd szép türelmesen kivárnunk, amíg a szerver feldolgozza a kérésünket - miközben gyönyörködhetünk a várakozásra felszólító üzenetben, esetleg az üres képernyőben -, s ha minden jól ment, eredményül egy újabb sztatikus oldalt kapunk.

A legtöbb esetben ez tökéletesen megfelel, de előfordul, hogy utólag szeretnénk módosítani egy weblapot anélkül, hogy az egészet újratöltenénk: ilyen például a sesblog címlapján szereplő sesblog rádió 3.0 ablaka, ahol az éppen most szóló szám címe látszik. Ezt egy JavaScript függvény frissíti nekünk, ami aszinkron módon, a háttérben futva lekérdezi a szervertől az aktuális szám címét, majd a Document Object Model interfészen keresztül módosítja a böngészőben látszó oldal megfelelő részét. A böngészőben futó JavaScript program XML-ben küld adatokat a szerver felé (nem pedig az URL részeként, ahogy az a .cgi programoknál szokás), erre való az XMLHttpRequest objektum. Mindezek összefoglalva Asynchronous JavaScript and XML azaz Ajax néven ismeretesek.

A dolog jelentőségéről megoszlanak a vélemények. Szerintem triviális ötlet, személy szerint nem is értem, miért kellett egyáltalán nevet adni neki. Eszpee szerint a név jópofa és segít népszerűsíteni ezt a technológiát; megint mások szerint az Ajax mérföldkő a web fejlődésében és az ezoterikus Web 2.0 kezdeményezés alapvető alkotóeleme. Tömör és korrekt elemzést olvashattok róla a Wikipédián, ahol az is kiderül, hogy a valóságban az egész sokkal bonyolultabb, mint ahogy leírtam, én csak a lényeget igyekeztem összefoglalni.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (28)

1

Ali, 2005. december 6. kedd, 11:19 (#)

Ilyet én is csináltam már, de most legalább a nevét is tudom. :) Annak is jól jön, aki mindenféle egymástól függő és eszerint változó mezőkkel, listákkal kénytelen zsonglőrködni pl. egy beteg megrendelési lap miatt. :)

Ha valaki emlékszik még a villanykapcsolós játékra (nem csak az adott kocka vált ellenkezőjére, hanem a négy szomszédja is és így kellene az összeset "felkapcsolni"), akár azt is meg lehet oldani így.

Köszi a cikket, a nevek nehezen ragadnak meg a fejemben. :)

2

mr m, 2005. december 6. kedd, 11:32 (#)

aha! mar ertem!

3

methan, 2005. december 6. kedd, 11:37 (#)

stsmork, nem akarok okvetetlenkedni, de az a cikkbeli 'sztatikus' nem 'statikus' akar lenni? márminthogy 'álló'. vagy én értem félre?

4

SárkányMiki, 2005. december 6. kedd, 13:17 (#)

Csak egy apr(op)óság, mer' kötözködős kedvem vagyon:
az a sztatikus html oldal inkább, hogy statikus html oldal akart lenni, ugye?
8-)

5

stsmork, 2005. december 6. kedd, 16:02 (#)

Sztatikus vs. statikus: ugyanarra gondolunk, nekem azért szokásom sztatikust mondani és írni, mert az egyetemen a fizika előadónk komoly elvi kérdést csinált a dologból és ő a sztatikus mellett tette le a voksát, azzal érvelve, hogy ez így helyes, mert ez áll közelebb a szó görög kiejtéséhez. Bennem pedig megmaradt ez az emlék, bár jómagam nem tekintem sarkalatos kérdésnek a szó írásmódját, így ha elég sok szavazat összegyűlik, szívesen átjavítom statikusra :-)

6

eszpee, 2005. december 6. kedd, 17:49 (#)

plusz egy a statikus mellett :)

7

darthwalk, 2005. december 6. kedd, 17:55 (#)

+1 szavazat a statikus mellett :)

8

Jano, 2005. december 6. kedd, 18:57 (#)

Két pontban:

1. A XMLHTTPRequest meghívható szinkrón módban is bár az gyakorlatban nem túl praktikus mert amíg vissza nem tér abszolót semmit nem lehet az oldalon csinálni.

2. Szerintem az XMLHTTPRequest a szerver felé ugyanolyan kéréseket küld mintha sima lap lekérés lenne (POST, GET stb), ami az XML benne az a szerver felől jövő forgalomban lehet. Az XMLHTTPRequest-nek van 2 válasz putonya, az egyikben XML-ként jön ha XML-ként küldött a szerver adatot, a másikban sima textként.

Da javítsatok ha rosszul mondom.

Nekem is statikus lap. Sztatikus meg mondjuk elektromosság amitől védeni kell a gépbe való kártyákat.

9

Dr. Minorka, 2005. december 6. kedd, 19:13 (#)

statikus/sztatikus:
Magyra értelmező kéziszótár:
statikus:
Műsz Vill Nyugvó. nem változó, állandó.
sztatikus: lásd statikus
-------
stat·ic (stăt'ĭk) pronunciation
adj.
1. Having no motion; being at rest;
quiescent.
2. Fixed; stationary.
2. Physics. Of or relating to bodies at
rest or forces that balance each other.
3. Electricity. Of, relating to, or
producing stationary charges;
electrostatic.
www.answers.com
------
ergo mindkettő jó, ízlés kérdése, én a
statikusra szavazok

10

Boca, 2005. december 6. kedd, 20:08 (#)

Statikus. Azt is meg tudom indokolni, miért: közelebb áll a magyar szó kiejtéséhez.

XML: Itt is buzzword szagot érzek. Még a válasznál sincs feltétlenül XML, semmi sem követeli meg. A legutóbbi iframe-ajax átírásom ismét jó példa: meglévő, GET-tel lekért oldalakat fűztem be ajaxos hívásokba és nem kellett semmit XML-re alakítanom. Simán a lekérés eredményét raktam egy DIVbe.
Magam is sajnálom, hogy nem volt korábban elérhető ilyen megoldás a dinamikus műveletekhez.

11

Ali, 2005. december 6. kedd, 20:12 (#)

Ha már ilyen precízek az urak, hogy a német ejtésmódot magyaroschabbnak tartják az angolnál, tessenek még felsorolni pár "st-" betűpárral kezdődő _nem_ jövevényszót. :) Danke.

12

pAnAmAjAq, 2005. december 6. kedd, 20:43 (#)

:DDDDD nekem a sztatikus szóról inkább az a szőrős porcicus jut eszembe, ami magához vonzza a port. Vagy egy pösze fizika előadó :))))

13

Dr. Minorka, 2005. december 6. kedd, 21:08 (#)

Ali!
Khm, szerintem pont fordítva, "szt"-vel kezdődőeket kellene felsorolni:)
(Van ilyen is, csak sokkal-sokkal kevesebb)

14

Boca, 2005. december 6. kedd, 21:13 (#)

Ali, miért furcsa, hogy a magyarban több a német jövevényszó, mint az angol és emiatt természetesebbnek érezzük a német verziót? Miért ragaszkodsz a nem jövevényszavakhoz és ha mondanánk az mit támasztana alá?

15

Dimi, 2005. december 7. szerda, 00:20 (#)

statikus oldat.

16

Ali, 2005. december 7. szerda, 07:43 (#)

Boca,
nem az a furcsa, hanem hogy itt ez ennyire fontos lett. Nem mindegy? Ugyanez a vita megy a standard és a sztenderd ejtésmódok közt. Akkor pedig említsük meg azt is, hogy a legtöbb szó közvetítőnyelven át érkezett és azt is, hogy főleg az angol ejtésmódot erősen torzítja a magyar. Persze a németet is, különben mind úgy beszélnénk, mint Habsburg Ottó. :)

17

teodora, 2005. december 7. szerda, 11:21 (#)

vote: statikus
ajax: ilyenkor nincs védjegybitorlás a mosószeréknél?

18

Boca, 2005. december 7. szerda, 12:15 (#)

Ali, valszeg azért fontos, mert spec. nekem bántja a fülemet a sztatikus, míg a standard-sztenderd nem. Ha sokszor hallanám, hogy sztatikus, valszeg nem bántaná. Igaz, elektromossággal kevesebbet foglalkozom, mint programozással. Utóbbi környezetben pedig egyértelműen a statikus honosodott meg.

19

Jano, 2005. december 7. szerda, 16:56 (#)

Boca: Akkor te nem is Ajaxos adatcserét csináltál. Lehet, hogy ugyanaz lett az eredménye de az AJAX-ból az XML legalább nem teljesült :)

20

Boca, 2005. december 7. szerda, 18:52 (#)

AJAJ, akkor ez max. Asynchronous Javascript and Junk :)

21

Dr. Minorka, 2005. december 7. szerda, 19:02 (#)

Már könyvben is olvasható:
http://www.manning.com/books/crane/about

22

problemdog, 2005. december 7. szerda, 22:00 (#)

"...személy szerint nem is értem, miért kellett egyáltalán nevet adni neki..."

pedig már az xml nélküli (simán innerHtml-be frissítő) verziónak is van neve. AHAH (http://microformats.org/wiki/rest/ahah)

23

Jano, 2005. december 7. szerda, 22:01 (#)

A Manning könyv nagyon jó.

24

Boca, 2005. december 7. szerda, 23:58 (#)

Nekem a CGI::Ajax perl modul jött be. Igazából egy sor JS-t se kell írni hozzá, elég egyszerű és logikus API-ja van.

25

sztahanov, 2005. december 24. szombat, 19:41 (#)

A sztatikus gáz.

26

kurbli, 2005. december 25. vasárnap, 10:50 (#)

1.)AJAX: egyre több ismert dologhoz rendelnek "nagy tudású" emberek saját maguk által kigondolt fogalmakat, azért, hogy a magamfajta vénemberek ne tudják, miről van szó. Később meg majd az így kieszelt fogalmak tulajdonságairól értekeznek, majd jön egy másik ürge, aki ezt általánosítja. És ettől kezdve senkinek nincs fogalma magáról a dologról. (Vö. Dürrenmatt, Friedrich: A megbízás avagy a megfigyelők megfigyelőjének megfigyeléséről
)
2.)Ha műszaki dologról van szó, a sztatikus a helyes (kivéve a gyevi bírót, azaz az építészt, aki lehet statikus mérnök is -lehet, persze, hogy ez egy minősítő jelző-)
3.)A vezetéknevem Szt-vel kezdődik, marha bosszús vagyok, ha leírva St-nek látom:(

27

ferenc, 2005. december 25. vasárnap, 19:53 (#)

magyarul szvsz statikus.

sztatikus nekem idegennyelvi atvetel, mindegy hogy gorogbol vagy angolbol.

kompilalom a szorszomat

a motor reszei a sztator es a rotor, de ez egyben lett atveve, es nem csak a to idegen a ragozas nem- nem sztatalo es rotalo

lehetne esetleg sztatik lap, vagy bedrotozott lap (ellentetben az organikus avgy elo lappal)

boldog karacsonyt!

Nekem is furcsa a sztatikus, de lehet hogy tul van beszelve..

28

bea, 2006. március 8. szerda, 20:30 (#)

statikus: azt jelenti ,hogy elektromosan feltöltött.pl:ha vetközöl és a patent megrázzzz!!!AZ statikus!!!!!!!pá


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork