Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Az Opera Firefoxosítása

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. január 7. szombat, 09:47 | 59 hozzászólás

Az egyik leggyakrabban hangoztatott, és valóban legvalidabb ellenérv az Operával szemben az, hogy nem nagyon lehet csiliárd kiegészítővel felaggatni. Nos, ez kezd egyre kevésbé igaz lenni, egyrészt rengeteg dolgot alapból tud az Opera, amihez FireFox alatt kiegészítő kell, másrészt ott van a UserJS, amiből én hirtelen csak a zseniális HideObjects-et emelném ki, szinte tökéletes adfilterként használható.

Ezzel együtt is persze, azért ezek csak próbálkozások, nagyon sok FireFox-os cél-extensionnek nincs, és nem is lesz Operás megfelelője. Újabb bizonyíték arra, hogy nem létezik tökéletes szoftver.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (59)

1

ant, 2006. január 7. szombat, 11:48 (#)

Az ooperat nem kell firefoxositani. Szerintem.

2

A., 2006. január 7. szombat, 12:08 (#)

Firefox-nak kell írni, nem FireFox.

Opera az egyszerű usernek jó, aki nem tudja mi az a kiterjesztés, kap valamit készen, aztán azon nem nagyon változtathat.

Firefox-ban te választod ki mire van szükséged.

3

kulcsi, 2006. január 7. szombat, 13:08 (#)

Sok gond van a firefoxxal, zabálja a procit rendesen. Új verzió megjelenésével az extensionok nagyrésze nem működik, van amit továbbfejlesztenek, van amit nem. Ennek ellenére nem váltok operára, mert jobb a rossz extension, mint a semmilyen.

4

ses, 2006. január 7. szombat, 13:12 (#)

A, "Opera az egyszerű usernek jó", aki nem akarja release-enként újra alapra állítani a böngészési szokásait, míg végre az extensionök új verziói is megjelennek. ;)

Abban majdnem igazad van, hogy az Operán nem nagyon lehet változtatni. Ugyanakkor ez a mondat a "lehet" helyett "kell" szóval is igaz.

5

eszpee, 2006. január 7. szombat, 13:22 (#)

Igen, az Opera azoknak az egyszerű usereknek jó, akiknél a használat eszköze a böngésző, nem a célja. :)

6

A., 2006. január 7. szombat, 14:02 (#)

"Abban majdnem igazad van, hogy az Operán nem nagyon lehet változtatni. Ugyanakkor ez a mondat a "lehet" helyett "kell" szóval is igaz."

Ha igaz lenne ez a mondat, akkor ez a poszt meg se született volna ;-)

Nekem van egy csomó dolog, amit Opera nem tud, csak Firefox. Ha Firefox nem tud valamit, ott egy extension, ha Opera, akkor hozzá kell szoknod.

7

ses, 2006. január 7. szombat, 14:04 (#)

A (6), ezt a gondolatodat eszpee már az (5)-ben megválaszolta. Hiába, nemcsak az Opera, hanem az operások is gyorsabbak ;)

8

A., 2006. január 7. szombat, 14:27 (#)

Szerintem az nem válasz arra, hogy Operából hiányoznak (nekem) fontos funkciók és nincs rá megoldás. Persze akinek megfelel az használja azt. :-) Nekem nem jött be, hogy nem lehetett testreszabni. Ennyit akartam írni.

9

kulcsi, 2006. január 7. szombat, 14:31 (#)

egyetértek eszpeevel (5), a böngésző kalapács, nem szög. Kalapácskategóriában azonban a firefox több fejjel rendelkezik, mint az opera. van aki tudja váltogatni ezeket, mások pedig ugyanazzal a súllyal kalapálnak mindent. Kérdés, hogy mi a hatékonyabb eljárás... :)

10

vinczej, 2006. január 7. szombat, 17:19 (#)

Azon csak nevetni lehet, hogy az Opera nem alakítható. Nagy tévedés. A FireFox-hoz sok kiegészítőt lehet tenni, aminek döntő többsége az Operában be van építve, a többit az Operához third-party programokkal ugyanúgy hozzá lehet tenni. De ALAKÍTANI, MEGVÁLTOZTATNI messze jobban lehet az Operát (hacsak nem XUL programozó vagy :-D ) Ehhez ezres nagyságrendű elemkészlet áll rendelkezésre. Csak UserJS több mint száz, az előgyártott gombok száma több százra tehető, magad is egyszerűen gyárthatsz saját gombokat, és mindent oda teszel, ahova akarod.

11

vinczej, 2006. január 7. szombat, 17:27 (#)

Egy kis izelítő saját példámból: http://vinczej.freeweb.hu

12

Boca, 2006. január 7. szombat, 19:14 (#)

Lehet jól csengő szövegeket kreálni magunk meggyőzésére, de a dolog lényege mégiscsak az, h mindenki a neki legjobban megfelelő böngészőt fogja használni, így egyből mindegyikre igaz lesz, h nem cél, hanem eszköz.

13

A., 2006. január 7. szombat, 20:48 (#)

vinczej: Nekem pl. nem ilyen gombok kellenek. Hanem webfejlesztéshez hasznos, normális eszközök. Ezeket Firefox tudja, Opera nem, megnéztem. Hogy a Firefox többszáz (ezer) extenension-jének döntő többsége Operába be van építve az nem igaz.

"Operához third-party programokkal ugyanúgy hozzá lehet tenni."
Ezt elhiszem, csak még senki nem írta meg ezeket a programokat.

"Csak UserJS több mint száz"
Nem rossz, de Firefox Greasemonkey script csak a userscripts.org-on 1600-nál jár. :-)

14

Nega, 2006. január 8. vasárnap, 10:01 (#)

Az Opera maradjon csak Opera. Nem firefoxosítani.

15

vinczej, 2006. január 8. vasárnap, 10:01 (#)

Az "átlagfelhasználó" mióta használ WEB-fejlesztéshez használatos eszközöket? Továbbá egyéb WEB-fejlesztő eszköz is van kismillió. (pl.: www.nvu.com)
Másrészt nekem meg pont ezek a gombok adják az Opera előnyét (sok egyéb mellett).
Nem arról akarlak meggyőzni, hogy az Operát használd, ahogy tapasztalataim alapján engem pedig FF-re nem lehet "áttéríteni" technikai okok miatt. Csak a tévhitet (lásd hozzászólások fentebb) akarom eloszlatni. Nekem a példában bemutatott lehetőségek adják az Opera előnyét, amit FF-fel nem tudok megcsinálni.
Ízlés kérdése...:)

16

A., 2006. január 8. vasárnap, 12:36 (#)

Sorry, de én 2. kommentbe írtam is, hogy átlag felhasználónak jó lehet az Opera.

Nem akartam előzőbe leírni hosszan, de amit belinkeltél gombok Firefox-on is hasonlóan egyszerűen megoldhatóak. Részletesebben:

Address bar left side csoport: összeset tudja, kivétel, hogy nem tudom mit takar a hidden history.

Address bar right side csoport: mindet tudja kivéve Fit to width

Pagebar right side csoport: mind kivéve Mail mivel az nincs benne, Menu popup nem tudom mire jó.

Other custom buttons on the startbar csoport: mindenet tudja FF, kivéve: manage wand, feeds

17

nyelv-ész, 2006. január 8. vasárnap, 13:35 (#)

#12:

"Lehet jól csengő szövegeket kreálni magunk meggyőzésére, de a dolog lényege mégiscsak az, h mindenki a neki legjobban megfelelő böngészőt fogja használni"

de neeem, Boca, hanem a dolog lényege az, hogy ha lehet jó nagyokat vitázni valamiről, akkor vitázzunk, meg küldjük az ellentábort a világ melegebbik felére, meg rágjunk gumicsontokat, ameddig lehet....

:-)

18

ses, 2006. január 8. vasárnap, 13:47 (#)

A. (16), meggyőztél: a "kivéve" kategóriádnak majdnem minden elemét használom az Operán, és tök jók. Akkor tehát maradok. :)

Nem kétlem persze, hogy bármikor össze tudnál állítani egy fordított listát is.

19

Boca, 2006. január 8. vasárnap, 15:52 (#)

Nyelvész, teljesen igazad van és ezért fel sem merülne bennem semmiféle rendreutasítás, nem is tehetném. Bár az ilyen hitviták elég feleslegesek egy idő után. Kb olyan mint a windows-linux csaták. 2 kiforrott, kellőképpen bonyolult rendszerről eldönteni, melyik a jobb egy kellőképpen bonyolult rendszer (az ember) számára. De hajrá vitázók, hátha kijön belőle valami hasznos.

20

Dr. Minorka, 2006. január 8. vasárnap, 18:08 (#)

Én a lavelezőrendszere miatt ejtettem az operrát. Azt még elviseltem valahogy, hogy számomra teljesen kiismerhetetlen szisztéma szerint raktározta a leveleket. De, amikor harmadszorra is egy blog RSS bejegyzései egy teljesen más helyén landoltak a könyvtári struktúrának, akkor fájdalmas búcsút vettünk.

21

vinczej, 2006. január 8. vasárnap, 18:45 (#)

Dr. Minorka. Ha használsz Gmail-t, akkor ezt is megismerheted Lényegeében most már a Google is az Opera e-mail filter elvét használja.

22

ses, 2006. január 8. vasárnap, 19:43 (#)

Dr Minorka (20), a száz virág esete: én meg az rss-sel és böngészővel integrált levelezőrendszert tartom az egyik legnagyobb királyságnak az operában. mondjuk a folderek beállításait valóban célszerű az elején megugrani. :)

23

Dr. Minorka, 2006. január 9. hétfő, 01:17 (#)

ses:
Én kifejezetten Opera párti voltam. Ma se vagyok ellene, csak nem tudtam használni a levelezőrészét, sőt az se volt világos, hogy miért működik olyan furcsán.

24

ses, 2006. január 9. hétfő, 10:12 (#)

röviden: nagyjából azért, hogy elfelejthesd a merev folderrendszert, és mindig meglegyenek a leveleid. :)

25

Zuzu, 2006. január 9. hétfő, 10:43 (#)

Én sem tudom használni a levelezőrendszerét.

26

ses, 2006. január 9. hétfő, 11:00 (#)

Hm, akkor ez nyilván létező probléma. :) de ettől még tényleg sajnálhatjátok, mert überkirály :D

27

imp, 2006. január 9. hétfő, 12:08 (#)

Elsőre nem könnyű vele bánni az igaz, de megéri megtanulni, mert nagyon hasznos funkciói vannak, Outlook Expressnél mindenképp hasznosabb, de a kezelése eltér attól, így problémákat okozhat eleinte.
Ha gondod van az Operával, nyugodtan kérdezz itt: http://my.opera.com/magyar/forums/
Hivatalos magyar nyelvű fórum, nagyon segítőkészek.
Az Operát minek Firefoxosítani? Minden felhasználónak vannak igényei és ezekre keres választ, az Opera és a Firefox is felajánlja a saját megoldását. A Firefox a buherátoroknak való, az Opera pedig azoknak, akik csak böngészni szeretnének anélkül, hogy 3-4 hetente minden extensiont ki kellene cserélni, órákig kutatva utánuk és az Opera alap funkciói tökéletesen kielégítik az igényeiket, ha pedig nem, akkor UserJS, UserCSS, saját gombok, Opera AdFilter, Opera AdBlock, időjárás a panelon, stb, hogy csak a legfontosabbakat említsem.
Én Operát használok, mert hozzászoktam az RSS olvasójához, az M2höz (levelező), a felhasználói felülethez (ami teljesen testreszabható), a letöltéskezelőhöz (a Firefoxos egy vicc ehhez képest) és megszerettem ezeket, ezután a Firefox kényelmetlen (bár extensionökkel lehet javítani ezen, de ahhoz túl sok kell, hogy utolérje az Operát) és fapados, arról nem is beszélve, hogy ha csak az általam használt Opera funkciókat nézem, kb 30-40 extensiont kellene telepítenem.
Aki pedig az oldalak kompatibilitása miatt szidja: próbáld ki a 9tp1-et, ez még csak preview verzió, eddig egyetlen hibát tapasztaltam vele, azt is az Acid2 teszten, ami bocsánatos bűn.
Az Opera tökéletes alternatívája lenne az IEnek azon felhasználók számára, akik nem akarnak kiterjesztéseket keresgélni. Az Operának azokra kellene koncentrálnia, akik extensionök nélkül vagy kevés kiterjesztésel használják a Firefoxot (vagy épp azért sokkal, mert azokat a funkciókat igénylik, amik az Operában alapból megvannak), valamint az IE felhasználókra, mert ennél jóval többet tud, ráadásul biztonságosan, gyorsan. De amíg az agyhalott júzereknek csak annyi, hogy kék e betű és begyün a zinnternet, addig egyik alternatív megoldás sem fog igazán elterjedni.

28

imp, 2006. január 9. hétfő, 12:09 (#)

sorry, ez nagyon hosszú lett :)

29

imp, 2006. január 9. hétfő, 12:30 (#)

Az Opera is képes futtatni a legtöbb Greasemonkey scriptet, csak a fájlnév vége .user.js legyen:
http://www.opera.com/support/tutorials/userjs/examples/
Ezzel az UserJS-el a problémásakat lehet futásra bírni:
http://userjs.org/scripts/browser/enhancements/aa-gm-functions
Mindenre van megoldás, csak nem úgy kell hozzáállni, hogy ez szar mert ez nincs benne, meg az sincs benne. De, lehet hogy benne van, csak te nem tudsz róla vagy minimális erőfeszítéssel (kb mint megkeresni egy extensiont Firefoxhoz) hozzá lehet illeszteni.

30

A., 2006. január 9. hétfő, 13:00 (#)

Akkor egy nagyon egyszerű kérdés: Hogyan kell beállítani Operán, hogy a füleket úgy kezelje, mint a Firefox, tehát:

- Bezáráskor a bezárt utáni fül legyen aktív.
- Ha a legutolsó fület zárom be, akkor az új legutolsó legyen aktív.
- Mindezt valamilyen billentyűkombinációra is tudja.

31

A., 2006. január 9. hétfő, 13:07 (#)

imp: Abban a Greasemonkey emulátor cuccban pont a lényeg a cross-domain XMLHttpRequest nincs megvalósítva, ezt elég sok hasznos userscript használja, ezzel lehet összekötni a különböző weboldalakat, "Web 2.0" módon..

A tárolt adatokat meg sütibe tárolja, ami azt jelenti, hogy mindig elküldi az adott szerverre, ez ha pl. valami jelszót tárolok benne nem túlzottan jó.

32

vinczej, 2006. január 9. hétfő, 14:31 (#)

@A. Nézd meg ezt az oldalt.

http://nontroppo.org/wiki/AllActions

Ezt mind gombra teheted, vagy bármilyen billentyűkombinációt adhatsz hozzá. Természetesen ezeket az "action"-öket kombinálhatod is, Tehát egy gombra több műveletet (sima lenyomás+lenyomva tartás) is tehetsz. S ezek csak még az előregyártott műveletek. Minden gomb természetesen Javascriptet is tartalmazhat, meg egyéb finomságokat, amihez én már nem értek.
Ebbe beleférnek a te igényeid is. ;)

33

imp, 2006. január 9. hétfő, 14:50 (#)

Az Opera 9 már tudja az XMLHttpRequestet és egyéb finomságokat is.
30: Eszközök -> Beállítások -> Haladó fül -> Billentyűparancsok -> Billentyűzetbeálítás
Célszerű másolatot létrehozni az eredetiről, majd szerkesztés:
Megkeresed az eredetit (w ctrl) vagy létrehozol egy újat (az alkalmazás részen belül, lehet hogy máshol is működik, nem próbáltam), a művelet legyen: Close page & Switch to next page
Az hogy az utolsó oldalt bezárva az utolsó előttire ugorjon, most hirtelen nem vágom, ez körbefordul.
A Firefox meg tud jeleníteni egyszerre több lapot is, mozaikszerűen és lépcsőzetesen? Áthelyezhetem a bezárás gombot a lapfülekre? Vagy bárhová máshová? A lapfüleket átrakhatom az oldal aljára extension nélkül? A Google searchhöz lehet külön Go gombot rakni, hogy ne kelljen billentyűzetet használni még kereséskor sem? A bezárt lapokat el tudom érni olyan könnyen, mint Operában (ctrl alt z vagy a kuka)? Tudom a képeket is nagyítani/kicsinyíteni Firefoxban, nemcsak a szöveget? Meg tudok nézni olyan oldalakat, ahol felugróablakok vannak, amik közül pár kell, de azok form submitra jönnek elő, a többi viszont szövegmező onclickre vagy egér mozgatásra vagy oldal betöltésre? Tudok rendelni egy oldalhoz több login név és jelszó párost? Stb, lehetne folytatni, úgy ahogy a másik oldalról is, részemről ennyi

34

A., 2006. január 9. hétfő, 15:01 (#)

Kész megoldás nincs? :-)

De _szerintem_ azzal nem lehet megoldani, mert csak Action-ök vannak nincs mód feltételes elágazás (if) létrehozására, persze két gombbal már lehet "megoldható". Csak az milyen már.

Mondjuk nem ez volt az egyetlen ilyen dolog, amikor egy ideig kénytelen voltam Operát használni, csak ez volt az egyik legidegesítőbb.

35

imp, 2006. január 9. hétfő, 15:24 (#)

Egy Opera felhasználónak pedig a Firefox kényelmetlen, idegesítő, ezt elhiheted.

36

A., 2006. január 9. hétfő, 15:25 (#)

(34. hozzászólás a 32.-re ment, csak közben a linkelt oldalt néztem.)

33:
Köszi a "Close page & Switch to next page"-t ezt használtam is anno, de pont azért nem volt jó amit te is írtál, körbemegy. Meg mintha lassú is lett volna :-/

XMLHttpRequest-et tudhat Opera, de cross-domain módon nem lehet használni, biztonsági okokból. Greasemonkey lehetővé teszi cross-domain módon, ez a lényege. Opera UserJS ezt nem tudja azt irják a korábban linkelt oldalon.

"A Firefox meg tud jeleníteni egyszerre több lapot is, mozaikszerűen és lépcsőzetesen?"
Ha külön ablakokba nyitod, akkor azokat úgy pakolod ahogy akarod. Meg sidebarba nyithatod bármelyik oldalt.

"Áthelyezhetem a bezárás gombot a lapfülekre? Vagy bárhová máshová?"
Igen, átrakható a lapfülekre. Van ilyen extension.

"A lapfüleket átrakhatom az oldal aljára extension nélkül?"
Miért kéne extension nélkül?

"A Google searchhöz lehet külön Go gombot rakni, hogy ne kelljen billentyűzetet használni még kereséskor sem?"
Van ilyen extension tudtommal, bár ha keresek, akkor a keresőszót úgyis billenytűzetten írom be, akkor meg entert nyomni gyorsabb.

"A bezárt lapokat el tudom érni olyan könnyen, mint Operában (ctrl alt z vagy a kuka)?"
Igen, SessionSaver extension.

"Tudom a képeket is nagyítani/kicsinyíteni Firefoxban, nemcsak a szöveget?"
Igen, Web Developer extension meg egy másik is tudja.

"Meg tudok nézni olyan oldalakat, ahol felugróablakok vannak, amik közül pár kell, de azok form submitra jönnek elő, a többi viszont szövegmező onclickre vagy egér mozgatásra vagy oldal betöltésre?"
Ami onclick esemény arra tudtommal nem vonatkozik a popup blokkolás. Szóval elvileg ezek megjelennek.

"Tudok rendelni egy oldalhoz több login név és jelszó párost?"
Gresemonkey userscripttel megoldható, GMail-nél használtam ilyet.

37

eszpee, 2006. január 9. hétfő, 15:31 (#)

Srácok, szerintem itt ezt rekesszük be.

Oldalakon át lehetne sorolni, hogy az egyik ezt tudja így, a másik is tudja, de úgy, viszont az egyikben ez default, a másikban meg extension kell hozzá, de az egyikben meg ini file szerkesztés egy másik feature-höz... de picit feleslegesnek érzem.

Engedelmetekkel végeredményt hirdetnék: örüljünk, hogy végre valós verseny van a böngészőpiacon, és több jelöltből lehet kiválasztani a legjobban kézreállót.

38

imp, 2006. január 9. hétfő, 15:52 (#)

Hehe, megint extensionök :)
És ha kijön egy új verzió? Mi történik, ha az extension írója nem írja meg újra (és természetesen ha a verzió átírásos trükk nem működik)? Már korábban is írták: minden verzióváltáskor alakítsam át a szokásaimat? XP alatt iszonyatos erőforrásigénye van, az Opera-like extensionökkel (kb 30-40) még nagyobb.
Az átlag felhasználónak (ide sorolom most magam is, mert nem szeretek böngészés helyett extensionöket keresni) túl bonyolult az egész rendszer, a kiterjesztések nélkül pedig Firefox=IE+biztonság (Operánál azért kevesebb :) )+fülek+rss, ja és mindezt sokkal lassabban.
A buherátoroknak, Linux guruknak tökéletes a Firefox, de annak aki "csak" böngészni szeretne kevés.

39

imp, 2006. január 9. hétfő, 15:55 (#)

sorry eszpee, már korábban elkezdtem írni, ezért nem láttam a hozzászólást :)

40

A., 2006. január 9. hétfő, 16:01 (#)

Kb. én is ezt írtam a 2. hozzászólásba, akkor szerintem ebben egyet is érthetünk, Operában alapból többminden van, Firefox meg jobban kiterjeszthető kis utánajárással. Mindenki használja amelyiket akarja.

41

imp, 2006. január 9. hétfő, 16:03 (#)

eszpee: maximum verseny az alternatívok közt

42

ant, 2006. január 9. hétfő, 17:00 (#)

Mail kliens minek? A gmail-en elfer minden...

43

imp, 2006. január 9. hétfő, 17:04 (#)

pl, mert nincs net a drága szolgáltatónak köszönhetően és emailben van az információ ami kéne nagyon hirtelen v tegnapra (általában ez a helyzet :))

44

Karaj, 2006. január 10. kedd, 15:33 (#)

A Gmail nagyon szuper, csak két apró gond van vele: 1. nem használható céges levelezésre, 2. cégen belül el se lehet érni (persze lehet tunnelezni, de nem éri meg). Az Opera viszont itt is használható, és nem is tudom hányszor jött jól már a gyors keresés. Van még három intelligens filterem is, azok is nagyon jól szolgálnak, a spamszűrővel pedig semmi gondom nem volt már több mint egy éve (és pl a számomra idegesítő "eladó 25 euró" tipusú leveleket is szűri, mert anno így tanítottam be).

45

Dr. Minorka, 2006. január 10. kedd, 16:29 (#)

ses (22):
De mi van, ha én pont azt szeretem? Nem lehetne rám bízni?

46

ses, 2006. január 10. kedd, 18:55 (#)

Dr. Minorka: de.

47

Boca, 2006. január 10. kedd, 23:04 (#)

Karaj, mind2 problémád lokálisnak tűnik.

48

ses, 2006. január 11. szerda, 01:03 (#)

Na jó, akkor elárulom az ultimate megoldást :)

Opera mail, automatikusan beállított Gmail backuppal minden küldött és fogadott levélhez. Az eredmény: keresés bárhol, dupla biztonság, teljes online és offline funkcionalitás, buddhista nyugalom.

Nézzétek meg eszpee és ses mosolygó arcát és ráncmentes homlokát. Mi is ezt használjuk.

49

Madzsar, 2006. január 13. péntek, 19:35 (#)

Évek óta használom az Operát, és a kezdetektől a Firefoxot is. Ha objektíven nézzük a dolgokat, akkor sajnos hamar kiderül, hogy az Operának nincs túl nagy jövője. Kezdőknek túl fapados, az advanced userek pedig gyorsan megunják az erősen korlátozott bővíthetőségéből adódó hátrányokat. A Firefox kezdőknek és nyitottabb usereknek is egyaránt (majdnem) tökéletes, és van egy olyan nem éppen haszontalan tulajdonsága, hogy - az Operával ellentétben - jól jeleníti meg az oldalakat. :) A Firefox hátrányára szerintem ma már szinte csak azt lehet írni, hogy memóriazabáló, és pörgős kezek között látványosan lassabb mint az Opera. Nálam egyelőre még mindkét böngésző használatban van, de a 9-es bétát nézve az Opera továbbra is csak másodhegedűs marad. Ha marad...

Mellesleg e-mail kliensnek ősidők óta a TheBat-et használom, és engem baromira nem érdekel hogy egy böngészővel lehet-e levelezni. Egyébként se kedvelem az ilyen multifunkciós társításokat, mert ezekben számomra általában pont a lényeges funkciók vesznek el. Nem akarok értelmetlen TheBat vs Opera flémet nyitni, úgyhogy ezt az ágat inkább ne boncolgassátok. A TheBat egyébként is verhetetlen... :-)

Összefoglalva: Mindkét böngészőnek bőven vannak jó- és rossz tulajdonságai, ezért mindenki használja az(oka)t a programo(ka)t ami(k) hozzá legközelebb áll(nak)! :-D

50

Boca, 2006. január 13. péntek, 22:40 (#)

Madzsar, objektív véleményeddel talán még a házigazdák határott Opera elfogultsággal sem fognak tudni érdemben vitatkozni, de az mégiscsak túlzás sztm, h az Opera kezdőknek fapados, haladóknak gyenge. Ismerek nagyon laikus és profi web használókat is, akik évek óta Operában nyomják.
Azzal persze egyetértek, h a Firefox jobb.

51

ses, 2006. január 13. péntek, 23:14 (#)

Igen, próbálunk levegőhöz jutni kétségbeesetten :) - de hátmi tagadás, el kell ismernünk, hogy olyan miniatűr tökéletlenségekkel, mint memóriazabálás és látványos lassúság, gyakorlatilag tökéletesnek lehet nevezni egy programot. akkor pedig nincs mit tennünk. :)

52

Lalo, 2006. január 14. szombat, 02:38 (#)

Madzsar: így van, mindenki használja azt, ami neki tetszik, de van pár megjegyzésed, amivel nem értek egyet.
Kezdőknek túl fapados: Minden megvan benne ami kell egy kezdőnek, nem kell kiterjesztésekkel vacakolni
Levelezőkliens: ha nem tetszik ne használd, nem is látod, csak egyetlen menüelem hivatkozik rá, aki szeretné használni az megtalálja, aki nem azt nem zavarja. 200Kbot foglal el a levelezőkliens, nem 15 MBot, mint egy külön program, reguláris kifejezéseket lehet használni szűrőként.
Rosszul jeleníti meg az oldalakat: ha nap mint nap használnád a 9tp1-et nem mondanál ilyet.
A Firefox memóriazabálása és lassúsága pedig hatalmas hátrány. Nem mindenkinek van csili-vili új gépe, én pl 1.5 GHzes laptopon megérzem a különbséget. Általában nyitva kell tartanom 10-15 lapot, Fasterfox, FireTune, browser.cache.memory.size, mindent próbáltam már, de semmi nem segített, helyette most van Opera és ez annyi mindent tud, amennyit a Firefox 20-30 exttel fog csak. Ráadásul ezek egy része nem is magyar, átláthatatlan lesz a kezelőfelület, kezdőknek pont emiatt nehézkes a használata.
Szerintem:
Nekik semmi más, csak füles IE. A kiterjesztések meg azoknak jók, akik úgy tekintenek a böngészőre, mint a következő oprendszerre (pl: AllPeers), az Opera Bittorrentje csak mint letöltéskezelő szerepelt. Kezdőknek és azoknak, akik intenzíven használják a böngészőt az Opera az optimális választás.

53

Dr. Minorka, 2006. január 14. szombat, 03:28 (#)

Maradjunk annyiban, hogy azoknak, akik intenzíven használják a böngészőt, és valamilyen okból számukra az Opera az optimális választás, nos, nekik az Opera az optimális választás. Most mondjuk el ugyanezt Opera helyett Firefoxot, IE-t, Mozillát, Netscapet, Safarit, Konquerort, Lynxet mondva. A Seamonkey-ről nem is beszélve:)!

54

Lalo, 2006. január 14. szombat, 11:43 (#)

jó, igazad van, de sajnos Konqueror nincs Windowsra, ill lehet bohóckodni Cyqwinnel és egy egész KDE sessiont létrehozni, de az nem az igazi, ugyanúgy ahogy Safari és Lynx sincs, a Konqueror fájlkezelőnek is tökéletes (term, ha nem szoktál hozzá annyira az nc klónokhoz, hogy megkötve érezd a kezed az Intéző szerű fájlkezelőket használva)
ja és még azokat se felejtsük el, akiknek a Galeon, az Epiphany, az iCab, stb

55

Bondi, 2006. január 15. vasárnap, 14:01 (#)

Egyvalamit senki nem kifogásolt: nem áll meg az az érv, hogy az Opera nem jeleníti meg az oldalakat rendesen. Dehogynem. Ha az a bizonyos oldal jól van megírva, tehát szabványkövető. Lépjünk már végre tovább, tíz évvel ezelőtt még megállta a helyét az oldalak aljára biggyesztett "Best viewed with XY in n×m resolution" képecske meg felirat, de ma már nevetséges az a "webdesigner", aki ilyet csinál. Nem böngészőre kódolunk, hanem a szabványok szerint. A webes szabványkövetés terén az Opera mindig is első volt. És hál'Istennek ma már nemhogy pl. a FF kb. mellette van, hanem döcögősen ugyan, de az IE is kezd végre-valahára felnőni a feladathoz.

56

ses, 2006. január 15. vasárnap, 18:54 (#)

Bondi, hülyén érzem magam, hogy operásként vitatkozom veled, de szerintem az álláspontod ma még túlzottan idealista.

Nem az elvileg jól is megírható weboldalakból kell kiindulni, hanem a létező oldalakból, és azok bizony sokszor nem úgy vannak megírva, hgoy a szabványkövető opera jól meg tudja jeleníteni őket.

ja, meg még annyit, hogy az az első hely sem annyira biztos. én pl. a saját készítésű weboldalaimat mindig firefoxon tesztelem először, mert úgy vettem észre, hogy az közelebb áll az ideális szabványkövetéshez, mint az opera. de persze tévedhetek.

57

vinczej, 2006. január 16. hétfő, 19:54 (#)

Már korábban is megtetettem a magam összehasonlítását:
Internet Explorer: Nyugodt kis családi kocsi
FireFox: Szuperul tuningolható alap rali-gép, ami egy kis ügyeskedéssel bővíthető mindenféle dögös kipufogóval. borulókerettel, sövénytörő ráccsal, fényszóróval
Opera: Minden extrával felszerelt, kényelmes, álomrugózású limuzin, kihúzható, behúzható bárpulttal, egyéb extrákkal felszerelve üzletembereknek, akik mindent akarnak, de azt patentul

58

Ali, 2006. január 17. kedd, 14:07 (#)

IE: szerintem inkább a hetvenes-nyolcvanas évek Dáciája. :)
Mozilla: mindennapok haszonjárműve.

59

Bondi, 2006. február 1. szerda, 22:56 (#)

Ha baj, hogy az ideálisat tartom szem előtt, nincs min vitatkoznunk. :) Amúgy úgy látom, az itteni vélemények szerint a Firefox tényleg inkább a programozók böngészője. Nem vagyok professzionális webdesigner, nekem megfelel az Opera, pl. hogy emulálni tudja a felbontásokat stb. Felhasználóként viszont egyértelműen az Opera mellett teszem le a voksot, a böngészők böngészője - amire szükségem van belőle, azt úgy állítom be, ahogy én akarom, nem pedig ahogy a "gyárja" (enyhén szólva megmosolyogtató, hogy egy eszköztár arrébb pakolásához bővítményt kelljen letölteni.....). És mindezt egyszer, utána csak a konfig-fájlokat kell megőriznem.
A lényeg viszont, hogy csak ne IE-t "használjunk". Bárcsak már ott tartanánk, hogy tényleg csupán azon kéne vitatkoznunk, hogy melyik böngészőt használjuk: a Firefoxot vagy az Operát. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork