Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sesblog a számok tükrében

eszpee cikke a Torokgeek rovatból, 2006. január 6. péntek, 19:03 | 7 hozzászólás

grafikonMég anno a kétezredik cikkünknél jeleztem, hogy nzaga kommentje csúnya nagy bogarat ültetett a fülembe. Most hosszú tetszhalott állapot után a bogár kimászott: picit megvizsgáltam, hogy nézett ki ez a két és fél év. Menthetetlenül németes post lesz, a statisztikáktól undorodók most azonnal keressenek valami más olvasnivalót - a többiek pedig ismerkedjenek meg egy új műfajjal, a naplószerű statisztikaelemzéssel.

Az alapozást még akkor elvégeztem, ezért vannak csak november végéig adatok. Egy adott nap cikkeit, kommentjeit, és az aznapi látogatók számát akartam megvizsgálni. Az első kettőt ki lehetett vadászni a MovableType adatbázisából némi SQLezés után, a látogatókat pedig az általunk használt AWStats jelentéseiből kattogtam össze. Az egészet össze Excelbe, és már meg is született az első grafikon:

Hmm. (Zöld a látogatók száma, kék a hozzászólásoké. Az a piros szösz az alján a cikkek száma - valószínűleg a másik Y tengelyre kellett volna azt is méretezni így utólag...) Első körben az jól látszik, hogy látogatói statisztikákat csak 2004 elejétől tudtam szerezni, meg hogy van valami látogatói csúcs 2005 márciusában (a legsikeresebb, azóta kinti sitera költözött kvízünk) - de más nem nagyon.

A cikkek számát valahogy fel kéne húzni - némi reszelés után egy harmincszoros szorzó jó ötletnek tűnt, íme a második grafikon:

Na most már látszanak a cikkek is, de ezzel se megyünk sokra olyan szempontból, hogy mégis van-e, és ha igen, milyen összefüggés egy nap cikkjei és az aznapi látogató vagy hozzászólásszám között. Túl nagy ugrások vannak a grafikonban, valahogy el kéne ezeket mosni... megvan! 30-day moving average! Azaz harmincnapos mozgó átlag, ennél jobban nem magyarázom el, aki idáig elolvasta, az úgyis érti. Kis kattogás (az Excel 2003 grafikon-kezelő interfésze tragédia, komoly céllövőkészség kell ahhoz, hogy jó helyre nyomjon az ember...) és kész is:

Még raktam rá egy jelmagyarázatot is. Hát idáig jutottam, de az alapkérdésre (összefüggés a három adat között) nem sok választ találtam. Az látszik, hogy a fent említett kvízes csúcsnál növekedtek a hozzászólások is, meg párszor halványan mintha összefüggne a bejegyzések és a hozzászólások száma, de ennyi. Meg persze a lényeg, hogy kvázi állandó cikkmennyiség mellett egyre többen jöttök és (bár kevésbé, de) egyre többet szóltok hozzá. Jól teszitek!

Ha valaki szeretne többet kihozni ebből, letöltheti az eredeti adatokat CSV formátumban. A felhasználás teljesen szabad, egyetlen kikötés, hogy forrásfeltüntetést kérünk, ha a forma engedi, linkkel.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

PAStheLoD, 2006. január 6. péntek, 19:09 (#)

Húha.. a második grafikontól megilyedtem. Arról meg valahogy lemaradtam, hogy a kvíz kirepült, de már ezt is tudom ^-^

Nektek meg mégtovábbi mégsikeresebb növekedést :D

2

Ali, 2006. január 6. péntek, 19:20 (#)

A metrós sorozat hozott pár látogatót a nyár közepén. :P

"Zöld a látogatók száma, kék a cikkeké. Az a piros szösz az alján a cikkek száma"

Még keresem, mi a különbség a kék és piros vonal közt. :D

3

nzanga mobutu junior, 2006. január 6. péntek, 19:29 (#)

"Zöld a látogatók száma, kék a cikkeké. Az a piros szösz az alján a cikkek száma" ugyerted a kek a kommenteke, ugye? s.k.

4

eszpee, 2006. január 6. péntek, 19:33 (#)

persze, kösz, javítottam.

5

Ali, 2006. január 6. péntek, 19:49 (#)

Ami így érdekes, hogy bár a látogatók száma lényegesen nem változott júliustól kezdve, aktivitásuk, azaz a hozzászólások száma megduplázódott. Ez minőségi változásnak tűnik. Elhamarkodott következtetés?

6

nzanga mobutu junior, 2006. január 6. péntek, 20:52 (#)

eszpee, nem erre gondoltam. hanem a szokásos "eddig összesen 234234en látogattatok meg az oldalt, és a látogatók közül minden harmadiknak van macskája, a legtöbben a 'hogyan legyél milliomos most' postot olvastátok, míg a legtöbben a 'nem látta valaki az alsómat?' posthoz szóltatok hozzá, a kommentezők mindegyike vezetett/vezet/fog vezetni bélogot, a sesblogon legtöbb post a 'web2.0' és a 'lufi' témában született, a legtöbb postot eszee írta (összesen 423567 dbot), viszont a postolt karakterek összességét tekintve ses volt a király (összesen 761576514786124 karakter), a leggyakoribb keresőstring, amivel ránktaláltatok, a 'görög zita pina', míg a legfurcsább keresősztring, amivel ránktaláltatok a 'kojaknyalóka' volt, leginkább éjfél es este 11:59 közötti órákban szerettek olvasni bennünket, a leglátogatottabb nap a 2006.27.39-e volt, míg 2003.24.67-én összesen hárman látogatták az oldalt, azaz a sesblog szerkesztősége, a sesblog kommentking díját ali kapja a 23755659,84 db kommenttel, míg a legjobb fej olvasónk nzanga volt"-típusú bulvárstatisztikára ;) s.k.

7

prezi, 2006. január 7. szombat, 00:56 (#)

az awstat-os kimeneteket én mindig fenntartással kezelem, ha jól tudom, beleszámolja a nem nagyon ismert keresőrobotokat is, meg az rss letöltéseket (ami mondjuk megérne egy postot, h akkor az látogatás-e vagy nem), mivel a logból dolgozik.
Másrészről visit van a grafikonra írva, de látogatót írsz, ott azért lehet torzítás (kevesebb látogató van mint visit).
Egyébként szép lett :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork